Hromadenie náboženských predmetov: Význam a vplyv na veriacich
Mám vo svojom blízkom okolí ženy 40+ každú s 1.dieťaťom, všetky rozvedené,majú priateľov (2,3,4 v poradí po ex) a majú spoločnú,pre mňa nezvyčajnú výzdobu u seba doma -kríže obrazy,obrázky, fotografie,knihy,sochy svätých,sošky,ružence xy veľkostí,farby, materiálu a pod po celom byte,v každej izbe...sú to rodinné príbuzné ,čiže sa navštevujeme...môj "problém" je,že mi je to osobne nepríjemné ,cítim sa ako na fare,v kostole atď...áno,áno ,viem,že je to môj problém ,nie ich.Neodsudzujem v žiadnom prípade (ich dom ich kráľovstvo),skúšam to pochopiť mojou optikou.Sú to normálne ženy ,pracujú medzi ľuďmi,nie sú v žiadnej sekte.Ja mám všetky sviatosti,ale už roky som nepraktikujuci kresťan a takto som spokojná.A oni sú pravdepodobne spokojné tiež takto.Žiadna nevie,že sa u nich cítim nepríjemne.Máte v okolí niekoho podobného?Čo znamená takéto hromadenie vecí pre veriacich ľudí ?
@lenkakravcova no to si zas nemyslím, veriaci, ale skutocne veriaci človek ma lásku k druhým a dokáže rešpektovať presvedčenia druhých, uvedomuje si, ze kazdy ma svoju cestu a preto dokaze prijmat cloveka ako celok. Uvedomuje si, ze Boh ma s kazdym svoje plany a ze je to len v Božích rukach a preto nema porebu zasahovat ci menit daneho cloveka. Teda aspoň ja si tak predstavujem skutocne veriacich ludi a áno nepoznám takých.
@777januska777 to ale nie je o vzťahu k blížnym. Ale o vzťahu k Bohu a k tomu, či je niekomu úplne jedno, čo Boh hovorí alebo nie. A ten, komu je to jedno, asi veriaci nebude. 🙂
Dt 27,15 - Biblia:
‚Prekliaty muž, ktorý si zhotoví vyrezávanú alebo liatu modlu, ohavnosť pred Hospodinom, dielo rúk remeselníka
Ex 20,4 - Biblia:
Neurobíš si modlu ani nijakú podobu toho, čo je hore na nebi, dolu na zemi alebo vo vode pod zemou!
Proste veriaci v Boha tak vezme v úvahu. Neveriaci sa zvyčajne riadi len akýmisi tradíciami "otcov" ale na Písme a učení od Boha mu reálne prakticky nezáleží.
@ivka225 človeka ochráni len to, ak žije podľa Božieho zákona. Vtedy je Bohu milý. Čiže nie, nemôže ani piť alkohol 😄
@lenkakravcova áno v Biblii tieto veci píšu, ale je tam toto:
Keď sa farizeji dopočuli, že umlčal saducejov, zišli sa a jeden z nich, učiteľ zákona, sa ho spýtal, aby ho pokúšal: "Učiteľ, ktoré prikázanie v Zákone je najväčšie?" On mu povedal: "Milovať budeš Pána, svojho Boha, celým svojím srdcom, celou svojou dušou a celou svojou mysľou! To je najväčšie a prvé prikázanie. Druhé je mu podobné: Milovať budeš svojho blížneho ako seba samého! Na týchto dvoch prikázaniach spočíva celý Zákon i Proroci."
Ako môže skutočne veriaci človek, ktorý verí v Boha, hodnotiť a kritizovať iných, len na základe toho co si my myslíme?
Toto je taka "úžasná" vlastnosť nás veriacich, mame pravidelne potrebu iných opravovať a hovoriť ako majú žiť a podporujeme to uryvkami z písma. Nepocuvame tych ludi, nevnímame ich dôvody, ale vždy máme pripravene hodnotenie ich života a toho co majú zmeniť. Ano je to aj u neveriacich, ale tí sa aspoň neskrývaju za Boha.
