icon

Extrémne nevychovaná matka

jan1234567
23. aug 2023

Dobrý deň,
rád by som prišiel po radu. Bývam s mojou mamou v tej istej bytovke, len v inom byte, nakoľko som zdedil byt po otcovi a neplánujem sa v blízkej dobe z neho sťahovať a ani ho predávať. Moja mama ma extrémne nevychované črty osobnosti, nevie sa správať ako aj v rodinnej sfére tak aj na verejnosti. Je extrémne dotieravá, kontrolačná a má tendenciu riešiť všetko možné a aj nemožné, o všetkom musí vedieť, myslí si, že ona je tá, čo má vždy pravdu a že celý svet sa musí točiť okolo nej ako si ona zmyslí. V poslednej dobe zvykne normálne aj pozerať sa z okna na mňa keď prichádzam domov a keď vchádzam z druhej strany do bytovky tak sa presunie z balkóna do kuchynského okna a zas ma pozoruje alebo hovorí úplne nejaké sprosté a nepodstatné reči. Keďže pracujem ako programátor vo forme home office, cez deň mi kopu krát klope na dvere (zvonček som si už musel dať preč kvôli nej pretože ma to extrémne vytáčalo keď mi vkuse zvonila) a otravuje ma s nepodstatnými vecami čo mi iba beru čas, energiu a chuť do života. Extrémne ma toto jej chovanie vytáča, je staršia a má 64 rokov, susedia ju tiež moc nemusia pretože nikoho si nevypočuje a skáče do reči a rieši iba svoje "problémy". Rovnako si myslím, že práve pre toto nemá aj kamarátov a kamarátky, pretože nikoho by nebavilo tráviť čas s takýmto človekom. Chybu si avšak nikdy neprizná, chyby vidí vždy ona na druhých a nie na sebe. Mám aj dvoch ďalších bratov ktorí tiež toto chovanie na nej pozorujú a tiež zdieľajú rovnaký názor na to, avšak nezažívajú ho tak často, pretože oni bývaju inde. Rád by som si prišiel po radu, čo s takýmto človekom robiť.

danculka25
24. aug 2023

@jan1234567 moja je taka ista.Mam 40r a stale nic neviem a musi mi ona "poradit",rozumej kontrolovat a dirigovat.
Diagnoza-starecka demencia.Tvoja uz ma tiez na to vek,odporucam s nou navstivit neurologa,alebo psychologa,ktory podla potreby odporuci psychoatricke vysetrenie.
Su na to aj lieky,ale stav sa uz nezlepsi,iba mierne,moja ma lepsie a horsie dni ,ale ked vieme diagnozu,je to o nieco jednoduchsie .
Ale tiez ma to vytaca.Mam svoju rodinu a ona by chcela riadit mna,aj moje deti,lebo ja podla nej nie som schopna.Treba jednoznacne urcit hranice.Drzim paluchy.

katkami123
24. aug 2023

@valerya
Nevieš aká bola jeho matka, nesúď. Z nejakého dôvodu musel tento odpor nastať. Zvlášť, keď niekto len vysvetľuje a vysvetľuje a vysvetľuje ako mu to vadí a druhy iba nerešpektuje a ide si svoje. Akoby požiadavky druhého boli iba vzduch.

mmoni89
24. aug 2023

@valerya kto nezazije nepochopí, nieje to o láske k matke
Z jej strany to nieje zdravý a normálny vzťah

termuk
24. aug 2023

@jan1234567 určite by som sa na tvojom mieste odsťahovala ako už vyššie spomínajú .. ale oceňujem že si to ako muž takto uvedomuješ 😀 väčšina( podobne ako môj) to berie ako bežnú vec a dokonca na to svojej matke nič nepovedia a nechajú sa takto kontrolovať a ovplyvňovať

ouwecka
24. aug 2023

@jan1234567 mrzi ma to,ja som sa odstahovala a by som sa odstahovala

ouwecka
24. aug 2023

@jan1234567 ona sa nezmeni,to si taki ludia proste

pink_lady
24. aug 2023

Dost bezcitne sa vyjadrujes 🤯 Nastavit hranice ano, ale s uctou. A osamostatnit sa. = nebyvat v jej tesnej blízkosti. To nerobi dobrotu.

blackcat8885
25. aug 2023

Toto robila moja starká môjmu ujovi. Kontrola stále kde bol s kym cakala na okne ked mal ist domov z roboty. Bol to jej miláčik - opicia láska...

