Finančné problémy mojej sestry
Myslím si že mam velmi nezodpovednu sestru a o mame tiež neviem čo si už myslieť.
Sestra je samoživiteľka má jednu dcéru 14 ročnú a býva v dome, ktorý nie je jej, ten je len našej matky. To sa = že sestra neplatí nájom, ale len plyn, elektrinu, mesačné výdavky v dome.
Nakoľko dom vlastní mama,tak preplatky a nedoplatky chodia na jej meno.
Keď bol preplatok,tak sestra bombardovala správami mamu aby to okamžite už išla vybrať ten preplatok a keďže to bolo viac ako 350€ a mama za smeti platila na dvakrát, ktoré zaplatila dva dni po dátume splatnosti,tak už automaticky bola zaradená v obecnom hlásniku v zozname kto čo nezaplatil - to sa jej moja sestra ešte vysmiala hnusne, že je v hlásniku ako neplatič.
Minulý rok sestra od januára neplatila nejakú jej pôžičku,vraj mala vysoké výdavky a nemala na to. Ale nepovedala to hneď,ale až v apríli,až po 4 splátkach nezaplatených.... Čo som nepochopila prečo až tak neskoro sa to ide riešiť.... Neverím tomu, ale že vraj kvôli tomu, že jej vykradli účet. To mi mama volala či nemám požičať 600 eur a tak som sa vlastne dozvedela, že to zháňa pre moju sestru lebo ona neplatila. Nie nepožičala som,lebo neverím tomu, že by som tie peniaze naspäť videla.
A ani netuším ako to poriešili. Avšak teraz v roku 2025 sa stalo znovu podobné. Sestra doteraz od januára nezaplatila mesačne za plyn. Matke chodia výzvy a neviem ešte čo že nie sú zaplatené tri splátky a teraz apríl to budú štyri splátky,kde prišla výzva do konca apríla inak plyn odpoja. Matka už stresuje, že to odpoja a že znovu zapojenie bude drahé atď atď.
Takéto starosti má moja matka s ňou. Písala mi sestra či jej požičiam 200€.ale plyn mi nespomenula . To viem až od matky. ok požičala som. A to si ešte sestra sťažovala mne na mamu, že tá jej stále nemá pozočať
Autorka, ty si tu už písala a nie raz. Sestra sa sprava, len tak ako jej dovolite. Na žiadnu oslavu by som nechodila, ale jej odkazala, že namiesto oslav , nech si poplati podlznosti. Ja, nechapem prečo ju v takomto spravaní podporujete. Pišeš, že mama je tá ktorá ju podporuje, ale robíte to vsetci. Normalne sa stretnite u mamy a vydiskutujte si tietio záležitosti.
@anna777115 namiesto peňazí ako darčeka k 40-tke by mohli súrodenci zaplatiť jednu splátku za plyn 😅
@ahhola ja si pamätám, že ten mamin dom,kde býva sestra,chcel oficiálne odkúpiť môj brat,ale mama s tým nesúhlasila lebo že kam pôjde Zuza s dieťaťom.... Tak sa brat zariadil inak. Vlastne všetci sme sa zariadili a len tá sestra tam zostala bývať. Vravela, že odtiaľ ju dostaneme cez jej mŕtvolu.... Boli to veľké hádky
Neboj sa ako rýchlo pôjde po dedičskom konaní asi bude dosť rýchlo ak bude mama ďalej žiť v takomto strese
a nechystá sa mama Zuze dom prepísať?
@anna777115 hlavné rozhodnutie musí spraviť mama
@0silvia0 Ale, ak tam maju podiel po ocovi, tsk nemoze cely dom, len svoju čiastku.
@0silvia0 to zas nechystá. Mama má vysokú splátku hypotéky a napríklad si mohla polepšiť tým, že by ten jeden dom predala a mohla si časť hypo vyplatiť alebo aspoň časť. Takto nemá nič z toho jej domu. Ani nájom ani predaj
Inak autorka ak tam mate súrodenci časť z domu nech vám sestra platí najom
@minenkaa v tom dome,kde je sestra,tam nemáme deti podiel. To je vo výlučnom vlastníctve mamy.
