icon

Financie v manželstve

14. apr 2023

Dobrý večer, ženy. Prišla som sa asi len posťažovať, resp. opýtať sa ako by ste to riešili vy. Som na RD s 1,5 ročnou dcérou, staršie 2 deti chodia do škôlky ( chodia ako chodia stále sú doma lebo sú choré ) manžel pracuje. Jeho plat je cca 2700€. On zaplatí školku ( na konci roka mu trištvrte vrátia ) inkaso a dá mi ako kedy, cca na mesiac 100-150€. Ja mám len RD(nižší). A tu nastáva problém, stále mi vykrikuje, že z toľkých peňazí musím vyžiť ( potraviny, drogéria, plienky, Nutrilon mlieko pre všetkých troch a zimných mesiacoch veľa miniem na lieky) jemu ostane cca 1500 €, ktoré minia na hlúposti, doslova hlúposti, ale sú to jeho peniaze. Ja už neviem. Včera mi vykričať, že mi nedá nič. Dostal 4 000(zdravotník) z z tých peňazí som nevidela nič! Teraz dostane dane , zasa si bude žiť jak pán a my ako žobrác. On drahé veci, ja si nakupujem v sekacoch, on najdrahšie telefóny, hodinky... Ja ? Čínsky šit! Deti tak isto, topánky z bazárov, oblečenie detto .Viem mám ísť do roboty ...ale keď mu poviem, čo s detmi, tak jeho to nezaujíma... Hovorím od začiatku roka boli dokopy možno mesiac v škôlke, dať ich nemám kde ... Ako to riešiť?

oli18
15. apr 2023

Uz v novembri si mala mat stretnutie s pravnikom. Ako to dopadlo?

maciatkolulu
15. apr 2023

Zaujímavý manžel. Ja nerobím a mam velkaca v škole a výplata manžela ide na môj účet.... Nikto ma nekontroluje, kúpim co chcem. Takže za mňa, divný muž a rovnako ma udivuje ten počet detí co s nim máš. Jedno človek pochopí, stalo sa, ale tri? Hold nevadilo ti to, tak máš čo si chcela. Zbytočne sa tu pýtaš, lebo normálne to nie a normálny milujúci aspoň otec, keď už nie Partner dopraje aj svojim deťom

autor
15. apr 2023

@oli18 mala som, povedali v podstate toto čo vy tu, dohodli sme sa, že sa rozhodnem a prídem ... A veci kolo toho, že mám nárok na právnika zadarmo atď ...stačí vypísať formulár a zaslať to ...

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
autor
15. apr 2023

@maciatkolulu ja viem, že to je moja vina, ako som písala vyššie človek verí a dúfa, a hlavne keď ma deti ... Zo začiatku to také nebolo, resp na som to asi nevidela, lebo stále hovoril, že peniaze dáva do domu ( prerábali dom) tak som sa snažila žiť z toho čo mám. Ale opak bol pravdou , a to som zistila až teraz ... A proste je to celé ťažké, buď rada , že v takej situácii niesi ...

autor
15. apr 2023

A neviem popravde ani ako to funguje v iných rodinách. On hovorí že zaplatí elektrinu, plyn, internet a že to stačí, že to máme na rovnako ... Že on má veľké výdavky atď ...

maciatkolulu
15. apr 2023

Dom je koho?

autor
15. apr 2023
mamula20
Odpoveď bola odstránená
panelacikova
15. apr 2023

@martul áno, už mi to tu vysvetlili, netušila som to...

panelacikova
15. apr 2023

@evamarek77 mala si úžasnú sudkyňu, bodaj by takýchto sudcov bolo viac :(

tosomja
15. apr 2023

My máme dva účty, ale len kvôli tomu, že mu tam chodí výplata. Posiela mi všetko na môj účet, ja platím nájom, energie, pôžičku, poistky, stravu, školu, oblečenie, úplne všetko. Čo zostane, vydelim nejaku časť, čo ešte môžeme minúť, jemu do roboty na stravu a maličkosti, zvyšok odkladám na druhý účet, kde si šetríme. Z toho ešte deťom šetríme. Všetko máme spoločné, či som zarábala, či teraz, keď som na RD. Keď niečo treba kúpiť, zaplatiť, vždy mi to pošle a ja platím. Mám prehľad, kde a koľko kto míňa.

