icon

Financovanie dieťaťa z predošlého vzťahu

21. nov 2022

Potrebujem si prečítať názory, pohľady aj iných.
Nezhodneme sa s manželom na financovaní jeho dieťaťa z predošlého vzťahu.
Ide o to, že platí 200€ výživné, aj mimoriadne výdavky, ako sú krúžky, lieky, školské výlety, školu, ...všetko polovicu s jeho ex.
To je v poriadku.
Lenže ona ho citovo vydiera, štýlom, že chudák jeho syn, budú sa mu smiať, v akých topánkach chodí do školy, lebo otec mu nekúpi. Chudák chlapec, už druhý rok tu istú tašku do školy má, chudák, nemôže ísť na krúžok, lebo otec mu nekúpil chrániče. ...a to všetko chlapcovi. Má 8rokov, aj keď chápe, keď mu manžel vysvetľuje, že on posiela mamke peniaze, aj platí mu všetko, čo potrebuje, ale nemôže si mamka len tak zamyslieť, že on potrebuje a preto je zlý ocko.
Teraz napríklad pred letom mu manžel kúpil plavky, okuliare, šľapky, župan. Všetko vzal domov, a odvtedy keď niekde sme chceli ísť, mu mama balila staré. Ok. Mne je to jedno. Ale naposledy potrebovala prispieť do školy, manžel jej poslal na účet 50€, chceli sme ísť minulý mesiac sa kúpať, zakázala, že ona si nepraje, aby syn išiel do vody, lebo ide zima a bude chorý. Čiže, nedala mu plavky, nedala mu nič, čo sme kúpili. Proste urobila natruc. Tak sme išli, s tým, že kúpime mu nové, ale neprispeje jej už na žiadne topánky, bundu atď. Dnes od neho pýtala polovičku na zimné topánky ktoré stáli 79€, vraj chce polovicu a plus ešte impregnacny sprej a vložky do topánok. Vysmial ju, poslal jej bloček z výletu z nákupu, že kvôli jej trucovaniy teraz neprispeje. Lebo to nemá ani v súdnom rozhodnutí. Už mu syn písal, že k nám nemôže prísť lebo by musel prísť bosý a nechce byť chorý.

sashabb
21. nov 2022

Zjavne ťa má dotyčná stále v zuboch a povedala by som, že tieto móresy robí naschvál hlavne tebe. Chlapec má 8rokov, píšeš, že už 7rokov jej "šetríte"... čiže mala doma bábätko, keď ju chlap podviedol. Zrejme ti to nevie zabudnúť 🤐

lienka.7
21. nov 2022

@autorka ked to tvoj muz nechce pochopiť, urobila by som to tak, ze koľko da na syna, tolko nech sa aj na vaše deti. Plus teda co by som kupovala ja, nech este polovicu plati tak, ako si to predstavuje je mila ex.
Mne to príde tak, aspoň čo si písala, ze ona si z výživného vykryje mesacne náklady co ma (najom, net, mobil a pod.) a teda zvyšok si maju akoze s ex podeliť. No ale takto to nefunguje, to jej treba pekne vysvetlit. A čím skôr, tým lepšie.

autor
Autor odpoveď zmazal
betulinka1
21. nov 2022

@lienka.7 nesuhlasim, ze je vypočítava. Za to, ze ma peniaze z prenájmu? A preco by mala vsetko hradiť ona? To je jej šikovnosť, ze ma. Okrem toho autorka sa trosku sekla v počítaní. Pisala, ze muz ma prijem cisty 2100€, mínus 600€ na byvanie je 1500€. Plus jej materská, co odhadujem na 400€. Zize maju 1900€ prijem dokopy, nie 800€. Mínus vyzivne 200€, to si na sume 1700€. Preco by otec este nemohol prispievať 100€ mesacne naviac. To si proste musia uvedomit vsetky zeny co si beru mužov, ktori maju uz deti. Alebo vsetky zeny, ktore beru manželov od inych zien a rodín, volajme to, ze musia platit za to dan. Praveze jej muz je charakter, ze chce chlapcovi pomahat. A autorka iba robi zlo v jeho vztahu so synom. Chudak chlapec Takze to je moj nazor. Moj partner ma dieta, je u nas v striedavke + plati vyzivne. Zoznámili sme sa 2 roky po ich rozchode s ex. Nikdy by ma nenapadlo ani raz hejtovat, ze nieco kupuje naviac. Idu na dovolenku oni, nieco im chyba zabalíme, ideme na dovolenku my, nieco nam chyba zabali nam ona. Oblecenie je zamozrejmost a na zimu topanky za 70€ tiez, nakolko chceme aby deti chodili v kvalitnej obavy a nebola im zima. Plus nakupujeme komplet oblecenie k nam. Takze za mna asi tolko k tvojmu názoru, ze matka je vypočítava.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
gabika128
21. nov 2022

