Hluk od susedov
S mužom sme si kúpili nový vysnivany byt v novšej bytovke. Všetko bolo super až kym som nezistila ze nad nami býva mlada rodinka ktorú dosť počuť. Skôr ako mi vsetky mamicky vynadate, trpím mizofobiou - extrémnou precitlivenostou na zvuky. Uvedomujem si ze je to skor moj osobný problém ako susedov ale mna to privádza do šialenstva. Majú zrejme dve deticky predpokladam ze nejaké novorodeniatko plus mínus, a nejaké staršie co sa nedavno naučilo chodiť. Hluk v zmysle hudby a podobne nerobia, viem su to len deti ale ja mam pocit ze mi kričia rovno do ucha... To malé stále place, to väčšie dupoce po byte... Moj muz to nejako nevnima ze sú to len deti nemám to riešiť... Rozumiem ale ked to male zacne plakat mam pocit zeto hučí mne v hlave a ta mi praskne.... Na mizofobiu zaberá útok alebo utec, niekedy cez deň sa idem radšej prejsť ale ked malé place od 21 do 23 ide ma rozdrapit... Ja neviem najradšej by som si prepichla usi, moja mizofobia sa zhoršuje a mne zo sposobuje coraz horšie problémy... Predtym sme bývali v nájme o susedoch sme ani nevedeli... Poraďte mi prosím... Vravim rozumiem deticky neovplivnim, su to len deti z toho dúfam vyrastú... Ale ja budem do vtedy zúfalá aj z nich aj z mojej precitlivenosti na zvuky, zošaliem a vekom sa to len zhoršuje a to mám 30,brani mi to normálne fungovať
Ale ten iny bude mat ine hluky - teraz tam place dojca a beha batola, ptom sa tam moze nastahovat rodina s detmi co chodia na hudobnu a terorizuju nejaky hudobny nastroj, ptom sa tam moze nastahovat niekto kto ma rad metalovu hudbu a pusta ju na plne pecky, ptom niekto kto si robi party, pripadne hlasno sexuje - nemysli si, ze kazda zmena pojde len k lepsiemu😂
autorka - no ja ta uplne chapem, lebo som bol pred par rokmi v rovnakej situacii. Vlastny byt a neskutocna furstracia a nervy, ze si tam nevies po praci a cez oddychnut, vo vlastnom byte. Stiahnuty zaludok, ked ides z prace domov, lebo uz sa bojis "co zas bude" ten vecer.
Uz tento problem nemam - odstahovali sme sa. Panelakovy byt som predal a ja uz nikdy v zivote do panelaku byvat nepojdem. Byvame vo vlastnom samostatnom dome (chapem, nie kazdy ma na financne moznosti) a to ticho a pokoj je na nezaplatenie. Vyborne sa nam spi.
Ak si mestky clovek a upratat sa na dedinu nechces, tak hladaj byt IBA na najvyssom poschodi (zvuky zhora su najhorsie) a idealne v rohu bytovky. To bude good enough.
@laurita285 este raz... Vyrastala som v na námestí, v budove kde bolo ďalších 8 bytov, nebolo počuť nič.... Byvali sme v nájme v novostavbe predtym v tiež som nikdy nepočula nad nami chodiť /rozprávať, revat... A to bývali v tom byte ludia a boli 4 byty na poschodi, z hora dola susedia....
Existujú materiály čo ti vedia odhlučniť priestor. Ak sa nechceš sťahovať do domu, určite by som išla touto cestou, aj keď lacné to asi nebude. Poznám tento problém len sprostredkovane a ak s tým nič nebudeš robiť, tak je to strašný nápor na psychiku, teba aj okolia. Skúsila by som aj psychiatra alebo psychológa.
@zuzuliennka1 zistovat si, akych susedov mas je uplne zbytocne - casom sa to meni. Par rokov tam moze byvat pokojna mila dochodkyna, potom to zdedi jej vnucka a nastahuje sa s troma detmi a dvoma psami a mas "klud" 24/7.
