Hádka v rodine kvôli majetku
Zdravim ženy, potrebovala by som sa vyrozpravat z aktualnej situacie v rodine a rada si precitam aj vase nazory..som vydata uz tri roky a momentalne sa s manzelom tesime na nas prvy prirastok..teda vlastne hned dva 🙂..cakame v septembri dvojicky. Mam rodicov a jedneho starsieho brata..rodicia ziju vo velkom..dalo by sa povedat dvojgeneracnom dome kde sme s nimi az donedavna byvali aj my s manzelom..povodny nas plan bol taky ze si jedno poschodie v dome prerobime a ostaneme byvat s nasim, pomahat im kedze otec je uz dva roky dochodca a mama onedlho takisto pojde na dochodok..lenze byvanie s nasimi sa postupne ukazalo ako nemyslitelne nakolko sme tam jednak nemali ziadne sukromie a jednak nam neustale organizovali program (byvali sme na dedine takze ked prisiel vikend a chceli sme napriklad s manzelom ist na nejaky vylet tak nehrozi lebo otec hned vymyslel pre manzela robotu, a keby len u nich ale aj u stryka - otcovho brata ktory byva o dva domy dalej)..ved jasne byvali sme u nich sice sme vsetko platili napoli aj si varili sami..ale pomahat treba..lenze to bolo vkuse..my sme si s manzelom nemohli nic naplanovat na vikend lebo kym sme stihli nieco vymysliet uz sa nam o "program" postarali nasi..ked sme sa niekedy vzopreli urazili sa..takto to fungovalo dva roky a zacalo sa to stupnovat do takej miery ze sme si s manzelom povedali ze radsej pojdeme do podnajmu..a tak sme aj sli..nasi nam to strasne vycitali..ze kto im teraz pomoze, ako to utiahnu a ze co nam u nich chyba ale nedalo sa inak..ta situacia bola fakt neunosna...brat sa zenil skor ako ja ..on dostal od nasich starsi dom ktory zdedili po otcovych rodicov..a nasi mu ešte dali nejake peniaze aby si ho mohli so zenou prerobit a nemuseli si brat velku pozicku ..brat totizto od zaciatku vyhlasoval ze on s nasimi byvat nebude..ale to im nevadilo..vsak nech maju pekne vlastné..nasi maju ešte jednu chalupu ta je vsak dost daleko..mama ju zdedila po tete..a prave ta sa stala jablkom svaru..nakolko sa tato chalupa absolutne nijak nevyuziva..kedze je daleko nasi tam jazdia raz za dva mesiace vyvetrat a pokosit..ani ju neprenajimaju ani nic..tak som sa ich nedavno spytala ci by mi ju nedarovali ze by som ju predala a za peniaze by sme si s manzelom postavili dom..(pozemok máme- manzel dostal od otca ako svadobny dar)..teraz sme v podnajme..ja som PN, a je to pre nas trosku financne narocne..ešte ked onedlho budeme uz štyria..nato sa nasi strasne nastvali ze aku mam drzost od nich nieco pytat..ze tí mladí su dnes chamtiví..ze sme mali ostat u nich a nic by nam nechybalo..a ze oni tu chalupu rozhodne nemienia predavat ze je to dedicstvo..a ze ked sme boli taki hrdinovia ist do vlastneho tak snad aj mame na to aby sme to utiahli..nakricala som na nich, tresla dverami odvtedy sme sa nebavili..uz to budu 2 tyzdne..:( ano viem mozme stavat aj na uver ale ja bude na materskej ešte k tomu s dvoma detmi manzel zaraba ale zas nezarobi bohviekolko ..a tu chalupu maju nasi naozaj len nato aby sa chvalili ze maju, ani tam nechodia, ani z nej nic nemaju..ked chcel ist brat do vlastneho tak jasne nie je problem ešte mu pomohli ako mohli..len aby sa chudacik nezadlzoval..oni mi vykrikuju ze si mame nadobudnut sami..ale oni pritom nic nenadobudli vsetko len podedili..
