icon

Interupcia pre vážny dôvod

mommynick
29. okt 2016

Dobry vecer.Ani neviem kde mam zacat.Pise sa mi o tom strasne..Dokonca mam depresie z mojej situacie,tak prosim, nesudte ma.
Som na Konikovi uz dlhe roky,no pre moju otazku som si zalozila novy nick,nakolko je to pre mna velmi tazke.K veci.V july tohto roku som podstupila UPT.Situacia ma k tomu donutila,nakolko sme mali s teraz uz byvalym muzom vazne problemy..(alkohol,drogy,milenky,automaty,no skratka vsetko zle,co si len bo vztahu mozete predstavit).Ja hlupana som sa snazila situaciu zachranit kvoli nasej 3rocnej dcerke,mali sme sex.Samozrjeme som brala antikoncepciu,ale na teste som si nasla dve ciarky a skratka mi situacia ani pri najmensom nedovolovala si babo nechat.Bolo to pre mna strasne tazke,ale moj muz sa mi smial do oci,ze je to moja vec,ale on druhe dieta nechce a mam sa zariadit tak,ako chcem,ale on sa na vychove podielat nebude.Tak som sla na interupciu.Uz sme aj rozvedeni vdakabohu,ale mam jeden obrovsky proboem,s ktorym sa po psychickej stranke nikdy nevyrovnam.Po rozvode mu samozrejme ostal byt,kedze ho nadobudol este pred sobasom,tak som nemala pravo na vyrovnanie a ani som necakala,ze by mi ho kvoli dcerke ten chudak nechal.Odstahovala som sa do podnajmu,ktory zvladam platit len tak tak,pri jeho 150€ vyzivnom.Ale uz zacnem o probleme,ktory ma zoziera.Koncom minuleho mesiaca som si bola v byte byvaleho pre posledne veci,ktore nam s dcerkou v byte ostali.A tam sa to stalo.Och,strasne sa mi o tom pise..Znasilnil ma..Samozrejme som po rozvode vysadila antikoncepciu,kedze ani v najhorsom sne som vztah a chlapa nechcela vidiet blizsie ako na 500metrov.A meskala mi ms,ja som si ani nevedela predstavit,ze po tomto strasnom zazitku ostanem este aj tehotna..a ono sa to vazne stalo.Test ukazal 2ciarky.Psychicky som sa zrutila.Moja otazka je...Na internete som citala,ze moznost podstupit interupciu je iba v dobe 6mesiacov od seba,cize dva krat do roka,ale ja som jednu podstupila v july..Niec je tam spomenute,ze obet trestneho cinu znailnenia moze toto 6mesacne obdobie porusit a ist na interupciu po znasilneni,ak si dietatko nemoze nechat.Som v takej situacii,ze len tak tak stihnem zaplatit najom a uzivit dcerku,druhe babo neprichadza do uvahy a ked si spomenie za akych okolnosti a s akym clovekom baby :( som na dne....Nemate s tymto niekto skusenost?Som rozhodnuta interupciu podstupit,ak sa to bude dat.Vela preplakanych noci,ale inak sa neda.Prosim poradte kde to mam riesit.Trestne oznamenie som nepodala,on je hajzel schopny ma aj zmlatit,keby sa dozvedel,ze som ho udala..Dakujem za kazdu pomoc...Pekny vecer :(

janinah
6. nov 2016

dve interupcie za život..uffff,silná káva...a ktovie,či to už konečné číslo...a mohli byť dve žijúce šťastné deti v iných doteraz bezdetných rodinách a koľko ľudí mohlo byť šťastných....takže stále platí- človek človeku vlkom.... ☹

zuzanars
6. nov 2016

Držím palce a absolútne si tie komenty neber k srdcu. Tiež si neviem predstaviť, že by som vynosila a porodila dieťa s tým, že ho dám na adopciu, do hniezda záchrany atď. Nerozumiem ako to tu niekto môže aj napísať. Ja chápem, že sú ženy, ktoré by dali za dieťatko čokoľvek, úplne tomu rozumiem, že nie každej žene je dopriate byť matkou a tým sa o interupcii číta ťažko. Ale zakladateľka témy rieši svoju situáciu a chcela poradiť ohľadne svojho, podotýkam ešte raz ohľadne SVOJHO problému. Nechcela riešiť tému interupcie ako takej. Prajem veľa veľa pozitívnej energie a hlavne veľa zdravia tebe aj dcérke.

janinah
6. nov 2016

@zuzanars a čo presne chcela? podporu a potlesk? no,nedočkala sa,lebo jej problém sa dá riešiť aj inak ako interupciou a presne o tom tu niektoré ženy píšu...a že ty nerozumieš? zas až také nezrozumiteľné to nie je- vynosiť dieťa,porodiť,darovať iným rodičom ak ho ja nemôžem,neviem,nechcem vychovať...a zomierať s pocitom,že som nezabila....

