Jack Russell terier a dieťa
Čaute baby, je možno netradičné že tu prispieva chlap, ale občas fórum čítam a niekedy sa tu človek dozvie aj nejaké použitelné informácie.
Pokúsim sa to písať jednoducho, lebo vidím, že občas sa téma dosť zvrháva.
Mám 33, manželka tak isto. Máme 11 mesačné dievčatko. Sme 2,5 roka zobraný, cca 4,5 roky sme spolu, poznáme sa ale 12 rokov. Máme doma Jack ruseell teriera, má 5 rokov. Mám ho od malička, Vlastne ho mám "dlhšie" ako svoju manželku (dúfam že týmto nikoho neurazím).
Už pred narodením malej sa manželke moc nepáčilo, že budeme mať v byte dieťa a psíka. Samozrejme že tam bol strach ako sa pes zachová po príchode člena rodiny.
O psíka sa "staráme", nemôžem povedať že ukážkovo, lebo nie je na neho toľko času ako by som si predstavoval. Chodíme s ním von, ale už s ním nechodíme toľko aportovať aby sme ho vyšťavili na maximum ako to bývalo niekedy, aj keď táto rasa sa v podstate "uštvať" takmer nedá. Ale po zdravotnej stránke ho držíme tip top.
Stáva sa že keď príde domov sused domov, alebo sa vykecáva na spoločnej predchodbičke, že pes zašteká, alebo zavrčí. Stane sa že tým zobudí malú a polovička je na to dosť nasraná. Myslím že sa o nu stále bojí, že jej čosi urobí.
Ona by bola najradšej aby sme ho dali preč. Stále mi argumentuje, že ho mám dať mojim rodičom, majú rodinný dom, ale to ja nechcem, keďže mojej mame je jedno čo mu dá a nejak sa z toho nevedela poučiť a pes mal vkuse žalúdočné problémy, grcal a mal až gastritídu (to bolo ešte keď sme u našich zo bývali).
Svokrovcom ho dať určite nechcem, to ani nebudem vysvetlovať prečo, ale určite by sa o neho nevedeli ani z ďaleka postarať.
Ja sa snažím nejak argumentovať, že je to fajn mať psíka, aspon si malá zvyká trochu aj na alergény, teší sa z neho, sem tam ho trochu kolenačky naháňa, rehní sa na nom ked mu v byte trochu hádzem loptu. K malej sa správa dobre, chodí okolo nej, stane sa že ju oblizne, alebo jej zoberie nejakú hračku, lebo sa besní, ale niako jej neublížil. Ak sa stane že ho nejak nešťastne chytí za ucho a potiahne ho, on zapiští a stiahne sa. Ak malá plače ked jej ťaháme sople, pridá sa aj on. 🙂
Uvedomujem si že to je aktívne plemeno, ale nikdy sa nič nestalo (malú nezhodil... ani nič podobné).
Ja si myslím že psík do rodiny patrí, ale neviem ako jej to mám ešte odargumentovať aby to nejako prijala.
Ďakujem za typy a odpovede.
Aha takze ja som to nepochopila pretoze som si precitala len nadpis a hned pisem bez rozmyslu, samozrejme stojim si za tym co som napisala no vy ste v inej situacii a dufam ze sa ti podari.manzelku presvedcit aby pochopila ze psik je clen rodiny a len tak sa ho nemozte zbavit a.je fajn ze malinka vyrasta so.zvieratkom a ze neni sterilne izolovana od vsetkeho co sem tam pusta chlpy, ja by som urcite psika nedala prec pride mi to smutne on nic zle neurobil tak neviem preco by mal ist z domu...
@skoupilka1 tiež máme JRT a to vrčanie bolo treba podchytiť hneď na začiatku, naša to skúsila v puberte pár krát a ľutuje dodnes, zavrčala na malú lebo jej išla ucho odtrhnúť prvý a posledný krát v živote 😉 pes musí vedieť kde je jeho miesto vo svorke. Nehovorím, že nechám deti robiť jej zle lebo čo, ale nesmie si to dovoliť, vrčať môže na kocúra, poštára, susedovho psa na nás nie. Malá s ňou vyrastala, bolo úžasné to sledovať, a v noci vstávať k plačúcemu dieťaťu a skučiacemu šteňaťu 😀 ale zvládli sme a sú s nich perfektný parťáci 🙂 https://www.modrykonik.sk/blog/lenadka/album/de...