@777januska777
To nie je o tom niekoho poučovat. Je to o niečom inom. Vari je správne nepovedať nič? Nechať brata, sestru konať neprávosť? Nechal by ich takto Ježiš a nepovedal nič? Nepovedal by im aby viac nehrešili proti Bohu?
Nemáme tolerovať hriech. Máme hovoriť pravdu. A áno, dá sa to nie tým, že budeme niekoho verejné kritizovať, ale napr tým, že prídeme k nemu a povieme mu: prečo robíš niečo čo ide proti Bohu, keď si veriaci?
A potom to je už len na ňom ako sa zariadi. Či si vstúpi do svedomia a napraví sa, alebo nie.
A inak farizeji presne toto robili čo je tu kritizované. Vo veľkom ukazovali že sú akože veriaci (aj keď to bolo častokrát mimo) a reálne nepraktizovali.
@lenkakravcova * človeka ochráni len to, ak žije podľa Božieho zákona. Vtedy je Bohu milý. Čiže nie, nemôže ani piť alkohol *
Alkohol Boh v Biblii nezakazuje
Ježišov prvý zázrak bol keď bol hosťom na svadbe, premenil vodu na víno, vtedy bolo víno bežným nápojom a mladomanželia by ostali zahanbený že nemali dostatok vína na hostine
Víno je dar od Boha Žalm 104:15
Apoštol Pavol odporúčal na žalúdok užívať trochu vína 1. Timotejovi 5:23
Ale čo Boh odsudzuje je opilstvo a zneužívanie alkoholu je o tom napísané na mnohých miestach Príslovia 23:20; Galanťanom 5:21; Rimanom 13:13; 1. Korinťanom 6:10, 11; Efezanom 5:18
@maranco
Treba povedať aj to, že "víno" v tých časoch bol Max 2,5% alkohol. V dnešnom ponímaní je to slabo alkoholická hroznová šťava. Väčšina Izraelitov nič silnejšie nepila.
Zároveň už v Tore hovorí, že opojné nápoje sa nesmú piť pred modlitbou (a pritom si to dnes popíjajú ako keby nič..)
Lv 10,9 - Biblia
„Ty ani tvoji synovia nesmiete piť víno či iný opojný nápoj, keď budete vchádzať do stanu stretávania, aby ste nezomreli. To je trvalo platné ustanovenie pre vaše pokolenia.
Dnes nám okrem toho platí aj pokračovanie:
Zoslal ti Knihu s pravdou (Korán), potvrdzujúcu to, čo je prítomné. A zoslal (predtým) Tóru a Evanjelium. (Korán, 3:3)
Kde sa píše:
„Vy, ktorí ste uverili! Opojné nápoje, hazardné hry, modly a veštiace šípy sú nečistotou z diel satana, tak sa tomu vyhýbajte, azda tak prospejete. Satan chce medzi vami opojnými nápojmi a hazardnými hrami vyvolať nepriateľstvo a nenávisť a brániť vám spomínať si na Boha a modliť sa. Prestanete s tým už teda?“ (Korán, 5:90-91)
5:90-91)
@lenkakravcova preco mame potrebu niečo hovoriť a kritizovať? Keď sa s daným človekom co podľa nás nerobí veci správne rozpravame zistíme, že ten človek väčšinou koná najlepšie ako vie. Stalo sa mi viac krát, ze ak človek robil zle a keď som ho kritizovala alebo poučovala, tak človek zaujal este viac negatívny postoj, ale keď som si daného človeka vypočula, bez kritiky a hodnotenia, tak som pochopila jeho postoj, prečo daný človek niečo robí a nemala som odvahu mu potom povedat, ze ma konat inak. Ježiš kritizoval, lebo to bol Boží syn, my nie sme Boh, preto naša kritika je často hlupa. Nevidíme do srdca, nechápeme kontext, ale sme veľmi múdri.
Toto je rovnaké ako keď plače dieta a ide okolo niekto a hned začne dane dieta vychovávať, nepozná dane dieta, nepozná situáciu, ale má v sebe nejakú tú potrebu vyjadriť sa.
