icon

Izolácia verzus čiastočná voľnosť

72catherine72
2. dec 2016

Ahojte, obraciam sa na vás s otázkou, čo si myslíte o pozvaní na kávu s cudzím človekom. Mám priateľa už asi 5 rokov, avšak je dosť žiarlivý. Samozrejme nemá dôvod a ani nikdy nemal. Nakoľko ja ešte študujem a on pracuje, on sa akosi nevie zmieriť že mám aj spolužiakov (prevažuju muži). Stále som bila bandu viac s chlapcami ako s dievčatami, avšak ak by som mu povedala že napr. bola som s kamošom v meste hoc len dačo kúpiť, hľadal by za tým niečo zle. Potom som sa to snažila riešiť, a to tak, že radšej som si vymyslela že boli sme celá partia alebo s kamoškou, len aby nevyzvedal prečo som bola s tým a s tým sama a kto to je atď. No keďže klamať neviem, prišiel mi parkrát na to a samozrejme vyzeralo to ešte horšie. Trápi ma to však, pretože ja si neviem predstaviť že by som so svojimi kamošmi prerušila akýkoľvek kontakt, a to aj keby sme si mali hoc len písať (keďže však aj to sa priateľovi nepáči). Taktiež mi z času načas pomôže rozhovor s inými ľuďmi, porozpravať sa o živote o práci, vyčistiť kus hlavu....V práci kde popri škole robím, je bežné že sa chodí na firemné teambuildingy, večierky atd. Ja som nebola zatiaľ na žiadnom, avšak každý na mňa divne pozerá a samozrejme že si myslia, že ma priateľ nechce púšťať, aj keď si stále vymýšlam výhovorky. Počúvam šak zo všetkých strán, že v zdravom vzťahu je istá voľnosť bežná, že nie je zdravé dištancovať sa od každého, ani od opačného pohlavia, samozrejme ak o nič nejde. Koľkokrát sa kolegovia a kolegyne vezmu do mesta a idu niekam sadnúť, pokecať. Je v pohode ísť s niekym len tak na kávu napr.? Lebo ja to už automaticky vnímam ako dosť osobnú záležitosť, napr. rande. Taktiež som dostala pozvanie na kávu od jedného známeho za sprostredkovaný kšeft, ktorý je tiež zadaný, no ja sa v takých prípadoch dostávam do situácie, kedy neviem ako reagovať a teda, či som trošku mimo a beriem to príliš vážne....čo si o tom myslíte? Ako to praktizujete vy vo vašich vzťahoch?

Ďakujem za každý názor

saranca
3. dec 2016

Pre dobru psychicku pohodu cloveka je vhodne udrziavat a pestovat vztahy aj mimo najblizsiu rodinu. Ak sa bojis ist s kolegami alebo inymi znamymi na kavu alebo vecer von, aby priatel neziarlil, nebude to v poriadku. Z Tvojej otazky citit, ze to chces a vzdavas sa tohto spolocenskeho zivota kvoli ziarlivemu partnerovi. U nas je to povazovane za spravne a potrebne. Sme spolu 14 rokov a mame tri deti.

mucilienka
3. dec 2016

@72catherine72 kam pustis v obmedzovani svojho priatela a co vsetko mu dovolis (v tom aby ti zakazoval) je len na Tebe. Ale ver, ze manzelstvom a casom spolu sa to este zhorsi... aj v manzelstve je fajn, ked ma kazdy z partnerov svoj cas, svojich znamych, jednoducho chvilku pre seba, kedy si aj ten druhy chvilku oddychne... a nie je to o mensej laske, len jednoducho aj toto je pre zdravy vztah potrebne.... aby si potom neobhajovala samu seba este aj pre kupu listka v autobuse u sofera....

volterra
3. dec 2016

Jednu vec si zapamataj: žiarlivosť nie je jeho prejav lásky , ale prejav jeho nízkeho sebavedomia, nedôvery voči tebe a v neposlednom rade je to prejav jeho veľmi zlej mienky o tebe. To sa tí páči? S takým človekom, ktorý by si o mne myslel, že za každým stretnutím s iným človekom - mužom - je umysel ho podviesť ( defacto : som kurvicka ) , by som ja nechcela žiť svoj život. A tieto prejavy žiarlivosti sa nikdy nezmiernia, naopak, bude sa to vekom len stupnovat.

