Financie v rodine - večný problém
Nikdy som si nemyslela, ze sem budem prispievat takouto temou a este som rozculena, pretoze vec o ktorej chcem pisat je pre mna uplna novinka, dozvedela som sa to vsetko len dnes. Skusim pisat bez prehnanych emocii, zaujima ma nezaujaty nazor.
Mam 32 rokov, 17 mesacnu dcerku, v juni sa nam narodi druha dcerka. Moj parner (nie sme zosobaseni) pracuje v zahranici uz roky. Co sa tyka spolocne straveneho casu, je to tazke, pretoze ho nie je tolko, ako by sme chceli.... Ale uz som si zvykla...
Ja som tiez vela rokov pracovala v Rakusku na dvojtyzdnovky. V roku 2010 som planovane otehotnela, velmi sme sa tesili. Pracovala som est do 5teho mesiaca tehu, potom sa mi stav skomplikoval a musela som ostat doma. A tu zacali problemy.
Kedze som ostala doma skor, ako je nastup na MD v Rakusku, moj prijem sa stopol, zila som z penazi co mi daval partner a z uspor.
Bolo to tazke, pretoze ako zivnostnicka som si naalej musela platiti odvody z vlastneho vrecka, ak som chcela matersku z Rakuska.
Navyse, bola so nutena sa prestahovat z nasho bytu k rodicom, pretoze som mala nariadeny kludovy rezim a nemohla som ostat sama.
Po dlhom case, co som bola zvyknuta na samostatny zivot to bolo s rodicmi odrazu tazke. Je ine prist na navsetvu a ie je spolu byt 24 hodin denne navyse ak mate mamu, ktora sa stara absolutne do vsetkeho vratane toho, ci smiem alebo nie mat v mojom stave s frajerom sex.....
Moji rodicia su uz na dochodku. POrispievala om im na domacnost sumou 400€. To bol prispevok na byt a do stravy. Bezne vydavky som si platila samozrejme z dalsich penazi (telefon, oblecenie atd).
Mama neustale sormrala, kolko veci kupujem pre malu, naco mi to vsetko bude, kolko minam na kozmeticku, kadernika atd.... Dalsi problem bol ten, ze sa jej zdalo nenormalne, ze cakam tak dlho na vyplatenie meterskej z Rakuska. Kazdy den som pocuvala: "Zrus uz tu zivnost, ked tio nic nevyplacaju, kolko to stoji penazi, to uz nie je noirmalne, z coho ty chces zit???!!!" a podobne. Bola som uz z toho na nervy.
Matersku mi vyplatili, ked mala Natalia 10 mesiacov. Vsetky peniaze prisli naraz na ucet. Potesila som sa.
Tu zacina obr problem.....
Peniaze som si presunula cast na slovensky ucet, cas som nechala na rakuskom. Dala som mame jednu bankomatovu kartu, nech si vyberie, ked bude na nieco potrebovat. To som asi nemala robit.
Stale castejsie som pocuvala. ako jej nevychazaju peniaze, ake male dochodky maju obaja (mama ma 490€, otec 470€) aka tazka situacia je...... a ze ja vela minam a podobne. Ona denne kupuje svoje cigarety....
Sok nastal, ked mama za mnou prisla nasrena, ze ona to nechape, ale na ucte nemam ani cent. Ze co som si kupila, kde som dala peniaze. No... nebolo mi vsetko jedno. Pozrela som sa do historie uctu a zamrazilo ma, ked som nasla polozky vyber: 100, 150, 50..... takto cca 5-7 krat v mesiaci.
Samozrejme, mama o tom nevie nic... ale ja som si ista, ze tie vybery som neuskutocnila. Ja platiom vacsinou kartou a nosim v penazenke max 20€.
Teraz som druhykrat planovane tehotna, kedze mam znova od zaciatku rizikove tehozenstvo, zas trcim u nasich a je tu tak dusno, ze ma asi slak trafi kazdu chvilu. Kazdy den sa dohadujeme o peniazoch. Mama sa neustale stazuje, ze z jej dochodku nemoze vsetko tahat (naviem, co presne ma na mysli ked ja staleprispievam, robim nakupy aj pomomo a dieta si financnujem sama). A dnes som zistila, ze mama si zobrala uver 7000€ ktory splaca mesacne sumou 190€, aby pomohla splatit nejake dlhy svojmu bratovi. Nikto o tom doteraz nevedel.