@sandra1910 pocula som ze deti ako ste vy existuju ale stale som to spochybnovala, stale som si myslela ze deti su tie ktore ked dospeju maju pomahat rodicom, nie naopak - deti su predsa ti mladi, zdravi - oni maju zabezpecit stastnu starobu pre tych ktori ich vychovali, dali im vzdelanie... takto sa rozpravala a zaroven zije rozpravka o 3och grosoch v mojej rodine, ta vasa je nejaka pokrutena☹
majetok tvojich rodicov je majetok tvojich rodicov, ked raz ty zdedis tak budes mat a budes moct o nom rozhodovat... podla mna vobec nemusi byt tvoj brat oblubenym dietatom, len rozhodnutie jemu nieco dat padlo v urcitom case, pod vplyvom urcitych skutocnosti ( dom bola asi rozpadnuty, s nim doma tvoji rodicia neratali, on sa chcel o dom postarat etc. ... v konecnom dosledku ale je to jedno ) - v neposlednom rade im padlo rozhodnutie brata pravdepodobne vhod - kedze sami toto riesenie navrhli... ty ak si od zaciatku hovorila o rodicovskom dome, prerabani poschodia etc. ... to je myslienka na ktoru si tvoji rodicia zvykli a jasne ze su aktualne sklamani a je dost mozne ze aj urazeni ze ste odisli ( tu uplne chapem ze ste odisli, skor nechapem tych co s takymto riesenim rataju - poznam inak velke domy - stavane ako viacgeneracne, uplne oddelene jednotky - dom o velkosti 700m2 a napriek tomu sa deti rozhodli casom odist... a to teda pisem o dome s obrovskou zahradou, bazenom vonkajsim vnutornym etc. ... a velmi milych rodicoch:-/ )
ty s muzom ste sa rozhodli odist a zacat sami - tak to preboha spravte a neprikazujte tvojim rodicom co maju robit so svojim majetkom...ste 2ja dospely ludia ktori sa rozhodli si zalozit rodinu tak to spravte, co s tym maju tvoji rodicia? budte v podnajme pokial budes na materskej a potom si s hypo kupte vlastne - tak ako vacsina inych mladych
@dai precitaj si prosim ta vsetko co som tu napisala...bratovi ten dom neponukli on im proste oznamil ked sa spoznal so svojou zenou ze tam pojde byvat..ten dom je v perfektnom stave postaveny v roku 2000 a ja som pre boha neprisla za nimi ze dajte..chceli sme im to aj splacat nemalo to byt zadarmo..ze dali ste jemu tak aj mne dajte..neviem kolkokrat to ešte musim napisat..a co ja mam s tym ze oni budu musiet predat dom lebo ho neutiahnu?..keby boli normalni mohli sme tam vsetci spolu byvat...a nie nas odtial vyštvat a potom byt urazeni ze sme tam neostali..ja ich predsa nenutim aby predali svoj dom a dali mi peniaze..islo mi len o 70 km vzdialenu chalupu ohladom ktorej kazdy den plaču ze im je len na pritaž..a nevedia čo s nou...
@sandra1910 zlatko, tvoji rodicia si sice mozu so svojim majetkom nakladat ako chcu, ale to neznamena ze ked dali bratovi a tebe nie, ze to je spravne. A nech boli dovody akekolvek. Ked Dam jednemu decku, Dam aj druhemu, nie? Lenze tuto niektorym mamickam asi pride normalne dotovat jedno dieta a na druhe sa vykaslat. Hlavne, ze vsetky svoje deti miluju ROVNAKO. Je mi to toho na grc.. keby sa toto riesilo u nich, uz by rodicom skakali do vlasov.
Na tu chalupu mas moralne pravo. Zial, pravne ti nepatri..
A s dvojickami to zvladnes aj sama. Ked je tvoja mama hasteriva a stara sa do vsetkeho, bola by ti skor na pritaz ako na osoh. Keby mne toto urobili rodicia, nebavim sa s nimi..
