Exekútor mi zablokoval účet
Ahojte zienky. Idem sa troska vyzalovat. Minuly tyzden som si pozrela internet banking a zistila ze mi chybaju peniaze dokonca som bola na ucte v minuse. Hned som volala do banky a povedali mi, ze mi exekutor zablokoval ucet. Do toho problemu som sa nedostala sama ale pred 10timi rokmi som bola znamemu za rucitela. Ten uver neplatil. Co ma ale zaraza na tom vsetkom je ze exekutor sa so mnou nespojil posledne asi 4roky a dotycny ktory si bral uver mi trvdil ak som sa na to pytala, ze splaca to exekutorovi a vsetko je ok. Ide o dost velku sumu 4500eur mi exekutor vzal a taku este sumu treba este zaplatit. Ja som hned volala exekutorovi preco to riesil takto a preco ma nekontaktoval posledne 4roky tak mi bolo povedane ze na to maju pravo. Hned v ten den som pisala ziadost o odblokovanie uctu /zatial som odpoved nedostala/ a tak isto som znamemu povedala aby si podal ziadost do banky na odpustenie urokov nakolko je istina uz splatena. Mate niekto taku skusenost ci Vam boli uroky odpustene bankou a hlavne ma zaujima ci exekutor mohol takto konat /samozrejme viem, ze zablokovanie uctu je v jeho moci/ ale bez toho aby ma upozornil, ze dotycny nesplaca a neskusil sa na splatkach dohodnut so mnou. Dakujem ☹
@ig0r
Odporúčam naštudovať si veci alebo si ich nechať vysvetliť.
Zopakujem, že exekútor na začiatku najskôr blokuje (áno iba blokuje) majetok povinného. Následne doručí povinnému upovedomenie o začatí exekúcie. K reálnemu postihnutiu majetku povinného (napríklad k odpísaniu peňažných prostredkov z jeho účtu) môže dôjsť až po uplynutí lehoty na podanie námietok resp. po tom, čo súd námietky zamietol.
Tento postup upravuje Exekučný poriadok a exekútor je povinný sa ním riadiť.
Neplatí teda Vaše tvrdenie, že všetko sa deje bez upomienky, oznámenia či za chrbtom a už vôbec to nieje exekútorská prax.
@draik Pravnik?🙂 tipujem
@nestastna22 no rozdiel je odpustiť úrok a odpustiť penále... predpokladám, že orange Vám odpustil penéle, nie úrok.... a to sú dve rozdielne veci..... aj banka Vám môže odpustiť penále za omeškané splácanie úveru.... ale skúste, za pokus nič nedáte....
@draik prepacte, ale to je moja skusenost tak nechapem preco ma presviedcate ze to tak nie je 🙂 Ziadna upomienka len stiahnute peniaze z uctu... ked som poslal pani exekutorke fotku dokladu o zaplateni . Bez slova ospravedlnenia mi peniaze vratila. Ak by som ten 5 rokov stary doklad nenasiel ... ostanem okradnuty. Taky uzasny je tu system A je jedno ci pochybil veritel (mestska polocia) alebo exekutor.
@draik nemate pravdu,,,,,, exekutor mi nielen zablokoval ucet ale behom 2dni aj peniaze odisli na ich ucet cize ziaden cas na podanie namietok som nemala,,,,, keby som nekontaktovala banku kde mi zmyzli peniaze tak sa o tom nedozviem az banka mi povedala, ze boli peniaze stiahnute exekutorom a ziadne upozornenie som nedostala, ze dany znami neplati uver ani od sudu ani od exekutora
@nestastna22
Overte si, ako daná exekúcia prebieha (predpokladám, že Vásm nebol ustanovený opatrovník z dôvodu, že nebol známy Váš pobyt), najmä či peniaze boli formálne zablokované alebo už prevedené na účet exekútora. V súčasnosti si už asi len exekútor-hazardér dovolí postupovať protizákonne.
