icon

Hnedookým sa narodilo modrooké dieťa. Poradíte?

nelendelina
15. jún 2015

Chcela by som sa opitat som hnedovlaska hnedookaa moj muz tak isto narodilo sa nam dieta dcerka zo zaciatku bola tmava a teraz po roku je snej blondave modrooke dievcatko menom Nelka.V cera mi partner povedal ze nieje jeho polozilo ma to neviem ako sa mam zachovat mam ho rada a viem ze by som mu nikdy neublizila nicim a ani tym ze by som ho podviedla a je mi zle ked vidim ze teraz nema onu dako zaujem.

jankasad
15. jún 2015

genetika (z biologie zo strednej skoly) hovori ze dvaja hnedooki mozu mat modrooke dieta, ale dvaja modrooki nemozu mat hnedooke dieta... so zelenymi ocami neviem presne ako to je...

lubina
15. jún 2015

tvoj partner je prec mi, ale divny...to podla farby oci urcuje ci dietatko je jeho alebo nie. Ved ak neveri, tak si dajte urobit geneticke testy otcovstva...ale je to riadna blbost, takto posudzovat deti, podla podoby, ze ci je to jeho dieta....moj muz ma neskutocne tmave oci a obe nase dcerky maju modre, no a co??? hnedooki udia mozu mat modrooke dieta, ved v rodine, jeho ci tvojej mohlo mat vela predkov modre oci a ak prevazil modry gen, tak je dcerka modrooka...

hoogy
15. jún 2015

my mame obaja hnedozelene oci. manzel ma cierne vlasy a ja mam prirodzene hnede. a syn je modrooky a ma spinavy blond vlasy. geneticky je to mozne ked mate geny z predchadzajucich generacii. napriklad u nas manzelov otec a moja stara mama maju modre oci. dcerka ma zase uplne hnede a je tiez blondava. takze ani jeden nema oci po nas.

kexik218
15. jún 2015

Ahoj, dieta deti geny 9 generacii dozadu. To je spolu z obidvoch stran cirka 1100 ludi a to su len rodicia a rodicia rodicov atd. z kazdej strany. Ja tiez mam inej farby oci ako hocikto z rodiny som cisty otec vyzorom.

petronela1985
15. jún 2015

Pokiaľ ma pamäť ešte z hodín genetiky v škole neklame, dieťa dedí gény až do siedmeho pokolenia. Môj manžel má modré oči a plavé vlasy a svokra hnedé vlasy a zelené oči a svokor hnedé vlasy a hnedé oči. Podal sa na svojho starého otca. Každopádne, ako ti aj žienky vyššie radia, tak treba ísť na test otcovstva.

angelina86
15. jún 2015

Tak tak ako tu pisu viacere geny siahaju az daleko...dokonca bol aj jeden pripad a to tu na Slovensku ze manzelia mali spolu dceru..normalne belosi vsetci...ta dcera sa vydala, tiez za belocha a narodilo sa im dievcato, cernoska !! Zhodou okolnosti ta mamicka ktorej sa to male narodilo chodila na anglictinu a doucoval ju cernoch...bolo jasne ze manzel ju hned obvinil ze ho podviedla a dieta je jeho..ona bola zufala a nechapala to sama pretoze manzela nepodviedla...a nakoniec sa musela priznat mama tejto zeny ktora cernosku porodila, ze ona podviedla svojho manzela s cernochom a ked zistila ze sa jej narodila biela dcera rozhodla sa ze nikdy nepovie manzelovi ze ho podviedla...sama nechapala ako to je mozne ale mala proste cistu belosku..co je pripad mozno jeden z miliona...a tak musela s pravdou von, geny sa ukazali...beloska co nikdy nebola s cernochom mala dieta cernosku 🙂 a ked ti manzel neveri tak mu kludne urob test otcovstva ale asi by som mu ten vysledok hodila medzi oci za to ako ta podozrieva !

zuzica219
15. jún 2015

nečítala som celú diskusiu,ale nieje na tom nič zvláštne hnedookí partneri kludne môžu mať dieťa s modrými očami je to len o množstve pigmentu, to, že sa svetlým modrookým narodí tmavé dieťa nieje možné, nemá po kom pigment "zdediť"

cmulinko
15. jún 2015

ach nevzdelanost neopustaj ma 😅

timea7
15. jún 2015

Mojim blonďavým modrookým susedom sa narodilo snedé dieťatko s hnedými očami a čiernymi vláskami 😉 Zo suseda si robila srandu, že ktorý sused ho bol zaskočiť (obaja čierny), ale sused je rozumný človek,obe deti miluje a neriešil to. Dnes má dievčatko vyše desať rokov a postupne vybledá,len tie tmavé očká jej ostali. Myslela som, že v dnešnej dobe toto už ľudia neriešia.....

