Hanbili ste sa niekedy za vlastné dieťa?
Ahojte.
Toto sa mi píše veľmi ťažko. Mám tínedžera a posledné roky máme veľmi komplikovaný vzťah. Je drzý, odmieta rešpektovať akékoľvek pravidlá, má problémy v škole a ja sa pristihnem pri tom, že sa vyhýbam stretnutiam s rodinou alebo známymi, lebo sa bojím, čo zase bude.
Mám svoje dieťa rada a urobila by som preň všetko, ale zároveň sa niekedy cítim sklamaná a hanbím sa za jeho správanie. Potom mám výčitky, že ako mama by som sa takto cítiť nemala.
Zažili ste niekto niečo podobné? Je to normálne? Iba obdobie?
Bude to lepšie časom?
Ďakujem za úprimné odpovede.
mám to podobne. V škole dobrá študentka, ale to správanie. Je to čoraz horšie. Je na prahu dospelosti.
Nie, nemusela som.
Takto dopadne liberálna výchova
@sisska96 neviem ci si psycholog,alebo mas aspoň nejake základy psychológie. Ale určite takéto správanie moze mat príčinu napriklad v opaku-prilis konzervatívnej výchove, výchove bez hraníc od malička ( to sa vylučuje s ,,progresivnou'' výchovou len tak pre info), môže to byt vplyvom priateľov a partie, problémami v rodine,v škole,sikanou , traumou, považovali črtami... takže nabudúce si odpusti hlúpe komentáre.
@pytame_sa_za_teba mam dieta s PAS, stale ma udivuje kolko ludi sa stara do vychovy inych ci cudzich ludi. Dostala som more idiotskych rad , nikdy som sa nehambila a neospravedlnovala lebo nebolo za co.
Za dcéry nie, aj keď mladšia ma ešte len 11 rokov , tak to nechcem zakríknuť , ale čo si moji rodičia vytrpeli za brata . Jeden pruder ledva uhasili , už bol na obzore další . A nech si tu dokonale matky hovoria čo chcú , je to hlavne povahou a kamarátmi .
Dobre sa kope?
nehanbila som sa nikdy, ale prešli sme si problémami so známkami, s ranným vstávaním, absolútnou demotiváciou chodiť do školy, všetko sme to zvládli a už je lepšie, dôležité je veľa sa rozprávať a nebáť sa vyhľadať psychológa
@pytame_sa_za_teba hanbíš sa za svoju výchovu lebo si sa nevenovala dieťaťu ? Mala by si sa hanbiť ty , ty si rodič ktorý vychováva ak je dieťa nevychovane je to tvoja vizitka
@pytame_sa_za_teba mam dieta s PAS, stale ma udivuje kolko ludi sa stara do vychovy inych ci cudzich ludi. Dostala som more idiotskych rad , nikdy som sa nehambila a neospravedlnovala lebo nebolo za co.
@anonym_ffe5b7 všetky vedia najlepšie, v živote nevideli dieťa s PAS, alebo s ADHD ale vedia presne, že oni vychovať vedia a matka dieťaťa so špeciálnymi potrebami vychovať nevie. Veľmi dobre poznám toto. Tieto super matky, čo sedia a kecaju o tom, aké by to malo byť.
@pytame_sa_za_teba poznám jednu takú mamu, čo ma presne taký istý problem ako ty.. ona zlyhala vo výchove, opicia láska, dieťa postavila na piedestál, od mala bolo rozmaznané… teraz sa zan hanbí a už nic nezmôže, tiež ma teenagera, doslova jej skáče po hlave. Ja som bola prísna mama, moje deti sú už veľké, a takto spätne konštatujem, že bolo dobre, že som bola prísna. Nie chladná, ani krutá… chápajúcu a férová, ale prísna mama. A hanbiť som sa za deti nemusela. Nehovorím, že im občas nevybehlo niečo drzé aj v spoločnosti, keď boli pubertaci, ale nikdy to nebolo za čiarou …
Mám tri deti, meter vo výchove rovnaký, no len u prostredného bolo dlhé a ťažké obdobie, keď som sa za neho chvíľkami aj hanbila... Nakoniec sa u neho diagnostikovala schizofrénia, ktorá menila jeho správanie.