makulienka1
25. aug 2023

@valerya treba sa zamyslieť aj nad tým, prečo je väčšina z tých detí v decákoch. Asi ťažko kvôli tomu, že ich mamy tak veľmi ľúbili. A stavím sa, že keby tú svoju pravú mamu na Vianoce dostali, nakoniec by šťastné neboli.

rozkvet1
Autor odpoveď zmazal
adkadz81
25. aug 2023

@jan1234567 Vyzera to tak, ze vasa mama je narcistka, alebo ma inu poruchu osobnosti.Toto nie je normalne spravanie a predpokladam, ze aj v detstve sa dialo nieci podobne.Najdite si dobreho terapeuta.Pozrite si videa na youtube od Nory Laukovej-expertky na neverbalnu komunikaciu-dozviete sa urcite zaujimave veci.Tiez si kuknite videa na youtube" jako fenix", o narcistickych rodicoch. Ja nie som odbornik, ale ak je to tak, narcista sa nezmeni, byt predajte a odstahujte sa.Inak nebudete mat pokoj.

ema22270
25. aug 2023

Podla mna to moze byt aj nejake ochorenie. Lebo to je uz extremne spravanie.

katkami123
25. aug 2023

@jan1234567
Predstav si, že budete mať malé bábätko a ona Vam tam bude takto celé dni vyklopkavat, vy budete radi, že ste ho uspali. Ona Vam ho zobudí, lebo si chce vidieť vnúča, ideálne 4x za deň. Pripadne milión rád čo a ako máte robiť, ako to ona robila, ako vás ona kúpala a bude takto tvojej žene vyklopkavat, kým ty budeš v praci. To by bolo na rozvod alebo jedine sťahovanie.

valeria_h
25. aug 2023

@miskakyska A tento Tvoj výkrik je čo? Už je Ti lepšie? 🤦‍♀️

valeria_h
25. aug 2023

@valerya Smutné je, ako sa niektoré matky chovajú k svojim deťom. Keď si nezažila toxický vzťah, nepochopíš a budeš si myslieť, že autor je ten zlý.

magdusaaa
25. aug 2023

@jan1234567 zmen adresu,inak nebudes mat pokoj ,ja presne viem o akeho cloveka sa jedna ,berie ti energiu

nikdenikto
25. aug 2023

Ja by som si byt pri mamke nechala, nikdy nevieš kedy bude potreba byť jej naozaj na blízku. Ale dala by som ho do prenájmu a išla bývať inam. Aspoň takéto riešenie kým sa nerozhodnes založiť si rodinu. Potom už sa dohodnes s nastávajúcou čo a ako.

nurielka
25. aug 2023

Už len pre pokoj svojej budúcej ženy by som sa odsťahovala.. veď nemusíš ďaleko.

jj_anka
25. aug 2023

Prečítala som si len tvoj príspevok , komentáre nie . Veľmi ti odporúčam prečítať knihu Keď detstvo boli. Tvoja mama vykazuje všetky rysy citovo nezrelej osoby a kniha ti pomôže pochopiť niektoré veci .

eludka
25. aug 2023

@valerya pozorne si precitaj jej charakteristiku, pride ti taketo chovanie slusne, normalne?

mathob
25. aug 2023

@katkami123 tak niečo podobné mám zažite... Byt do prenájmu ( aspoň bude vedieť či sa nájomníci správajú ok, isto na nich maminka dozrie 🙈) a ak chce mať autor fungujúcu rodinu musi ísť preč

mmoni89
25. aug 2023

@miskakyska alebo len poznáme presne také osobnosti a mame skúsenosť ze taky ľudia naozaj dokážu zneprijemnovat život

skjatqo
25. aug 2023

@jan1234567 je to ťažká situácia, jediné čo poznám ako riešenie je homeopatia. Vezmite ju k homeopatovi, choďte spolu aj vy aj ona. Tento homeopat má výborné výsledky práve v riešení medziľudských vzťahov. Nájdite si "čistá homeopatia".

bessdonna
25. aug 2023

@jan1234567
Ja kebyze sa vzijem do tvojej situacie, nic ine si neviem predstavit ako dobre predat cez maklera ten byt s tym, aby ti uz aj hladal novy niekde daleko. Alebo da sa aj vymenit. Zmena je zivot. Ukludnis sa, ona sa s tym zmieri a mozno ju zacnes raz do tyzdna sam od seba navstevovat ked z teba opadne ten tlak.

