Hnevám sa na mamu. Čo ďalej?

lilitela
19. apr 2013

Mama mi odmietla postrazit na 2 hodky 1,5 r. dceru, ked som to potrebovala. Hnevam sa na nu, lebo som jej v minulosti asi 6 rokov velmi intenzivne vypomahala financne, ked este zivila mojho neplnoleteho brata ako rozvedena matka, inak by nemohol dostudovat. Mam pocit, ze mi je nieco dlzna, pretoze nebolo podla mna mojou povinnostou zivit brata a okrem toho ma to vyrazne zabrzdilo v mojom osobnom zivote a rozvoji. Ona nemala ziaden vazny dovod preco ma odmietla, iba nejaky nakup a postu, to mohla vybavit neskor, o co som sa ju este raz pokusila poziadat.
Odkedy som sa odstahovala z domu asi pred 12 rokmi, tak som od nej nieco potrebovala dohromady asi 5x. Co dalej? Muz mi radi kaslat na to a skusit ju poziadat inokedy, kvazi dat jej este sancu. A ja sa pytam, preco, ak naozaj nemala vazny dovod ma odmietnut? Mam sa opät ponizit? Uz viackrat sa v minulosti vselijak vykrucala, ked som ju pozyvala na navstevu, castejsie nez 1x za dva mesiace nepride. A na toto som ju pripravovala asi mesiac, ze moze nastat taka situacia, aby to nedostala "sokom". Otocila sa mi chrbtom, mam chut urobit to iste. Ktoru moznost by ste si vybrali?

adri266
19. apr 2013

@lilitela a byvate v tom istom meste ci dedine? Moji rodicia napr, ked pridu na navstevu, oco je schopny po 10 minutach postavit sa a odist. Pridu tu na nakupy, par hodin behaju po meste, ked pridu k nam, daju si kavicku a uz sa ponahlaju domov 😎 Zo zaciatku ma to zlostilo a nechapala som, ale teraz uz viem, ze to ide s vekom, jednoducho je im lepsie doma. Oni by chceli, aby sme tam chodili aj kazdy vikend /byvaju cca 1 hodinu cesty/, ale oni k nam zriedka. No ale co uz.
A ako sa sprava, ked pridete vy k nej na navstevu? Berie malu na rucky?
Nehnevaj sa na mamu, mozno mala nieco ine a nechcela Ti povedat pravdu. Alebo mozno je to ten typ babky, ktora si mysli, ze Ta vychovala a teraz Ty mas vychovavat svoje dieta. V Anglicku je to bezny jav, ze stari rodicia sa vnucatam velmi nevenuju, jednoducho uz chcu mat pokoj. Nechce sa im behat za takym malym dietatom, ved to poznas, zapnu telku a hotovo. Urcite sa k nej neotacaj chrbtom, len ber do uvahy, ze sa na nu s malou nemozes spolahnut.

lilitela
autor
19. apr 2013

@adri266 byvame v jedom meste a malu lubi. Ale je to ten televizny typ a rovnako ako u teba chcela by aby sme my chodili tam a ostali tam dlho. Takze toto chapem. Uvazovala som ze mala nejaky "tajny" program ale potom by asi kazdy normalny clovek zareagoval ze sorry nemozem ale urcite sa stavim buduci tyzden aj ked to ta uz nezachrani. Som presvedcena ze keby som si zavolala opatrovatelku tak sa urazi. Hm, to nie je zly napad. Ale to s tym vychovavanim neberiem. Tiez som sa na nu mohla vykaslat ked to potrebovala.

haslerka27
19. apr 2013

no otocila by som sa chrbtom aj ja.ano,sme vdacni rodicom za zivot,ale poznam rodicov ktori vydajom ci zenbou svojich deti palia za vsetkym mosty a tym to pre ne konci.ale zabudli pritom ako im pomahali rodicia a okolia kedysi,akosa rodi aj4x ked je kto pomoct navarit pokocikovat.kto zije daleko od domova tuto moznost nema je odkazany na seba a rodicia to zneuzivaju.jednoducho nepomozu.