pribinak
3. dec 2016

Od takeho chlapa ťahaj prec, taky chlap ti časom bude robit peklo zo života

sitina1
3. dec 2016

Mám skúsenosť z takymto chlapom a ver nebolo príjemné. Hocikedy o 3 ráno zvonil tel.či som doma. Alebo si začal vymýšľať, ze ma videli tam a tam, dokonca že mu mám vrátiť nejky dar, ktorý som samozrejme nikdy nedostala. Radím mu zbohom, alebo nech navštívi psychologa, týto ľudia sú často nejak narušený.

sunflower80
3. dec 2016

@72catherine72 mam za sebou taky vztah a ak by som ho neukoncila asi by som skoncila v blazinci. Podozrievanie, kontrola mobilu, sledovanie, to vsetko j tomu patrilo. Spokojny bol, len ked som bola s nim. Vztah je o dovere, kt tymto ludom chyba. Ak chces byt naozaj stastna uprimne, ukonci to. Inak budes ako jeho majetok, zavreta doma, nestastna a casom zistis,ze si stratila kopec casu, kt si mohlanpre seba efektivne vyuzit. Drzim palce

sense
3. dec 2016

Moj muz mal obcad take tiky pomohol rozhovor, ak rozhovor nepomoze tak od seba....vo vztahu ma byt dovera a ak ta nie je leno je tamchorobna ziarlivost tak je to len utrpenie a nie laska

wena
3. dec 2016

Ísť na kávu a kamarátom, kolegom, známym, je pre mňa v pohode a bežne to robím, partnerovi to nevadí, ale ani ja to určite neberiem ako rande alebo niečo intímne. Pozvanie na kávu od úplne cudzieho človeka (napr. čo ma osloví na ulici) by som odmietla.
Mne by vadilo ak by mi partner zakazoval stretávať sa s ľuďmi opačného pohlavia.

dilino
3. dec 2016

@volterra úplný súhlas s tebou.

sissy27
3. dec 2016

@72catherine72 ísť s niekým na kávu, na obed, je úplne normálna vec, aj keď je to osoba opačného pohlavia... pokiaľ v tom tvoj priateľ vidí niečo iné, tak to znamená dve veci:
1. podľa seba súdim teba - teda preňho ísť so spolužiačkou na kávu znamená mať sex
2. ak to vníma tak, že za obedom so spolužiakom nasleduje sex, tak ťa má za lacnú štetku, ktorá ide s každým za teplý obed...
naozaj chceš byť s človekom, ktorý ťa vníma takto?

72catherine72
autor
3. dec 2016

Ďakujem vám všetkým, trošu ste ma upokojili...a teraz si vyčítam svoju reakciu, resp. poniženie, keď minulíé vianoce som išla kupiť darčeky do jedného OC a tam som sa stretla so spolužiakom, zbehli sme len do jedného obchodu a potom sme sa rozlúčili...frajer mi volal kde som s kým som a ja som mu povedala že som so spolužiačkou (bála som sa reakcie, nechcela som zbytočne riešiť somariny)...samozrejme, že nás niekto videl, resp. možno si to on vymyslel ale jednoducho vedel s kým som kde som a bolo peklo na streche....samozrejme že som si povedala že už nikam s nikým nepôjdem, čo je teda blud :(....najhoršie na tom je, že ho kamaráti stále podpichujú a dávajú mu tieto myšlienky, aj keď on v ten daný moment povie že nie že mi verí, jemu to v hlave ostáva a premýšla nad tým a ja si to odnesiem...a argumentuje mi to všetko tým, či mi treba k životu iných ľudí....ale ako tu už bolo spomenuté, chýba mi to, komunikácia s inými a hoc mi povedal že sa zmení, veľké nádeje tomu nedávam :( ale dúfam :( aj keď asi všetci vieme, že ľudia sa nemenia, len potláčajú v sebe niektoré vlastnosti.... už som chodila s jednym chorobným žiarlivcom, bolo to však oveľa horšie. Toho som po poslednej žiarlivostnej scéne, kedy sa mi vyhrážal že zbije mojich kamarátov, nechala a konečne som bola šťastná. Súčasný partner sa síce na začiatku javil inak, no predsa len sa dostávame asi tam kde aj v prechádzajúcom vzťahu :( oj :(

monhla
3. dec 2016

@72catherine72 Myslím, že si si práve sama odpovedala.

Som už takmer 7 rokov na materskej a ak by ma kolega, či kamarát pozval na kávu, tak nielenže idem, ale dokonca s radosťou nechám manžela doma nech povaruje deti ;_)
P.S. Budúci týždeň má voľno, tak mám v pláne "vypadnúť" do mesta na kávu a je mi jedno kto to bude, len nech mám viac ako 7 rokov 😀 😀 😀

sense
3. dec 2016

@72catherine72 ono je ajchyba ze mu klames akoby si nieco skryvala a robila nieco co nesmies... Lebo tym esteviac podporujesjeho nedoveru v teba a ziarlivost...