Teraz som zacala podnikat z domu.... Mam etremne zive dieta, cakam dalsie a kazdy den hodiny sedim za pc.... nejde to lahko, tazko sa zhana klientela... a nevladzem pocuvat vety typu: "Ty sa asi tomu podnikaniu dost nevenujes ty asi nepotrebujes peniaze!!! Menej sed na Modrom koniku a voac rob! Kedy mienis mat z toho zisk??" a najviac ma orazila ked mi minule povedala:!Mohli ste pockat s druhym dietatom ked sa ti firma rozbehne" Ale ja stale mam svoje peniaze ja mam z coho zit!!!!
Jej jednanie mi pride nekorektne a nefer.. neviem, ci zvelicujem, alebo sa to aj niekomu inemu za otras situacia.....
Co si o tom myslite? Dakujem za nazory
@happy8051 - Pridam sa k ostatnym - rodicia nevedia, co od dobroty. A sama kludne mozes byt, za tie peniazky si na par dni v tyzdni zozen opatrovatelku, co ti pomoze, nech nieco stihnes aj porobit. Nenechaj sa takto zdierat, lebo to co robia, je zdieranie. To, ze si mama nabrala uvery a nevie to splacat je len a len jej vec. Budu sa musiet uskromnit, nie teba zmykat. Ja som bola cele tehu s Maxom sama, drahy v anglicku a zvladnut sa to dalo, nebola to slava, ale slo to, clovek si na to zvykne, ved kolko mamin zije uplne osamote.... Podla mna to za tie rodinne nezhody nestoji.
mas svoj byt..teda predpokladam, ze aj za ten platis + platis rodicom dost velku ciastu..tymto prichadzas o riadnu sumu, ktoru by si mohla vyuzit inak a tvoje tehu je rizikove tak ci tak, kedze si stale v strese..rodicom by som blokla pristup na kartu, prestahovala sa nazad do svojho a nasla si za tie peniaze pomocnicku..jednak budes mat klud ty ,ale aj mala bude vo svojom, + nieco aj usetris..lebo ty si si to neulahcila, ale este stazila tymto..
@happy8051 kedze mas svoj byt odid od rodicov a zaplat si niekoho kto ti pride cez den pomoct s malou. budes mat viac casu na vsetko a este si aj porobis. a hlavne budes v klude. nemusis sa bat ze sa ten cudzi clovek co sa stara o dieta na nieco urazi ked povies co urobil zle alebo tak 😉 a zober mame tu kartu to bola velka chyba hlavne ked vies ako to bolo ked ste tam byvali.prajem aby si to cele vyriesila v klude.
@hoogy
@mata1001
@traktor
@anjelicek26
@poleva
kocky dakujem za nazory... ja viem, ze je to nenormalna situacia... len som si chcela overit, ci nemam mylne myslenie, ci sa to len mne nezda tak pritiahnute za vlasy... som rada, ze nie 🙂
ono je to tak... u nas boli peniaze vzdy... nikdy mi nic nechybalo ako dietatu, nasi mi pomohli financne ked som vystudovala dve VS, ked som si kupovala a zariadovala byt atd... za to som im vdacna...
len mam pocit, ze odkedy mam vysoky prijem - co je viac rokov dozadu vdaka praci v zahranici, mama fakt nevie, co so sebou. ona je velmi tazka povaha... aj vyjst s nou je tazko a bohuzial uz zacinam byt na nu alergicka, ked mi chodi okolo zadku a neustale riesi, kolko novych klientov som zohnala atd... mam pocit, ze o ino nepremysla, len o peniazoch....
ach Boze, ved ja viem, ze moj prispevok 400€ je cely myland a tolko vobec netreba-.-.. chcela som mat pokoj, aby nikdy nemohli povedat, ze im malo davam a sama na seba som si usila bic...
samostatne byvanie je teraz pre mna tazka predstava, ked nemozem malu zdvihnut ani do vane vecer... ale popremyslam, ako inak by sa to dalo riesit...
moja mama je zvlastna v tomto... povie mi, bud rada, ze si doma... kolko by ta takto stal samostatany zivot... a neuvedomuje si, ze suma, ktoru jej davam je mesacny limit na zitie 80% slovenskych rodin s dvoma detmi... minimalne...
dakujem za nazory...