@madamcoco a ešte mi tu mnohe radia ze ja sa mam ist ospravedlnit..akokeby som ja zacala kricat a nadavat im..nie oni mne
@sandra1910 by si sa asi zblaznila! Ospravedlnit sa za to, ze tebe nic a brat vsetko? No to by teda bolo.. este by s vami Inak zametali keby videli, ze ty sa im ospravedlnis. Rodicia nerodicia.. Toto sa nerobi. Je to nefer, uprednostenie jedneho pred druhym. By ma zaujimalo, kolke by sa sli za taky podraz odrodicov ospravedlnovat..
@madamcoco mna to tiez mrzi ze to takto dopadlo..ale ked som sa ešte dopocula ze ma ohovaraju pred ostatnou rodinou tak uz duplom sa nebudem ja ospravedlnovat..
@madamcoco fakt? to som si nevšimla, že niektoré prispievateľky považujú za normálne uprednostňovať jedno dieťa pred druhým. Skôr sa každý stotožňuje s tým, čo si napísala: na chalupu máš morálne právo, ale právne ti nepatrí. Čiže keď sa zakladateľka aj na hlavu postaví a bude sa odrážať ušami, nie je žiadna páka na to, aby prinútila rodičov chalupu im darovať. Je to smutné a nespravodlivé, ale je to tak. Zakladateľke fakt nič iné nezostáva, ako to akceptovať a počkať ako sa situácia v rodine vyvinie. Skôr toto jej všetci radili.
@sandra1910 nie vzdy je v poriadku byt pokornym a slusnym. Obcas treba byt drzy, Inak s tebou ludia pekne pozametaju. A oni ta ohovaraju kvoli comu? Ze si si dovolila pytat chalupu? Ohovor aj ty ich, ze vam zneprijemnuju zivot a brata financuju..
Nechapem preco tak trvaju na byvani s vami..
niečo podobné mám vo svojom živote aj ja. mama vždy uprednostňovala sestru, všade ju vychvaľovala aká je šikovná, o mne ani slovo, a aj roztrhnúť som sa mohla. sestre platili VŠ, ja som si ju musela financovať sama, sestra mala na čo si ukázala, lebo veď ona už chodí na stretnú a pod., ja som mala handry a topánky len po nej, málokedy niečo nové, jednoducho povedané v živote jej dala a pomohla viac ako mne. i čo sa dieťaťa týka, sestra si nemohla zobrať OČR-ku, choré decko dala mame, tá si zobrala dovolenku, ja keď som potrebovala pomoc, povedala mi, že mám dať v práci výpoveď, veď aj tak nezarábam bohviečo, dokonca toto uprednostňovanie sa prenáša aj na vnúčatá... pred cca rokom som to mame všetko vysypala, keď do mňa rýpala, prečo nemám druhé, tak som jej z mosta do prosta povedala, aby som jedno neuprednostňovala pred druhým. povedala som jej všetko ako som to vždy cítila a vnímala, vytkla som jej ako sa na mňa smrteľne nahnevala (rok sa so mnou nebavila), že zo svojej prvej výplaty som jej nič nekúpila (lebo ona to tak urobila svojej mame), pričom od sestry to o 2 roky vôbec nežiadala. jej vysvetlenie bolo, že ja som bola vždy silnejšia povaha a sestra potrebovala viac pomoci. naučila som sa s tým žiť. teraz keď nastal čas pomáhania im, tak hádajte koho uprednostňuje? mňa. mne sa volá, že niečo treba, môjmu mužovi.... vie, že ju nenecháme v štichu. sestra sa tam zjaví raz za čas, vyfintená, pazúre vymalované, vypije si kávu, ani len šálku neodnesie do drezu, nedajbože ju umyť, posťažuje sa ako musí variť, prať a upratovať a ide preč. No lebo ja mám doma indickú slúžku, ktorá mi doma všetko porobí... Na akúkoľvek pomoc ona proste nemá čas. A čuduj sa svete - stále je u mamy TOP. Se.ie ma to, ale snažím sa zachovať sa tak, aby som si to raz nevyčítala a dokázala sa pozrieť do zrkadla sama sebe do očí. Teraz už len čakám, kedy mi začne sestra vykrikovať, že to robím pre peniaze, resp. že sa snažím našich ošklbať. Taká osoba to nikdy nepochopí.
