icon

Hospodárske zvieratá pozdĺž plota

2. aug 2023

Dobrý deň. Chcem sa spýtať, či niekto riešil podobnú situáciu a či je vôbec riešiteľná. Nie som žiadna mestská panička, vyrastala som na vidieku, viem čo to obnáša. Ale. Postavili sme si dom a sused vedľa nás chová zvieratá. Pravdou je, že on tam mal tie zvieratá skôr. No má malý pozemok a zvierat veľa - zajace, kačky, sliepky, husi. Kuríny má tesne za hranicou pozemku, max 5 cm, najnovšie si dal ďalej, asi 60cm. Má ich pozdĺž celého 25 metrového plota. Dva metre od tej hranice pozemku mám dom. Nevadí mi nočné kikiríkanie a kotkodakanke, predsa nezadrotuje zvieratam zobáky. Vadí mi ale smrad, ktorý je taký, že nedokážeme vôbec vetrať, hoci z neho strany okna nemáme. Ráno, na obed, večer, v noci, či prší alebo je pekne stále cítime iba smrad. Zvieratám poriadne nečistí, nemá hnojovú jamu ale veľku kopu od hranice asi 3 metre. Má tam premnožené potkany, ktoré mi behajú popod okná. Ako sa môžem.brániť? Obec nemá všeobecné záväzné nariadenie, vraj nemôžu urobiť nič. Mne ale tečie hnoj do dvora. Zákony sa vraj týkajú až chovu nad 300ks. Existuje nejaká cesta? Nechcem mu zakázať chov. Chcem iba, aby si vyčistil dvor, likvidoval potkany, urobil hnojovú jamu alebo vyvážal hnoj, aby to aspoň trochu eliminoval. A aby si odsunul búdy aspoň 50 cm, nech mi tu netečie hnoj a voda. To naozaj neexistuje riešenie? Prepáćte za takúto tému, ale už neviem dke by som sa pýtala.

Strana
z2
autor
3. aug 2023

@viera27 a z toho linku. Vraj sa to na neho nevzťahuje. Je zákonom chránený asi. Tak sa vyjadrili úrady

viera27
3. aug 2023

Vyjadrenia uradov ma zaujimaju,az ked su pisomne 🙂. Som fest zvedava,ci taky zaver daju aj na pisomnu staznost.

matullienka
3. aug 2023

Držím palce

autor
3. aug 2023

@viera27 ja som tiež veľmi zvedavá

autor
3. aug 2023

@matullienka ďakujem.

janka2213
23. nov 2023

dobry den, ako ste, prosim, pochodili?
mame podobny problem, oslovili sme mediatora, kedze susedia nemaju zaujem to riesit. ale obavam sa, ci sa tam niekam pohneme. preto som zvedava, ako ste to riesili Vy a ci sa Vam nieco podarilo dosiahnut.

Strana
z2