Chovanie ex, ktoré si opísala ohľadom plaviek atď je hrozné. S ostatnými vecami nesúhlasím. 200€ výživné plus platenie veci pomimo je podľa mňa v poriadku. Tá žena je sama na dieťa každý druhý mesiac, jej ex si narobí ďalšie 3 deti, no ja by som tiež neskakala od radosti. 😁

autor
Autor odpoveď zmazal
liljana
21. nov 2022

Tieto natahovacky cez deti. Ex neda otcovi dieta ani o minutu dlhsie ako musi, ale bude vykrikovat, ako dlho sa s nim musi ucit, vozit do skoly, byt doma na ocr, ako sa musi on starat. Ved deti nemusela mat a nemusela by sa o ne ani starat, ked jej to pride tak zatazko.
Jedine pockat, kym chlapec nevyrastie a nedostane vlastny rozum...

mogaa
21. nov 2022

nuž milej mamičke vysvetliť že otec výživné platí a aj kupuje veci naviac(bločky predpokladám že má)....dieťa nepotrebuje topánky za 80eur a už vôbec nie s impregnačným sprejom🙂takže ak niečo kúpite naviac bud to nechajte u vás, alebo mu nič naviac nekupujte, lebo veď platí ostatné výdavky 50:50....obuv, oblečenie, strava - to všetko je vo výživnom zarátané.....výdavky naviac sú napr.škola v prírode, nový notebook ktorý dieťa potrebuje k plneniu školských úloh.....mamičke jedine vysvetliť že ak bude cez dieťa otca citovo vydierať, požiadate o zverenie do striedavej starostlivosti....predpokladám že mamička tiež neche aby aj otec bojoval rovnakými "zbraňami" ako ona a dieťa vydieral štýlom mame som peniaze na teba poslal asi ich minula na seba.....

autor
Autor odpoveď zmazal
liusa82
21. nov 2022

a vidiš kolko nervov si si mohla ušetriť keby nelovíš na ženáča s dieťaťom.Mala si si nájsť seberovného slobodného a mala by si pokoj.Ja sa tej jeho žene ani nečudujem že robí hovadiny ak si jej ho prebrala...ženy v tomto vedia dať riadne pocitiť.No bohužial toto si odskáču vždy hlavne deti.Ja som normálne rada že nemám deti a takéto dačo nemusím riešiť

mogaa
21. nov 2022

inak mamičke by som povedala že nech mi zdokladuje čo všetko a za koľko kúpila dieťaťu...lebo výživné 400eur na dieťa - nech mi nehovorí že tam potrebuje ešte niečo doplácať...vyživovaciu povinnosť majú obaja, nielen otec.....takže suma 200eur nie je len strava, ale aj oblečenie, obuv, drogéria na dieťa....

luscious
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
21. nov 2022

@betulinka1 za mna je to jedna vypočítava chudera. Lebo z výživného si financuje svoje náklady co ma (vid prispevok autorky), pripadne si odklada na dovolenky, ktoré prezentuje pred synom ze plati vylucne ONA - ako aj ine veci (gitara) a na zvyšok pýta polovicu nákladov. Myslím ze takéto "vychcane" by tu chceli byt všetky zeny co maju vyzivne 200€, pripadne ho vlastne v takej vyske ani nemajú. A pokiaľ ma mat jeho syn topánky za 80€, tak potom aj ich ďalšie 3 deti. To mame teda iba 320€ na topánky, vsak? (80x4). Cize mne z toho potom vychádza, ze chlap by si mal nájsť pomaly este dalsiu pracu, ci? Navyse po prepočítaní príjmov na 1 osobu je na tom ex výrazne lepšie ako @autorka . Len toľko k tomu.

autor
Autor odpoveď zmazal
stevvvka
21. nov 2022

Nemozes ju donutit, aby sa spravala tak, ako chcete vy.
Ale ani ona vas nemoze donutit, aby ste robili, co chce ona, je to vas problem, ze na vsetko jej pristupite. Aleb9 skor problem tvojho muza. ved ked ho ma raz za dva mesiace, tak preco jej ho vracia v nedelu rano, ked to ma sudom stanovene inak?

luscious
Autor odpoveď zmazal
stevvvka
21. nov 2022

Tvoj chlap ma vsak asi stale vycitky svedomia. A ako tu niekto poznamenal... Mali rocne dieta, ked ju podviedol. Ja neviem, ako to bolo, ale ked nebol spokojny vo vztahu, mal mysliet na dieta a najprv sa rozviest, potom zacat s inou. Necudduj sa, ze ta ona nenanvidi. Robit prieky cez dieta je prizemne, to ano. Ale ttoto vsetko musi upratat tvoj muz.

