icon

Frustrácia z platu brata voči vlastnej kvalifikácii

10. jan 2026

Pracujem v školstve 8 rokov, medzitým som vyštudovala ďalšiu vysokú školu, mám C2 Cambridge certifikát z anglického jazyka a zarábam 1110€ v čistom.
Medzitým môj brat, ktorý celé roky nikde nerobil sa teraz zamestnal vo fabrike a zarába toľko ako ja.

Som z toho frustrovaná a smutná. Práca v školstve ma baví, ale je to čím ďalej tým náročnejšie a aj keď človek príde domov, tak si od tejto práce neodpočinie...a ešte všetko naozaj za také smiešne peniaze.

anonym_b13bcd
11. jan 2026
@anonym_dcd143

Ja by som prácu vo fabrike nedala ani za 5,000mesacne. V mojom ponímaní to je otročina. Keď to známy popisoval, ja tých ľudí ľutujem a obdivujem zároveň. Že často na toaletu môžu iba v určitých časoch, cely deň počúva ako odpípa nejaky počet, ktorý musí urobiť za deň, ruky zničené boľavé. Cely deň stáť. Ja by som bola hotová za tyzden.

@anonym_dcd143 tak ano v montovnach to tak je,ale nie je vyroba ako vyroba.Vy to vidite ako vam to ukazuju v tv,ludia robia ako na pase a musia sa striedat aj na wc ci kavu,ci cigu.Ja som si aj pospat mohla na nocnej v tej fabrike,robim pomaly,sedim si.Idem si pofajcit kazdu hodku,kavu si dam kedy chcem.Nik ma nekontroluje,robim si svoje,pomaly.A ano islo mi pomaly do placu,ze 1330eur mi prislo na ucet,zachranuje to muz v tej istej fabrike 2000eur.Robime nieco ine ale zaroven to iste.

anonym_533116
11. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_e4575f Asi pôjdem.

@anonym_autor tak chod robit do toho Lidl a nemusis vyplakavat, na tvoje miesto sa urcite niekto najde
a nemusis mat taketo frustracie

anonym_0f1ca8
11. jan 2026
@anonym_autor

Ja bratovi nezávidím. Závisť je, keď niekomu nepraješ. Ja mu prajem úplne normálne.
Moja frustrácia nesúvisí s ním, ale so systémom, ktorý roky štúdia, zodpovednosti a psychickej práce ohodnotí rovnako ako prácu bez kvalifikačných nárokov.

To, že ma niečo štve, ešte neznamená, že niekomu niečo beriem alebo mu to neprajem. Frustrácia je reakcia na nespravodlivosť, závisť je emócia voči človeku. A to sú dve úplne rozdielne veci.

A argumenty typu "učitelia končia o jednej" a "majú dva mesiace prázdnin" sú už vrcholne trápne a ohrané. To hovoria ľudia, ktorí nikdy túto prácu nerobili alebo ju vidia len zvonka.

@anonym_autor a čo ti bráni zmeniť prácu? Veď kľudne si školstva odíď za väčšími peniazmi. Nehovorím, že je to ľahká práca, ale je v nej aj kopec výhod a takmer všetci učitelia sú v školstve celý zivot a sťažujú sa. My ostatní musíme aj profesiu,zamestnávateľa zmeniť, keď sa nám nepáči. Môžete aj vy. Potom sem napíš inšpiráciu, ako si urobila dobre, že si odišla zo školstva.

libusak
11. jan 2026

Tak treba zmenit pracu 🤷

anonym_93be64
11. jan 2026
@ninuska36

@anonym_9b6248 ty si dobre mimo. Žiadny učiteľ nemá 2 mesiace prázdnin. Učitelia si musia brat povinne dovolenku a nemôžu ju mať inokedy ako v lete. V lete sú dovolenky najdrahšie. Spamätaj sa a daj si facku

@ninuska36 a vianočné prázdniny, jarné? Sesternica je učiteľka, začína ráno 7:30 a o 13:30 už je doma

anonym_301522
11. jan 2026

Nemyslím si, že závidí bratovi, skôr poukazuje na to, aké sú platy v školstve- Všetci učitelia nepôjdu do zahraničia, aby zarobili 7x viac. System školstva je u nás zlý. Keby nebolo učiteľov, kto by učil, mamičky doma?