@draik rozpravala som s exekutorom a peniaze uz mali o 2dni na ucte od kedy mi zablokovali ucet a môj pobyt nebol neznami,,,,, cize mi chcete naznacit ze exekutor postupoval protizakonne? o to mi v celej diskusii ide pretoze mam pocit ze fakt ma mal najprv vyzvat aby sa dohodol so mnou a ak by som nereagovala tak mi mohol siahnut na ucet
presne ako hovorí @draik - toto je postup zablokovania a následného stiahnutia finančných prostriedkov...
...ak máš pocit, že si bola nejako obídená - nedoručenie Upovedomenia o začatí exekúcie, nedoručenie Exekúčneho príkazu s vyznačením vykonania spôsobu zúčtovania finančných prostriedkov z účtu - musíš ísť priamo za exekútorom a žiadať si zdokladovanie, že vyššie uvedené dokumenty ti boli doručované cestou pošty a to doporučene....
až zistíš, že ti neboli vyššie uvedené dokumenty doručované a že sa teda nemohli exekútorovi vrátiť ako tebou neprevzaté, v tom prípade môžeš podať sťažnosť na Radu exekútorov 😎
@nestastna22
Nepoznám obsah exekútorského spisu, aby som mohol niečo také tvrdiť. Ak by to však bolo tak, ako píšete,tak postup vyvoláva pochybnosti.
Exekútor by sa s Vami nedohadoval - by Vás vyzval na dobrovoľné plnenie, ak by k nemu nedošlo a neboli by námietky voči exekúcii ani uzatvorená dohoda o splátkach, čiastku by prikázal strhnúť z Vášho účtu.
@draik
@ivetusik konecne som sa dopatrala k tomu o co mi ide od zaciatku,,,,este raz opakujem znamy mal dohodu z exekutorom ze mu bude nosit nejake splatky na ktorych sa dohodli. Ale nosil ich nepravidelne o tom som sa dozvedela az teraz. Ja som ziadne upovedomenie od exekutora nedostala poslednych 4mozno 5rokov/predtym mi doslo upovedomenie ze neplati ale potom sa ten znamy dohodol ze mu bude platit tak som bola v tom ze sa to plati/ a zrazu iba bum ucet zablokovany a peniaze behom dvoch dni prevedene na ucet exekutora. Opakujem este raz ak by som o situacii vedela dohodla by som sa na splatkach s exekutorom ja. Ale toto sa mi zdala silna kava.
@nestastna22
"predtym mi doslo upovedomenie ze neplati ale potom sa ten znamy dohodol ze mu bude platit tak som bola v tom ze sa to plati"
To upovedomenie Vám zaslal kto? Ak exekútor, tak podmienka na exekúciu bola splnená. Raz začatá exekúcia sa nepremlčuje a môže bežať roky.
Osobne mi to pripadá tak, akoby bola vedená exekúcie voči Vám obom, obaja ste pred rokmi dostali upovedomenie a jeden z Vás uzatvoril dohodu o splácaní. V takom prípade výkon exekúcie nepokračuje, pokiaľ je dodržaná dohoda o splátkach.
Možno to je však celé inak. Je málo pravdepodobné, že by exekútor zámerne porušil zákon...aj keď možné je všetko.
@draik ano bolo mi zaslane upovedomenie o zacati exekucie ale bolo to pred 4-5rokmi naposledy a dotycny sa sa dohodol na splatkach s exekurom ale tie splatky nedodrzal. A o tom som nevedela, ze tie splatky neplati pravidelne. Cize potom na to mali narok postupovat tak ako postupovali? dakujem
@draik cize uz exekutor ma nemusel kontaktovat s tym, ze dotycny neplati dohodnute splatky a mam tak urobit ja?
@nestastna22 presne tak - už nie je jeho žiadna povinnosť ťa informovať - je tvojou povinnosťou sa informovať...exekúcia beží, kým nedôjde oznámenie o ukončení exekúcie.....exekúcia trvá a je platná až do smrti dlžníka a v rámci dedičského konania pokiaľ sa dedičia nevzdajú dedičstva, musia z dedičstva dlhy splatiť....
