Hádka v rodine kvôli majetku
Zdravim ženy, potrebovala by som sa vyrozpravat z aktualnej situacie v rodine a rada si precitam aj vase nazory..som vydata uz tri roky a momentalne sa s manzelom tesime na nas prvy prirastok..teda vlastne hned dva 🙂..cakame v septembri dvojicky. Mam rodicov a jedneho starsieho brata..rodicia ziju vo velkom..dalo by sa povedat dvojgeneracnom dome kde sme s nimi az donedavna byvali aj my s manzelom..povodny nas plan bol taky ze si jedno poschodie v dome prerobime a ostaneme byvat s nasim, pomahat im kedze otec je uz dva roky dochodca a mama onedlho takisto pojde na dochodok..lenze byvanie s nasimi sa postupne ukazalo ako nemyslitelne nakolko sme tam jednak nemali ziadne sukromie a jednak nam neustale organizovali program (byvali sme na dedine takze ked prisiel vikend a chceli sme napriklad s manzelom ist na nejaky vylet tak nehrozi lebo otec hned vymyslel pre manzela robotu, a keby len u nich ale aj u stryka - otcovho brata ktory byva o dva domy dalej)..ved jasne byvali sme u nich sice sme vsetko platili napoli aj si varili sami..ale pomahat treba..lenze to bolo vkuse..my sme si s manzelom nemohli nic naplanovat na vikend lebo kym sme stihli nieco vymysliet uz sa nam o "program" postarali nasi..ked sme sa niekedy vzopreli urazili sa..takto to fungovalo dva roky a zacalo sa to stupnovat do takej miery ze sme si s manzelom povedali ze radsej pojdeme do podnajmu..a tak sme aj sli..nasi nam to strasne vycitali..ze kto im teraz pomoze, ako to utiahnu a ze co nam u nich chyba ale nedalo sa inak..ta situacia bola fakt neunosna...brat sa zenil skor ako ja ..on dostal od nasich starsi dom ktory zdedili po otcovych rodicov..a nasi mu ešte dali nejake peniaze aby si ho mohli so zenou prerobit a nemuseli si brat velku pozicku ..brat totizto od zaciatku vyhlasoval ze on s nasimi byvat nebude..ale to im nevadilo..vsak nech maju pekne vlastné..nasi maju ešte jednu chalupu ta je vsak dost daleko..mama ju zdedila po tete..a prave ta sa stala jablkom svaru..nakolko sa tato chalupa absolutne nijak nevyuziva..kedze je daleko nasi tam jazdia raz za dva mesiace vyvetrat a pokosit..ani ju neprenajimaju ani nic..tak som sa ich nedavno spytala ci by mi ju nedarovali ze by som ju predala a za peniaze by sme si s manzelom postavili dom..(pozemok máme- manzel dostal od otca ako svadobny dar)..teraz sme v podnajme..ja som PN, a je to pre nas trosku financne narocne..ešte ked onedlho budeme uz štyria..nato sa nasi strasne nastvali ze aku mam drzost od nich nieco pytat..ze tí mladí su dnes chamtiví..ze sme mali ostat u nich a nic by nam nechybalo..a ze oni tu chalupu rozhodne nemienia predavat ze je to dedicstvo..a ze ked sme boli taki hrdinovia ist do vlastneho tak snad aj mame na to aby sme to utiahli..nakricala som na nich, tresla dverami odvtedy sme sa nebavili..uz to budu 2 tyzdne..:( ano viem mozme stavat aj na uver ale ja bude na materskej ešte k tomu s dvoma detmi manzel zaraba ale zas nezarobi bohviekolko ..a tu chalupu maju nasi naozaj len nato aby sa chvalili ze maju, ani tam nechodia, ani z nej nic nemaju..ked chcel ist brat do vlastneho tak jasne nie je problem ešte mu pomohli ako mohli..len aby sa chudacik nezadlzoval..oni mi vykrikuju ze si mame nadobudnut sami..ale oni pritom nic nenadobudli vsetko len podedili..