@777januska777 čiže ak niekoho poznáš, vieš že robí zle, tak sa mieniš len prizerať?
Inak než slovami kritiky sa nedá vyjadriť nesúhlas s nesprávnym správaním sa dotyčného?
@lenkakravcova keď niekoho poznám a viem co robí, tak najskôr sa snažím prísť na to prečo to robí. Častokrát to pochádza ešte z nejakých problémov aké má človek nevyriešene z minulosti. Ono veľa ludi koná zle veci, ale keď sa pozrieme na ich život, skutočne na ich život a aj na ich povahu, tak verím tomu, žeby sme neboli takí hlasni k hodnoteniu.
Sama som človek s chybami a verím tomu, žeby na mojom živote našli ludia množstvo zlepšenia a zeby isto vedeli môj život žiť lepšie ako ho žijem ja. Rovnako aj ja som taka, tiež častokrát dokážem kritizovať a hodnotiť. Ide ale o to, ze verím tomu, ze ak ma človek v srdci skutocne Boha toto nebude robiť a teda myslím si, ze je minimum ludi co to dokážu a preto tvrdiť o sebe ako som veriaci a ako ja mam v srdci Boha a ten druhy nemá je čistá pýcha.
A áno je to únavné, ale každý z nás ci chce ci nechce žije stále v hriechoch.
Ale jednoducho to zhodnotne,tak, ze autorka moc tej viery v Boha nema,, alebo nechce s tym mat nic spolocne, zije tak ako sa jej paci . Symboly viery v Jezisa a ine ju irituju, lebo vedomie, podvedomie nepusti.a samozrejme ked sa pozrie na kriz.,ozve sa jej svedomie,a to ona uz vie, ze nezije tak ako by mala. ale zato ,vo vseobecnosti nemusi byt zla,vie rozoznat dobre od zleho.ale posudovat vie ohladom stavu kamaratiek, a pritom ani nemusi vediet,pricinu,rozvodov .Ked vies posudzovat kamosky ale samozrejme nie som zastankyna rozvodov ale ked sa inac neda,tak sa neda , a samozrejme,v tom ma autorka pravdu prisaha manzelstva pred Bohom ,tak by sa mali cudzolozstvu kazdopadne vyhnut. .Ale toto nech si rozvedene kamosky riesa s cirkevnym pravnikom.A keby nemali v bytoch ,domoch ani jeden cirkevny symbol, uz by sa ti tam pacilo?,
@lenkakravcova
Jasne.to je jedna strana mince...ze zakazal...
A druha strana je mnozstvo zjaveni,v ktorych nam kazu zobrazit ci Mariu,ci Jezisa....a je to presne preto,co pisem.
Aby ludia konecne prisli blizsie ...
Suhlasim ale,ze takemu spravaniu ako autorka opisuje,nerozumiem...
@osky tých kopec zjavení nie je nič iné, než zjavenia od Diabla.
Jinovia dokážu brať na seba podobu ľudí, rôzne, aby tak iných oklamali - a logicky najviac sa budú usilovať práve o porušenie prvého príkazu a teda hnať ľudí k modloslužbe. K uctievania niekoho iného popri Bohu.
Hovorili o tom dokonca i takí ľudia ako Pio - že sa mu zjavil Diabol v podobe Ježiša, aby ho zviedol (prikladám jednu katolícku publikáciu, kde to rozoberali). Na to si treba dávať veľmi veľký pozor.
Dnes máme tie tzv Mariánske zjavenia, kde sa zjavuje Nepoškvrnene počatie (ani sa nepredstaví menom). Kto sa zvykne hrať na nevinného a zamlčiavať svoje meno? Vzhľadom na to že ľudia netušia ako vyzerala panna Mária, stačí že sa zjaví krásna pani v hijabe a šup šup už vyzýva k modloslužbe k sebe.. a ľudia ktorí nepremýšľajú sa dajú takto ľahko oklamať.