@happy8051 ☹ A to fakt nemáš v rodine alebo medzi známymi či kamarátkami nikoho, kto by ti bol ochotný pomáhať doma v tvojom prostredí? Trebárs aj za nejakú finančnú odmenu? Ak by šlo o nejakú dôchodkyňu,či nezamestnanú, tak by mohla chodiť napr. na určité hodiny - doobeda s malou na prechádzku, potom navariť, potom až večer, keď treba kúpať. Či je to také nereálne? Alebo keby si sa obrátila so žiadosťou na úrad práce? Iné ma nenapadá. Ale to by asi mamka ťažko niesla, či?
@happy8051 ahoj...aj teraz potrebujes kludovy rezim? lebo ak nie, nie je mozna alternativa, zeby partner prenajal v state, kde pracuje aspon 1-izbovy byt a tam by si si s rodinkou kludne zila? ☹
@happy8051 niektorá kočka radila nasťahovať nejakú študentku, čo by ti pomohla s malou, keď ju nemôžš dvíhať, prípadne nejaká pani, niektoré na dôchodku sú ešte relatívne mladé a iste by ti za pár eur prišli kedykoľvek pomôcť, skús pouvažovať, či ti to za to nestojí, kľud a psychická pohoda sú teraz pre teba najdôležitejšie.
@petkave problem je, ze mama vnucku miluje, venuje sa jej.... ona je ta najlepsia babka na svete, len tieto financne veci mi lezu uz na mozog...
no nic, zvolim razantny vecny rozhovor, aby sa jej otvorili oci a pochopila, ako sa na Slovensku zije... a ak to nepomoze, budem musiet urobit razny krok
@happy8051 veď by mohla za malou chodiť aj každý deň. To by bolo podľa mňa dobré riešenie. Mala by si pani na pomoc v domácnosti a mamka by ti dcérku každý deň "vyvenčila" alebo sa s ňou prišla pohrať. Len mamke by sa to asi nepáčilo, že? No zase, ide o teba a tvoju rodinku, tak by sa s tým mama mohla zmieriť... Či bývajú od tvojho bytu ďaleko a nemohla by za vami dochádzať?
@happy8051 ja ti rozumiem, ze mas potrebu rodicom "vratit" to co do teba investovali. Ale treba urcit hranice. Rodicom sa hlavne oplaca vtedy, ked si uz sami nevedia pomoct a poradit. Tvoji rodicia su zatial v plnom zdravi a energie, ktoru minaju na to, aby ta "viedli". Ale to nie je najstastnejsie riesenie, lebo takto sa vztahy mozu este viac pokazit.
@happy8051 žiť s rodičmi je strašne ťažké, my bývame s našimi a prispievame 100 pokial chodím ešte do školy a potom ideme s výdavkami na polovicu, ale to ani zdaleka nebude tolko, kolko dávaš ty vašim...dúfam, že ten rozhovor s tvojou mamou bude prospešný a mamina sa uvedomí, inak by som na tvojom mieste fakt rozmýšlala nad nejakou pani v domácnosti, lebo to že si na rizikovom a tvoja mama sa chová tak ako sa chová, ti určite nijak nepomáha...
@happy8051 prva vec, prestan mamu informovat kolko zarabas. Do toho ju nic, rovnako aj do toho ci si si klientov zohnala, alebo nie. Prispevok na byvanie by som jej znizila, alebo ponechala (to si musis zvazit sama), ale nic naviac by som jej nedala. Ak sa bude stazovat, kludne jej povedz, ze iní ludia musia vyzit z ovela nizsej sumy, nez aku maju oni a akou im este do rozpoctu prispievas. A ked bude mat k tomu znova poznamky, tak jej povedz, ze to budes musiet poriesit inak, pokial neprestane s rypanim..