@rakywanda zvláštna reakcia rodičov, pretože investovať do pozemku sa len oplatí, na tom nemôže človek nikdy prerobiť, vždy platilo a platí, že pôda je grunt a istota, aj keď sa vraví, že už človek nič istého nemá len tú smrť, ale vlastná pôda je proste také zázemie, útočisko...a na hodnote len stúpa a bude...skôr by som Ťa ako rodič pochválila, že rozumne uvažuješ.
no vcera vecer som mala telefonat od mamy..myslela som ze vola koli tomu aby sme sa o tom porozpravali uz som bola aj odhodlana ze sa ospravedlnim..nakoniec sa ukazalo ze volala len preto ci sme nahodou nezabudli ze mali v plane malovat garaz a ze by bolo dobre keby manzel prisiel pomoct nakolko ma byt pekne pocasie a je to idealne robit teraz..🙂..nepovedala som nic len polozila sluchadlo..
@sandra1910 no pekne, ale položiť slúchadlo si nemusela. Mohla si povedať, že z dôvodu, že má byť pekne, ste sa s manželom rozhodli, že konečne po tých pracovných sobotách si doprajete krásny výlet len vy dvaja🙂
@0silvia0 viem..ale fakt som nevedela co povedat..uplne som stratila reč..doslova..ešte ked si pomyslim ze moj muz maka od pondelka do soboty rana v robote, a bracho ma teraz cely tyzden volno samozrejme aj volny vikend 🙂..volala som potom bratovi ci aj jemu volali nasi..jasne ze nie 🙂
@sandra1910 možno mama nevie, akoby s Tebou nanovo začala, tak skúsila...nevyšlo. Možno, keby ste tam prišli, tak by ste sa o tom pobavili, predsa len telefón je len telefón....určite aj ju to mrzí, že ste takto pohádaní, a myslím, že aj Teba, to len uberá energiu a človeka zožiera....
@sandra1910 nerozumiem preco niektori rodicia robia take rozdiely medzi detmi, je to smutne a naozaj nespravodlive. Vyzera, ze od nich momentalne nic nedostanes, su urazeni, lebo ste odisli, co je uplne detinske od nich. Presviedcat a prosit ich je asi zbytocne a aj dost ponizujuce, ked pomohli bratovi, tebe by mali tiez a to bez "zobrania". Necitala som diskusiu iba prvy prispevok, mozno sa situacia zmenila k lepsiemu, drzim palce, aby ste poriesili nejake byvanie a dostala si co ti patri
@libawet keby to tak chcela tak mi to povie aspon inym tonom..nie zase ako rozkaz , oznam ci pripomienku..aj ona sa musi naucit ze sa daju veci povedat aj inak..nie ze ona mi nieco prikaze ..zase..a ja si z toho mam vydedukovat ze to je asi jej sposob ako sa ospravedlnit alebo pokusit sa zazehnat spor..tiez mam nejaku tu svoju hrdost..a navyse ona dobre vie ze teraz manzel maka v robote aj v soboty..
@sandra1910, dobre si urobila. Niektorym ludom nevysvetlis, musia na vsetko prist sami. Mam taku mamu, takze o tom viem svoje. Pri akomkolvek pokuse o diskusiu (o niecom, co nechce alebo chce inak) vytiahne cely register od radoby argumentov cez krik a vyhrazanie sa az po ranenu labut. Pomoze len mlcat a cakat, kym sa jej rozsvieti v hlave. Rodicia ti nie su “povinni“ cokolvek davat. Ty nie si povinna im cokolvek oplacat. Rozpravka o troch grosoch je aj o vzajomnej starostlivosti a pomoci, nie o nadrziavani jednemu a zneuzivani druheho za ocakavanu odplatu.