susankafl
6. nov 2016

Možno druhá šanca... keby takúto možnosť voľby mali aj rodičia, ktorí o dieťa prišli... 👼 Kde sme nechali svoje srdcia? Ešte vôbec dokážeme myslieť na niekoho iného ako na seba a svoje pohodlie? Chceme žiť navonok pekne, ale čo naše vnútro? Ešte ma žiaden príspevok za celý čas, čo som na MK takto neoslovil. Zvážte žienka, nemyslíte len na seba. Veľa síl...

bmuller
6. nov 2016

@mommynick su tu aj ine pribehy... https://dennikn.sk/blog/neuveritelne-historky-n...
prosim, skus porozmyslat, kym sa este da... stastie sa v konecnom dosledku fakt nemeria peniazmi...

ukulela
6. nov 2016

@bmuller ale pracujme s informaciami, ktore napisala - chlap ju znasilnil. uz pred tym, pri prvm UPT jej dal jasne na javo,ze dieta nechce. odhliadnuc od penazi, ide tu hlavne o to, ze matka by si k takemuto dietatu nedokazala vytvorit vztah. keby to dokazala, mozno by to nerobila ...
ja mam dieta, nadovsetko ho milujem, som vdacna, ze ho mam a chcem aj dalsie, ale s plnou vaznostouprehlasujem, ze po znasilneni by som dieta jednoducho neprijala.
a k moznosti vynosit, porodit, dat na adopciu. jednak nie sme natolko vyspela spolocnost, aby sme to takej matke ulahcili, vzdy by sa nasielniekto, ktoby ju aj za to zatratil (ved vynosila a opustila dieta a bla bla bla ....) a dalsie, zena pri porode tiez riskuje, a ano, aj zivot, a zakladatelka ma uz jedno dieta. musi mysliet v prvom rade na nu.

somavi
6. nov 2016

Moj pohlad na vec..Je mi luto, ze autorka temy bola znasilnena-a to vlastnym muzom. Ale mam dojem, ze nejde na potrat kvoli tomu. Ale ako uz spominala, tak chce mat "dostojny" zivot, teda mam taky pocit, ze jej ide skor o materialno. Ok, rozumela by som (aspon teda viac rozumela predpokladam), keby mala z toho znasilnenia traumu a bola by psychicky na tom tak zle, ze proste by nebola schopna dieta donosit, aj ked ja interupciu povazujem za hroznu vec-ale nikdy som nebola v takej situacii nastastie, tak nechcem sudit ). Ale kvoli tomu, ze pridem o trosku pohodlia a mozno budem musiet trosku viac preratavat, ist na interupciu , je podla mna dost chladnokrvne-sorry. Autorka ako som pochopila nebyva niekde pod mostom a nema 20 eur mesacne na zivot. Nie je v pozicii, ze nebude mat dat detom co do ust a co im obliect (v tom pripade su krizove centra a pod-ale autorka nie je v tej situacii). Takze ide len o akysi komfort ako som pochopila, na zaklade coho sa autorka rozhodla tento zakrok podstupit. A podotykam, ze uz druhykrat. Mam pocit, ze velmi nepocituje ani lutost ani nic. A to o autorke temy trosku svedci.. Tak to vidim ja. Je mi luto, co sa stalo,ale u mna je toto velmi sebecke a bezcitne pocinanie. Ale hold, kazdy nech robi tak, ako uzna za vhodne. Je mi to luto, ale ja s tym nic neurobim. Zial.

bmuller
6. nov 2016

@ukulela hmmm...asi ako to popisala nizsie @somavi ... 😢

barbara088
6. nov 2016

@janinah teba uz niekto znasilnil,ked takto pises

ukulela
6. nov 2016

@somavi pozerat sa cely zivot na plod nasilneho aktu je podla teba prist o "trochu pohodlia"?
ze nepocituje lutost - co ty vies. jednoduchosa rozhodla pragmaticky, najlepsie pre svoju dceru a ano - ajpre seba. a ano,aj preto, aby nemusela dalsiemesiace/roky riesit, kam dat dve deti, aby si mohla zarobit popri rodicaku aamli co do ust.
je rozvedena, musi sa postarat o seba aj o dieta. a jednoducho nema silu/chut/odvahu/... priviest na svet dalsie dieta, ktore neplanvala a nevzislo z lasky.