panelacikova
15. apr 2023

autorka, tebe už nepomôže naozaj nič, len kvalitný právnik. všetky peniaze, ktoré on zarobil po sobáši (a údajne dával do domu) ti právom z 1/2 patria. až po dobru prípadného rozvodu. čím skôr právnika, prostredníctvom asi súdu nech sa prevetrajú manželove účty, nech zistia či už cez zamestnávateľa alebo na účtoch jeho príjmy a nech mu pekne vypočítajú sumu, ktorú ti má vyplatiť. ak s ním žiješ hoci len 5 rokov, predpokladám, že pôjde o celkom slušnú čiastku, keďže uvádzaš, že ty si si vyhádzala vždy všetky peniaze a on "chudák" šiel tiež na "polovicu", ako ti tvrdil.... skrblila si na sebe a deťoch, lebo si maximálne finančne negramotná. nevedieť ani len toľko, aké účty máte na elektrinu a plyn.... určite neboli až také vysoké, ako tvoja materská a rodičovské. jednoznačne ťa odrbával a odrbáva doteraz. nevedieť manželov plat? preboha.... normálny muž nemá problém. ešte sa aj pochváli žene s výplatnou páskou, ak pekne zarobí. ak zarobí menej, aj tak sa "pochváli", aby vedeli žiť a hospodáriť. ty však nemáš normálneho muža, ty máš doma despotu.
čiže jednoznačne veľmi veľmi šikovný právnik a riešiť majetok a rozvod. inak ostaneš zamknutá v "zlatej" klietke, ktorá však pre teba paradoxne aj tak zlatá nie je.
a prepáč, ale že šiel sám na dovolenku, tak toto ma dorazilo už úplne. je ti jasné, že si vyživuje (platí, navštevuje) zrejme aj nejaké štetky? on ťa nemiluje, on ťa považuje za svoj majetok, za obyčajnú slúžku. čím dlhšie budeš odkladať rozvod a odchod, tým horšie pre teba. neskôr i pre deti, odpozerajú tento jeho čudný vzorec "správania" a vyrastú z nich rovnakí despotovia, ako je on.

lujza123
15. apr 2023

Je mi ťa veľmi ľúto, no niesi sama kto doplatil na svoju naivitu.
Mám kamošku ktorá až pri rozvode zistila koľko mal jej muž daňový bonus na ňu a deti, ona si fakt myslela ze to je par eur.... Nikdy z tých peňazí nevidela ani cent, presne ako u vás deti v bundach zo second handu a chlap s niekoľko tisícovym platom wellness s kurvami (akože služobky).
A áno, všetko predsa išlo do rekonštrukcie (jeho) domu, tak nepochybovala. Ona bola úplne mimo, žiadna kontrola nad ich rozpoctom, netušila ani koľko platia za energie, ani za škôlku, nič... Mala len svoj biedny rodicak,svoje zárobky z handmade a z toho čarovala.

Ľudský mozog je zvláštny, veci ktoré si nechceme priznat vypustí a tvári sa, ze sa nič nedeje.

Baby ti dobre radia, o výživné môžeš požiadať hneď, nemusis ešte riesit rozvod (a hádky, dusno okolo toho), tak isto rodinné prídavky si dat posielať na svoj účet (predpokladám ze aj týchto 180 eur ma on).
Zavolaj si na personálne v jeho práci, myslím ze pani ti dá určite informácie o tom ako a kedy mu je vyplácaný bonus na deti aj teba, ženy dokážu byť solidárne keď jej vysvetlíš situáciu.
Trvaj na nákupe oblečenia pre deti a seba z tohto bonusu, ak budeš mat presne info nebude sa môcť vykrucat.

lienka.7
15. apr 2023

@autorka moj mm mi na účet posiela komplet celú sumu na réžiu (platím zo svojho účtu ja), plus cely danovy bonus. Plus ďalšie peniaze, nakoľko nákupy robím ja, aj komplet veci pre neho kupujem ja (mimo veľkých nakupov potravín, to samozrejme opäť on plati). Vcera som bola dievčatám nakupovať veci, mlieko, plienky plus mliečne pre nich len 30€! stali... večer na nočnom stolíku ma čakalo 200€.
Prosím ta, kvôli deťom sa vzopri, písala si, že máš kde ist... vyzivne dostaneš krásne, nájdi si aspoň nejaký úväzok a prepis si bonus na seba. Nedostanes síce celú sumu, ale aspoň on nebude parazitovat na peniazoch, co patria detom!
Plus pokial mas pravnika, daj si žiadosť cez CPP a povedz, že chceš konkretne toho a toho.
Inak mimo všetkého, aké je tvoje povolanie? Neponizuje ta tak trosku tvoj mm????

lujza123
15. apr 2023

A odporúčam ti nájsť si aj psychológa, pomôže ti. Ženy ako ty, ktoré skončia v takýchto nerovných a nespravodlivých vzťahoch maju zväčša nejaké svoje hlbšie vnútorné problémy....
Možno nedostatok sebelásky, vnútorná neistota, zle spomienky na detstvo a z toho prameniacu neschopnosť rozoznat normálny vzťah od toho chorého. Podľa mňa potrebuješ nájsť svoju silu, svoju hodnotu a potom sa ti bude ľahšie žiť aj bojovať.