janickacrazy
15. jún 2015

Ja mám hnedé oči a tmavohnedé vlasy, manžel takisto a náš syn bol tiež tak do 2 rokov úplne blond a modré oči, ale potom sa mu oči zmenili na krásne zelené a vlásky má také bledohnedé. Každý nám ho obdivuje, že aké má krásne oči, zdedil ich po mojej babke, aj tej páni vždy ked išli okolo na koči dali korunu, že má krásne oči. 😀

vodnicka
15. jún 2015

ja pochadzam od rodicov ktory maju hnede huste vlasy,hnede oci otec a mama take zelenosive a sme tri dcery hnedooke a hnedovlase a mame stvrtu dedtru zelenosivooku a blond vlasmi a je z Nas najvyssia a rodicov mame nizskych to je gen po otcovej babke zdedila vysku aj vlasy a aj tvar podoba sa na Nu nie na oca ci mamu 😉

adelusha
15. jún 2015

My sme s manželom tiez obaja tmavovlasi, tmavooki a dvoch synov mame modrookých. Ten stredný ma oči úplne nebovo belasé. Tiez sa z toho divilo vela ludi. Plus v detstve mali aj blond vlasy, ale tie im postupne stmavli. To iste co sa týka vlasov mal aj môj manžel aj môj otec, takze asi je to dost bežne. Az teraz mame tretieho syna hnedookeho, konečne po nás 🙂

mala_hobitka
15. jún 2015

Je to mozne, nech si manzel pozrie nieco o genetike.. ak mate obaja v rodine niekoho s modrymi ocami - od mamy po prababku je moznost mat modrooke dieta.
To ze pochybuje nie je od neho reakcia hodna chlapa s normalnym IQ. A to ze dcerku ignoruje je hulvatstvo. Je to dieta, ktore nic nespravilo.

Modelovy priklad genetickej variability - svokor je tmavovlasy, svokra hnedovlaska - drahy hnedovlasy, jedna jeho sestra je tmavovlasa a najmladsia je blond - cisto blond a pritom cela otec na prvy pohlad

petrapod
15. jún 2015

Moji rodicia maju obaja hnede oci, ja mam svetlo modre po dedkovi 😝

yanni
15. jún 2015

Vsetko je mozne. Niekto tu pisal, ze nie je mozne hnedooke dieta rodicom s modrymi ocami. JE TO MOZNE. Ja som sa narodila modrookym rodicom a mala som do dospelosti hnede oci. Cela rodina modrooka. A hadajte po kom som tie hnede oci zdedila. Po babke. Maminej mame. Inak vsetci aj z otcovej a maminej strany maju modre oci. Brat modrooky blondak, ja tmavovlasa (po otcovi) hnedoocka (po babke). V dospelosti sa mi zacala farba oci menit (takze nie je pravda, ze len detom sa meni farba oci, moze sa aj dospelym). Dnes ako takmer 40 rocna mam modro-sive oci. Stale hnedovlaska, tam sa nic nezmenilo, blondave po mame nemam. Ale nikto nepoprie, ze som (aj brat) dieta nasich rodicov. Obaja sme taky mis-mas, mame obaja crty z oboch stran.
Moj muz bol ako dieta blondak, vlasy mu po case stmavli na spinavoblond. Kazdy z chalanov (traja) je iny. Najstarsi hnede vlasy, stredny blondak, krpec blondak (tomu ale uz tmavnu, ma 5 rokov). Pravdepodobne ostane len stredny blond. Teraz cakame dievcatko, som zvedava aky mis-mas bude ona 😕

matrix87
15. jún 2015

my mame obaja tmave oci, a nas syn ma modre, asi po dedovi alebo po mojom bratovi. nikde nie je napisane, ze musi byt dieta uplne ako jeho rodicia 😉

zuzzzzzka
15. jún 2015

Ja som zelenooka, manzel hnedooky...maly ma tyrkysovo modre oci...vieme,ze jeho prababka mala modre..ale kolegina mu vysvetlovala, ze to ani nieje o dedicnosti..ale uz si nepamatam presne..ale nieco take ze po hnedookom rodicovi moze dieta mat vsetky farby, ale po mne zelenookej len zelene...co sa tyka vlaskov..manzel aj ja tmavohnede..maly ma spinavy blond...ale jeho mama prve co povedala,ze narodi sa vam blondak..proste aj manzel mal svetle..a casom vlasy stmavnu...

duun
15. jún 2015

Hlas vedy, aj keď ide o starší, veľmi zjednodušený Mendelov model, ktorý má nepresnosti, ale tu myslím postačí :

V géne daná vlastnosť je kódovaná párom, teda DVOMI alelami. Od každého rodiča dostane dietko jednu alelu gén, spolu vytvoria pár a kódujú danú vlastnosť. Dominantný znak, alela - ak ho máš, daná vlastnosť sa prejaví - tu patria HNEDÉ / tmavé oči. Recesívny znak, alela - ak ho máš, ale máš z tej vlastnosti aj dominantný znak, tak sa recesívny neprejaví, ostane "skrytý" -k recesívnym znakom patrí modrá / svetlá farba očí.

