Financovanie zdravotnej starostlivosti a dospelé dieťa
Su tu rozne diskusie o tom ci a ako financne podporovat dospele deti. Dcera ma skoro 20 je na VS prijem nema, vsetko financujeme my, nie je narocna skor naopak velmi skromna, planuje si v lete brigadu. Minule som ju vyzdvihla u zubara a zaplatila som 200€ (2 zuby, este 4potrebuje, o zuby sa stara poctivo, ma problem so sklovinou, asi zdedila po mne, mam ju ryhovanu, viac nachylnu na kazy). Nie je problem...ale tak mi napadlo....aj keby pracovala popri skole tak si to neufinancuje sama, aj keby uz bola po skole a pracovala na TPP tak je to riadna palka (sice sme v BA ale aj tak by to pre nu bolo financne narocne). Ako to mate vy? Financujete napr. zubara, lieky, platby u lekara dospelym (VS aj pracujucim mladym) detom?
Dcéra na vš zarába doučovaním a prekladmi,od nás má mesačne iste preckové a s tým gazduje,ak napr. ide do zahraničia,tak jej dám peniaze,viem,že nepremárni na hluposti a sporí si,hned po promocii sa sťahuje do zahraničia,tiež jej dáme,lebo si to môžeme dovoliť.komu dáme,ak nie deťom? nám nechýba,špeky aj kožuchy už mám dosť /to aby som naštvala istú skupinku čítajúcich😉
samozrejme ze b som platila zubnr osetrenie aj z pohladu zakona je nezaopatrenr dieta ak denne studuje a ide o zuby a nie o plastiku
VS by som v rozumnej miere samozrejme podporovala. Ale samostatne zarabajuce dieta? Ja som si zarabala uz pocas strednej a poznala som hodnotu penazi. Viac som si ich dokazala vazit a neminala som na hluposti.
Zubné ošetrenie si v podstate aj povinná jej zaplatiť. Nech si brigáduje na výlety/kabelky/kavicky... Proste veci ktoré nutne nepotrebuje na život ale chcela by ich. Pokiaľ nestuduje medicínu alebo co tak zvládne aj cez rok brigádu. Zuby ale by som nezvazovala ze si ma sama platiť. Keď už školu skončí a bude samostatná a zarabajuca aj tak práve takéto veci ako zubár alebo iné veci týkajúce sa zdravia by boli úplne v poriadku keby mate peniaze nazvyš a chceš jej pomôcť. Ved zdravie je najdôležitejšie.
Podla mna je normalne, ze rodic dietatu financne pomoze s takymi vecami. Ja som na vyske zila iba zo socialneho stipka a nezvladla by som popri skole brigadovat, to asi jedine po nociach. Asi zavisi od skoly, ale nie popri kazdej sa da brigadovat.
@tykat otázka je skôr či si ty alebo manžel doprajete takéhoto zubára.....za mna 100eur plomba je veľmi premrštená suma....za mňa je zaplatenie zubára ok, ale pokiaľ by chcela nadštandardného zubára s nadštandardnými cenami - tak by si dcéra musela prispieť, inak so zaplatením priemernej sumy za plombu (50-60eur)nemám problém, ale 100eur za plombu by som jej neplatila....
@tykat ešte nemám dospelé dieťa, ale čo počúvam rodičia dávajú študentom peniaze aj, keď už brigádujú či pracujú😀ak môžeš daj mne sa tá suma tiež zdá vysoká, ale tak asi ste spokojní.kamaratka študuje diaľkovo pracuje a rodičia jej tankuju či dajú gastrace a ešte byť prerábajú.Kazdy to má ináč zariadené.
Študujem na VŠ, brigadovat popri skole by som nestihala, v lete mam prax+oddych konecne po celom roku, takze rodicia ma v zivote netlacili do brigady a plne financne ma podporuju 🙂 nikdy na nic nefrflali, beru to ako "investiciu do mojej buducnosti", vedia, ze ak bude treba, ja ich v buducnosti rada tiez podporim 🙂
@mogaa chodime k nemu cela rodina, pre nas to nie je velka suma resp. tolko platime aj my, mladsi syn (ten nic, len preventivky a hygienu, ten je lajdak v cisteni ale kaz ani jeden). Mne len zaujimalo ze ci ti co deti nepodporuju resp maju deti tesne po skole im nejako prispievaju co sa tyka zdravia alebo to uz komplet nechavaju na deti. Ono ani 50€/plomba nie je malo...alebo take chron.ochorenia (alergia, dieta.. ) ...synove lieky nas donedavna vychadzali na min 50€ mesacne, my to nepocitime ale neviem si predstavit ze to v 18 hodim na syna (lebo napr. nepojde na VS).
@pribinak jaj vidis...doucovanie, dcera doucuje syna na prijimacky (matika, slovencina) ale zadarmo, mozno by som jej mala platit 😀...VS ma dost narocnu, a ma nejaky maly prijem, kresli obrazky a predava ich na takej stranke kde si ludia mozu objednat vec s potlacou toho obrazka. Ale to je nepravidelne. Plus ma nasetrene peniaze co dostava od rodiny...cca tisicka to uz bude. Je fakt skromna, utrati tak max za knizky. Od septembra jej posielame na kartu 50€/mesacne, zatial dokopy nic neutratila 🙂.
@loginexistuje .. to mi tiez napadlo ze rodic je povinny zo zakona zivit, dokonca myslim ze dieta musi mat taku ziv.uroven ako rodic.
