icon

Hanbíte sa niekedy za svojich rodičov?

22. jún 2026

Neviem, či som jediná, ale posledné roky mám čoraz častejšie pocit prenesenej hanby za svoju mamu.

Vždy bola svojská, lenže čím je staršia, tým častejšie povie niečo nevhodné, okomentuje cudzích ľudí alebo rieši veci, ktoré by som ja radšej nechala tak. Často jej ani nedochádza, že ju dotyčný človek počuje, a úprimne povedané, ani ju to veľmi netrápi.

Keďže jej už musím pomáhať s rôznymi vybavovačkami, nákupmi či návštevami lekárov, trávime spolu viac času a niekedy mi býva naozaj nepríjemne, trápne a vyslovene sa za ňu hanbím :-/

Máte niekto podobný pocit pri svojich rodičoch?
Nemyslím si, že je to diagnóza, skôr povaha :-/

Strana
z2
autor
22. jún 2026

Teraz sme napr. boli v takom sklade, vyzdvihnúť svietidlá - tak nahlas komentovala, že prečo je to v takých priestoroch, ako sú to určite zlodeji, že mi ani doklad určite nedajú :-/

anonym_78e4e4
22. jún 2026
@anonym_autor

Teraz sme napr. boli v takom sklade, vyzdvihnúť svietidlá - tak nahlas komentovala, že prečo je to v takých priestoroch, ako sú to určite zlodeji, že mi ani doklad určite nedajú :-/

@anonym_autor tak s nou nikam nechod :D

sisska96
22. jún 2026

Aj mojej už šibe

autor
22. jún 2026
@anonym_78e4e4

@anonym_autor tak s nou nikam nechod :D

@anonym_78e4e4 Musím, má iba mňa - a už potrebuje pomoc s takými bežnými vecami :-/

anonym_cf2362
22. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor moja starká, kam ide, tam nám robí hanbu a najlepšie je, že sa cíti najmúdrejšia vo všetkom a hanbí sa ona za nás... K tomu je neskutočný zgrlos s nemá rada nikoho na svete. Nikoho. Bola taká odjakživa, vekom sa to ešte zhoršuje. Má 82 rokov.

autor
22. jún 2026
@sisska96

Aj mojej už šibe

@sisska96 Ona napr. bola vždy taká, že povedala čo si myslela, aj keď to nebolo vhodné. Len nie každý má pochopenie pre taký spôsob vyjadrovania.

autor
22. jún 2026
@anonym_cf2362

@anonym_autor moja starká, kam ide, tam nám robí hanbu a najlepšie je, že sa cíti najmúdrejšia vo všetkom a hanbí sa ona za nás... K tomu je neskutočný zgrlos s nemá rada nikoho na svete. Nikoho. Bola taká odjakživa, vekom sa to ešte zhoršuje. Má 82 rokov.

@anonym_cf2362 Presne. Všade bola. Všetko videla. Všetko vie. Ponižuje, len ja to beriem, že to je ona, jej povaha.

anonym_cf2362
22. jún 2026
@anonym_autor

@sisska96 Ona napr. bola vždy taká, že povedala čo si myslela, aj keď to nebolo vhodné. Len nie každý má pochopenie pre taký spôsob vyjadrovania.

@anonym_autor presne aj naša. Pohádala sa už so všetkými susedmi.

anonym_8d7f50
22. jún 2026

áno veľakrát za mamu, ona na verejnosti vie byť veľmi nepríjemná ak jej niečo sadne na nos a niekedy až hysterická a plus má stále pocit že niekto jej chce ublížiť alebo je proti nej a toto je vražebná kombinácia. Otec sa zase na verejnosti správať vedel, ale doma bohužiaľ nie-bol násilný doma.

anonym_cf2362
22. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_cf2362 Presne. Všade bola. Všetko videla. Všetko vie. Ponižuje, len ja to beriem, že to je ona, jej povaha.

@anonym_autor no a najlepšie ešte každého výzor komentovať. Sedí s ňou mama u dr a ona komentuje ľudí okolo, kto ako vyzerá, kto je aký tučný, aký má účes. Nás rodinu komentuje nonstop. Teraz sme boli pri nej, tak komentovala aj nášho psa, že ho mám už ostrihať. Všetko vie najlepšie. Nedá sa s ňou jednoducho vydržať.

sisska96
22. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Aj mojaaaa, len vekom stále viac jej šibe, ona je najmúdrejšia a každý je sprostý a keď niekto jej nedá pravdu tak sa urazí. Ona je taká ako jej mama. Naštastie otec je múdrejší, a mam povahu ako on a nerieším každú debilitu.

biba_18
22. jún 2026

už je im to proste jedno ...

anonym_78e4e4
22. jún 2026

Nie je to tvoja hanba. Ale jej...

anonym_8d7f50
22. jún 2026
@anonym_78e4e4

Nie je to tvoja hanba. Ale jej...