@magmolatus si ma pobavil tým, že predsa môže mať svoj názor 😀 môže a nech ho prejavuje trebárs aj vrčaním, ale nie vtedy ak ty máš názor iný, proste musí vás všetkých rešpektovať bez frflania-vrčania 😉 musí vedieť, že on je posledný-pokiaľ nemáte ešte kocúra alebo škrečka 😀 JRT sú veľmi inteligentné psy, ťažko sa cvičia, lebo sú hyperaktívny, ale stačia dve hyperaktívne deti a dvor a nastane situácia ako u nás, malá má psa n vodítku, behajú okolo dvora a pes už nevládze, tak ho malá povzbudzuje: "Zaber Zorá, zabééér!" 😀 Keď bude Vaša väčšia manželka to oveľa viac ocení ako sa spolu vyhrajú, zatiaľ vydržte a teda si psíka ber zas do práce ak je z neho nervózna. Naša je zlatíčko, to je tak dobrý pes, mierumilovný, čo tá od menšej vydrží, trpezlivosť jej s ňou nechýba 😵
nevzdaj sa ho!!! dieta bude mat lepsiu imunitu, nas psik tiez obcas pooblizuje drobca a robi to od babatka 🙂 viem ze je zdravy tak mi to nevadi, pusa na dobru noc musi byt stale 🙂 a navyse od narodenia chodim von s malym aj psikom v kazdom pocasi, ci prsi, snezi, fuka, lebo jednoducho sa psik potrebuje vyvencit, a syncek ma vybornu imunitu,mame gumaky, gumene nohavice, prisplast - veci sa aj v dazdi, samozrejme ked je blbe pocasie, psik je nauceny ze na vencenie musi staci 10-15min, ale ajto staci na podporenie imunity, od mala sa bude ucit zodpovednosti a ustretovosti voci ostatnym, rychlejsie ako ine deti - deti bez psika, pochopi, ze aj ine stvorenia maju svoje potreby a nebude pozerat len na seba, nebude sebecka, bude vediet ze o psika sa jednoducho treba postarat, vyvencit, vybehat a to zlatucke stvorenie jej da za to svoju lasku, neexistuje nic lepsie ako psik na ucenie dietata k zodpovednosti, nesebeckosti a citlivosti
@gabika_tkacikova veľmi pekne si to popísala. Asi toto je odpoved na otázku @magmolatus že aké argumenty použiť na presvedčenie manželky 🙂
a mozno to pochopi az neskor ked napr.bude chora,dcerka bude potrebovat vybit energiu,trosku sa ponahana so psikom a bude kludna.ja napr. ked som unavena a potrebujem si chvilu oddychnut od svojho ,privesku,tak dam malemu nejake chrumky alebo tycinky a maly sa nahana so psikom s chrumkou v ruke. lebo ved aj nas psik chce...najlepsia zabava,pre mna chvila oddychu a pre drobca prave naoak🙂a to ani nehovorim o tom ako sa s nim vie podelit o piskotky;)
@gabika_tkacikova kto je psickar to automaticky berie nepotrebuje argumenty 😉
BUDEM DRZA 🙂 nepodarilo sa umiestnit mnozitelom su krasne 🙂 , keby som nemala 2 havkacov tak hned beriem
https://www.facebook.com/lenka.corejova.5/media...
Ja som na strane manželky,psov sme mali aj budeme mať,ale na dvore.....môjmu bratrančekovi /mal asi 6r. vtedy ich psík odkusol trochu z pery/ beriem to tak,že ide o zviera "bez rozumu " a môže zareagovať hocijak...
@janinah no tak pozor pes ma rozumu az az, a ten pes ktoremu sa clovek nevenuje moze take nieco urobit, ale pes je obraz majitela.
@chellina na to aby mali za co platit dan 😀 a platit ockovanie
@malabiba pes a rodina síce na rovnakej úrovni, to pochopím, ale zbavovať sa psa len pre trošku nepohodlia manželky? pes nie je kabelka, ktorú dáme preč lebo sa nám už nehodí k oblečeniu, je to tiež cítiaca bytosť ktorá je na svojho pána zvyčajne dosť naviazaná...keby bol agresívny alebo niečo podobné tak tu nie je o čom, ale tu nie je žiadny opodstatnený dôvod, ten pes nič zlé neurobil aby bol len tak presunutý ako nepotrebná haraburda 🙂
@janinah no ale onpsa ktorý bol vonku a to nie je to isté ako keď máš psíka dnu. Ja aj keď som býval v rodinnom dome býval vnutri. Pustil som ho ráno von na dvor, ja som si dal kávu a kým som si ju dopil už čakal pri dverách aby šiel dnu. Psíka ktorého máš dnu, mas viac pod kontrolou.
By si sa divila koľko rozumu môže mať taký pes. Ty ho máš na dvore, kde plní funkciu strážcu, dáš mu nazrat a vodu. Je pre teba len kus mäsa.
Je mi jasné že sa zastanes toho chlapca ale podla mna to pes nespravil bez dôvodu.