Pokiaľ som hodila na VŠ tak mi takéto veci platili rodičia,čo sa týkalo zdravia,školy či stravy. Moje peniaze z brigády išli na handry,zábavu či telefon
A zabudla som...dcera bude mat prospechove stipendium. Tak aj to bude jej prijem.
@tykat keď pôjde syn v 18 rokoch pracovať, kľudne ten 50 eurový poplatok mesačný môžeš hodiť na jeho plecia, myslím si že, po škole zarobí od 500 do 700 eur určite, takže by bolo namieste aby ti prispel na domácnosť alebo na stravu. Nerobiť opičiu lásku a podporovať deti až do štyridsiatky a potom sa to nevie oženiť a nevie to pomôcť žene a je to nesamostatné.
@tykat ja by som toto vôbec nedramatizovala. Zaplať dcére čo uznáš za vhodné. Ak na to dcéra teraz nemá, tak jej máš nechať odhniť zuby úplne, lebo “iné v jej veku mali dávno brigádu” ? Veď sa bavíme o zdraví, nie o nejakom rozmare.
Vy ste rodina, máte svoje pravidlá, svoj rozpočet. Dcéra žije s vami, predpokladám, že sa podieľa na chode domácnosti, učí sa, nie je žiadny lemravý parazit, tak hádam má stále nárok podieľať sa na vašej životnej úrovni. Ktovie, možno o 10 rokov to bude ona, kto ti zaplatí drahého zubára alebo vysnívanú dovolenku, lebo ty na to práve vtedy nebudeš mať prostriedky.
Mne by rodicia nedali, povedali by, ze nemaju a tatko by si isiel pivo a cigarety kupit, a tym by to bolo ospravedlnene Kazda rodina ma ine pravidla🤣🤣
Ja som bola na to zvyknuta, ze z nich peniaze nevytiahnem
@tykat ja síce VŠ nemám, ale brat študoval na VŠ v Bratislave! Mal dosť náročnú školu, takže na nejakú brigádu, nemal ani pomyslenie, cez leto chodieval, ale to si za to poväčšine kúpil oblečenie, knihy a podobne! Naši ho financovali celých 5 rokov a z jedného platu, lebo mama je na invalidnom! Plus mal aj stavebné sporenie, tak niečo sa platilo aj z toho
Po skole sa hneď zamestnal, nemal problém! Takže už je samostatná jednotka
@sissy27 my to mame v pohode tak ako to je, len mi tak napadlo ze ako to riesia ini, casto tu citam o tom kto co financuje detom, aj medzi partnermi to maju ludia rozne, oddelene financie, aj ta diskusia o 27r synovi co nechce pracovat (kto za neho plati zdravotne poistenie?)....takze ci rodicia komplet prehodia zodpovednost na dieta alebo prispeju na co uznaju za vhodne, alebo tak ako my - financujeme vsetko bez rozmyslania. Mozno keby sme boli v inej.fin.situacii tak by sme to riesili inak. Len u toho zubara ako som platila mi to prebehlo hlavou.
@lenka2710 mna tiez tak na VS komplet rodicia financovali (pred skoro 30r). Po skole som sa hned zamestnala vo vacsom meste, prenajala si pidigarsonku a zivila sa sama ...pamatam sa este ze plat som mala 3.750 korun, za garsonku som platila 1.300 a 700 som si odkladala na knizku. A zo zvysku som zila (mala som pravidlo ze bez coho prezijem do zajtra to nekupujem 😀) a bola som na seba velmi hrda ze vsetko financujem sama.
A este nasi mi po skole dali 100tisic a tie som pouzila az o par rokov ked sme s muzom menili okna v byte jeho rodicov ktory nam prenechali na byvanie ked sa odstahovali do domu. A jeho rodicia mi ich potom ako sme sa odtial odstahovali vratili (takze ich mam dodnes 😆).
@tykat tak brat študoval farmaciu, ešte ani nemal štátnice a už mu držali miesto v novej robote, takže hneď týždeň po ukončení, išiel robiť! Po pár mesiacoch zobral úver a kúpil byt, stara sa sám o seba, dokonca sa naučil aj variť 😂
Keď si spomeniem, ako naši boli z toho hotoví, keď išiel na strednú na farmaciu, že ho to neuzivi taka škola atď, teraz ma plat vyšší ako tatko a žije si docela dobre 😉
@martinka13 celý život asi nie.....mysli aj na svoju starobu..jedine ,že si Borisova "matka",potom máš vystarané
@tykat mali ste dobrú štartovacie čiaru nechali Vám byt, tak teraz máš peniaze na to, aby si pomohla deťom.Kazdy to má ináč ja som tiež nikdy nepoznala brigády počas štúdia, ale ani som nerozhadzovala vtedy sa žilo akokeby bez peňazí😀nepamätám, že boli také sumy za zubára, nebolo treba kúpiť PC do školy a veci mať nový mobil, tenisky.Mna to tiež niekedy zarazí koľko peňazí dávame za pubertiaka zubný strojček, oblečenie, okuliare a to nehyrime.Tiez sa niekedy pýtam ako by to bolo, keby sme nemali asi zbytočne úvahy treba to brať ako je.Mas, tak prispejes.

V lete plánuje brigádu...to je pekne, ale prečo nebrigaduje už teraz? Veď môže napr doručovať jazyky, či matiku. Nemusí mat brigádu každý deň, ale 2x za týždeň na pár hodín?
Môže si odkladať a dať si spraviť 1 zub a keď do nasporí tak 2.zub.
A kto nemá nikoho kto by ho finančne podporoval, tak má možnosť študovať externe. Možnosti sú rôzne