@cubo2 ďakujem za porozumenie... Jasne chceli sme vrchy byt s terasou, ale financie nepustili teraz máme 4/6 poschodie takze aj tak sme v tej vyssej časti už, mna len toto serie ze uz je náš, keby najom zbalim sa a pracem preč, ale viete si asi predstavit kolko nas toto cele stalo úsilia... Neviem tu zeny si zmyslia ze kup/predaj byt a šup zajtra hotovo... My sme reálne 11 mesiacov, hladali, zháňali, obhliadky, papiere, hypoteka, sťahovanie, kataster, atd atd atd... Ved to neni len tak predaj, kúp
Poradím ti...kúp si bublinu a zavri sa do nej spolu so zatkami do uší pre istotu🤦♀️
s touto diagnozou by som radsej byvala v starom hnusnom skaredom dalekom malom dome ako v bytovke.
ano, ale nie je to zase AZ take strasne.. za vymenu za pokojny byt na najvyssom poschodi to urcite stoji za to absolvovat to znova. No nic, spavaj so stuplami v usiach, to mi dost pomahalo a kup si nejaku malu hi-fi vezu a pustaj si na pozadi radio, to trochu pomoze rozptylit zvuky.. a medzi tym hladajte byty. Teraz ich bude k dispozicii viac, ludia budu predavat investicne byty, co nabrali na pol percentne hypoteky ..
A nie, nemusis ist k psychiatrovi - si uplne normalna. Jednoducho ked ti vadia zvuky od susedov, tak ti vadia - treba sa tomu prisposobit a najst si take byvanie, kde sa tento problem eliminuje na minimum.
Zvážila by som zvukovú izoláciu na strop.
@cubo2 ďakujem za konečne normálnu odpoveď 🙏🏼
V dome mam viac hluku ako v byte 🙂 to na margo tych, co radia dom - sice nie nad sebou, ale zavisi, ake presne zvuky ti vadia. Realne stuple ti nepomozu? Ja mam doma cely suplik v zasobe, ked chcem mat klud, vytiahnem, aj v nemocnici som tak trocha eliminovala zvuky.
@ropucha6 ano ano mam kvalitné sluchatka do oci tie stuplove.... Niekedy ich vypnuté používam len ako stuple to je uz samozrejmost aj v hoteloch napr
*uší preboha 😅
Upraviť byt https://www.google.com/search?q=odhlučnenie+bytu
Nemozes porovnavat, ake si mala byvanie pred rokmi a ake mas teraz. Sama si povedala, ze sa ti diagnoza zhorsuje a ze znasas hluk horsie. Teda to, co si mohla pred rokmi aj nevnimat, by ti pravdepodobne teraz uz vadilo. Okrem toho v predchadzajucom mieste bydliska si mohla mat susedov, ktori trebars pracovali s uplne opacnym zivotnym rytmom, teda mohli chodit do prace v dobe, ked ty si sa z nej vracala a hluk doma robit v case, ked ty si bola v praci. No aj keby si si hladala novy byt, asi ti susedia nebudu vyplnat dotazniky, ako a kedy pracuju, ci maju deti a kolko ich maju a ake su ich deti hlucne, ci niekto nehra na hudobny nastroj (pretoze tam ti moze byt jedno, ze si na najvrchnejsom poschodi, aj tak to pocujes). Proste v bytovkenje to tak, ze treba prijat aj hluk a zvuky od susedov. Su ludia, ktori to zvladaju v pohode, su ludia, ktori to ani nevnimaju a su v klude aj ked sused tri mesiace preraba elektrinu v byte a vrta do panelov a su ludia, ktori ako ty hluk skutocne neznesu a byvanie v bytovke proste nie je pre nich. A nikto netvrdi, ze je jednoduche nast si ine byvanie, vsetku torturu s hladanim ineho a noveho zacat od zaciatku, ale tie rady smerujuce k tomuto su riesenim trvalym. Pokial ostanes v bytovke, susedia sa ti mozu menit aj kazde dva mesiace, staci aby niekto zacal byt prenajimat a chvilku tam mozes mat rodinu s detmi a psom, ktory steka cely den, inokedy tam mozes mat studentov, ktori si budu robit party, potom tam mozes zase mat hlucheho suseda, ktory svoj hluk skutocne nepocuje a robi ho naozaj velky, atd. Ludia byvajuci v bytovkach to vedia a byvaju tam presne s tym, ze prijimaju vsetky moznosti a ze susedia si nie vzdy sadnu. Inak tvoje vyjadrenie vyznie ako jedno od mojej kamaratky, ktora svoje poziadavky na svoje nove byvanie konkretizovala zhruba takto: Chcem byvat v meste, mat blizko skolku, skolu, lekarov, obchody, kompletnu vybavenost, zaroven nechcem byvat v panelaku, ale v rodinnom dome s velkym pozemkom, zahradou, susedov nechcem ani vidiet a ani aby oni mne pozerali a dovodeli na pozemok, chcem aby bol vsade naokolo les, srnky sa mi prechadzali na kopci za oknami a bol by vsade klud a pokoj a uplne najlepsie aby to bolo v strede BA a vsade by som to mala blizko. A ked to dopovedala, som sa smiala a popriala som jej vela stastia v hladani toho idealneho miesta. Naozaj si musis uvedomit, ze hluk tvojich susedov je uplne bezny, male deti placu, staci aby to dietatko malo koliky a proste plakat bude, aj ked sa mama bude snazit, aby neplakalo. Aj mamy su radi, ked ich deti neplacu. Ak nedavas bezne susedske zvuky a predsa tam chces ostat byvat, tak naozaj smeruj k psychiatrovi pre lieky a kup si take odhlucnovacie sluchadla, ake maju chlapi na stavbach, nos ich stale na hlave a nebudes pocut vobec nic.