venija
19. apr 2013

kym mas mamu a mala babku,tak si to vaz. Inokedy mozno pride rada,alebo sa aj sama ponukne. Moja mala babku nikdy nespozna, odisla skoro a necakane. Doteraz si vycitam, ze nie vzdy som sa k nej chovala tak ako by si matka zasluzila, tolko by som jej este chcela povedat. Skoda, ze cas sa neda vratit spat.

andrejka1974
19. apr 2013

prosim ta toto sa bezne stava, urcite ti pomoze inokedy, ja mam skvelu mamu pomoze , ked treba, ale ak ma nejaky program, musim sa zariadit inac, u nas to uz funguje dlho tak, ze ak ona nieco ma spyta sa najprv mna ci ja nieco nepotrebujem a ak nemam nic, tak ona si urobi svoj program 🙂 🙂 🙂 🙂

aristka
19. apr 2013

neviem či by som to tak radikálne riešila,možno sa bojí s malou ostať sama,nato by si sa jej mala spýtať,ak je v tom problém nemôžeš ju nútiť a rieš to opatrovateľkou

ingmiriama
19. apr 2013

@lilitela isto by som sa nehnevala na ňu myslím si, že ju budeš ešte potrebovať....

lilitela
autor
19. apr 2013

@aristka s malou nemusela ostat sama potrebovala som nieco v klude doma vybavit
@venija a co si mam presne vazit?
@andrejka1974 toto sa moze bezne stat ked ti pravidelne pomaha vtedy by som fakt neocakavala ze vzdy pride ale toto bola prva a zda sa aj posledna taka situacia

Ale ste zlate, baby.

lilitela
autor
19. apr 2013

@ingmiriama myslis? neviem si predstavit co take by som mohla od nej potrebovat ak nie toto

ingmiriama
19. apr 2013

@lilitela myslím si ....a koľko má rokov tvoja mama?

elise
19. apr 2013

@lilitela mama nie je povinná strážiť tvoje diťa kedy si ty zachceš aj ked si jej o tom hovorila. to že nechodi často na návštvu ber pozitivne nechce sa ti montovať do výchovy. ja sa starám o deti uplne sama rodičov mám 40 km od seba, svokra 13 rokov njavi záujm a nebavi sa s nami a pritom býva 3 km od nás. naučila som sa spoliehať sama na seba alebo si zaplatim jednu pani čo občas maleho postráži dlhšie zo škôlky, kde ho vyzdvihne.rodičia maju svoj život my svoj a nie su pripravný na špagátku ž etraz ničo potrebujem tak oni vyskočia a idu aj keby len mali na pláne nákup, nie su povinný mi pomáhať. je to ich dobrá vôla či chcu alebo nie nikdy som rodičov o nič nežiadala ani neprosila o pniaze, bolo to ich vôla ked mi niečo doniesli.

lilitela
autor
19. apr 2013

@ingmiriama 55 r.
@elise neviem ci nevies citat a ty si myslis ze 18 rocne dievca je povinne 6 rokov zivit svojho brata lebo mama nie je schopna ho uzivit co mimochodom jej povinnost je? ci iba my deti musime byt rodicom vdacni ze nas porodili? opacna vdacnost nemoze existovat? Ziaden spagatik, 5x som od nej nieco potrebovala odkedy som z domu a aj to len take ze kvety poliat cez dovcu. No na teba tiez kaslu ti tvoji tak si sa asi naucila si nahovorit ze nikto nie je povinny.

lilitela
autor
19. apr 2013

@elise ja som ju o to poprosila 3 dni dopredu. A podla mna je normalne ze si rodina pomaha o tom rodina je.