Treba mať na pamäti, že toto platí:
Uctievajú mimo Boha to, čo im neuškodí a ani neprospeje a hovoria: „To sú tí, ktorí sa za nás prihovoria u Boha.“ Povedz: „Vy chcete oznámiť Bohu niečo, čo by On nepoznal ani v nebesiach a ani na zemi?“ Jedinečný je, nemá sa Mu pripisovať to, čo nezodpovedá pravde a je vysoko nad tým, čo k Nemu pridružujú. (Korán, 10:18)
A
Boh neodpustí, ak by bolo k Nemu čokoľvek pridružené a odpustí mimo toho, komu chce. A kto k Bohu pridružil, ten si vymyslel hriech obrovský. (Korán, 4:48)
@777januska777 môžem sa ťa opýtať, ty osobne máš doma nejaké sochy, sošky, amulety, obrázky, ktorých sa nechceš ani kvôli Bohu vzdať? Alebo prečo to takým spôsobom obhajuješ?
Lebo to znie ako keď niekto obhajuje, že iný žije bez manželstva (ak nemá dôvod na to aby sa nevzali).
@euka210 preco kriz mate v kazdej izbe? Iba obyc.otazka, nic viac.
@lenkakravcova mam kríž, na ktorý sme prisali počas sviatosti manzelstva, jeden obraz Božieho milosrdenstva co som dostala na birmovku a jeden obraz rodiny co sme dostali pri narodeni dieťaťa, inak nemám. A prečo to obhajujem? No preto, lebo sme rôzni a každý žije inak, každému sa páči niečo iné. A každý ma na to svoje dôvody. Mna dokáže hnevať ale toto nadradzovanie sa nad iných: "Ja mam Boha v srdci viac ako ty, lebo..." Tento smiešny boj veriacich, kde si navzájom dokazujú kto je svätejši. A tak isto by som reagovala na ľudí čo majú náboženské obrazy po celom byte a hovorili by o druhých co nemajú, ze su malo veriaci. Viera sa predsa nedá merať, každý ju má inú, každý ma iné okolnosti viery a preto my ľudia nemôžeme mať žiadne pravo vôbec hodnotiť vieru druhých.
@777januska777 ja som nič také nepísala, neviem prečo máš pocit toho, že sa takýmto spôsobom nadradzujem. Písala som len o tom, že ten, kto chce nasledovať Božie zákony, tak ich nasleduje. Iný si nájde akúkoľvek, skutočne akúkoľvek výhovorku, prečo tak "nemôže" (nechce) urobiť.
Moja babička mala takú svätú stenu. A tam v strede zavesená trónila fotka Mečiara, hneď vedľa panenky z Medžugoria a pápežka 😂😂😂. Ja som sa na tom kvalitne zabávala vzdy ked som prišla.
Potom sa nastastie maľovalo takže to zredukovala lebo sa jej to nechcelo naspäť inštalovať a časom aj Vlado zmizol …
Podľa mňa je to bizár ked to niekto preháňa, ale tak každého vec co ma doma za dekorácie. Sú aj horšie, napríklad vypchaté hlavy zvierat co ta sledujú s chladnými porcelánovymi očami, to zas ja moc nedávam ked ich je príliš veľa, fuj
Ked sa tam cítiš nepríjemne tak ich nenavštevuj, ale myslím si ze ked si z toho začneš robit srandu (sama pre seba v duchu samozrejme) tak ti to prestane až tak vadiť
@lenkakravcova práveže si to napísala. Povedala si, ze je to Boží zákon a žiadna iná možnosť neexistuje, lebo podla teba napriklad clovek co ma obrazky chce porusovat bozi zákon, všetko sú vždy len výhovorky akékoľvek dôvody prečo ma náboženské obrázky v byte. Toto je presne ta nadradenosť, kde ja náboženské obrázky nemám a teda dodržujem Boží zákon, tak som lepší veriaci. Opačne sa to tiež veľmi rado používa.
Akože musíme byť pre neveriacich fakt smiešni v tomto a potom sa čudujeme, že si neveriaci ludia myslia o veriacich, ze su blázni.
@777januska777 pred Bohom áno, tam iná možnosť neexistuje. Ak Boh dal nejaký zákon, tak platí.