@cubo2 no tak potom nemoze hladat byty, mala hned ist do domu, a domy dnes nie su len so sliepkami a kosackami, nasi znami byvaju v rd blizko zoo v ba, ziadne sliepky, kosacky, na patronku 5min peso, v podstate koniec horskeho parku - a su v dome, zahrada, ticho, klud
cena za ten dom bola urcite sialena, dovolit si to ale mozu a maju vyhody rodinneho domu, klud, zahradku, a zaroven su v meste, vsetko blizko
neviem teda odkial si ale ako asi idealna lokalita mi pre teba vychadza bratislavsky horsky park, ceny za domy a pozemky su sialene, ale je tam ticho, klud, a je to mesto, ziadne sliepky, kosacky a dedinsky hluk
A nejako si zvukovo izolovat byt,pripadne aspon 1 miestnost,kde sa budete zdrziavat?Urcite sa nieco take da, ale nemam predstavu ake to bude drahe.
Problém máš ty, tak to nezvaľuj na susedov a len dúfam,že ich nepôjdeš obťažovať sťažnosťami. Urob si komplet zvukotesnú izoláciu bytu, navštív psychiatra, rieš svoju dg a nie susedov, ktorí nemôžu za to, kto sa do ich blízkosti nasťahoval. Ľutujem ich.
Aj v byte sa stane, ze je stastie na susedov a je ticho. Ale v bytoch aj castejsie sa menia ludia, je vysoke riziko, ze aj ked najdete teraz dobry byt a casom sa tam nastahuje niekto problemovy. Inak su aj nejake take odhlucnovacie podlahy a kadeco, skus pogoglit, ja som to pred casom pozerala, dnes sa da kadeco. My mame ale dobre steny a podlahy, cez tie maloco pocut. U nas napriklad pocut vacsinou z chodby vsetko. Z bytov ide zvuk na chodbu a pocut to v dalsich bytoch. My sme na to prisli az casom, lebo mame skvele bezpecnostne dvere a sme zistili, ze cez ne skoro nic nepocut. Susedu pod nami viac pocuju susedia nad nami ako my, lebo k nim ide zvuk cez chodbu, k nam len cez steny. Ked moja dcerka ako babatko totalne plakala, na chodbe to vobec nebolo pocut, aj ked clovek stal tesne pred dverami a susedia tiez vraveli, ze ju malokedy pocuju plakat a to sa teda naplakala dost jak malicka a bezne uprostred noci, ked pocut vsetko. Tak este toro mozte zvazit.
Odhlucni si strop a kúp si kvalitné sluchátka alebo štuple do uší. Nepoznám niikoho s touto diagnózou ale nevadí ti mestský život, vadia ti len deti podľa toho čo píšeš. Takze predpokladám ze vlastne neplánuješ.
A tiež by som. Kontaktovala psychiatra možno existujú lieky
Ja Ta chapem, tiez som precitlivela na hluk, byvam v dome, ale hluku od susedov je tu viac nez dost... radio vonku, zvierata, psy, kosacky... cize ani kupa domu Tebe automaticky neulahci zivot, tiez je to len o stasti na susedov. Na hluk si Ty s Tvojou diagnozou nezvyknes, cize ho musis nejako eliminovat. Mala som znamu, ktora cely den v byte hlasno pocuvala TV, aj v noci, prehlusovala hluk od susedov. Stuple a sluchadla su najlacnejsim riesenim, do odizolovania bytu by som sa ja osobne nepustala, to uz by som radsej predala byt a kupila si iny...mozno sa zadari a budes tam mat vacsi klud. Vela moznosti nemas, kto tymto netrpi, nevie pochopit, ake je to tazke... este si k mizofonii mozes privodit aj psychicke problemy alebo aj zdravotne.