A mám dve alely na hnedú = výsledok HNEDÁ
B mám hnedú a modrú = HNEDÉ oči
C mám modrú a modrú = MODRÉ oči

Ak sú obaja rodičia B, potom sa môže stať - keďže každý dáva 1 alelu do páru, že dajú OBAJA tú modrú = dieťa má modré oči, hoci rodičia majú obaja hnedé oči (u nich sa prejavila dominantná hnedá alela, hoci majú aj druhú, modrú).

Partner je blbec, ktorý si nepamätá prírodovedu zo ZŠ a ani po tom, čo by sa testom DNA ukázalo, že je dieťa jeho, tak by som takého nedospelého trkvasa nechcela.. keď budú nejaké problémy (nedostatok financií v rodine, dietko bude - kiež sa to nikdy nestane - choré) tak si zrejme vytiahne nejakú takúto výhovorku typu "veď nie je moje, čo chceš pomoc / peniaze / starostlivosť / oporu".

bielavila
15. jún 2015

nie je to bezne, ale je to normalna vec, poznam tiez parik hnedooky a maju chalana a babu co maju svetlulinko modre oci, je to haluz, krasna hra genov a prirody....ak chlap neveri, chapem ho ak nic nevie o genetike, staci ak mu vysvetlis o co ide a ked je normalny pochopi a este bude aj hrdy ake ma vynimocne dievcatko 🙂 ak ani toto nepomoze ked neveri nech si zacvaka testy otcovstva, ale veru je to draha zalezitost 🙂 inak aj ja som modroka a blond a muz je tmavy hnedooky a hnedovlas a boli sme si vsetci v rodine isti ze maly bude tmavy, ze tmave geny prebiju moje svetle a hla mame modrokoeho blondiacika 🙂

effkaa
15. jún 2015

Do mna rypala svokra, ci je dieta manzelove, pytala sa, ci nemame suseda modrookeho blondaka. Moj manzel ma hnede oci, rychlo sa opali a je snedy. Ja som zelenooka, bleda. Syn ma krasne modre oci, je blondak (obaja mame tmave vlasy) a je bledy ako ja. Nezmohla som sa pri tej hlaske ani na slovo. Co uz... svokru si clovek nevyberie. A ako ti tu radia, daju sa spravit testy otcovstva. Tak ich spravte a bude pokoj. Moj manzel nepochybuje, ze syn je jeho. Povahou su si dost podobni a dufam, ze mi veri.

tina1988
15. jún 2015

Ja mam cierne vlasy a zelene oci. Manzel tmave vlasy a zelene oci .... A nas syn - blond vlasky a modre oci 🙂

ln16
15. jún 2015

kks...hnedookí predsa môžu mať modrooké dieťa....modrookí nemôžu mať hnedooké dieťa

tinqua
Autor odpoveď zmazal
mata90
15. jún 2015

tiež máme v rodine sesternica a jej muž sú hnedookí ona má tmavohnedé vlasy, on čierne a ich dcera je modrooká a blondína, a zdedila to dedkovi.

trogir
15. jún 2015

Aj dvaja belosi mozu mat cierne dietatko...bez nevery 🙂

malinovka333
15. jún 2015

Ja mam zelene bývalý hnede a malý má modré . jediný človek u nas v rodine kto ka modre oci je dedo.takze genetika.nikde nie je určené ze musi mat po muzovil

latvia
15. jún 2015

dvaja hnedooki mozu mat modrooke a svetlovlase dieta, ked sa spoja ich recesivne alely pri krizeni 😝
trosku horsie je, ked dvaja modrooki blondaci maju hnedovlase hnedooke 😀 resp. ani nie horsie, ale otec je tympadom isty ze nie je otec 😀 ani "genetika" starych rodicov, kedy je babka hnedooka neobstoji.....

partner chce nieco na teba nasit, klape vam to? lebo ak nie, tak hlada zamienky na hadky

nativanativa
15. jún 2015

u nas oboch su zelene oci a nas syn ma hnede ..... urcite po mojej matke ... takze je to uplne do pohody

nevelyn
15. jún 2015

Ak chces s dotycnym panom bozskym nadalej zostat a ide ti o dokazaniej pravdy, najlacnejsie testy DNA sa pohybuju uz okolo 100 EUR, staci zaslat sliny. http://www.dnatest.cz/cz/06_DNA_test_urceni_otc... .

caoli
15. jún 2015

tak toto je priam trestuhodna medzera vo vzdelani, u partnera, a aj u teba. ved toto je ucivo zakladnej skoly a patri k vseobecnemu rozhladu. a ked si neviem spomenut, len si zhruba pamatam, ze cosi take bolo, najdem si to. naco preboha niektori platia ten net, len kvoli modremu konovi a fb? google ti nieco hovori? je dnes dostupnych tolko informacii, ze si ho nimi v par sekundach mohla zavalit. a sucasne ovalit po hlave, aby sa spamatal.
dalsi priklad - my obaja tmavooki, tmavovlasi, nasa dcera plava, oci sive. lenze tomu mojmu ani na zlomok sekundy nenapadla pochybnost, lebo je inteligentny a v skole nesedel len aby mal dochadzku.