@happy8051 jj, BS poznám. Všetko je to do kopca alebo dolu kopcom 😀 Dosť namáhavé na chodenie. Naposledy som tam bola v septembri a bez kočíka - ten by tie vaše kocky aj tak asi nezvládol. Malý mal niečo vyše roka. Sám ísť nevládal, tak ho muž nosil po celom meste 😀
Ja milujem svojich rodičov, sú úžasní, ale keby som s nimi mala zase bývať, tak by mi asi strihlo. Aj keď som žila sama a ledva som to finančne zvládala, radšej som si čo-to odoprela, len aby som nemusela ísť naspäť k nim. Bývajú odo mňa cca. 10 minút cesty pešo a zbehnem k nim kedykoľvek. No pri spoločnom bývaní by ma fakt porazilo. Ja viem, že u teba je to núdzové východisko a asi najjednoduchšie, no pre tvoju psychiku a pohodlie asi nič moc. Preto by som pouvažovala o tom samostatnom bývaní - povedz mamke, že ju nechceš obmedzovať, rušiť, vyciciavať (hoci je to naopak),že chceš, aby mali s otcom väčší kľud a že by bolo lepšie, keby radšej ona chodila za tebou a malou. A rýchlo by som sa poobzerala po vhodnej gazdinej. Keď si seba predstavím v tejto situácii, už mám aj osobu, ktorú by som si "zamestnala". Mám kamošku, ktorá chodí externe do školy a prácu nemá. Má rada môjho syna, určite by mi za nejakú odmenu pomáhala. Ty nemáš nikoho takého?
@happy8051 babysitter by si urcite nasla, aj na par hodin denne, tak by si si mohla aj nieco porobit, a hlavne aj si oddychnut...na tvojom mieste by som hned sla do vlastneho bytu...
@happy8051 ja by som riesila aj priatela, bud nech sa vrati spat zo zahranicia a pomoze ti, ved peniaze mas alebo sa prestahujte za nim. Mal by byt pri tebe a pomoct ti, kedze mas rizikove. Neviem, aku pracu robi a kde robi, ale poziadala by som ho, nech tuto situaciu riesi s tebou, ved ste predsa rodina a ak je problem, je to problem vas oboch.
@koniarova ja som tiez zila vyse roka bez mm, ked som cakala prvu dcerku a on isiel za pracou do zahranicia, ale hned od zaciatku bolo jasne, ze to nie je stav trvaly, ze skor ci neskor sa ako rodina spojime, inak by som s tym nesuhlasila a celkovo takyto vztah neudrziavala. A podla toho, co happy pise, financne su na tom dobre, aj vlastny byt maju, takze ja osobne by som velmi tazko niesla, ze ten, kto tu moze a ma byt, tu proste nie je a ja sa musim kvoli tomu zbytocne stresovat a trapit. Ale nevieme, preco jej priatel nemoze prist a aku robotu robi...
@happy8051 ahoj, mas tazke tehotenstva, to treba uznat, lebo na psychickej podpore ti toto vsetko veru nepomoze☹
co sa tyka penazi ako takych, ono je pravda, ze mame byt svoji rodicom vdacni, ze nas vychovali, investovali do nas peniaze avsak zasa odtial potial a prave tvoji rodicia a teda hlavne mama, lebo tu pises o nej, by mala vediet ake to je byt mladym rodicom, a kolko stoji zivot...avsak asi uz na to zabudla alebo zeby ho mala pred tymi 30timi rokmi lahky??? neviem, istotne vsak skus seriozny rozhovor, bud bude vysledok pozitivny alebo jednoducho budes musiet bud vydrzat alebo odist spat do svojho bytu a skusit najist niekoho, ci uz sesternicu alebo kamaratku, ktora by bola ochotna s tebou nejake tie tri mesiace byvat a za byvanie ti pomahat.....
fuuu tak to teda nechápem tvojich rodičov ako ťa môžu takto oberať o peniaze, nasi by na bývanie ani cent nevzali nanajvýš tak na stravu.
a naozaj im platíš nehorazne vela, my s manželom v inom meste nazapad kde bývaš ty prenajímame teraz 3 izbový za 270€ so všetkými poplatkami - tvoji rodičia sa asi nehanbia od teba brať také peniaze, normálne tomu nemôžem ani uveriť.
Ja by som tam s nimi určite nebývala a bola chyba že si jej tu kartu dala, ale to už nevadí to máš za svoju dobrotu.
A spravila by som určite tak ako ti tu radia aj ostatné babenky, niekoho by som si zabezpečila na výpomoc v domacnosti, ak by sa ti nedarilo niekoho nájst normálne, tak by som hladala ludí cez červený kríž tam najdeš určite ludí, ktorí maju radi tento typ práce. My sme tak k babičke znahali celodennu výpomoc lebo bola po operacií bedrového klbu a potrebovala dlhodobo celodennu starostlivosť a nikto si v tej dobe nemohol dovoliť z prace odisť na tak dlho.