Niesi sama s takým problémom ...treba hľadať byt v rohu a najvyššie v bytovke. Hluk bude len z jednej strany a od podlahy.
Skúste lepšiu izoláciu, tiež koberce. Bude to drahé, ale vyspíš sa v pokoji 🙂 nemusíš utekať preč .. čo je horšie ako si večer ľahnúť a v nervoch čakať, kedy kto buchne alebo začne kričať ? 😅
Je to šialené s tým žiť, väčšina ľudí to nepochopí.
(Keď ideš napr. do hotela a pod. , tiež sa treba opýtať, akú majú zvukovú izoláciu. Väčšinou mizernú. Treba poprosiť o izbu ktorá akt. nemá susodov, ak to nieje preplnené ubytko. )
@autorka ja ti rozumiem, pretože aj keď na túto poruchu či úzkosť netrpím, mám veľmi dobrý sluch a počujem zvuky od susedov, ktoré mi v noci nedajú spať a cez deň nie je kľud. Napriek tomu, že bývame úplne hore, susedov z oboch strán počujem nonstop. Už to je lepšie, deti trochu povyrástli, ale keď dieťa odvedľa (asi 3 roky) spustilo plač z amoku, to sa nedalo počúvať. Okrem toho každé ráno sa budí s plačom, človek nechápe čo sa to s ním deje. Z druhej strany zase 2 ročné behá po byte ako keby trénovalo na polmaratón 😄 a keďže dnes už pomaly nikto nemá koberec, tak to poriadne počuť a ešte z oboch strán. Zaberá na to jedine hlasnejšie zapnutá tv alebo si to skúsiť nevšímať, nič iné (okrem presťahovania) nepomôže.
Autorka, a mas tu dg.potrvdenu lekarom? Normálne sa pytam preto, lebo ak áno a chod k nemu a pytaj sa na riešenie, ze v bezom pracovnom,dennom hluku ti to nerobi problém,ale v relatívnom klude,sume bytu, počuješ aj ze si novorodenec od susedov prdka do plienocky. Samozrejme neznevazujem ta, ale byvanie v byte je otom ze za stenou zije ina rodina/človek.
Bývanie v historickom byte, tak žiaľ také byty sa stavali s hrubšie mury,a nie vela bytov. Teraz je to iné.
Plánujete vlastne deti?
No ja byť tebou išla by som do domu ale teda niekde za dedinu.Nie úplne do zástavby domov ked sa bojiš zvukov že by sa aj tam dačo dialo.My sme takto kúpili dom za dedinou mimo zástavby a je tu fakt ticho a neboj aj signál býva na takých miestach bežne ešte to možno len dakde na lazoch nie🙂 Dokonca aj čisto v lese chytím.To ozaj pre teba byt nebude to pravé orechové
Ahoj, úplne ti rozumiem, ja bývam na dedine. Do minulého roku sme nemali susedov oba domy z každej strany prázdne.20 rokov. Minulý rok sa vedľa do domu nasťahovala mladá rodina a mladá pani ma dosť vysoko položený hlas, ked rozpráva na dvore, to je ako keby ju mam v hlave, počujem všetko aj keď nechcem, detské zvuky to isté piskot, plač... A ten kto vymyslel hračky ktoré vyhrávajú melódiu, toho by som dala popraviť. Keď sú oni na dvore ja musím ísť dnu. Sú doma na svojom dvore, môžu si tam pistat koľko chcú, ja to rešpektujem, zaleziem dnu a mam kľud. Dom z druhej strany je stále prázdny, majitelia chodia par krát do týždňa na záhradu. Ale keď to budú predávať, kúpime to, ďalších susedov ozaj nechcem. A vekom sa to naozaj zhoršuje mám 34 a som citlivejšia na zvuky ako v 20. Poradiť ti neviem, ale nie si v tom sama.

@zuzuliennka1 tak to je take... Vies... O mesiac dva tam moze byvat niekto iny