Takže skôr než tu nejaká "internetová dokonalá matka" začne vypisovať komentáre z bezpečia svojho domova, nech sa zamyslí aj nad inými aspektmi, ktoré formujú osobnosť človeka a nech si tie kopance odpustí.
@sisska96 neviem ci si psycholog,alebo mas aspoň nejake základy psychológie. Ale určite takéto správanie moze mat príčinu napriklad v opaku-prilis konzervatívnej výchove, výchove bez hraníc od malička ( to sa vylučuje s ,,progresivnou'' výchovou len tak pre info), môže to byt vplyvom priateľov a partie, problémami v rodine,v škole,sikanou , traumou, považovali črtami... takže nabudúce si odpusti hlúpe komentáre.
@hermionazlesa presne tak, moja mama nebola ani zďaleka liberalna a bola som dost problémové dieta. Doma poslúchať na slovo,bitky, mimo domu som si potrebovala dokazovať opak.
Ja áno. Od mala, doteraz. Už je dávno dospelá, má asi nejakú poruchu, ktorá sa prejavila markantnejšie až po tehotenstvách, kedy hormóny urobili svoje. Nikdy nebola diagnostikovaná a už asi ani nebude. Bojím sa o jej manželstvo.
Takto dopadne liberálna výchova
@sisska96 No ty si jasný príklad kam vedie opak.
@anonym_ffe5b7 všetky vedia najlepšie, v živote nevideli dieťa s PAS, alebo s ADHD ale vedia presne, že oni vychovať vedia a matka dieťaťa so špeciálnymi potrebami vychovať nevie. Veľmi dobre poznám toto. Tieto super matky, čo sedia a kecaju o tom, aké by to malo byť.
@anonym_2ba8f7 uplne presne iba kecaju ake by to malo byt a urcita skupina mi tvrdi ze tato diagnoza je vymyslena a vlastne neexistuje, ze decko potrebuje iba poriadnu disciplinu 🙄
Tak ja ako dieťa som bola úžasná, ako pubertiačka príšerná. Ja keby som mala takú dcéru, ako som bola ja, chodila by som po kanáloch. Moji súrodenci sú celkom iní, nevravím, že boli ukážkoví pubertiaci, ale teda raz sa sestra opila, brat kašľal na školu a to bolo tak všetko. A vieš čo? Vyrástla som z toho, mama je na mňa teraz hrdá. U mňa to trvalo cca dva roky, potom už bolo dobre. Aj mi raz povedala suseda, že keď som mala tak 13-14 ma mala chuť preplieskať 😂
A mudrlantky, ja som doma dostala aj na zadok, aj po papuli, aj varechou. Zákazy, obmedzenia. Rozhodne som rozmaznaná nebola. Puberta je puberta, niekto ju má proste takúto. Sú to hormóny 🙄
Tieto nespokojne chudiatka ktore si musia hadam v kazdej druhej diskusii kopnut aby im bolo lepsie na dusicke lebo ich zivot je ubohy 🫠
„Robila by som za neho vsetko“ to je veta co mi zdviha tlak. Nie neurobila by som pre dieta vsetko - su veci co uz musi robit pubertak sam. A vtedy si uvedomi co doma ma. Toto bezhranicne obetovani pre moje dieta je tak kontraproduktivne. A co robi on pre teba?
@pytame_sa_za_teba hanbila , neskutočne. Hygiena katastrofa, bordelarka, a tie chemlonove vlasy 🤦 vekom je to lepšie už , ale takú povahu ako má. Častokrát premýšľam, či ju v pôrodnici nevymenili

Ja som sa hanbila za dcéru všade možne😵💫 trvalo to cca 2roky.