@nestastna22 Toto inak zaujima aj mna, presne toto mam napadlo....lebo uplne logicky ta podla ma kontaktovat mal.....dobra otazka
@mircalla asi som sa mylila ale tiez som si myslela, ze ma kontaktovat mohol :(
@ivetusik dakujem za odpoved
@nestastna22
Táto debata len potvrdzuje, aké je dôležité napísať úplné informácie o prípade, často rozhodujú detaily. Bez komplexných informácií sa radiť nedá. Až teraz sme zistili, že exekúcia, čo sa týka formálneho postupu exekútora, je vedená správne.
Exekútorská činnosť je výkonom štátnej moci - exekútor teda môže robiť len to, čo mu zákon umožňuje. Zákon mu neprikazuje ani ho neoprávňuje z vlastného podnetu informovať účastníkov exekučného konania; môže tak robiť tak len vtedy, keď to zákon predpokladá.
@mircalla
Odpoveď už viete...bola informovaná pred rokmi.
@nestastna22 Pekne svinstvo....
@draik
@ivetusik mohla by som este otazocku na Vas dvoch kedze vidim, ze sa v danej problematike rozumiete?
chcem sa opytat tym, ze mam teraz zablokovany ucet automaticky budem v uverovom registri na ciernej listine? myslim, ze ak si budem chcet dat prefinancovat hypoteku tak môzem mat s tym problem? dakujem
@nestastna22 tak toto neviem - to vedia baby z banky a z firiem poskytujúcich pôžičky skôr odpovedať 😉
@nestastna22 Myslim, ze by si sa mohla skusit opytat svojho account managera v banke...ved na to su tam
@nestastna22 no ked si vedela že je exekúcia, mala si sa informovať či spláca, ak sa vec dostala až k exekútorovi, veľa ti to napovedalo o dôveryhodnosti toho komu si ručila, že zjavne neberie záväzky svedomito.
neviem prečo si verila, že spláca. on sa dohodol na splátkach, lenže priamo v tej zmluve je väčšinou aj to, že ak nezaplatí čo len jednu splátku, dohoda zaniká a dlžoba sa môže znova vymáhať všetkými dostupnými spôsobmi, teda aj zablokovaním majetku, účtu v banke atd.
bohužial ak si spoludlžník, máš povinnosti a nevyhneš sa im, treba sa snažiť aj vo vlastnom záujme to nejako splatiť a následne si vymáhať zaplatené peniaze od toho komu si ručila.
@dada1212 ale ved ja to riesim ja som v kontakte s exekutorom a napisala som ziadosto splatkovy kalendar este len pred tyzdnom mi vzal 4500eur tak hadam nebude odomna cakat ze mu dalsie 4500zaplatim hned zajtra
@mircalla opytam ale na SK budem az buduci tyzden takze musim pockat preto som sa chcela opytat zatial niekoho tu
@nestastna22 No je mi ta luto, chuda...a to si chcela len dobre...ale mozno skus poslat mail (ja mam konkretneho pracovnika, co ma ma na starosti)
@nestastna22 ak bol ten zablokovany ucet aj ucet z ktoreho ti odchadzaju splatky za hypoteku, tak ano bude blokacia vidno v bankovom registri... ak platis hypo inak, tak to v nom vidno nebude
@nestastna22
Negatívny zápis do bankového registra (ak šlo o úver z banky) ste dostali už v momente, keď ste mali splniť dlh, ale vy ste ho včas neplnili a dostali sa do omeškania.
Okrem toho banka vidí, že máte zablokovaný účet, tak u nej máte pravdepodobne smolu.
@draik zase budem troska oponovat ja som bola rucitel pred 10rokmi dlh sa prestal splacat asi rok nato ako sa bral. Ja som si sama brala hypoteku pred 5timi rokmi a ziaden problem nebol. Mne ide teraz o to aby sa mi ucet odblokoval to sa môze hocikedy poslala som uz ziadost a cakam na odpoved s tym, ze budem dalej platit dlh ja ako rucitel. Mne ide o to ze tym ze ucet mozno bude zablokovany 2tyzdne ci sa automaticky dostavam do uveroveho registra

@draik tazko sa brani namietkami ked o nicom nevies lebo vsetko sa deje bez jedinej upomienky/oznamenia za tvojim chrbtom. Asi bezna executorska prax.