Nepozeraj na mňa. Predstav si, že ja neexistujem. Zameraj sa len na to, čo udáva Boží zákon. A potom sa rozhodni či chces podľa Neho žiť alebo nie. Mňa nevnímaj. Ja tu nie som na nič. Nie som tu na to, aby som ťa súdila. Súdiť sa bude len Boh. Jedine čo si musíš uvedomiť, že tam si, pred ním, pred Večným Stvoritelom budeš musieť zodpovedať prečo si nedodržiavala, čo prikázal. Aké boli tvoje pohnútky.
V Biblii sa píše, že neveriaci si budú o veriacich myslieť, že sú šialení. V Koráne to isté. To, že človek má určite hodnoty a smerovanie je v poriadku. A nezáleží na tom, čo si o Tom neveriaci myslia. Raz keď budeme stáť pred posledným súdom, a budeme vidieť každý jeden náš skutok, vtedy skutočne nebudeme mysliet na to, čo si o nás mysleli neveriaci. Oni budú mať svoje vlastné, o dosť väčšie problémy.
@lenkakravcova Starozákonný zákon prikazoval trest smrti za rôzne skutky: vražda (Exodus 21:12), únos (Exodus 21:16), beštialita (Exodus 22:19), cudzoložstvo (Leviticus 20:10), homosexualita (Leviticus 20:13), byť falošným prorokom (Deuteronomium 13:5), prostitúcia a znásilnenie (Deuteronomium 22:4) a zopár iných zločinov. Avšak, veľa krát Boh preukázal milosť, keď mal trest smrti nastať. Dávid sa dopustil cudzoložstva a vraždy, no Boh nevyžadoval, aby mu bol vzatý život (2 Samuel 11:1-5, 14-17; 2 Samuel 12:13). V konečnom dôsledku by každý hriech, ktorý spáchame mal byť odsúdený trestom smrti, lebo trestom za hriech je smrť (Rímskym 6:23). Našťastie nám Boh preukazuje svoju lásku tým, že nás neodsudzuje (Rímskym 5:8).
Takže ak Boh dokáže preukázať milosť a neodsudit človeka, ale pozera sa na srdce, prečo mame my ľudia pocit, ze mame právo súdiť a nie chapat a milovať?
Áno o veriacich si budú myslieť, že sú šialeni a preto k Bohu nikdy neprídu. Prečo Ježiš počas celého svojho účinkovania najviac kritizoval práve veriacich farizejov (silno veriaci)? Lebo práve farizeji mali len pravidlá a chýbala im láska a pochopenie. My veriaci sme dnes rovnakí, chýba nám láska, pochopenie ci prijatie, mame len príkazy a kritiku a samozrejme ešte strach. Strach ako nás Boh zničí. Vo svete mame toľko ľudí, ktorí sa tak trápia a ich srdcia sú plné smútku a my namiesto lásky prídeme s ďalším sudenim.
Podľa mna nám Boh dal prikázania, aby sme sa snažili žiť život podľa nich, ale ak sa nám to nedarí, aby sme vnímali, ze sme ludia a robíme chyby a aj vďaka tomu, ze sa nám to nedarí by sme dokázali pochopiť aj druhých, ktorí majú problémy tie prikázania dodržiavať. My ale v našej vlastnej pýche pochopíme nase problémy, ale problémy druhých sú pre nás neprekonateľné a nechceme ich pochopiť.
@777januska777 znovu píšeš o tom, že my máme alebo nemáme právo súdiť. Ale o tom to nie je. Súdiť bude Boh. Bodka. A veriaci sa bude snažiť celým srdcom Zákon nasledovať, tak ako to robil aj Ježiš, panna Mária a ďalší pred nimi alebo po nich.
Pýcha (ego) je aj o tom hľadať výhovorky prečo niečo nezmeníť k tomu, čo nám Boh prikazuje. Vzpieranie sa podriadiť sa do jeho vôle, pod jeho Zákon. Lebo ja viem lepšie.. lebo mne Boh odpustí.. lebo..