elise
19. apr 2013

@lilitela podla zákona o rodine je povinné aj dieťa živiť rodiča ak je v situácii zlej a dieťa zarába. ak si bývala spoločnej domácnosti s matkou a zarábala peniaze bola si povinna prispievať aj na domácnosť na všetky náklady. na mna moji rodičia nekašlu ale nie su povinný mi prispevať na domácnosť ked u mna nežiju ani mi robiť nákupy ani strážiť deti. mimochodom čitať viem ale očividne sa chceš hádať a robiť zo seba obeť. nmám zháujem o hádky ale očakávať od rodičov že ja som ti dala 100 euro a ty mi prideš deti postrážiť alebo čokolvek ine kedy budem potrebovať je sebecke.

nikolka2
19. apr 2013

ona ti je nieco dlzna ? lebo sa starala o teba cely zivot a o tvojho brata aby dostudoval
ty si jej v tom pomahala ,,,no tak by to malo byt nie ???? a ty si to robila len z dovodu , ze raz ti to vrati ??? ja by som svojej mame ruky nohy bozkavala ,,, 🙂 Mozno len jej nieco do toho voslo ,,,ked miluje svoju vnucku ako pises ,,,a ci jej mas dat este jednu sancu ? och to snad nie ,,,Ved je to tvoja mama mozno to , ze ju nezobrala mala nejaky dovod ,,,Je to tvoja mama 😉 to nebolo myslene voci tebe v zlom ,,,boze chran ! Len si to vemi aj z jej strany ..pekny vecer ti prajem 🙂

elise
19. apr 2013

@lilitela ked nemala záujem ti deti postrážiť tak si sa mala zariadiť aj alternativne. čo manžel? alebo svokra?

bambibam
19. apr 2013

nepozeraj nato čo bolo ,lebo sa nikdy neoslobodíš od slova mama to ,mama hento, mama tam,naruší ti to časom vzťah. Viem ,že je to ťažké, skús niekedy ked budete spolu "na káve,prechádzke" a skúste sa o tom porozprávať ,napr: mami koľko dopredu ti mám zavolať ,aby si mi mohla postrážiť,potrebujem niečo vybaviť a s malou blá,blá poznáš....Vieš jasom sa starala tiež o segru,potom o babku a teraz ked mám chorú mamu si uvedomujem ,že vlasne mňa to posilnilo,a viem sa obracať vľavo i vpravo.

ingmiriama
19. apr 2013

@lilitela myslím si , že aj tie návštevy v jej veku sú normálne že sa vyhovára alebo vôbec nepríde ...ona si už asi zvykla byť doma ....ale buď rada že máš mamu....asi tak... ja ju nemám už je tomu 9 mesiacov a čo by som dala za to aby tu bola či by mi pomohla alebo nie ....

zuzanka.zuzu
19. apr 2013

@lilitela ja mám pocit, že cítiš dosť veľkú krivdu za brata a teraz si presvedčená, že mama ti niečo dlží... možno máš nárok na tento pocit, lebo sa cítiš ukrivdená, že tebe to zastavilo na chvíľku život, ale nemusela si to robiť (či áno?). bolo to od teba láskavé, ale mama asi nemá pocit, že je ti niečo dlžná.
a čo sa týka vnuka, no asi mali baby v príspevkoch hore pravdu, ale si tak zartpknutá (prepáč za výraz, nemyslím to v zlom), že v podstate tie rady "neber to v zlom" ani vidieť nechceš a akokeby čakáš na príspevok od niekoho, kto ti odobrí, že "áno, máš pravdu, mama je zlá, mama je všetkému na vinne, čo si to dovoľuje, veď ty si sa o nich postarala a teraz sa ti ona nechce revanšovať..."
máš pravdu v tom, že je to smutné ☹ a ako som písala, máš nárok aj na tvoje pocity, kopré teraz prežívaš, ale aj manžel ti poradil, aby si to nechala tak. a sama si napísala - rodina by si mala pomáhať - teba mama vychovala a ty si jej pomohla s bratom. nestačí taká pomoc? a neboj, myslím si, že bude jej aj viac, ale možno až keď bude vnuk starší