@sandra1910 vzhľadom na to že ty si ich dcéra, ktorá je v 1/2 tehu s 2-jičkami a potrebuje kľud, by mohla mama pochopiť, že už cesta tade nevedie. Aj keby ste chceli vy už nebudete pomáhať hodne dlho, budete mať nadmieru povinností doma. Nabudúce keď sa ti ozve dopredu premysli, ale nie čo v tom zmysle, sa musia začať obracať na syna(nie zaťa), ktorý má čas a v neposlednom rade aj výhody, tak by bolo načase, aby ukázal aj dobrú vôlu.
On ti čo na to povedal , keď si volala ? Nemá túžbu niečo na tom stave zmeniť ? Hrá "mŕtveho chrobáka " ? ...
@kankam nic len som sa opytala ci vie o tom ze sa ide u nasich malovat garaz, ze nie nevie ze s nasimi nebol v kontakte uz dva tyzdne..(tyzden z toho bol na dovolenke)..
@sandra1910 a bratovi si nepovedala, ze by mal ist pomoct? ze vy s muzom nemozete/nechcete/ze uz stacilo, ze teraz je na rade on...?
@sandra1910 Ja som si poctivo precitala celu diskusiu a velmi tazko sa to cita,aj prispevky iných zien ake maju skusenosti v rodinach.Ani nasa rodina nie je výnimkou sme 3 surodenci a tiez sa od nepamati robili velke rozdieli aj sa robia dalej to praktikuju moji rodicia na vnucatach,dokonca na vianoce nas rozdelia na etapy aby sme nevideli ,ze bratove dieta, ktore sa topi v peniazoch dostalo drahe znackove darcekyNajstarsi brat ma tiez jediny VS e tiez sa z neho idu rodicia pototo.Ako to tak citam tak neviem ci je to mentalitou nasou ,alebo je to tak vsade ,ale pekne rodinne vztahy su skor výnimkou ako pravidlom.Mna z domu zacali vyhanat uz po maturite,ale brat si v klude mohol studovat ,ja som na take nieco nemohla ani pomysliet.Vztahy su aj u nas narusene ,neprirodzene a nestretavam sa s rodicmi rada,ale u nas je tej temnoty z minulosti este o dost viac.Prieci sa to mojej povahe nechapem to ale musim s tym zit,jedine co mi to dalo,ze ma rodina nikdy nepodporovala,ze som si s manzelom vsetko vybudovala sama a tym padom necitim zavazok,aky by mal citit moj najstarsi brat.Paci sa mi ,ze celkom pekne s bratom vychadzate u nas su vztahy poskodene ja mam cit iba k mladsiemu. Mne sa zda ze tvoja mama je velky manipulator a otec sa jej rad vo vsetkom prisposobuje cim v nej len posiluje jej ego a jej nekonecne poziadavky.Ked uz opomenieme vsetky tie spory o peniaze tak ona mi nepride prilis materinska ako zena,neviem si ani predstavit,ze by som sa svojej dcery v prvom rade v telefone nespytala ako sa ma ci je po zdravotnej stranke vsetko ok kedze cakas deticky,ale hned vojenskym tonom pytala zasa len robotu od Vas.Neviem ,ale nie je to len o peniazoch ona ti pri kazdej prilezitosti dava pocitit,ze si tvojho brata viac ceni a povazuje ako teba.A tp ta asi boli najviac.Podla toho co pises mi s tvojim manzelom pridete ako velkorysy ludia ver ,ze Vam bez nich bude lepsie a tes sa z toho ze aspon z manzelovej strany je tam rodina ktora sa aj sprava ako rodina.Hlavne sa vyhybaj konfliktom s nimi aj za cenu obmedzenia navstev,hlavne nech donosis a porodis zdrave deti toto je teraz priorita a ostane sa nejako casom poriesi.
@sandra1910, mala si jej povedat, ze dakujes za ponuku, ze to znie zaujimavo, ale uz mate nieco ine, tak nech zavola synovi. A asi by som si neodpustla ironicku poznamku, ze brat dostal dedicstvo, tak sa mu patri pomoct, ved ma byt za co vdacny. Telefon by som nezlozila, je to neucta.