@sandra1910 moja rada je, vyčistite medzi sebou vzduch a zachovaj sa tak, aby si sa o pár rokov nemusela hanbiť. Peniaze sú jedna vec, ale "človečina" druhá.
@rakywanda No je mi do placu, ked to citam. Neviem si predstavit, ze by toto robili moji rodicia, alebo ja svojim detom. Mam tri, lubim vsetky rovnako, jasne, ze na starsie kladiem vacsie naroky trosku, nemozu sa chovat "hlupo" ako babatko, ale neviem si predstavit, ze jednemu pomozem a druhemu nie, "lebo je sikovne a netreba". Majetky planujeme delit tiez spravodlivo, snad sa nam to s manzelom podari a nic, co urobime, nebudu deti vnimat ako krivdu.
@sandra1910 neprispievam na MK, ale nedalo mi.. za mňa neospravedlňovať sa.. písala si, že pozemok už máte, ak je teda taký, kde chcete reálne stavať, tak hor sa teraz do toho, povybavovať poriešiť.. poviem príklad 4izbový domček do 100m2 postavený rozumnou firmou do pol roka za 70000€, plus mínus už v tej cene ponúkajú aj kuchynsku linku, nabytok sa tiež vie polepiť, my máme napr obyvačku s jedálňou z ikei a malý gauč dohromady asi 500€, aj to asi po roku bývania.. terénne úpravy sa dajú časom riešiť, my to robíme postupne už 3rok a ešte ani z ďaleka nie je hotovo.. no ale k veci za to čo som ti opísala máme náklady na bývanie 80€ a hypotéku 202€ (brali sme v 2014 60000€), teda podľa mňa aj menej ako je nájom.. nespoliehala by som sa na zmäknutie rodičov po pôrode a ani by som to na tvojom mieste nechcela.. u nás je to tak s manžovou rodinou, nebudem sa rozpisovať o detailoch, ale ja si napr neprajem, aby sa k nášmu dieťaťu po pôrode (tiež v septembri) približovali a veru ani jedny dupačky od nich nepotrebujem
@sandra1910 Ahoj, určite sa nenechaj rozčúliť niektorými komentármi a musím ti povedať, že ja ťa úplne chápem. Ja síce nemusím takéto veci riešiť, keďže som jedináčik, ale je to do neba volajúca nespravodlivosť, čo sa týka teda vašich a teba a brata. Až ma to do vývrtky vytáča, keď to čítam. Ale musím ti povedať, že žiaľ, poznám veľa takýchto prípadov, kedy je jeden súrodenec uprednostňovaný pred druhým...Poradiť ti neviem, ja som napríklad v tomto smere hrdá, ja by som teda za nimi nešla so žiadnym ospravedlnením, tiež nechápem tie komentáre, že na čo si sa tam akože ku nim sťahovala a potom odišla. Sorry, ale ak to nefunguje, tak okašľať celé bývanie, ak to má byť za cenu toho, že sa budete len vy prispôsobovať a rodičia budú všetko riadiť. Tak to nefunguje, že za to, že bývate v ich dome, čo ste dospelí ľudia, tak máte aj všetko robiť ako oni povedia, lebo to je ich dom a bla bla. Nemáte 15 rokov...no a čo sa týka toho, ako ti tu hovoria, že budeš potrebovať pomoc s dvojičkami. To je síce pravda, ale dá sa to zvládnuť, ja síce dvojičky nemám, ale mám deti dosť po sebe a teraz čakáme tretie ( za tri roky tri deti) a zvládame to a to mi sem teda nikto nechodí pomáhať. Nájdeš si systém a pôjde to. Ja vám držím silno palce, aby ste to zvládli všetko a aby ste našli nejaké normálne riešenie a netráp sa tými rodičmi, ja by som to nechala úplne vychladnúť, ale neozývala by som sa im. Ale to som ja, ja mám svoju povahu, nie vždy je to možno rozumné, ale ja som dosť hrdá a ak by som sa cítila ukrivdená, nešla by som im ešte za tú krivdu aj poďakovať a prosiť sa im, aby sa ku mne správali lepšie...