anonym_093d79
11. jan 2026
@anonym_ae9814

@anonym_093d79 to kde dr.zarobi 1000

@anonym_ae9814 povedala som cez tisicku. Mam cca 1200.

anonym_ac22a8
11. jan 2026

Fuj ale ste tu hnusne. "Mala si sa lepsie ucit", "Mas moznost volby", " Chod ucit do zahranicia"...
A vy tiez mate moznost volby. Vsetky do jedneho si nechajte doma deti na domacom vzdelavani a nevyuzivajte ucitelov,ktori si tak za nizke mzdy musia nervy nicit . Ano zamerne to pisem,pretoze pracujem v skolstve a za to peklo,co musia zazivat niektori moji kolegovia na 2.stupni, (niekde uz aj na 1.) s drzymi,nevychychovanymi faganmi,by si zaaluzili 2-nasobne platy.
Ti,co tu trepete o prazdninach...Vy nemate dovolenku?? Ano,mozete si odist v oktobri,novembri do exotiky, vo februari na lyzovacku?? Lebo ucitelia nie. A ked zavidite tie prazdniny,mali ste sa lepsie ucit.
Mudre ste ako radio,ale cez kovid ste si vlasy trhali,ked ste sa s detmi mali ucit doma. Tak si na to vzdy spomente, kym zas vypustite z ust tu hlupu vetu "Mala si sa lepsie ucit" alebo "Mas pravo vyberu". Nezabudajte,ze vy tiez.

lubhomira
11. jan 2026

@anonym_autor Autorka, tiež pracujem ako učiteľka, si v školstve 8 rokov, prečo nemáš urobenú aspoň jednu atestáciu? Ja mám obe atestácie, plus príplatky za profesijný rozvoj a triednictvo a zarábam veľmi pekne. Treba si zvyšovať kvalifikáciu, dá sa to.

anonym_093d79
11. jan 2026
@anonym_579907

@anonym_093d79 prosím ťa to čo robíš, keď ako doktorka máš takýto plat? Buď si ešte len začala a nesluzis alebo máš smiešny úväzok. Inak je to blbosť ako mraky. Nástupný plat sekundára základ je okolo 1400€ v čistom, neviem teraz presne sumu. Takže?

@anonym_579907 nie nezacala som a nie nemma smiesny uvazok, mam plny uvazok 🙃

a0
11. jan 2026

Plat máte síce rovnaký. Avšak on má o 20d dovolenky menej, určite pracuje na zmeny, tebe najneskôr o 2 padla (áno viem + domáca príprava, rokmi si pripravíš materiály na to, bude to jednoduchšie). Ty za 5-10 rokov môžeš stále učiť, lebo bude koho. Tvoj brat nemá istotu, že za 5-10 rokov firma, v ktorej pracuje nekrachne a on si bude musieť hľadať prácu spolu s ďalšími 100-500 ľuďmi, z danej firmy, okrem iných… všetko má svoje + a -. Avšak ty si môžeš stále popri nájsť aj brigádu, aj zvýšiť kvalifikáciu. Ja viem, že ti to príde nefér, skrz plat a to, že ty si naň roky študovala ale plat nie je všetko. Dokonca ani banka by sa na vás dvoch nepozerala rovnako, napr pri hypotéke. 🙂

zafir01
11. jan 2026

@anonym_autor ja mam maturitu .plat mam v zistom vyssi ako ty. Moj muz ma tiez len maturitu .plat v cistom ma dvojnasobny od teba. V rodine mame dost remeselnikov ,drkbnych zivnostnikov a pod . Ich mzdy su vyssie ako moja a muzova dokopy .
Ako pisu hore .je moznost volby vzdy .

iwesska
11. jan 2026
@anonym_93be64

@ninuska36 a vianočné prázdniny, jarné? Sesternica je učiteľka, začína ráno 7:30 a o 13:30 už je doma