V tom druhom dome máme všetci podiel,ale tam býva mama
Autorka, dom je vylucne vlastnictvo maminy, alebo mato v ňom podieĺ po otcovi. Lebo, to má veĺkú vypovednu hodnotu.
@minenkaa mama sa vyjadrila že za jej života nemieni nič rozdeľovať. Ja si ale myslím, že by to mala práve za života vyriešiť a nie nás odbiť tým že si to potom máme my vyriešiť až keď tu ona nebude
@anna777115 v druhom dome kde býva mama to je náš rodičovský dom a v tom máme všetci podiel po ockovi
Tak, bohužial nič nezmožete mamina si može do svojim majetkom nakladať, ako uzna za vhodne. Ale spravodlive by bolo keby už sestru vynala z dedicstva toho druheho domu.
@anna777115 ak to je dom matky po jej rodičoch, tak tam žiadne čiastky nie sú
@0silvia0 presne tak, konkrétne ten dom v ktorom zostala bývať sestra,ten je vo výlučnom vlastníctve mamy.
@0silvia0 Mama by spravila najlepšie, keby ten dom po rodičoch predala a sestra by išla do menšieho bytu, lebo sama žena dom neutiahne.
@anna777115 to sme hovorili my 4 súrodenci presne to isté ale sestra nesúhlasila a nechce o tom ani počuť, že je to jej podiel a nevzdá sa ho. Vôbec neberie do úvahy, že má aj podiel a zároveň zvlášť celý dom užíva
@minenkaa tá nie je schopná platiť bežné poplatky,nie to ešte nejaký nájom
Treba to vyriesit teraz
Lebo ked sa mama ponie dlhy ostanu a kedze sestra je vychcana aj tak sa budete na dlhy skladat a ona este vyjde ako vytaz
Nezaplatila by som nedoplatok a upozornila, že pripadne znovuzapojenie bude platiť tiež, ak tam ešte bude bývať.
Ponúkla pomoc s prejdenie príjmov a výdavkov a bodka.
To je často, že ľudia čo nemajú na základné veci míňajú na nepotrebné či predražené.
@anna777115 to vieme všetci, len to treba povedať mame, ktorá svoje neschopné decko nevyhodí
@0silvia0 Jáj, prepáč chcela som označiť autorku.
Ak pracuje tam kde mama, paci sa predať auto, podplatiť dlhy a chodiť autobusom.
Ono aj mamu by ten taxík raz za čas, alebo ochotný sused, či donáška do domu, vyšlo lacnejšie ako datovanie dcéry.
A jej tvrdo povedať, že je dospela, nech sa tak začne chovať. Najprv uhradiť nevyhnutné a potom môže chodiť po nákupných centrách.
@janage Oni, ako surodenci toto nevyriešia, to je záležitost ich mamy a sestry. Ale, ja by som sestru uplne ignorovala, keby sa takto spravala a nie jej chodiť ešte na oslavy. Veď, oni všetci s ňou jednajú v rukavičkach, tak si može dovoliť takto sa správať.
@anna777115 potom počúvame od sestry že sa k nej správame ako cudzí príbuzní. Ona ako keby si ani neuvedomovala svoje správanie
ako píšem, ona má vyoperovanú empatiu, podľa mňa má poruchu osobnosti

To je taká sebecká a konzumná povaha, robí to lebo môže, nema v sebe pokoru, vdačnosť , skromnosť. Napriek tomu, skús jej odpustit a pozriet sa na nu , ako na nezrelé dieta. Ak by čosi hovorila na mamu, by som sa ohradila a mamu ochranila s tým, že si neželáš takéto reči, na jej adresu. Chcelo by to urobiť hranice a useknúť takéto spravanie. Sadnúť aj s mamou, všetci štyria súrodenci a navrhnúť riešenia a potom konať. Toto bude takto a takto, ak nie do mesiaca dovidenia.