@rakywanda TO je jedno, ci majetky, ci volanie na obed, ci pomoc, laskave slovo, telefonat. Verim, ze ja nikdy nebudem ziadne dieta uprednostnovat, aby to ine povazovali za krivdu. Ved je to hnusne. To ako keby mi dcera povedala, ze na mna kasle, lebo ma radsej otca (mojho manzela). No ako by som sa citila? A je pravda, ze mozno je to s niektorymi detmi jednoduchsie, niektore viac "posluchaju", ine su sikovnejsie, je ich "lahsie lubit", ale okrem toho, ze rodic pripravi dieta na zivot, ma podla mna povinnost aj pracovat na sebe a do toho patri aj to, aby vsetkych lubil rovnako, ak uz to nejde prirodzene.
@rakywanda toto iste ma moj muz. Vzdy doma pomahal,posluchal,je zodpovedny a pracovity a pre rodicov aj tak nula a debilko. Jeho mladsi brat je uplny opak,pije a hra automaty,zarabal skoro dvakrat tolko ako mame s muzom my dokopy a vzdy mu peniaze chybali. Narobil dlhy a svokrovci vzdy vsetko platia. Svagor je pre nich doslova Boh. Pritom ich rodine robi len hanbu. A nikdy im nepomahal. O peniazoch ani nevravim. Moj raz robil v irsku a chcel si zarobit na auto,no vsetky uspory (5500€) dal rodicom lebo ho poprosili aby si vyplatili svoje dlhy a ze mu vratia. Samozrejme nevidel ani cent a ked kupoval auto tak bral pozicku. Teraz naposledy svagrovi dali 4000€ na dlhy. Muzovi nejde o peniaze,su ich nech si robia co chcu ale stve ho ze on im vsetko dal a ked potreboval pomoc otocili sa mu chrbtom a este vycitali,ze si nevie zarobit. No nebudem to rozoberat,je toho vela. A vidim,ze muza najviac trapi to ako jeho brata vynasaju do nebies a jeho nie,nepichvalia ani nic podobne. Ja si to neviem predstavit,robit take rozdiely a hlavne,uprednostnovat syna kt ich vyuziva,nepomaha a robi len dlhy a hanbu. A syna kt im dal vsetko a vzdy pomahal skoro zatracuju. Smutne no. Ale to nepochopi kto to nezazil
@rakywanda Ty opisuješ presne to, čo som mala tiež kedysi. U mojej mamy - uprednostňovaný brat, u môjho otca - ja, podelili si nás 🙂, no rozhodné slovo mala vždy mama. Odišla som od našich v 20-tke, vydala sa, osamostatnila, žila si svoj život...brat síce už býva sám so svojou rodinou, no doteraz im moja mama vyvára a vypeká. Neriešila som to a neriešim. Vyriešil život - doteraz bratovi mama kafre do života, rieši jeho ženu, deti, všetko...mne si netrúfne na nič. Raz som sa jej spýtala, prečo má brata " radšej " ako mňa ( aj to raz priznala ), že preto, lebo bol taký nepriebojný, ustráchanučký, keď bol malý a ja som naopak, bola vždy taká " sviňa " ( to o dcére povie vlastná mama ), ktorá si vždy vedela rady, tak sa o mňa nebála...to sú teórie, čo ? Po tých rokoch môžem povedať, že je mi fajn a aj mojej rodine, všetko, čo sme s mužom dosiahli, bolo len našou zásluhou a nikoho iného, a to je sakra dobrý pocit.