... a este k tymkomentom (nie tvojim) ze dve deti mohli byt starstne v inych rodinach - nemohli. prvy krat otehotnela este vydata. teraz by bola v 6tm mesiaci (takze by druhy krat neotehotnela) a kedze by rodila kratko po rozvode, za otca by sa automaticky pocital ex anemyslim, ez by potom bola adopcia mozna len tak jednoducho. ako hurvinek valku si to predstavujete vsetky ... :(

julma
6. nov 2016

@mommynick z celeho srdca želam pokoj Tvojej duši, želám Ti aby si pocítila lásku tak ako si ju ešte nikdy nepocítila, želám Ti aby si sa mohla pozriet na vsetky svoje rozhodnutia s hrdostou, zelám Ti aby si bola pre svoju dcéru tým najlepšim vzorom - aby chcela povedat "tuzim byt ako moja mama", zelam Ti aby sa Ta nikto na tomto ani na onom svete nespytal "preco?"...nikdy by si totiz nevymyslela odpoved ktora nieco zavazi.
Je mi luto Tvojho dietatka a je mi luto aj Teba...myslim na vas a zelam pokoj a lasku

winni
6. nov 2016

Nehnevajte sa ženy, ale niektoré komentáre čítať, tak mi zostalo normálne až zle .. Prečo a načo rozoberať všetko do detailov? Nakoniec sa tu niektoré z vás pohádajú a povedia si slová, ktoré by určite milujúca matka, partnerka v reáli nepovedala. Ženy! Autorka sa psychický zrútila, trpila a trpí depresiami a namiesto pomocnej ruky ju niektoré odsudzujete? Keď sme pritom, Boh nás miluje bez viny, ale aj s vinou, rovnako ako aj hriešnikov. Naučme sa niekedy len počúvať a mať voči sebe úctu. Je mi ľúto autorky, je mi ľúto jej dieťatka, čo si museli vytrpieť, pred rozvodom, po rozvode a ten strach? Veď ho má ešte do dnes.. a čo jej dieťa? Nikto sa nespýtal ako to vníma ono, keď jeho matka zúfalo plače? Trhá mi to srdce pri pomyslení ako stoji pri nej a hladká ju po vlasoch zo slovami maminka neplač .. nech sa rozhodne ako ona chce, je to jej život a naozaj nikto nechcite byť v jej koži, lebo 20% z vás by tu už dávno neboli ... Buď silná!

malasandrika
6. nov 2016

Ste smiešne. Na koho má autorka myslieť v prvom rade, keď nie na seba a svoju dcérku? Na spoločnosť? Na okolie? Či by sa rozhodla dať dieťa na adopciu alebo ísť na potrat, vždy sa nájde niekto, komu sa to nebude páčiť. Nie je hanba vyhlásiť, že si chce udržať štandard, čo je na tom? A argumenty, že čo by ostatné ženy dali za to dieťa? Je to iba jej rozhodnutie, a jej svedomie.

bmuller
6. nov 2016

@ukulela hej, my si to vsetky predstavujeme jak hurvinek valku 😝 ...
no zda sa mi, ze autorkin osud si to tiez tak predstavuje, ked sa jej akosi privelmi snazi "dodat" do zivota deti, mozno tym chce nieco "povedat", co stoji za hlbsie zamyslenie, nad zivotom a tak. inak, zaujimala by ma pravdepodobnost 2x otehotniet z 2 stykov v rozmedzi 4 mesiacov 😕 asi ako vyhra v loterii...
aj ked urcite nema lahku situaciu, taku sancu by nemala len tak premrhat. raz moze byt to dieta to najlepsie, co v zivote ma...

katkabg
7. nov 2016

Ty kokos ale tu trepete dve na tri uz to je smiesne ako take farizejky 😀 a najlepsie je ze taketo co najviac mudruju robia celi tyzden hriech za hriechom a v nedelu sa idu pomodlikat ako by sa nic nestalo..... Halooooo uz spadnite z tych oblakov na ktorych letite a odporucujem zosadit ruzove okuliare

katkabg
7. nov 2016

Otehotni ty vynos ho a rozluc sa snim po porode a daj ho inym rodicom a napis sem o par rokov ze ako zijes dobre ;)

esther03
7. nov 2016

@somavi mat kde byvat s dietatom je pre teba prist o trochu pohodlia? Pre mna su to existencne otazky. Nebyva pod mostom? No ak nezaplati najomne tak tam skonci. A teda 370 € z materskej nezaplati. Ma vlacit dve deti po krizovych centrach? V jednom totiz spravidla mozes byt tak 9 mesiacov. Si samozivitelkou dvoch deti, ze vies ake je to "lahke" a ake je to len "prist o kusok pohodlia"?