autor
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
21. nov 2022

Nechápem, prečo píšeš v jednom príspevku, že dostaneš materskú ako slobodná matka + výživné.. A z toho máš všetko zaplatiť. V druhom spomínaš manžela
Tak si vydatá alebo nie?
A ak si vydatá, tak nie, z materskej neplatíš (alebo by si nemala) platiť nájom a jedlo pre vás všetkých.

lady_hurts
21. nov 2022

@autorka Bohužiaľ, mas dočinenia s labilnou osobou, ktorá sa vyvrsuje na VLASTNOM dieťati. Zakročit musí len tvoj muž, ty sa môžeš aj rozkrajat, pokiaľ on nezmení svoj postoj. Jediné, čo tu pomôže možno, bude ak budeš v rovnakej sume kupovať aj vašim spoločným deťom ako jeho synovi, lebo tatko si zrejme neuvedomuje, že má aj ďalšie deti. Prečo by vaše deti mali byť ukrátené? Prečo tatko ustupuje bývalej? Čoho sa boji? Chlapovi totiž nevysvetlis cez slová, jemu to musíš ukázať činmi, aby pochopil. Keď dopraje prvému synovi, nech dopraje aj ostatným svojim deťom. Musíš si stať za svojím.

autor
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
21. nov 2022

@lady_hurts ani nie ze kupovať. Ale proste keď da na syna 300€ (písala ze 200+100 dava dobrovolne), tak autorke nech da 900€ na 3 deti. Plus teda uhrádzať ďalšie vydavky na polovicu. Myslím ze sa rýchlo pánko prebudí.

kubkovamama
21. nov 2022

Je to aj u nás.A čo.Kolkokrat idem a kúpim aj bez toho aby muž vedel.Vidim,že nedoniesol,tak kúpim.Neriesim,či si to berie so sebou alebo nabudúce nedonesie ani v čom príde.Lebo si to odserie s prepáčením jedine to dieťa.Nad rámec výživného sa tiez platí čo potrebuje aj čo nepotrebuje,ale to nie je moja vec a nezasahujem do toho.Ak by to narúšalo nás rodinný život a rozpočet,potom sa ozvem.Ja som za,nech kľudne da dieťaťu naviac.Moj ex za 15r NIKDY nedal naviac.Ani to určené výživné koľkokrát nebolo.Jedine,čo som sa pozastavila,8r dieťa fakt nepotrebuje topánky za 79€.

jaond19
21. nov 2022

Je to na vazny rozhovor medzi otcom a synom, treba chlapcovi vysvetlit ze on nanho nekasle, ze dava na nho jeho mame peniaze a ze ked nema nejaku vec, nie je to jeho vina. Topanky aj bundu mu kupte a bude len u vas, ak ma ist od matky bosý, prineste mu topanky aj bundu a pri odchode sa proste obuje, zbytocne sa hadat s ex.... zariadte sa po svojom. Ale ak chce ist teda panicka tymto smerom, nic navyse okrem vyzivneho by som uz neplatila. nech si debilov robi z inych ludi. nech jej tvoj chlap da na vyber, bud bude jednat korektne a korektnost aj dostane, alebo nie.

lady_hurts
21. nov 2022

@lienka.7 ja úplne chápem, že mu chce dopriať, je to predsa jeho syn. Ale keďže má ďalšie deti, tak nech prispieva s rozumom a nenechá po sebe šliapať. Takto si ho ex vycvicila a stále posúva hranice, lebo si to on necha. A to je v podstate len a len jeho chyba.

lenkakravcova
21. nov 2022

@lienka.7 Však to by aj mal. Na každé dieťa dat matke 300€ + náklady na seba extra.
Prečo by mal jednej alebo druhej platiť menej?

Jednej dá 300€, druhej 900€ + na stravu za seba a energie.
A je poriešené. 🙂
Má rodiny - 2. Má ich živiť.

dadis
21. nov 2022

Z cisteho prijmu 2100 eur je 200 eur vyzivne na 8r dieta velmi malo.

buffinko
21. nov 2022

@lenkakravcova v podstate to ale aj robi. zarobi 2100e, 300e prvemu synovi, zvysok 1800eur ide druhej rodine. 900 nech na deti. stale 900 zostava na neho... a ako pise @autorka, aj ona musi rovnakym dielom prispievat na deti. podla mna dotuje druhu rodinu slusne.
tu bude problem, ze jednak otec ma vycitky svedomia voci prvemu dietatu a za druhe priviedol na svet viac deti, ako je schopny podla zelania matiek financovat .