evabb35
19. apr 2013

@lilitela Neviem, či to je vekom, či povahou...tiež mám takú mamu. Síce straršiu, ale bola taká aj keď bola mladšia. Vtedy sme sa nazdávali, že sa rokmi zmení. Nezmenila sa. Keď som ju najviac potrebovala, tak riešila pre ňu dôležitejšie záležitosti. Možno som si už na to zvykla. Pomáha mi v rámci svojich schopností a možností. Teda nie je schopná mi pomáhať vtedy, keď to potrebujem. Nie je schopná časovo sa prispôsobiť. Má iný režim dňa a ten nezmení kvôli mojej rodine. Samozrejme čas na mňa má vždy vyhradený. Jednoducho svoj program kvôli mne meniť nebude. Vždy to tak bolo a navždy to tak zostane. Veľmi ťažko si zvykala na skutočnosť, že som si založila rodinu a že sa jej už nemôžem prispôsobovať ako dovtedy. Napríklad moja mama dlho nešla pochopiť, že nezdvihnem mobil vždy, keď mi zavolá. Rozumej, mala som malé niekoľko týždňové bábätko a ona riešila, prečo jej nedvíham mobil. Raz som jej dala podržať dieťa kým si odgrgne. Samozrejme položila ho do postieľky skôr než si odgrglo. Našťastie som ju videla vychádzať z izby, tak som hneď všetko nechala a utekala k dieťaťu.Jednoducho musela ísť na WC. Tiež boli obdobia, keď som sa na ňu veľmi hnevala a nemala som ani chuť ju navštíviť a rozprávať sa s ňou. Zvykla som si, že ona potrebuje predovšetkým mňa. Potrebuje sa so mnou rozprávať o svojich problémoch, o svojich starostiach. Keď si myslím, že mám málo starostí, stačí navštíviť moju mamu a tá ma zasype toľkými jej problémami, že doslova zabudnem na svoje starosti, na to, že mám choré dieťa a zabudnem podať dieťaťu liek. Máme taký zvláštny vzťah. Možno by chcela, aby sme mali bližší vzťah, aby som ju často navštevovala a často jej telefonovala, ale to sa jednoducho za takýchto podmienok nedá. Musím si riešiť v prvom rade svoje veci a potom si ešte musím vyhradiť čas na riešenie maminých záležitostí. Pritom poznám v mojom okolí veľa takých vzácnych žien, ktoré vedia spojiť svoj život so životom svojich detí, spolunažívať so svojimi dospelými deťmi a perfektne pomáhajú s čím len môžu.

dadulajda
19. apr 2013

@lilitela ahoj, citala som kazdy prispevok,lebo niekedy mam pocit ze su tu baby mimo..ja si myslim ze uz jej nevolaj. nechaj teraz ju, nech prejavi zaujem. Nemala si povinnost zivit brata...ale asi si uz podla jej povahy mohla predpokladat,ci si to bude vazit,ze jej pomahas financne.. no do minulosti sa uz neobzeraj, skor to pripomen bratovi,ked sa bude vyvysovat a pod...tvoja povinnost to naozaj nebola. Kopec bab je takych,ze pri zlej situacii doma odidu do anglicka a zacnu svoj vlastny zivot a na slovensko max.pisu ze sa maju dobre...zachovala si sa zodpovedne. Podla mna pravom ocakavas pomoc pri malej...ale ked proste nechodi,kasli nato.Ak ti to zase zato nestoji,nehadaj sa s nou..opomen,jej navstevu ber pozitivne,ale nespoliehaj sa na nu..

karin1234
19. apr 2013

Ahoj, nehnevaj sa za to na mamu. Ja to robim tak, že ked mama nemoze pobaviť opýtam sa svokry ci nemoze, alebo svagrinej, vzdy sa to dá nejako poriešiť. možno to vyznie hlúpo ale čoby iné za to dali keby mamu videli aspon raz za mesiac, alebo keby ju ešte vobec mali....