zoeeoz
25. aug 2023

@valerya boze tieto komenty tipu: je vela deti v decakoch a nemaju mamu tak sa z tej svojej aj po*er...je vela zien co chce deti a nemaju a bla bla bla bla...a aj tak ti co to pisu tak sa podla toho nespravaju v zivote..dam ti rovnaky priklad ako ty jemu: chod byvat do nejakeho getta kde sa kazdy den striela do bytu co ma 10m2 aj s celou rodinou plneho svabov, do ktoreho vedie chodba cez fetakov a socky lebo sak su na svete aj ludia ktori byt nemaju tak by si mala byt rada..zaroven detom davaj jest kludne aj rok stare potraviny lebo su deti co nemaju co jest a nech chodia v jednom jedinom tricku o 6 cisiel vacsom a deravom v zime lebo su aj deti co nemaju co nosit...ty si najdi pracu kde ti zamestnavatel odrbavac neda ani minimalku a z toho si dovolis len tie stare potraviny a ten 10m2 byt a bud rada, lebo su ludia co nemaju pracu..dieta staci ak bude mat len zakladnu skolu, kasli na strednu a vysku lebo su aj ludia, ktori vobec nemaju moznost vzdelania a takto mozem poookraacovaaat do vecera..asi taku vypovednu hodnotu maju tie poucovania o tom ako niekto iny nieco nema a ty ano..riadny bullshit

zoeeoz
25. aug 2023

@jan1234567 s tym nic nenarobis..ak taka bola vzdy je to v povahe..ak nastali vyrazne zmeny posledne roky, moze to byt diagnoza

V prvom pripade to vyriesi ciastocne stahovka
V druhom mozno lekar pomoze

Kazdopadne, takto ti odozenie vsetky partnerky

stanulienkat
25. aug 2023

@skjatqo dufam, ze si robis srandu. 🤣To by mu muselo dobre hrabat aby nieco take navstivil.

linalinabizu
25. aug 2023

Mala som pocit že píšeš o mojej mame a si môj brat 😅, ale je jasné že je viacero matiek čo toto robia svojim deťom .... Ja síce nebývam hneď vedľa mamy, no v rovnakom meste .
Telefonáty ( často iba do vetra ) na dennom poriadku , bez ohľadu na dennú či nočnú hodinu . Neohlásene návštevy či doma ,či v práci ....
Zatiaľ nepomohlo aby s tým prestala NIČ, ani rozhovor , ani zatajovanie sa ,ani vyhovenie jej vtrochom ......všetky moje snahy vyhodnotila ako nevhodné a MÁM sa zmeniť JA 😅.
Ale takto s ňou prežívam a viem s istotou že má to naučilo božskej trpezlivosti a psycho odolnosti bez medikamentov 😅.
Beriem to už z nadhľadom a veľmi veľa situácií zľahčujem , možno to bude znieť kruto ,ale áno robím si z nej a aktuálnych situácii ktoré vznikajú srandu .....inak ozaj neviem čo platí na takýchto ľudí ....či nejaký postrek zázračný alebo len musia vyrásť zo svojej ješitnosti ......🤔?

skjatqo
27. aug 2023

@stanulienkat správny konštitučný liek pôsobí aj v tejto oblasti, často je to jedna z prvých zmien ktoré si človek všimne. Že si zrazu rozumie s mamou s ktorou sa nebavil 20 rokov, že namiesto hádky ponúkne konštruktívny dialóg. Nepíšem o teórii, toto je prax. Prax môjho homeopata, ktorý používa tisíce liekov, nie 300 alebo ešte menej ako podaktorí

aurinia
27. aug 2023

@jan1234567 ona je asi sama však. Treba jej to citlivo vysvetliť že ti to vadí....a povedať že sa jej budeš strániť keď to neprestane...a vysvetliť že to ovplyvňuje tvoje psychické zdravie.... Cez to všetko si stanovte nejaký spoločný termín....napríklad nedeľný obed a v stredu večeru. Mama ma možno pocit že je opustená. A žiaľ dáva to najavo zlým spôsobom. Pomohli by jej kamarátky, spoločne vylety. Toto mám s mamou zažite a pomohlo to. Veľa sa s ňou musíš o tom rozprávať, vysvetliť ako fungujú medziľudské vzťahy, ako si vychádzať. Pomôcť jej. Lebo je to vek, kedy sa to začína otáčať. Že už oni potrebujú našu pomoc. Rodičia nám radili, pomohli starali sa. Keby mala partnera alebo muža, sústredí svoj záujem na neho. Ak je sama, opustí sa, to správanie potom také, že vyhľadáva spoločnosť a v jej prípade nie moc vhodným spôsobom. Držím palce