Financie v rodine - večný problém
Nikdy som si nemyslela, ze sem budem prispievat takouto temou a este som rozculena, pretoze vec o ktorej chcem pisat je pre mna uplna novinka, dozvedela som sa to vsetko len dnes. Skusim pisat bez prehnanych emocii, zaujima ma nezaujaty nazor.
Mam 32 rokov, 17 mesacnu dcerku, v juni sa nam narodi druha dcerka. Moj parner (nie sme zosobaseni) pracuje v zahranici uz roky. Co sa tyka spolocne straveneho casu, je to tazke, pretoze ho nie je tolko, ako by sme chceli.... Ale uz som si zvykla...
Ja som tiez vela rokov pracovala v Rakusku na dvojtyzdnovky. V roku 2010 som planovane otehotnela, velmi sme sa tesili. Pracovala som est do 5teho mesiaca tehu, potom sa mi stav skomplikoval a musela som ostat doma. A tu zacali problemy.
Kedze som ostala doma skor, ako je nastup na MD v Rakusku, moj prijem sa stopol, zila som z penazi co mi daval partner a z uspor.
Bolo to tazke, pretoze ako zivnostnicka som si naalej musela platiti odvody z vlastneho vrecka, ak som chcela matersku z Rakuska.
Navyse, bola so nutena sa prestahovat z nasho bytu k rodicom, pretoze som mala nariadeny kludovy rezim a nemohla som ostat sama.
Po dlhom case, co som bola zvyknuta na samostatny zivot to bolo s rodicmi odrazu tazke. Je ine prist na navsetvu a ie je spolu byt 24 hodin denne navyse ak mate mamu, ktora sa stara absolutne do vsetkeho vratane toho, ci smiem alebo nie mat v mojom stave s frajerom sex.....
Moji rodicia su uz na dochodku. POrispievala om im na domacnost sumou 400€. To bol prispevok na byt a do stravy. Bezne vydavky som si platila samozrejme z dalsich penazi (telefon, oblecenie atd).
Mama neustale sormrala, kolko veci kupujem pre malu, naco mi to vsetko bude, kolko minam na kozmeticku, kadernika atd.... Dalsi problem bol ten, ze sa jej zdalo nenormalne, ze cakam tak dlho na vyplatenie meterskej z Rakuska. Kazdy den som pocuvala: "Zrus uz tu zivnost, ked tio nic nevyplacaju, kolko to stoji penazi, to uz nie je noirmalne, z coho ty chces zit???!!!" a podobne. Bola som uz z toho na nervy.
Matersku mi vyplatili, ked mala Natalia 10 mesiacov. Vsetky peniaze prisli naraz na ucet. Potesila som sa.
Tu zacina obr problem.....
Peniaze som si presunula cast na slovensky ucet, cas som nechala na rakuskom. Dala som mame jednu bankomatovu kartu, nech si vyberie, ked bude na nieco potrebovat. To som asi nemala robit.
Stale castejsie som pocuvala. ako jej nevychazaju peniaze, ake male dochodky maju obaja (mama ma 490€, otec 470€) aka tazka situacia je...... a ze ja vela minam a podobne. Ona denne kupuje svoje cigarety....
Sok nastal, ked mama za mnou prisla nasrena, ze ona to nechape, ale na ucte nemam ani cent. Ze co som si kupila, kde som dala peniaze. No... nebolo mi vsetko jedno. Pozrela som sa do historie uctu a zamrazilo ma, ked som nasla polozky vyber: 100, 150, 50..... takto cca 5-7 krat v mesiaci.
Samozrejme, mama o tom nevie nic... ale ja som si ista, ze tie vybery som neuskutocnila. Ja platiom vacsinou kartou a nosim v penazenke max 20€.
Teraz som druhykrat planovane tehotna, kedze mam znova od zaciatku rizikove tehozenstvo, zas trcim u nasich a je tu tak dusno, ze ma asi slak trafi kazdu chvilu. Kazdy den sa dohadujeme o peniazoch. Mama sa neustale stazuje, ze z jej dochodku nemoze vsetko tahat (naviem, co presne ma na mysli ked ja staleprispievam, robim nakupy aj pomomo a dieta si financnujem sama). A dnes som zistila, ze mama si zobrala uver 7000€ ktory splaca mesacne sumou 190€, aby pomohla splatit nejake dlhy svojmu bratovi. Nikto o tom doteraz nevedel.