@jasminet to by bolo zbytocne 🙂.zas by si nieco vymyslel ako vzdy..a druha vec nasi by to od neho ani nechceli...keby aj sam prisiel ze ide s niecim pomoct tak nasi by ho hned stopli ze nie netreba naco...uz sa to par krat stalo 🙂
@sandra1910
teraz si nahnevana. pravom. co sa deje, je nefer a ja ta chapem. nejaky cas, aspon tyzden to nechj tak, aby ste vsetci vychladli.
ak ta este budu volat na pomoc, alebo manzela, slusne pvedz - asi ste si nevsimli, ale cakam dvojicky, ak chete pomoc, zavolajte bratovi, viem, ze ma cas. alebosa slusne opytaj - a preco by sme to mali robit?
nemusis sa ospravedlnnovat, ak to ak necitis. len porozmyslaj, ci ti zalezi na starej chaupe az tak, aby ste si znicili vztahy.
rodicia pridu nato, ze samym im bude tazko starat sa o velku chalupu.
urobili ste dobre, ze ste odisli, a NEVRACATE sa k nim.
zvladnete aj dvojicky, aj hypoteku. budete musiet trocha setrit, ale stoji to zato. a naco vam hned dom? skuste sii kupit "len" byt. alebo ostante v podnajme. nacas. tyzden sidajte pokoj, nerozmyslajte o tom, chodte na vylet a ptom s manzelom preberte vase moznosti. rzim palce
@sandra1910 no len vies, nememu decku ani vlastna mater nerozumie... s bratom by si sa mala otvorene porozpravat, to, ze si nieco vymysli a nakoniec nepomoze, to je druha vec. mal by poznat tvoj pohlad na vec
@stevvvka mohol by byt aj byt len obaja sme zvyknuti na dom v byte sa nam byva tazko..manzel miluje pracu v zahrade a ja takisto..a ked uz mame ten pozemok tak co s nim..a ved dnes stavba mensieho domceku vyjde tak isto ako kupa trojizboveho bytu..teraz sme v dvojizbovom..
@sandra1910 Nemali by ste už pomáhať ani vašim, ani strýkovi, ...teraz práveže pomoc budete potrebovať vy sami - či už s dvojičkami alebo pri zaobstarávaní vlastného bývania. Konečne po rokoch prišiel rad na vás, aby iní pomohli vám. Ak rodičia potrebujú pomoc, nech sa obrátia na syna a nevestu, myslím, že po tých x rokoch by sa to konečne mohlo obrátiť a vy by ste teraz mali mať možnosť vybudovať si svoje bývanie, svoju rodinku, svoj život. Apropó - brat má byť aspoň začo vďačný a nápomocný .... nech si so ženou odmakujú ten dom a peniaze na prerábku čo dostali. A s tým strýkom.... to som tiež len očami prevracala - ako on má dvoch synov a robiť mu chodí zaťko jeho brata ??? Dosť divná rodinka... Dúfam, že ty s mužom budete po strýkovi aspoň dediť, keď tam chodí tvoj muž robiť ako paholok ... žiaľ, žartujem, pretože vy dvaja ste zjavne iba na robotu, nie na dedičstvo.
Nebuďte už hlúpi a prestaňte sa dať zdierať svojou rodinou. Rodina buďme, ale dlhy si plaťme, hovorí staré príslovie. Mysli na svojho muža a na svoje deti, na vaše šťastie. Muža zoderieš v robote pre každého možného a namiesto ďakujem a odmeny vás akurát tak pekne poohovárajú po všetkých možných ako "chamtivých hajzlíkov" ako sa už stalo....
@sandra1910 na tvojom mieste by som sa hanbila/za rodičov/a maju žienky pravdu mala by si sa ospravedlnit,ale tvojmu manželovi zato,že si dopustila aby dva roky drel u tvojich rodičov a ešte aj u strýka,deti majú pomahat rodičom ale tvoj muž je ich dieta?nato maju snad svojho syna,a pre tie čo ta tu osočuju založ ešte jednu temu:čakam dvojičky a už teraz viem že hračku kupim len jednemu...a to ešte len budeš harpia..ved snad daš detom rovnako nie?