Moja mama berie dochodok 270 eur a brat jej plati 50 eur na stravu + internet. A ty davas 400 eur? To by moja mama zila ako kralovna. Tiez ma disponibilne pravo k mojmu uctu a nikdy mi z neho nezobrala ani cent. Mala by si sa s mamou porozpravat, druhy su tiez na dochodku a ziju z ovela menej penazi. Treba sa uskromnit. 😉
@happy8051 pises,ze tvoji rodicia ti umoznili vystudovat 2 vs.byt mas aj ich zasluhou.a teraz ak potrebujes znovu su to rodicia,co ti podali pomocnu ruku.musis si uvedomit,ze ked zijes v nejakej domacnosti/aj ked su to rodicia/,musis byt pripravena respektovat ich pravidla a to,ze stracas cast sukromia.tvoja mama to nemysli urcite zle ak ti hovori,ze na zaciatku zabiehania firmy bolo rozumne sa venovat firme.a materstvo odlozit na neskorsie.pretoze ta firma ta bude aj s detmi zivit. to je proste realny fakt.nespominas otca deti.ako sa on podiela na starostlivostri o teba a deti.ak nechces,aby ti rodicia zasahovali do tvojho zivota ani radami,tak musis byt pripravena zit samostatne.preco otec tvojich deti neriesil vasu situaciu s tebou?ale bolo pohodlnejsie zit pod kridlami rodicov?ak peniaze u vas nehraju ulohu,tak nevidim jediny dovod,preco si si nenajala opatrovatelku ci pomocnicu pocas problemoveho tehotenstva.prepac mi,ale mne sa zda,ze pre teba je pohodlnejsie byt pod kridlami rodicov.ak mas rizikove aj toto tehotenstvo tak,ze nemozes zit sama ako je mozne,ze pracujes?verim,ze ked sa firma rozbieha,tak treba jej venovat vela casu a energie.ale ty by si mala odpocivat ,nie?a to mozno mala aj tvoja mama na mysli,ked tio radila s materstvom pockat.
co s a tyka platobnej kraty a vyberu z nej,tak sa mi zda cudne,aby si nevedela,kto presne v aky cas vybral peniaze.ved ti chodia vypisy,nie?a cez interbanking si mozes skontrolovat presne vybery.takze ty presne musis vediet akou kartou ,kedy ,kde a kolko bolo pocas mesiaca z konta vyberane.mas len jednu kartu? a tu davas aj mame aj ju pouzivas sama? ak ano,tak presne vies,kedy si mame kartu dala.a kedy vyberas ty.alebo nie?a ked si dala urobit dalsiu kartu,tak tiez sa da presne zistit vyber a pohyb na konte.a mama sa nemoze vyhovarat.ved vidi vypis ,nie?ak si videla,ze je cerpane z konta vela mala si konat hned, ako si videla prve polozky.mala si si pohovorit s mamou a vec vyriesit.ak si jej nestanovila limit,tak je to aj tvoja chyba,ze bol velky vyber.,ktory si si nezelala.mala si stanovit jasne pravidla.ak poznas mamu,ze nevie narabat s financiami a vie konat aj nekorekne a nezodpovedne.to jej musis jasne vysvetlit.
je len na tebe,ako si zivot zariadis.najlepsie je byt samostatna.ved si dospela.vedela si,ze je tam riziko problemov v tehotenstve.mali ste sa s otcom deti na to pripravit.presuvat celu vinu a zodpovednost za situaciu na rodicov je lahsie, ako si priznat sama chybu.prepac mi moju uprimnost,ale ja tvoju situaciu vidim z tvojho opisu takto.
@alice107 tvoj prispevok ma zaujal a je to dost mimo.... druhe dieta sme chceli teraz, pretoze neskor to uz bude prilis rizikove (vzhladom na vek, mam skusenost od mojej sestry). co sa tyka rodicov.... roky som pracovala v zahranici, roky som ich fibabcne podporovala este skor ako bola mama na dochodku a neboli vobec na to odkazani, vlastne ani teraz nie su....
rodicia maju dokopy prijem takmer 1000 €, ja im davam dalsich 400€ a este si mama vyberala peniaze kedy chcela, doteraz neviem naco ich pouzila. nekontrolovala som vybery, k uctu su dve karty. nekontrolovala som to, pretoze mi nenapadlo, ze by som, sa mohla od mamy dockat takehoto spravania....