@anonym_78e4e4 To je pravda, len proste hnev/krivda ľudí alebo že sa na teba zle pozerajú sa väčšinou prenesie aj na tú dcéru a na obe sa pozerajú ľudia potom zle, lebo sú spolu a málokto ich vníma oddelene. Ja som napríklad dosť citlivá a toto ma ničí, že potom ľudia ma v tej situácii na základe správania matky tiež zaškatuľkujú negatívne...

anonym_09ef18
22. jún 2026

Ano, otec. Vsetko vie lepsie, stale poucuje, ako vsetko robim zle.
A pritom, rozprava nezmysly, co fungovali v komunizme, teraz je uz vsetko inak. Ale podla neho nie, to co bolo, musi byt aj teraz tak. Ale ma uz cez 70 a proste zije v minulosti.

anonym_9856ea
22. jún 2026

Mama. Neustále komentuje aké je vserko drahé a že tie predavačky sú obyčajne zlodejky. Argument, že sú to obyčajne predavačky a nie majiteľky obchodu je zbytočný. Proste všetko je drahé a sú to zlodejky. Ideme raz za týždeň, niekedy dva týždne do obchodu, ale este dva dni mam z toho migrénu

anonym_235c00
22. jún 2026

Tak ked ona sa s sprava tak, tak ty potom napr. tomu skladnikovi nahlas povedz: Prepacte, uz ju v tomto veku neprerobime, usmej sa a zmurkni a bude... Zlepsis mu den. Aj sebe. Dovol si netrapit sa za to a nebyt za to zodpovedna a to docielis presne tak, ze vyslovis svoj protinazor nahlas, ze ho v sebe nezadusis. Bez stachu, co mama na to.

anonym_a3f71f
22. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor A už jej niekto tiež pekne od srdca odpovedal? Lebo takíto ľudia nemajú veľmi radi vlastnú medicínu.

anonym_b54be8
22. jún 2026

Treba sa vediet odosobnit, nemozes si pre vlastne dobro privlastnovat jej hanbu… Je to JEJ hanba, nie tvoja.

marca12
22. jún 2026

@anonym_autor Veruze hanbim a cim su starsi,tym viacej. Ale ono to ani nie je hanba skor mi ich je luto a niekedy mam aj strach,aby im niekto nevynadal alebo nebodaj fyzicky neublizil. Hlavne moj oco cokolvek povie a posledne roky ma tak cudne nazory,ze sa ozaj cudujem,ze mu este niekto nenatiahol jednu po ustach.

anonym_306951
22. jún 2026

aj moja mama je taka... nedava si pozor co povie .. nema problem urazat alebo povedat nieco akoze pre seba ale vie dobre ze ju pocuju - hlavne teda v obchodoch .. ja ju casto nevidavam a ked ano tak hold je aka je ... mozno to po nej zdedim aj ja- vacsina starych ludi je takych - ufrflanych