terezka1947
7. nov 2016

ale.mate pravdu...co je to vlastne potrat....par minut v nemocnici a pokoj na cely zivot
ono,pri jedinom casto neostane,takze aj druhy...prip.treti...ten dovod nejaky bude stale
a stale bude dost zien,kt.to s radstou tej druhej odobria a casto len preto,ze same nevladzu niest to,co uz same podstupili...ale ked daslie zeny isli,idu,pojdu...je im lahsie,ved nie su same
a mozno tu prave to,ze NECHOD naisala aj nejaka,kt.to absolvovala a prave ta pise,nechod
pisete tu o odsudeni?
kto autorku odsudil?
bud som zle citala...alebo necitala cele...ale povacsine sa tu pise,nechod,budes lutovat,mohla by si mat problemy,je to uz druhy potrat
kde ju kto odsudil?
ona to ma sama dost tazke,no bohuzial,je to diskutovana tema....
myslite,ze tie,kt.ste jej napisali chod...mas na to pravo ste jej pomohli?
a tie,kt.napisali=pouvazuj...tie jej nici zivot?
este raz sa pytam....kto ju tu odsudil?????
s potratom sa tu nesuhlasi,kto riesi autorku?myslim,ze kazdej zena,matka ju lutuje.
niekedy zena potrebuje pocut pre a aj proti
minule tu bol rispevok,kedy zena dakovala,ze jej vyhovorili potrat....takze????
kto si z nas zoberie na svedomie=svoje svedomie jej zivot?
a kto ju odsudzuje?asi kazdy napise svoj pohlad,nech si autorka vyberie zivotne pribehy,postrehy,skusenoti
je to jej druhy potrat...na to zabudat netreba,moze si sama este viac ublizit ako samotnym porod
takze...neurazajme...skor pouzivajme nie en rozum,ale aj srdce a aj svedomie...to ma kazda a to aj ked IN nie je,raz zaklope

mommynick
autor
7. nov 2016

Ty vole....SEKTA.....

zooeynka
7. nov 2016

@terezka1947 Terezka nemoralizuj. Zeny predomnou jasne popisali jej problemy ktore by nastali ak si dieta necha - comu konkretne nerozumies? Tomu ze by ju prenajimatel bytu v Ba v jeho byte nenechal lebo by mu bolo jasne ze zena samozivitelka s 2 detmi ten byt proste neutiahne??? Alebo co este potrebujes vysvetlit? Kolko casu, energie, financii jej zostane pre prvu dceru ked donesie domov miminko??? Sama na 2 deti!!! Takze sa trosku ukludni. Okrem toho, autorka chcela IBA informaciu ci moze podstupit interupciu 2x za 6 meaiacov. Nechcela pocut vase bigotne nazory o hroznych dosledkoch potratu!!! Ti poviem ze ked dal Boh cloveku slobodnu volu, tak ta slobodna vola sa snad vztahuje aj na interupcie, nie????

esther03
7. nov 2016

@mommynick jednym uchom dnu, druhym von, pri tychto je aj strazna veza len slaby cajovy odvar... 😝

renimac
7. nov 2016

@mommynick tak si si nemala pýtať názor od sekty 😉

mommynick
autor
7. nov 2016

@renimac pytala som si jasne nazor od normalnych zien na MK,ktorych sa tu aj zopar naslo.Narozdiel od teba 🙊 a zmurkajuceho smajlika si nechaj pre kamosky na facebook zlato..

esther03
7. nov 2016

@renimac ona si nepytala nazor od sekty a uz vobec nie nazor na to ako sa ma rozhodnut, napisala to jasne uz v prvom prispevku. To, ze niekto ma problem citat text s porozumenim hadam nie je problem autorky...

renimac
7. nov 2016

@mommynick 🙂 myslím, že som si práve utvrdila názor. A zlato som len pre manžela, a ty ním nie si.

esther03
7. nov 2016

@renimac este si kopni, je to take krestanske...

renimac
7. nov 2016

@esther03 na hodinách slovenčiny nás učili čítať aj medzi riadkami a taky je aj môj príspevok. Každý si vysvetlí podľa seba. A to tiež nie je môj problém.

renimac
7. nov 2016

@esther03 nerozumiem, prečo sem pletieš kresťanstvo. Čítala som si tvoje príspevky. Tiež by som ti mohla napísať to isté.

mommynick
autor
7. nov 2016

@renimac neviem,kolkokrat mam napisat,ze mi je vas nazor uplne ukradnuty..Kedze neodpovedas k teme a zadanej otazke,zarad spiatocku a prelistuj inu temicku,urcite najdes vo fore prispevok,kde si zas mozes rypnut a ulavit od komplexov.Pa

mommynick
autor
7. nov 2016

Naposledy,vysvetlenie pre debi.ov..Uz odmietam byt dobra a prehliadat utoky na moju osobu.Do mna tu ziadne matohy kopat nebudu.Co vedia ho.no o tom,co prezivam,ci fyzicky alebo