Hromadenie náboženských predmetov: Význam a vplyv na veriacich
Mám vo svojom blízkom okolí ženy 40+ každú s 1.dieťaťom, všetky rozvedené,majú priateľov (2,3,4 v poradí po ex) a majú spoločnú,pre mňa nezvyčajnú výzdobu u seba doma -kríže obrazy,obrázky, fotografie,knihy,sochy svätých,sošky,ružence xy veľkostí,farby, materiálu a pod po celom byte,v každej izbe...sú to rodinné príbuzné ,čiže sa navštevujeme...môj "problém" je,že mi je to osobne nepríjemné ,cítim sa ako na fare,v kostole atď...áno,áno ,viem,že je to môj problém ,nie ich.Neodsudzujem v žiadnom prípade (ich dom ich kráľovstvo),skúšam to pochopiť mojou optikou.Sú to normálne ženy ,pracujú medzi ľuďmi,nie sú v žiadnej sekte.Ja mám všetky sviatosti,ale už roky som nepraktikujuci kresťan a takto som spokojná.A oni sú pravdepodobne spokojné tiež takto.Žiadna nevie,že sa u nich cítim nepríjemne.Máte v okolí niekoho podobného?Čo znamená takéto hromadenie vecí pre veriacich ľudí ?
ja mam kopu zien aj starych aj mladsichv rodine co to takto maju, neriesim, je to zvyk.. ako mala mama, tak ma aj ona, dokonca si to podaruvaju, tak potom to musi byt vystrcene aby videli, ze to maju atd... moja babka napr mala plny byt takychto vzaaacnosti... a tie porcelanove sosky vsade, to len utierat a bola som na psychiatriu. ALe ked chce.. nech ma. Proste niekto ma rad minimalizmus, iny si zaprace kazdu plochu. TO ako ja neznasam veci na linke poukladane, na pracovnych plochach a mam kopu zien v rodine, co maju kuchynu prepchatu, ze si nema clovek kde chleba odkrojit a neriesim.. proste to tak maju radi, tak maju radi.. u mna bola sesternica a ze... mas to tu take smutne, prazdne, nie je na co p ozerat :DD no vidite.. tak ona rada sedi a pozera sa po tych vylozenych veciach ...
@leeo výhovorky, výhovorky. Prečo berieme veci co sa nám nezdaju dôležité ako výhovorky? Hodnotíme ludi podla seba a podla toho co my zvládame, ale aj my máme chyby a robime hriechy a veríme tomu, ze nám Boh odpusti a pri druhých na to nemyslíme? Lebo ja zvládam toto a tamten nie, takže isto sa len vyhovára. Farizeji o ktorých Ježiš celé evanjelium hovoril sme dnes my veriaci. Tvrdé srdcia, malo lásky. Ked my veriaci budeme viac milovať a menej súdiť, tak aj ľudské srdcia neveriacich sa môžu zmeniť. Preto toľko ľudí uverilo Ježišovi, lebo on bol tvrdý v slovách, ale lásku mal obrovskú. My mame tvrdé slová, ale láska chyba.
@leeo súhlasím.
Ja ako muslimka častokrát počúvam, že človek je normalny muslim, keď porušuje napr to že je bravčové, alebo keď sa nemodli, alebo keď chodí na párty a pije alkohol, alebo žije vo vzťahu bez svadby. Čím viac prekračuje Boží zákon, tým viac je neveriaci spoločnosťou označovaný za normálneho moslima. Ale keď nebodaj dodržuje zákon, snaží sa dodržiavať všetky Božie pravidlá (a keď padne, tak sa tým nechváli ale snaží sa napraviť), snaží sa nerobiť zle, neje bravčové ako ho nejedol prorok Ježiš, modlí sa tak ako sa on modlil k Bohu v getsemanskej záhrade keď padol na tvár atď atď, tak je označený za tzv fundamentalistu. Za extrémistu. Alebo u kresťanov za sektara. Len preto, že sa snaží dodržiavať Boží zákon. (Viď napr tych čo idú na pochod za život - ako sú hneď preto nazývaný fanatikmi). 😄
Preto sa nad tým už ani nepozastavujem. Pre neveriaceho je to šialenosť, extrémizmus. Pre veriaceho je to proste normal, ktorý chce plniť.