@sandra1910 to ano, na ten pozemok som akosi pozabudla.
este mi napadlo, niekt to uz spomenul - najhorsie asi obsiel tvoj muz, nezabudni mu podakovat a povedat, ze si vazis ze to vydrzal u svokrovcov tak dlho.
@tinnka30 Tak toto si zabila s tou novou temou cakam dvojicky a uz teraz viem,ze hracku kupim len jednemu ,ono sa lahko hovori,ze nech to zakladatelka vidi problem tak alebo onak nech je ona ta uzmierliva ta ,,dobra a poslusna dcera,, hlavne ludom,ktory maju vyrovnane harmonicke vztahy v rodine.Uz lepsie tomu rozumeju ludia co su s tym osobne konfrontovani. A budu ju odsudzovat ti co su sami rodicmi nespravodlivo privilegovani.
@ostorha mam 25r.syna a mame pre neho byt,ale keby som mala deti dve a byt jeden,tak by som ho predala a peniaze rozdelila..nevedela by som sa druhému do oči pozriet.ja nevidim nič zle na tom,že išla za rodičmi poprosit ich o pomoc,ved koho ked nie rodičov?a ešte o chalupu o ktoru nejavia zaujem,sa tu do nej pustili ako keby chcela rodičom predat strechu nad hlavou.pre mna je to velmi smutne ako sa zachovali jej rodičia...
@rawmamka ano stryko ma dvoch synov ale jeden väčši darebak ako druhy..byvaju obaja dalej od neho a pridu k strykovi len ked nieco potrebuju..sem tam pridu aj pomoct to by som zas klamala ale vzdy pritom musi asistovat aj moj manzel..vsak viac ruk urobi viac roboty 🙂..
@tinnka30 to si pekne vystihla 🙂..mnohe tu zo mna fakt robia chamtivu nenazranu harpiu ako aj moji rodicia..ako keby som chcela aby predali organy a dali mi prachy na dom..
@tinnka30 ved stale tvrdim ze je to pomsta..uz som sa napocuvala ze co bude teraz s ich domom ze ho budu musiet predat ked som sa odstahovala, ze su v tom dome zvyknuti uz tam ziju 40 rokov ale vraj mne je to zjavne u prdele hlavne ze ja budem mat niečo vlastné..a kto to kedy videl aby sa krasne velke domy predavali lebo v nich nema kto byvat a stavali sa zbytočne nové a ovela mensie..:D
@tinnka30 a co sa tyka manzela tak tomu sa ospravedlnujem stale a snazim sa mu to vynahradit..ale on je taky dobrák ze len nad tym mavne rukou..on len chce aby bol klud a je ochotny preto aj driet od rana do vecera..to ja samozrejme nechcem aj preto som zavelila vtedy ze odchadzame
😨🙂 a to prečo synáčik s nevestou nedostali takú "super ponuku" - bývať v tom krásnom veľkom dome 🙂)) Každá rodina má bývať sama, rodina má prísť na návštevu a odísť k sebe domov a rešpektovať sa navzájom ...
Tvoji rodičia nemali stavať veľký dom a že sú zvyknutí, tak dokiaľ ho utiahnu, nech tam žijú, keď neutiahnu budú to musieť riešiť - je to ich majetok tak nech si s ním urobia čo chcú ... Aj 2-ja pracujúci by v dnešnej dobe mali problém utiahnuť veľký dom ... Mali si to zvážiť predtým ako s Vami tak jednali ...
Ja to celkovo nechápem, keby tí starší ľudia premysleli a išli do menšieho z finančného rozdielu by si prilepšili k dôchodku a nemuseli "živoriť" a nadávať na všetko a všetkých ...

Ja taketo konanie - uprednostnovanie jedneho dietata pred druhym nikdy nepochopim.