@anonym_93be64 A opytaj sa jej,ze ci ma poobede vylozene nohy. Zrejme nevies,ze ucitelia maju 8h uvazok ako vsetci ostatni a to,ze odide domov neznamena,ze jej skoncila prac.doba,ale musi si vykazat pracu z domu,co presne robila.

anonym_7acafb
11. jan 2026

Mna by zaujimalo, kde sa tak dobre zaraba, ked vsetky pisete, ako super zarobite, lebo ked clovek pozrie profesiu, tak tam je vacsinou mzda 1200 v hrubom a aj menej

anonym_6da5b0
11. jan 2026
@lubhomira

@anonym_autor Autorka, tiež pracujem ako učiteľka, si v školstve 8 rokov, prečo nemáš urobenú aspoň jednu atestáciu? Ja mám obe atestácie, plus príplatky za profesijný rozvoj a triednictvo a zarábam veľmi pekne. Treba si zvyšovať kvalifikáciu, dá sa to.

@lubhomira nie kazdy riaditel ti povoli atestacie a tym padom aj vyssi plat, na viacerych skolach sa setri a chcu lacnejsich ucitelov. U nas su uzisty cas stopnute inovacne, vies si domysliet aj preco….

anonym_e51739
11. jan 2026
@anonym_093d79

@anonym_579907 nie nezacala som a nie nemma smiesny uvazok, mam plny uvazok 🙃

@anonym_093d79 ako mozes ako doktorka zarabat ledva cez tisicku na plny uvazok? Robis lekarku pre policajny zbor? Ti maju smiesne platy, to ano. Inak si to neviem vysvetlit. Ved absolvent ma dnes takmer 1700€ v cistom po novom a to je bez sluzieb.

lubhomira
11. jan 2026
@anonym_6da5b0

@lubhomira nie kazdy riaditel ti povoli atestacie a tym padom aj vyssi plat, na viacerych skolach sa setri a chcu lacnejsich ucitelov. U nas su uzisty cas stopnute inovacne, vies si domysliet aj preco….

@anonym_6da5b0 Áno, inovačné aj u nás, ale atestácie u nás povolili vždy.

anonym_93be64
11. jan 2026
@anonym_ac22a8

Fuj ale ste tu hnusne. "Mala si sa lepsie ucit", "Mas moznost volby", " Chod ucit do zahranicia"...
A vy tiez mate moznost volby. Vsetky do jedneho si nechajte doma deti na domacom vzdelavani a nevyuzivajte ucitelov,ktori si tak za nizke mzdy musia nervy nicit . Ano zamerne to pisem,pretoze pracujem v skolstve a za to peklo,co musia zazivat niektori moji kolegovia na 2.stupni, (niekde uz aj na 1.) s drzymi,nevychychovanymi faganmi,by si zaaluzili 2-nasobne platy.
Ti,co tu trepete o prazdninach...Vy nemate dovolenku?? Ano,mozete si odist v oktobri,novembri do exotiky, vo februari na lyzovacku?? Lebo ucitelia nie. A ked zavidite tie prazdniny,mali ste sa lepsie ucit.
Mudre ste ako radio,ale cez kovid ste si vlasy trhali,ked ste sa s detmi mali ucit doma. Tak si na to vzdy spomente, kym zas vypustite z ust tu hlupu vetu "Mala si sa lepsie ucit" alebo "Mas pravo vyberu". Nezabudajte,ze vy tiez.

@anonym_ac22a8 no tak vážená, vlasy si trhali asi preto, že chodili do práce, nevyvaľovali sa doma na gauči a ešte za vaše peniaze museli robiť vašu prácu. Ako mala som dosť, keď geografia prišla po 3 týždňoch. Bez nejakého vysvetlenia, čo robila tá učiteľka 3 týždne? Zostavovala 1 krížovku?

anonym_93be64
11. jan 2026
@iwesska

@anonym_93be64 A opytaj sa jej,ze ci ma poobede vylozene nohy. Zrejme nevies,ze ucitelia maju 8h uvazok ako vsetci ostatni a to,ze odide domov neznamena,ze jej skoncila prac.doba,ale musi si vykazat pracu z domu,co presne robila.