@sandra1910 drzim ti palce na rozumne rozhodnutie.Asi by som aj s mm za nimi zasla,bez ospravedlnemia by som im povedala ze ich mas rada aj si ich vazis,ale na vasom rozhodnuti zit sami sa nic nemeni.Stsrosti mate a budete mat dost vlastnych.Ked chcu su u vas vitani na navstevu.
Urcite sa tam nevracajte,zasahovanie do vychovy a sustavne hadky by vas naobisli.
V kazdej rodine"su tie schpnejsie"deti,nevesty a zatovia a len preto ze sa postavili celom problemom a s partnerom sa boria zivotom nie su povinni zachranovat celu okolitu rodinu.Nedajte sa,bojujte spolu,urcite to spolu zvladnete aj s dvojickami a posilni vas to.🙂👍
@simculllka aj ja som taka..ja si viem priznat chybu aj sa ospravedlnit ked treba ale co je moc to je moc..mohli inak tiez reagovat..mohlil mi v klude povedat : nie a hotovo a nie na mna zacat hulakat a mat same sarkasticke poznamky o nevdacnych detoch..
@sandra1910 Presne ťa chápem. Aj ja som taký typ, že keď vidím, že som sa pomýlila, nemám problém sa ospravedlniť, ale sorry, za toto by ma pekne dlho doma nevideli. A ospravedlnenie? Akože za čo? Inak fakt nechápem, ako ti tu môže niekto napísať, že ste nevďační a neviem čo, tak na prácu ste dobrí a keď niečo potrebuješ, tak máš byť ticho?
@sandra1910 viem presne ako sa cítiš, hold nespravíš s tym nič, určite by som sa neospravedlňovala,.,. aspoň ja nie, o čo si ty horšia ako on? za to že ma tvoj brat titul to z neho lepšieho človeka nespraví..alebo lepšie dieťa, rodičia majú deti ľúbiť rovnako a keď dali jednému mali aj druhému, minimálne predať ten jeho dom a financie rozdeliť medzi oboch.
@hanata
ja mám aj skúsenosť z mužovej strany, po 12 rokoch randenia a nosenia ma do nebies, ma týždeň pred svadbou jeho rodičia vyhodili (bývali sme vo vlastnom dome na spoločnom dvore) a doteraz neviem prečo len tuším, že asi preto, že som muža nahovorila, aby sme si kúpili pozemok, pričom to bol jeho nápad, mali sme zvyšné peniaze, tak sme ich chceli investovať. muž dostal ultimátum, aby sa so mnou rozišiel. postavil sa na moju stranu. už 11 rokov spolu nekomunikujú. keď sa náhodne stretnú, muž pozdraví, matka sa odvráti, otec mu povedal, že už nemá syna. povedz, je toto taký strašný hriech, aby rodič odvrhol svoje dieťa? nepochopím to nikdy. neviem, čo by sa muselo stať, aby som odvrhla svoje dieťa.
ale život je nevyspytateľný, nevieme čo nás v ňom čaká.
Ja nemám slov na niečo také poznám podobný prípad a to rozhnevalo súrodencov medzi sebou navzájom nekomunikujú ani sa nestretávajú a takisto rodič ktorý toto spôsobil už pre nich neexistuje aj keď žije 😤
Ešte ma niečo napadlo povedz im pokojne keď trošku preboli čo máš na srdci a nechaj ležať čas plynie a nevieš čo komu naloží do života ale nemladneme ... Takže keď budú skutočne potrebovať nejakú pomoc , vedia kde ju majú hľadať že... Opateru a tak... Toto ťa v živote v konečnom dôsledku posilní a naučí žiť aj v ťažkých časoch, zo srdca prajem aby ste žili čím skôr vo vlastnom lebo platiť na niečo čo nebude nikdy vase nič moc motivácia že? Prajem veľa zdravíčka a šťastia na robotu🙂

@kvetinka75 Veď ja viem, ja som reagovala len na tvoju otázku, či nemôžu nejak pomôcť rodičia manžela. Tie ostatné vety boli určené všetkým prispievateľom do diskusie, asi som to mala nejako vizuálne oddeliť 😉 . Prajem krásny štvrtok 🌷 .