Teraz som zacala podnikat z domu.... Mam etremne zive dieta, cakam dalsie a kazdy den hodiny sedim za pc.... nejde to lahko, tazko sa zhana klientela... a nevladzem pocuvat vety typu: "Ty sa asi tomu podnikaniu dost nevenujes ty asi nepotrebujes peniaze!!! Menej sed na Modrom koniku a voac rob! Kedy mienis mat z toho zisk??" a najviac ma orazila ked mi minule povedala:!Mohli ste pockat s druhym dietatom ked sa ti firma rozbehne" Ale ja stale mam svoje peniaze ja mam z coho zit!!!!
Jej jednanie mi pride nekorektne a nefer.. neviem, ci zvelicujem, alebo sa to aj niekomu inemu za otras situacia.....
Co si o tom myslite? Dakujem za nazory
@happy8051 ahoj, ja som sa v tejto zaujimavej teme este stale nedozvedela, ci nemas inu moznost "existovat", napr. v prenajatom byte spolu s muzom, kdesi tam v zahranici, ci kde to pracuje? a podla mna ma tvoja matka az-az, nasi maju dohromady cca 700,- € a to k mame bezne pridu 3 vnucata na obed (v podstate uz dospeli ludia, na SS a VS), ktore byvaju opodial, vzdy im volaco kupi alebo da peniaze ci na meniny, narodeniny, vianoce, plus este moja mladsia sestra, ktora aj s priatelom kupila byt a ziju na minime, tak aj ich vola kazducku nedelu na obed, len nech maju ako splacat a napriek tomu s fotrikom vyziju, tak ani ja tomu nerozumiem a ked na to mas, tak chod odtial kade-lahsie, na co je toto dobre? iba ak na definitivne naburanie vztahu ty a tvoja mama 😒 😒
@mandragora22 no.... nechcem ist za muzom teraz tehotna, pretoze chcem byt pod dozorom a rodit pri svojom gynekologovi. mame svoj byt a mohla by som byt tam nebyt problemov s tehu...ale nejako to vyriesim
ze rizikove tehu a mas mat klud? Tak to ho teda urcite u vasich nemas...nestoji Ti to za to...chod od nich...budes mat mensie stresy a klud...mama hnusne citovo vydiera....a to sa nerobi
@happy8051 chapem ze nechces pisat podrobnosti. sukromie si treba chranit.
ano . jedina cesta ako vyriest tvoj problem s mamou/hlavne ked nemate dlhodobo dobry vztah/ je byvat sama a osamostatnit sa. uvidis,ze potom aj vztah s mamou budes brat inak. aj ona sa bude na teba pozerat inak.
predpokladala som,ze si tu spominanu pracu v at robila.
zelam vela stastia .
@happy8051 aj ja mam s mamou pomerne komplikovany vztah, takze ta viem pochopit. Myslim ze to nie je v poriadku, ked uz si sa pytala na nazor. Je jasne ze ked byvas u nich, tak sa ti bude do vsetkeho miesat a usmernovat ta a ku vsetkemu sa vyjadrovat, ale to by sa este dalo vydrzat aj ked to lezie na nervy neskutocne. Ale to ze vyberie z tvojich penazi bez tvojho vedomia take sumy a este povie ze o tom nic nevie sa mi zda silna kava.
Kedze je to uz zrejme aj tak jedno a peniaze su prec, tak odporucam len do buducnosti bud stanovit mesacny limit na kartu alebo ju uplne zablokovat, lebo sa mi zda ze si z teba spravili (pardon za vyraz) dojnu kravu. Moja mama ma dochodok 340 a to este berie ako celkom dobry, krstni rodicia maju 290 a 300. Takze to co maju tvoji rodicia je o dost viac nez priemer a ked sa k tomu prirata este tych 400 co im davas (co je mimochodom tu na vychode bezny mesacny prijem), tak je to nemyslitelne ze je schopna sa este aj stazovat.