@lenkakravcova nie to nie je o tom, ze su ludia šialeni, lebo dodržujú prikázania. Je to o tom, ze často hlavne tí čo dodržujú prikázania, tak su veľmi veľkí kritici a komentátori života druhých. Lebo ako vravis aj ty, taky clovek je neveriaci, pritom nemôžeš vedieť ako verí. A aj ten pochod za život, veľa ľudí má aj veriacich s nim teraz práveže problém presne kvôli tomu, ze súdia ženy co boli na potrate ci idú naň. Pritom táto situácia je veľmi náročná sama o sebe. Potrat je veľmi komplexný problém, kde vždy pozeráme a obvinujeme tu zenu, ale pritom za potrat môžeme každý, to dieta zabijame my ako spoločnosť. Ja tiež odsudzujem potrat, ale úplne chápem tie požiadavky ludi co za potrat sú. Lebo my co sme proti potratom mame často len reči, nepomôžeme danej zene ci rodine a tvarime sa, že je to jej problém. Sama som si prešla strachom, keď som otehotnela, lenže ja som mala šťastie na partnera, šťastie na spoločnosť v akej som bola. Dovtedy som tiež takým ženám nerozumela a áno sama som súdila. Veľa vecí čo som sudila v minulosti už dnes nesudim, lebo bud som sa s tým stretla niekde alebo som si tým sama prešla. Preto som veľmi opatrná dnes už v tom vynasani súdov.
@777januska777 "Sama som si prešla strachom, keď som otehotnela, lenže ja som mala šťastie na partnera, šťastie na spoločnosť v akej som bola."
To je znovu problém toho, že človek nedodržuje Boží zákon. Najprv svadba, potom sex. A to nehovorím kvôli kritike. Len keď ľudia nedodržujú Boží zákon, sami si komplikujú život.
@lenkakravcova áno každý z nás urobi ci urobil v živote chybu. Ludia robia chyby, nie sme dokonalí.
Mám kolegyňu čo má v každej izbe sošky Budhu a tibetské vlajocky...u nej by si sa ako cítila ??
@777januska777 prosím¿ Účastníci pochodu idú súdiť ženy čo boli na potrate? To si kde vyčítala takú somarinu?
Ja osobne tam idem podporiť život.ukazat.ze Boh sa postará o všetkých.poznam mnohodetné rodiny.ktore žijú skromné.ale nie pod mostom ani nechodia zobrať jedlo a hlavne nepoznám tam nikoho s depresiami a psych.problemami.ktore často spúšťajú ťažké životné situácie ako post trauma z interupcie isto je ...
Čo je cieľom pochodu a aký má význam ukázali už minule ročníky a da sa to dohľadať...
@janinah Ja som bola v minulosti na pochode za život a veľmi sa mi páčilo. Bola tam pekná atmosféra a bolo to fajn. Dnes sa na to, ale pozerám trošku komplexnejšie, hlavne v dnesnej dobe. Tak ako Národný pochod za život ci Pride pochod rozdeľujú. Obe majú svoju myšlienku a riešia svoje vlastné veci, ale za mňa osobne tieto veľké pochody vytvárajú veľký odpor opačnej strany. Ano hodnotovo je mi blízky pochod za život. Ale myslím, že práve v dnešnej dobe práve tieto pochody o hodnotách nahrávajú extremistom a ludia sa zas zbytocne rozdeluju. A teda fakt naša krajina je veľmi, ale veľmi rozdelená.
@opica_skorica ..mozno preto, ze my sme doma nikdy kriz nemali na stene, hoci rodicia boli veriaci, tak som ja chcela aj takyto "prejav", taku pritomnost Jezisa...niekde mame zo svadby na ktory sme prisahali, niekde co sme dostali, ci sa mi pacil...ale rozmyslam, ze v 1 detskej nie je...tu sme detom robili neskor a uz aj ja som sa v tomto zmenila 😁🤷♀️
@777januska777 je rozdelena, to je pravda...ale to skoro vo vsetkom sa najdu 2 aj viac nazorov.
My sme boli v Ke na 1.pochode a ja v 8mes s druhym a teraz tam pojdeme uz s 3 vacsimi detmi.
Keď sa rozvedies a budeš sa sama starať o deti, možno tiež budeš okolo seba dávať "takéto veci". Niekomu to pomáha v ťažkej situácii, je to taká duchovná barlička, vždy lepšie ako chlastat alebo byť až sibnuty ortodoxný kresťan...
@lenkakravcova je to zial tak. Ale toto tvrdia iba ti, ktori su krestania jedine na papieri lebo ich predkovia boli. A sami nemaju ponatia o hlbke duchovenstva ktore hlasal Jezis, ktory sam povedal: "ustami si ma ctia ale ich srdcia su daleko"
@777januska777 presne... to pokúšanie..
@lenkakravcova .. čítala si celú Bibliu? ...Ježiš povedal: Vidíš smietku v oku tvojho brata ale brvno vo svojom oku nevidíš? ...