72catherine72
autor
3. dec 2016

@sense no áno lenže to je výsledkom toho všetkého, teda začala som to riešiť tak, že proste ak má byť nespokojný zas tak radšej mu zaklamem čo sa mi teda neosvedčilo a preto som prestala kdekoľvek chodiť...ale neviem tak fungovať, v práci čas pokecať veľa nie je a jedine raz som bola z firmy von aj to o polnoci som musela preč, aby nebolo zle :/

monhla
3. dec 2016

@72catherine72 Akože "musela" ? Čo si dieťa a máš večierku?

72catherine72
autor
3. dec 2016

@monhla tak lebo že slušné ženy nechodia domov ráno :D

monhla
3. dec 2016

@72catherine72 Taj ja sa považujem za vrcholne slušného človeka. Zdravím starších, nekradnem, neohováram, nerozhadzujem odpadky kade-tade, .... dokonca chodím do kostola, ak mám čas, no domov si chodím kedy chcem 😉 . Momentálne vždy po max. 3-4 hodinách lebo kojím dcérenku.
No na začiatku druhého tehu som bola na stretávke a domov som prišla okolo 3 ráno. Priviezol ma bývalý spolužiak. Môj manžel bol rád, že som sa zabavila. Dokonca sa mi tam moc nechcelo, lebo prvý trimester mi bolo občas zle a manžel ma prehovoril, nech tam idem, že som si dlho neužila zábavu.
A tak som si tehotná žienka "užívala" zábavu a manžel varoval doma ani nie 2-ročné dieťa 😉 a ešte bol rád, že som sa bavila.

sense
3. dec 2016

@72catherine72 nuz ak jedine ako sa stretnut s niekym inym je klamat tak vztah ozaj nema vyznam..

72catherine72
autor
3. dec 2016

@monhla :D akože nehrozí, že by mňa doviezol nejaký chlap domov...už by bolo a prečo ma on doniesol a to či mal cestu okolo a ked tak že nie, tak prečo si dal tu námahu ma doniesť až tu a bla bla bla....no akože fajn ako tak čítam tieto názory tak asi mi nič iné neostáva len robiť tak aby aj ja som bola spokojna a on to bud znesie alebo nie...ale ozaj takto žiť nechcem a dlho mi to hlavou vŕta a dávam si otázku či toto obnáša život vo vzťahu

timea7
3. dec 2016

@72catherine72 utekaj od neho, lebo toto budeš riešiť celý život

monhla
3. dec 2016

@72catherine72 A aký je rozdiel, či ma z akcie odvezie muž, či žena?
Ak by som chcela muža podviesť, tak ho podvediem aj keby ma nepustil nikam inam než do práce. A to sme na 99% v práci ženský kolektív.
Vzťah je o dôvere. No to Ti tu už písali viac krát. Je dobre, že si sa aspoň zamyslela, že ten váš vzťah nie je zdravý. Teraz len, či to chcete riešiť obaja. Len vzťah je o dvoch. Ak sa chce zmeniť, tak to skús. Ak v tom on problém nevidí, tak to teda perspektívu pre Teba nemá. Teda má, ale tá by sa ti nepáčila 😖

pribinak
3. dec 2016

@72catherine72 povedal pán chorobne žiarlivý????

anatalia77
3. dec 2016

@72catherine72 poznám a je to vstupenka do blazinca

sitina1
3. dec 2016

Vzťahy z inými ľuďmi potrebuješ ako soľ, je jedno či sú to muži alebo ženy. Buď to pochopí alebo od neho utečie každá normálna žena. Postav ho pred hotovu vec, ak ho nechceš opustiť, povedz mu že sa ti jeho správanie nepáči. Dajte si napríklad voľnú stredu, každý budete robiť to čo chcete a s kým chcete.

obsadenemeno
3. dec 2016

Zakladom kazdeho uspesneho vztahu je dovera. A ta medzi vami nie je. On ti neveri, ze su to kamosi a ty mu nedoverujes, ze mozes byt k nemu uprimna. Takze si navzajom klamete.

katarinapekna
3. dec 2016

Nič neriešiaca žena rozhodne nepotrebuje vypisovať s cudzími chlapmi a už vôbec nie s nimi chodiť na kávu.(maximálne tak v rámci partie,prip. kolektívu).plati obojstranne,tak prestaň robiť zo seba obeť izolácie a neklam seba ani jeho.