Ale tymto analyzovanim ti nepomozem, takze moj nazor je ten, ze za danych okolnosti, kedze je teraz pre teba uplne nejdolezitejsi klud (ktory doma nemas), by som ti naozaj radila ist do svojho bytu a vziat k sebe do prenajmu nejaku sympaticku studentku s ktorou si budes rozumiet a ktora ti pomoze a ty nebudes sama. Mama nech samozrejme dalej chodi za vnuckou a venuje sa jej, ale nebude mat taky dosah na to co robis, na koniku budes moct byt kolko chces 😀 a aj roboty spravis o dost viac ked ti nebude stat za zadkom a rozculovat. Celkovo sa mi zda ze by vam dvom prospelo trosku ten vztah uvolnit, nech nevie o kazdom tvojom kroku a pohybe.
Drzim palce nech sa ti to podari vyriesit co mozno najlepsie a hlavne nech ste s babom obe v poriadku.
Nepises kde v zahranici tvoj muz robi ale nebolo by lepsie byvat s nim a prist na Sk len porodit? Mala by si od mamy pokoj. Ja ta uplne chapem, tiez mam komplikovany vztah s mamou. Zijem mimo Sk a ked pridem k nasim tak nie dlhsie ako 2 tyzdne....inak by ma vystrelo.
Ako si na tom so svokrovcami? Nemohli by ti oni pomahat? Nemyslim, ze mas u nich byvat ale ci by nemohli prist pomoct s malou a okolo domacnosri keby si byvala sama?
@maminuska aj ja citam a sledujem tvoje prispevky.a tiez sa mi pacia.vidiet z nich zivotnu skusenost ,vyrovnanost a realny pohlad na svet.takze ozaj sme na jednej ´´vlne´´. uplne suhlasim, ze samostatnost je dolezita.je to znamka zrelosti.ked sa zena rozhodne mat rodinu tak by mala vediet ze musi byt schopna sa samostatne rozhodovat.v zivote nastanu situacie ked prave tuto samostatnost treba pouzit.a u happy0851tato situacia nastala.
@happy8051 napisala si,ze podnikanie si zacala na nahliehanie matky.to je prave ten pripad ,ked si sa nerozhodla samostatne.pretoze ty si podla tvojich slov chcela druhe dieta a podnikanie mohlo pockat.ak. ta matka ta ovplyvnovala,nemala si sa dat.a hlavne si mala zit samostatne.kedze pises,ze peniaze u teba nehraju ulohu,tak ozaj nevidim dovod,preco by si nezila samostatne ,.preco si .nenajala si platenu pomoc ?aproblem tak nemusel nastat.kedze pracujes,tak nemas klud na lozku.to sa ani ked pracujes z domu dosiahnut neda.takze preco by si nemohla zit v svojom byte a mat platenu pomoc pri strazeni dietata a na prace,ktore nemozes teraz v tehu vykonavat?ake je skutocny dovod,ze si sa rozhodla zit u rodicov?ked s tym mas viditelne problemy?ved si to musela predpokladat.
inak, voj partner si tiez musi uvedomit,ze starostlivost o rodinu nespociva len v financnom zabezpecovani rodiny.ale aj v tom,ze v pripade krizoveho rezimu musi byt schopny situaciu spoluriesit.tvoje tehotensvo a problemy s nim su aj jeho problem.mal by to riesit s tebou.jeho spoluriesenie spocivalo v tom,ze videl ako dobre riesenie tvoj pobyt u rodicov?nevedel o tvojom problemovom vztahu s mamou?to je ako mozne?ved ste partneri.,mali by ste vediet o sebe vsetko.a o pomeroch v rodine tiez.
len som to preletela a tiež mi tam chýba "záujem" partnera resp. tvoja až taká "samostatnosť",že mu nevieš/nechceš viac zo svojich starostí hodiť na hlavu...mádieťa ženu s rizik,teh. ,ktorá má problém,rieši ho aj on nejako?alebo o tom ani nevie?
@happy8051 mna zas zaujíma,čo plánujete po pôrode?Priateľ prestane robiť v zahraničí?Alebo opať budeš u rodičov,lebo budeš mať jedno malé dieťa+novorodeniatko+firmu?Dúfam,že to nevyznie tak,že sa ťa chcem dotknúť.To vôbec,len som zvedavá čo plánujete dalej a držím palce,aby si to vyriešila k tvojej spokojnosti 🙂

@happy8051 dúfam že som ťa nejak neurazila,nerada by som 🙂