Aj poukazovanie prstom je hriech.
@isis234 pár krát. 🙂
@lenkakravcova tak si ju prečítaj ešte raz, nielen očami, ale i srdcom a pochopíš všetko
Musíš to respektovat.
@isis234 poukazovanie prstom na konkrétnu osobu je hriech. Hovorenie všeobecné o hriechu ako o zle, s tým že si vysvetlíme prečo konkrétne je to zle, nie je hriech (nespomína sa tam spojitosť s osobou). Preto môžeme všeobecné rozprávať prečo je vražda zlá, a prečo je modloslužba zlá. No nebudeme hovoriť o niekom konkrétnom že ten a ten je zlý lebo to robí - to by už bolo ohováranie.
@leeo pri tvojom poslednom komentári som si spomenula na: Dvaja ľudia vstúpili do chrámu modliť sa. Jeden bol farizej, druhý mýtnik. Farizej sa postavil a takto sa v sebe modlil: »Bože, ďakujem ti, že nie som ako ostatní ľudia: vydierači, nespravodlivci, cudzoložníci alebo aj ako tento mýtnik." Rovnaké opovrhovanie a hodnotenie ludi, ktorých nie len ze nepoznaš ale vobec nepoznas ich vieru a ich život, ale dokážeš vynášať súdy, ze v srdci Boha nemajú.
@lenkakravcova všetky si všetky svoje komenty. Týmto končím s tebou diskusiu
@lenkakravcova to je tvoj nazor.
Je mnoho falosnych zjaveni.
A mnoho pravych,neuznala ich len cirkev,ktoru ty neakceptujes,v poriadku.
Je mnoho zjaveni uz aj od obycajnych ludi...ktori prezili klinicku smrt a pod.
A povedz mi-vo Fatime Maria ukazala detom peklo,aby verili a varovali ludi,ze ozaj existuje.
Vize diabol by nam ukazoval peklo?
Ved on nas tamchce dostat.
A to je iba jeden priklad.
Ano,treba trochu premyslat,samozrejme overit si povod zjaveni.
A co sa tyka soch a obrazov,to uz som vysvetlila..
Nemozes diskutovat s katolikmi ci inymi veriacimi,lebo proste mas inu vueru.
A davas argumenty z jej pohladu.
To je ok.
Ale vzdy je to len nazor,vnimanie veci z pohladu viery-ci moj,alebo tvoj🙂
@osky "Vize diabol by nam ukazoval peklo"
Vo myslíš, uveria ľudia skôr niekomu kto iba klame, alebo tomu, kto hovorí čiastočne pravdu a čiastočne klame?
Kľudne môže ukázať peklo a potom vyzývať ľudí k modloslužbe - a nakoniec tí ľudia preto skončia práve na danom mieste.
@lenkakravcova ked myslis....
Ja si toto teda vobec nemyslim..

777januska777
•
Dnes o 09:15
@lenkakravcova "práveže si to napísala. Povedala si, ze je to Boží zákon a žiadna iná možnosť neexistuje, lebo podla teba napriklad clovek co ma obrazky chce porusovat bozi zákon, všetko sú vždy len výhovorky akékoľvek dôvody prečo ma náboženské obrázky v byte. Toto je presne ta nadradenosť, kde ja náboženské obrázky nemám a teda dodržujem Boží zákon, tak som lepší veriaci. Opačne sa to tiež veľmi rado používa."
@777januska777
Nie. Lenka nehovori o nadradenosti veriacich co nemaju v dome modly ale o nadradenosti Svateho Pisma. Lebo Biblia je zdroj odkial cerpa kazdy krestan. Azda poznas iny zdroj? Je autoritou krestanov Ježiš? Je. Poznas vsetky jeho vyroky? Poznas jeho ucenie? Jezsi sa vzdy opieral o Svate Pismo ked ucil ludi. Dokonca aj ked ho pokusal diabol. V pisme nie je ospravedlnenie pre tych, ktori si sami kladu prekazky pod nohy v podobe roznych modiel alebo ine. Boh vravi, ze "neutralnych" krestanov vypluvne zo svojich ust. Dalej sa v Biblii pise, ze od nepoznania zakonov Bozich hynie lud. Ja nesudim nikoho. Kazdy nech si veri ako chce. Ale vsetkych krestanov bude sudit samotne Slovo Boha ktore ma jasne hranice. A tam vyhovorky neobstoja. Ak chce byt clovek spaseny, musi ctit Boha skrze jeho Slovo v Pisme. Kto aktivne necita Pismo, ten nemoze poznat Jeho vôľu a tym padom nech neocakava spasenie. Toto nie su moje slova...