@iwesska zistím, doložím

simsalabim
11. jan 2026

S uzasom citam tuto diskusiu - to naozaj nikomu nepride divne, ze VS vzdelany clovek ma plat ako robotnik vo fabrike? Ved uz dlhododobo sa upozornuje na to, ze jucitelia su u nas jedini s VS kvalifikaciou s takymi nizkymi platmi. Pravnik, lekar, ekonom, stavbar.... taky nema.
A pritom, kazda z nas vzdy chce mileho, sikovneho ucitela, s laskavym a individualnym pristupom pre svoje deti. Ale ako, ked musia nahanat druhu pracu? Samozrejme, ze ti sikovni, odvaznejsi, bez zavazkov odchadzaju.... a nase skolstvo potom vyzera tak, ako vyzera.

anonym_2a463e
11. jan 2026
@anonym_e51739

@anonym_093d79 ako mozes ako doktorka zarabat ledva cez tisicku na plny uvazok? Robis lekarku pre policajny zbor? Ti maju smiesne platy, to ano. Inak si to neviem vysvetlit. Ved absolvent ma dnes takmer 1700€ v cistom po novom a to je bez sluzieb.

@anonym_e51739 pise, doktorka, nie lekarka. Doktorka filozofie, prava, prirodnych vied apod., cize ucitelka.

anonym_93d9ee
11. jan 2026
@anonym_7acafb

Mna by zaujimalo, kde sa tak dobre zaraba, ked vsetky pisete, ako super zarobite, lebo ked clovek pozrie profesiu, tak tam je vacsinou mzda 1200 v hrubom a aj menej

@anonym_7acafb pozri vyššie odborné pozície. Kopec báb tu sú manažérky v korporátoch, data science, marketing, IT, účtovníctvo, ale nik neni na entery pozícii ale na mid/senior, tie zvyčajne na profesii nenájdeš. + veľa z nás pracuje na živnosť a má viac klientov súčasne…
Stačí sa pozrieť na priemernú mzdu na Slovensku a prirátať všetkých, čo robia na čierno, pripadne papierovo za minimalku 🙂

anonym_393ec9
11. jan 2026
@anonym_autor

Ja bratovi nezávidím. Závisť je, keď niekomu nepraješ. Ja mu prajem úplne normálne.
Moja frustrácia nesúvisí s ním, ale so systémom, ktorý roky štúdia, zodpovednosti a psychickej práce ohodnotí rovnako ako prácu bez kvalifikačných nárokov.

To, že ma niečo štve, ešte neznamená, že niekomu niečo beriem alebo mu to neprajem. Frustrácia je reakcia na nespravodlivosť, závisť je emócia voči človeku. A to sú dve úplne rozdielne veci.

A argumenty typu "učitelia končia o jednej" a "majú dva mesiace prázdnin" sú už vrcholne trápne a ohrané. To hovoria ľudia, ktorí nikdy túto prácu nerobili alebo ju vidia len zvonka.

@anonym_autor Môžeš sa poďakovať Ficovi. Máme tu pól milióna štátnych zamestnancov, z toho polka nerobí absolútne nič, takže tebe nemôžu dať väčší plat. Tie peniaze sú taktiež v 13-tych dôchodkoch, energopomoc, obedoch a vlakov a zadarmo a iných blbostiach. Keby to všetko zrušili, mohla by si mať aj 2000 plat v čistom.

anonym_e51739
11. jan 2026
@anonym_2a463e

@anonym_e51739 pise, doktorka, nie lekarka. Doktorka filozofie, prava, prirodnych vied apod., cize ucitelka.

@anonym_2a463e mne rozdiel vysvetlovat nemusis, ale predpokladam, ze myslela prave to, ze je lekarka. Iny clovek s titulom dr, aj ked pedagogiky alebo filozofie, o sebe vacinou nehovori, ze je doktor…

zafir01
11. jan 2026
@simsalabim

S uzasom citam tuto diskusiu - to naozaj nikomu nepride divne, ze VS vzdelany clovek ma plat ako robotnik vo fabrike? Ved uz dlhododobo sa upozornuje na to, ze jucitelia su u nas jedini s VS kvalifikaciou s takymi nizkymi platmi. Pravnik, lekar, ekonom, stavbar.... taky nema.
A pritom, kazda z nas vzdy chce mileho, sikovneho ucitela, s laskavym a individualnym pristupom pre svoje deti. Ale ako, ked musia nahanat druhu pracu? Samozrejme, ze ti sikovni, odvaznejsi, bez zavazkov odchadzaju.... a nase skolstvo potom vyzera tak, ako vyzera.