@lenkakravcova áno je pravda, že k tomu je to často možné potom prísť a nakloniť sa, že Boh mi všetko odpustí a ja sa nemusím snažiť. Lenze podľa mňa to nie je takto jednoduché. Ľudské srdce je často veľmi komplikované a ma v sebe veľa bolesti. Ta bolesť sa neskôr prenáša na ďalšie problémy.
Poznám veľa ludi aj veriacich aj neveriacich a v srdci ma každý svoju bolest. Prečo sa nesnažíme milovať a počúvať tých ludi? Ono ak dokážeme ľudské srdce vypočuť a milovať, budeme veľmi prekvapení ako sa dokážu ludia zmeniť. Lebo každý ma v sebe ten Boží hlas, my nemusíme chcieť byť tým hlasom. My budme tou pomocou a tou láskou, tou ľudskou láskou. Lebo každý clovek aj ten najhorší túži po prijatí, potom je to už Božia láska, ktorá človeka zmení.
@777januska777 rob ako uznáš za vhodné.
Nepotrebujem byť žiadnym Božím hlasom, ale zároveň nebudem konať to, čo konajú neveriaci. Nechcem skončiť ako oni.
@lenkakravcova ako skončia neveriaci nevieme. Lebo aj neveriaci je Bozie dieta a ma v sebe Boha aj ked on ho tak nevníma. Ja jednoducho neverím, že Boh dokáže byť taky krutý a dokáže odsúdiť úprimne neveriaceho. Ja si skôr myslím, že my veriaci budeme hodnotení tvrdšie ako neveriaci, lebo my sme ten dar viery dostali a Boh bude hodnotiť ako sme s ním naložili.
Napríklad Ježiš to pravidelne hovoril, že veriaci musia ukázať väčšiu lásku ako neveriaci.
@lenkakravcova Cirkev si uvedomuje, ze diabol na seba dokaze vziat podobu kohokolvek, aj Marie a svatych. Preto kazde zjavenie skuma a vie, akeho je povodu. Sv. pater Pio a sv. Frantisek dokazali rozlisit, kedy maju prave zjavenie od Boha a kedy to na nich skusal diabol. Len ten, kto ma skusenost s Bohom, dokaze rozlisit, kedy to Boh nie je.
@777januska777 nejde o to, ze by bol Boh kruty. On je vo svojej podstste Laska, Milosrdenstvo, Pravda a Spravodlivost. Jeho milosrdenstvo tecie na ludstvo pocas jeho zivota, jeho spravodlivost sa prejavi po nasej smrti. On nemoze konat inak, nemoze zapriet sam seba. Na druhej strane clovek, ktory je za zivota neveriaci, sam Boha odmieta a toto zatvrdnutie srdca voci Bohu si so sebou nesie aj po smrti. Dusa sa vlastne sama odsudzuje pre peklo.
@maja22 veď toto. Presne ako píšeš. Ešte zaujímavá vec v tomto ohľade je to, že pri zjaveniach, ak dane zjavenie povie meno, zvyčajne je to pravdivé - a zvyčajne sa zjavujú len anjeli. Zároveň ak sa len oháňa nejakými pseudonymami, tak je tam veľká šanca na klamstvo
@maja22 lenže ako my vieme prečo človek Boha odmieta? Ono tie dôvody môžu byť rôzne a zvyčajne sú plné bolesti.
Ja som počula príbeh od jedného kňaza, ze bol chlapec, ktorý bol zneuzivany kňazom a celý svoj život potom nadával na cirkev a Boha. A ked zomrel, jeho matka sa potom trápila, ze je isto v pekle. A už si nepamätám za kým išla, ale ze nejaký vizionár jej povedal, ze je v nebi. Toto je to, ze pre nás bol ten chlapec stelesnením zla a jasného pekla, ale Boh videl jeho bolest a jeho srdce. Možno by ten chlapec mohol byť veriaci a možno by k Bohu prišiel, keby mu veriaci ukázali skutočnú lásku ešte na zemi. Lenze to co neukázali veriaci urobil Boh.

@hendikep "Napriklad ruzenec v aute Ta neochrani ak nezijes v milosti posväcujucej" ... A ak v nej žijem a pred šoférovaním si vypijem, tak potom ma už ochráni?