bjnr
22. jún 2026

To, čo opisujete, je častejšie, než si ľudia priznajú. Nečítam z toho „zlú dcéru“, ale skôr vnútorný konflikt medzi dvoma časťami vo vás. Jedna časť vie, že mama je svojská a pravdepodobne sa už veľmi nezmení. Druhá časť má pocit, že by ste mali byť akýmsi filtrom medzi ňou a svetom, akoby jej správanie vypovedalo niečo aj o vás. A práve tam sa často rodí tá hanba. Nie vždy sa hanbíme za druhého človeka. Niekedy sa bojíme, čo si o nás pomyslia ostatní cez neho. Keď sme boli deti, naši rodičia reprezentovali náš svet a my sme boli ich predĺženou rukou. V dospelosti sa však karta obracia, najmä keď im začíname pomáhať s nákupmi a lekármi. Podvedome padáte do pasce, kde máte pocit, že správanie vašej matky je vizitkou vašej vlastnej hodnoty a že ste za ňu a jej prejavy na verejnosti zodpovedná. Akoby jej sociálny prešľap bol vaším zlyhaním. Vaša matka starne, stráca filtre a úprimne, pravdepodobne stráca aj potrebu páčiť sa svetu alebo napĺňať spoločenské očakávania. To je jej výsada, hoci pre okolie otravná. Vráťte matke jej hanbu a oddeľte sa. Keď nabudúce povie niečo nevhodné pred cudzím človekom, namiesto toho, aby ste sa vnútorne scvrkli a snažili sa situáciu zachrániť, vyhladiť alebo sa prepadnúť pod zem, urobte v duchu krok vzad. Mentálne sa od nej odpojte. Cudzí ľudia v obchode alebo u lekára nevidia „vás a vašu zlú výchovu“, vidia staršiu, svojráznu pani a vedľa nej jej dospelú dcéru. To trápno, ktoré cítite, nie je v tej situácii objektívne prítomné; vytvárate si ho vy sama vo svojej hlave tým, že sa snažíte kontrolovať to, čo je úplne mimo vašej kontroly, prejav iného dospelého človeka. Nechajte ju niesť následky jej vlastnej povahy. Ak spôsobí konflikt, je to jej konflikt, nie váš. Vašou úlohou je pomôcť jej s nákupom, nie režírovať jej osobnosť. Keď s rodičmi trávime viac času a zároveň sa o nich začíname starať, mení sa dynamika vzťahu. Je prirodzené, že sa objaví podráždenie, únava aj rozpaky. Mnohí ľudia si to zakážu cítiť, lebo „dobré deti sa predsa za rodičov nehanbia“. Lenže zakázané pocity nezmiznú, iba sa začnú prejavovať ako napätie alebo výčitky. Ak by ste prestali niesť zodpovednosť za to, ako mama pôsobí na ostatných, čoho by ste sa báli najviac? Niekedy nás najviac vyčerpáva snaha, aby naši rodičia reprezentovali hodnoty a správanie, ktoré by sme si priali a nie tých, kým skutočne sú.

anonym_22f449
22. jún 2026

@anonym_autor áno a neviem čo s tým robiť kam sa skrýť.
Dánsko bol od kedy sa pamätám alkoholik, no nej ochorel a prestal chlastať (vlastne iba obmedzil) bolo ešte horšie, vyhodili ma z práce v skúšobnej dobe kvôli je debilným nápadom, proste sa to ani vykecať nedalo, otec tiež pije a robí nám všetkým hanbu

anonym_b82020
22. jún 2026

Moja mama ide tiez dole z kopca, ohovori aj susedovu macku a pritom je presne taka ista ako jej objekty zaujmu. Niekedy chce byt radoby vtipna buehehehe a ja pocitam pavuciny, moj muz smietky na stole 🤣
Najhorsie je ked mate vyvinuty pocit trapnosti za druhych ako ja.
V robote mam tiez taku kolegynu co jej usta idu rychlejsie nez mozog, co bolo tolerovatelne pred 20r je uz pekne trapne, a ona sa neciti, len ja trpim vedla

anonym_ec20b1
22. jún 2026
@anonym_22f449

Dánsko bol od kedy sa pamätám alkoholik, no nej ochorel a prestal chlastať (vlastne iba obmedzil) bolo ešte horšie, vyhodili ma z práce v skúšobnej dobe kvôli je debilným nápadom, proste sa to ani vykecať nedalo, otec tiež pije a robí nám všetkým hanbu

@anonym_22f449
Dánsko?
Čo? Kto????

anonym_22f449
22. jún 2026
@anonym_ec20b1

@anonym_22f449
Dánsko?
Čo? Kto????

@anonym_ec20b1 dedko, mám nový mobil, auto korekcia si robí čo chce

anonym_9d1116
22. jún 2026
@anonym_22f449

@anonym_22f449 čo?

anonym_22f449
22. jún 2026
@anonym_9d1116

@anonym_22f449 čo?

@anonym_9d1116 veď píšem že nie Dánsko ale dedko

anonym_9d1116
22. jún 2026
@anonym_22f449

@anonym_9d1116 veď píšem že nie Dánsko ale dedko

@anonym_22f449 hej,potom som dočítala

anonym_638b9a
22. jún 2026

@anonym_autor stane sa. Aj muž pri jeho mame si myslí svoje. Vekom ľudia strácajú pud sebazáchovy, to znamená, že sa prestávajú o seba starať a ešte si dovolia hocikomu, hocijako povedať

Strana
z2