ingmiriama
19. apr 2013

@karin1234 presne tak moja reč ...viem o tom

kattrin5
19. apr 2013

Mne sa stalo nieco podobne ale so svokrou...a odpustila som..a ro bolo tak ze ja som bola sama doma muz na mesiac na skoleni a ochorela som, proste zapal ucha teploty sople no hroza, nespala som celu noc mala mi cez den nespala viac ako pol hodinu, bola som uplne na odpadnutie tak som poprosila svokru ci by neprisla aspon na hodku postrazir malu ze by som si oddychla..svokra odmietla ze nieco ma..dost ma to sklamalo..ale odpustila som ale nezabudnem

aliza
19. apr 2013

@lilitela a toho brata si zivila dobrovolne? ci ako? ak si to robila dobrovolne, tak nie je fer to vycitat a teraz sa na to odvolavat. A vdacnost sa neda vynutit...nerobime veci preto, aby nam druhi za to dakovali a to oplacali, to potom nie je ziadna pomoc. Ak mama nemohla postrazit vnucku, tak nemohla, nic sa nedeje, ma narok povedat nie. Mozno sa na strazenie necitila, mozno sa jej len obycajne nechcelo a mozno mala vaznejsi problem, o ktorom ty nevies a ona ani nechce, aby si o nom vedela. nerob hned uzavery a nebud taka zatrpknuta. Ak ona nechce chodit k vam, zrejme ma na to dovod a ak vas pozyva k nej, tak nevidim dovod riesit, preco nechodi k vam castejsie. aj napriek vsetkemu je tvoja mama slobodny clovek a ma pravo robit veci tak, ako ona uzna za vhodne. Tomu sa hovori respekt. A ze rodina si ma pomahat..... Ty mas muza, dieta, mas svoju rodinu, ti ostatni nie su povinni vam pomahat.

alabama0011
19. apr 2013

@lilitela kasli na to teraz.. A pockaj kym sa ti ona ozve niekedy.. Uvidis, uz sa nebudes hnevat.. 🙂

katerinaky
20. apr 2013

@lilitela Ja som na tom podobne a bolo mi povedane ze som uz dospela a mam svoj zivot, takze tazko sa s tym dodnes zmierujem s takym postojom, pohladom k zivotu ale co mi ostava tolko kolko zaujmu mi venuje tolko jej mozem ja do buducna odplacat☹ uvidime .. a Take vyroky ako co by dali druhe za to keby mamu este mali, to sa neda na to tak pozerat v mojom pripade, pretoze ja ju stale mam a vlastne nemam/la a to je ironia. Nie je mamka ako mamka. Ta moja si mysli ze dovrsenim mojho roku dospelosti, t.j. pravne prislucha vyzivovacia povinnost ale ved matka sa stava/la na cely zivot a ma pri svojich detoch stat stale po boku s laskou. Hanba! Rodina ma drzat stale spolu az na veky a pomahat si vzajomne a zit jeden pre druheho a tesit sa jeden z druheho
Mna osobne to veeelmi boli a s tym sa nedokazem vyrovnat asi nikdy, smutna som.

veriiii
20. apr 2013

mozno si ani neuvedomila,ze ako surne to potrebujes,v danej chvili jej pomoc..@lilitela

monika15
20. apr 2013

@kattrin5 no vam poviem baby aj u nas sa to stalo ze maly chory jak pes... mm chory jak pes... nakoniec i ja dostala celu noc hore s malym a cez den :(( 2 dni bez spania a svokra nepride bo neze sa nakazia aj oni :((
no smutne ale co uz... zivot ide dalej, a ako pise @kattrin5 odpistim ale nezabudnem ;);)

silsil
20. apr 2013

Ja mám s mojou mamou tiež komplikovaný vzťah, je aká je, ako sa hovorí rodinu si nevyberieme, ale veľa krát som jej dala viac šancí. .resp vždy 🙂 niekedy mam pocit že tá dospelá som len ja a nie obidve. .napriek všetkému som rada za to že ju mám, aj keď by nás vzťah mohol byť lepší. .som rada za to že aspoň nejaký máme. .tiež nepoznáme presne tvoju situáciu, takže ťažko sa radi. .Ale môže čítať naše názory 😀