@simsalabim mne to vadi .uz tu boli diskusie o tom ,kde som pisala ,ze kedysi bolo povolanie ucitela nieco dolezite ,ludia si ho vazili . Narod poznas aj podla vzdelavania ake sa mu dostava . Nikdy nepoviem ,ze sa noekto narobi menej alebo viac ,ze si ten pan ,ktory vynasa popolnice " smetiar " nezasluzi svojich 1600 v cistom ( tolko u nas ma ,lebo otec im robik veduceho prevadzky ) . Alebo ja ,ze si realne neodpracujem svijich 1300-1500 eur , mam ruky dorezane, obcas mozole , v nihach denne 25 tis krokov a obcas aj chrbtica to citi .
Ale zaroven ak tieto povolania maju takuto mzdu , je nonsens aby mal ucitel menej .
Ibaze tu narazame na to ,ze ucitel spada pod stat ,resp verejnu spravu . A ostatni s vyssim platom su u sukromnika . Cize mi napadne len jednamoznost a to vsetci ucitelia ist do ulic , pripadne podobny strajk . Lebo pracovala som vo verejnej sprave .praca pohodlna ,no plat ziaden .a nebola ani moznost nejakeho zvysenia platu.

anonym_db5cfd
11. jan 2026

Mam kamarátku, ktorá sa presne kvôli tomuto rozhodla prácu v školstve ukončiť a išla robiť do Tesca. Má cca o 300 eur viac, ako zarábala v školstve.
Môj muž, ktorý nemá vysokú školu, respektíve si ju dorába teraz ako 29r, zarába vo fabrike 2x toľko čo ty, keďže tam kariérne stále rastie. Robi osmicky, len ranné ciže o 14,30 je vzdy doma, víkendy a sviatky voľné, 2x do roka celozávodná dovolenka, teraz na Vianoce bol tri týždne doma.. je to nespravodlivé, ale žiaľ, on si vyberal prácu aby co najlepsie zarábala v rámci našich možností.

anonym_093d79
11. jan 2026
@anonym_2a463e

@anonym_2a463e nie som ziadna ucitelka, som lekarka a pracujem v praxi a nie nerobim ani pre nijaky policajny zbor 😃

anonym_a0a48d
11. jan 2026
@lubhomira

@lubhomira tvoj príspevok má hlavu aj pätu. Ale pochybujem, že niekto odpovie. Toto sú umelo vytvorené témy. Rovnako, ako je blbosť,že doktorka zarába 1100 eur. To je už korunovaná chujovina.

anonym_833126
11. jan 2026

@anonym_autor skúsila by som jazykovú školu, prípadne na živnosť učiť jazyk, robiť tlmočníčku, na štátne školstvo by som sa dávno vykašlala.

anonym_ac22a8
11. jan 2026
@anonym_93be64

@anonym_ac22a8 no tak vážená, vlasy si trhali asi preto, že chodili do práce, nevyvaľovali sa doma na gauči a ešte za vaše peniaze museli robiť vašu prácu. Ako mala som dosť, keď geografia prišla po 3 týždňoch. Bez nejakého vysvetlenia, čo robila tá učiteľka 3 týždne? Zostavovala 1 krížovku?

@anonym_93be64 Nehovor,deti mali online vyucovanie,cize ucitelia si svoju pracu splnili,tak ako ste mali online svoju pracu vy. Ja som tiez bola online,tiez som mala deti doma,tiez viem,co to bolo a viem aj co to je sa s nimi doucovat,ked su chore a pod. Preto som nikdy na ziadneho ucitela nepovedala,ze " sa mal lepsie ucit" , alebo "ist ucit inde",lebo si ich pracu vazim. Ale vsetkym hrdinkam,ktore to tvrdia, by som doporucila ist si to na mesiac vyskusat,aby pochopili tie "benefity".