ja nemam financne problemy. partner mi dava peniaze, mala som vysoky rodicak na prve dieta, teraz budem mat druhy rodicak plus pridavky na dve deti.
mne ani tak nejde o tie peniaze, nech ich slak trafi.... ide mi o jednanie z maminej strany... a to prepac, nepovazujem za korektne a odmietam sa mu prisposobovat.
ked som prisla k nasim docasne byvat s tym ze mam rizikove tehu, ratala som s pomocou, ktoru som nechcela zadarmo. s takymito zabomysimi vojnami som nepocitala a som z toho znechutena.
co sa tyka podnikania.... pracujem na pc z domu, venujem sa tomu kolko len vladzem. nechcela som s tym zacinat hned teraz. nejako zivotne na to nie som odkazana. bola to zas mamina vidina penazi a ja som sa nechala zmanipulovat. to podnikanie malo cas. moja chyba.
a co sa tyka straty sukromia, s tym problem nemam. partner je doma malo a ak si narazala na uplne sukromie, intimitu atd, to je u nas kvoli tehu 0 bodov.
nemam problem sa prisposobit mame. ale mam problem, ze neakceptuje, ked jej jasne poviem, ze mala nepotrebuje kazdy den Brumika... (to je len priklad) a ona jej ho aj tak kupi.
proste nemyslim si, ze by som bola neprisposobiva. myslim si, ze som len makka ale uz dnes to idem riesit.
@happy8051tou stratou sukromia som myslela aj to,ze tvoji rodicia sa budu vyjadrovat k roznym skutocnostiam ohladne tvojho konania.pokia l si pod ich strechou.s tym musis pocitat. .ved si dospela zena.to si musela vediet,ze dve generacie ktore ziju pod jednou strechou maju rozne nazory na rozne veci.a ty si tam v istom zmysle hostom.aj ked si ich dcera.samozreme ,ze ty si mas vychovavat dieta sama.aj rozhodovat,co je vhodne,co nie.ak si zverila vsak dieta tvojej matke na isty cas,tak si si mala dohodnut pravidla .co sa tyka vychovy,jedalnicka a pod.
no a ucet si mala kontrolovat.ak podnikas,tak vies,ake dolezite je mat ucet pod kontrolou.aj ten sukromny.nielen podnikatelsky.ty musis poznat konanie svojej mamy.ak vies,ze lahkomyslene naraba s peniazmi tak si mala mat nad uctom kontrolu.ale ak ti nejde o peniaze.tak o co vlastne?ze sa ti matka miesa do zivota?tak to je lahke.osamostatni sa.preco sa tomu tak branis? ved ty si poznas vlastnu matku ,nie ?jej reakcie,tiez.tak si toto mohla vediet a riesit si svoju situaciu pomocou z vonku./opatrovatelka apod/.ak je partner malo doma tak ste sa asi na tom dohodli.ze ty ponesies tarchu zodpovednosti za deti a vychovu.ak tvoja mama podla teba zle vplyva vychovne na dieta a nerespektuje tvoje vychovne metody ,tak si ani nemala ziadat o jej pomoc.ale riest to inak.ty si vobec neuvazovala ako to bude fungovat medzi vami v reale?ako je to mozne.?
a co sa tyka podnikania tak musism znova konstatovat,ze ty si dospela zena.tak ako je mozne,ze ta mama zmanipulovala na zalozenie firmy?to hadam nie. to si taka lahko ovplyvnitelna?vies,tie zabomysie vojny nebudu,ak ty budes samostatna.vo vsetkom.
ty si pracovala ako opatrovatelka na turnusy v rakusku?prepac ,ze sa pytam.ale spominala si tie turnus,tak ma to napadlo.
vies za 400 eur opatrovatelku/kvalitnu / by si tazko nasla.a plus by si potrebovala pomoc v domacnosti. plus naklady na samostatny zivot/energie,jedlo,bezne vydavky/takze naklady by si mala omnoho vysie ,ako teraz.ak pravda neratame,ze mama konala nekorektne a vyberala peniaze,ktore si ty neodsuhlasila.ale to si mala zabezpecit limitom.
ale je dobre,ze to ides riesit.ver mi,ze najlepsia cesta je tvoja absolutna samostatnost.

@jania023 júj hej ,,,ale dala som LIKE máš pravdu