Skús, 3 sedenia ti prepláca poisťovňa, aspoň ako taký odrazový mostík nech máš.

iv007
15. apr 2023

Tuto istu temu si tu pisala v novembri 22, dostala si vela nazorov a odpovedi.Presiel pol rok a neurobila si vobec nic pre to, aby ste sa ty a deti mali lepsie.Co chces este od nas citat?

taminka1986
15. apr 2023

Nemoze byt taky tupy magor aby nechapal ze nezije sam a ma rodinu ktora potrebuje financie a nevies to tahat z rodicaku. A neverim ze existuje zena co si toto necha. 3deti na krku a takto zit. Uz davno by som bola rozvedena,s vysudenym krasnym vyzivnym

0kristina0
15. apr 2023

Dufam, ze mu varis, peries a poskytujes pravidelny sex. Prepac ale ty si hlupa ako kybel gitu.

tenerifka
15. apr 2023

autorka, tvoja situacia je tak velmi bezvychodiskova, ze neviem, co ti poradit. Nemas byvanie, nemas vlastne uspory, chlap je totalny primitiv, mas s nim 3 deti. Tebe by len pomohlo, keby ho niekde zrazilo auto. Bohuzial.

autor
15. apr 2023

@tenerifka ja mám kde ísť bývať, úspory nemám to je pravda, ale keď som do teraz vedela vyžiť z RD tak tiež budem vedieť plus keď bude platiť výživné, do roboty sa samozrejme chystám, snáď sa mi podarí nájsť niečo, aj už máme plán , že máma moja ostane doma a ja budem chodiť do práce, čiže nebudem musieť ani ocr brať.

autor
15. apr 2023

@0kristina0 nie nič z toho nerobím, istý čas ... A to že som hlúpa viem, ďakujem za úprimnosť.

tenerifka
15. apr 2023

tak to je super, dolezite je zatat zuby, vydrzat nejaky cas aku taku nepohodu, ale bude lepsie.

tenerifka
15. apr 2023

ak ste manzelia, mas narok na polovicu veci v dome, co ste do domu pocas manzelstva nakupili, lebo sa nejedna o JEHO peniaze, ale VASE spolocne. Plus ak sa platila hypoteka pocas manzelstva, tiez na polovicu tych splatok.

autor
15. apr 2023

@tenerifka hypotéka sa platila áno, ale je len na neho , aj tak mám nárok ?

autor
15. apr 2023

Resp. Máme zúžené 5na hypotéku, tak neviem ako to je ....

tenerifka
15. apr 2023

ano, lebo ste boli pravoplatne manzelia. Mas narok na polovicu splatok hypoteky pocas manzelstva

jonnie
15. apr 2023

Predpokladám, že peries tych 20 kosiel. Inak musi mat celkom bohaty satnik, ci je narocny na priestor.. AK je lekar....a mala by si na to odvahu.. vezmeš sa a s deťmi prídeš za ním, že si videla topánky pre deti...napr.PRotetiku si si nechala odložiť, ale potrebuješ 150e. 😅 však 50 na každé plus, ak zvýši.. papuce púšťajú niektorému a predsa nechce, aby deťom trpeli nohy.
Takýto krok vyžaduje veľkú guráž.. myslím, len podať žiadosť o výživné. Je to smutné, že sa nechce prezentovať tebou ako manželkou. AK chodí po putiach , brnkla by som na veriacu strunu...o tom, ako muž opustí svojho otca a matku...napr., ale myslím, ze ty budeš ten typ, čo neprotireci. Nemyslím v zlom. Asi by mu zbehlo, ak zvýši hlas, ty by si začala kričať po ňom. Nebolo to tak, že ťa doma a v detstve trestali krikom...a ostalo to v tebe?
Ja napr. ani nechcem, aby sme mali spoločný účet. Náhodou by umrel muž a mne zablokuju peniaze....a akože co potom.

Ak je drzgros...aspoň deti povedia...ale to ešte potrvá.
DAS mu ich napr.vsetky 3 a nech ich vezme do detského sveta sám? Pre predstavu....co taky úlet stoji 😀

simca06022011
15. apr 2023

No v prvom rade neviem načo skolkarom nutrilon.. ale ôk. To mi len tak udrelo do očí...
Inak... urobiť si s blbcom jedno dieťa, ôk... ale 3??? A ešte súhlasiť s jeho podmienkami?
V manželstve sú peniaze spoločne, raz by mi povedal ze veľa míňam a ja by som chodila v sekacivych veciach, prehajdakal by 4t a nevedela by som kde, tak by vážený platil už len výživné..
Prídavky si si ešte mohla vybaviť na seba... dB neriešim a nie nie sú to peniaze deti... au to nižšie dane zamestnanec človeka. Čiže ešte je jedna možnosť. Sup do prace, otecko nech sa postará rovnakým dielom aj o choré deti atď...

tenerifka
15. apr 2023

@simca06022011 konkretne v tejto ich rodine nie je moznost urovnania spoluzitia, ten chlap je uplne mimo