@malabiba nesud a nehadz ľudí do jedného vreca 😉 ja mám dvoch psov ako som pisala robila som do minulého týždňa docasky aby som pre tento svet niečo pozitívne urobila a moja rodina a moji priatelia ty ozajstni nie virtuálne sú mi nadovšetko aj keď mám rada svojich psov lebo sú súčasťou rodiny. Ale tiež má stvu ty čo nedávajú kastrovat a ty čo množia a ty čo nezbieraju poklady po svojich psov. Ale bohužiaľ Slováci aj keď stále chceme byť ako na západe ale urobiť preto nič ☹ kazdí musí začať od seba a nie len kydat na druhých
necitala som celu diskusiu.. ja len ze tak trocha tvoju zenu chapem - mat dieta a psa je dost narocne.. totiz zrejme je doma ona - takze je starostlivost o psa aj o dieta iba na nej.. ale pokial neohrozuje pes dieta a nikoho v okoli, t.j. je to bezproblemovy pes - podla mna je troska radikalne riesenie dat ho uplne prec.. najma ak s tym jedna strana nesuhlasi.. ako pomahas ty? jack je dost narocne plemeno, takze viem si predstavit ako to zatazuje.. dieta, najma take male si vyzaduje vela starostlivosti a chodit este so psom von ak byvate v byte - no podla mna tazsia situacia..
ako sa ale k psovi stavala pred tym ako ste mali dieta? mala ho rada? lebo ked dcerka vyrastie, tak sa to urcite zlepsi a bude to lahsie, takze treba to nejako vydrzat.. mozno par krat v tyzdni, ked si ty v praci dat psa k mame, aby mala manzelka trocha volnejsie? aspon na pol roka to tak riesit, kym mala troska povyrastie..
ja som psa zasadne nechcela kym su deti male, planovala som ho zobrat z utulku, ked budu deti samostatnejsie.. no osud to chcel inak, minuly januar sme pri sankovacke nasli male vyhodene steniatko jokrsira /bola pri taske, s uzko stiahnutym obojkom/ zobrali sme ju domov, hladali majitelov ak sa nahodou stratila.. neozval sa nikto, len ini co by mali o nu zaujem.. to nam uz ale prirastla k srdcu, tak sme si ju nechali.. mala silny zapal moc. ciest, takze starostlivost o nu bola o to tazsia.. bola som mierne na nervy - mala som rocnu dceru a trojrocneho syna, obaja doma, plus neustale pobehajuce a cikajuce stena.. naozaj je to narocne pri detoch.. ale zvladli sme to, ked som videla ako ju starsi miluje a hra sa s nou, vedela som, ze sme spravili dobre ze sme si ju nechali.. mladsia sa jej trocha bala, ale zvykla si rychlo a deti nasu mini uplne zboznuju a ona ich.. je to velmi dobry a poslusny psik..
Pes je stale zviera len ludia si zviera personifikuju.
@bykaterina aký ma pes ,,rozum,,? Ked tak len zvieraci...riadený inštiktmi, pudmi, momentálnou naladou, ktorá sa odvija od uspokojovania alebo neuspokojovania potrieb.
Za žiadne zviera, psa, mačku by som nikdy nedala ,,ruku do ohna,, ze nespravi zle, neubliži, nekusne, neškrabne...x pripadov kedy sa tak stalo a zviera bolo povazovane za velmi kludne, priatelske...ludia stratili ostrazitosť, nevenuju pozornost signalom tela zvierata atd.
Moje obe deti vyrastali spolu so psami (nemala som jedného). Tiež máme doma JRT, tiež šteká a prežili sme 🙂 .
@malabiba si z BA? Lebo ak hej tak sa tvojim názorom ani nečudujem, tam je to už trochu viac pritiahnuté za vlasy. Blavákom je jedno či dovlečú psa do potravín. tam je to bežné.
Ja psa neťahám po nákupných centrách a podobne. Teda ak myslíš toto ako "iný".
@jana_eyre psík je vychovaný, nie je to šteňa o ktoré sa treba extra starať, jediný jeho problém je že zaštekne (ale nešteká) keď niekto tresne z výťahom na poschodí, alebo sused dverami.
Jedíná starosť čo s ním má je že ho vezme von poobede, ked ide aj s malou. Inak nič. Ak sa jej nejak nedá, tak nejde a idem s ním až ja ked sa vrátim. Nemá problém vydržať 8 hodín a viac.
@magmolatus vidis, dalsie zovseobecnovanie.. Ja som "blavacka" a vzdy sme mali psov.. Nikdy sme ich nebravali do obchodnych centier a hovna sme upratovali.. Len kvoli vacsine sa predsa nebudu ludia hadzat do jedneho vreca.. A navyse v ba neziju len rodaci, myslim ze povodnych ludi je tu uz pomenej.. A medzi pristahovanymi su tiez psickari - taki aj taki..
No ale co sa tyka tvojho problemu, ja by som urobila na tvojom mieste kompromis ze par dni do tyzdna k mame, len by ste to skusili kym ma mala lahky spanok.. Ked bude starsia, spanok sa moze zmenit a uz ani stekot ju nezobudi.. Alebo psa na cas spanku zatvorit do nejakej miestnosti kde by ho nevyrusilo okolie.. Ja davam psa ked idu deti spat do predsiene tam nesteka.. My ale byvame v dome, takze tam nie je rusena susedmi..
@jana_eyre ešte som ozaj nestretla psíka z náhubkom a vodítkom, to teda vážne 🙂...si ozaj výnimka
@magmolatus nie som z Ba a stretávam sa s takýmto správaním aj v našom meste, ľudia na vidieku (väčšina, aby som nezovšeobecňovala) to vnímajú akosi inak - psík je nielen maznáčik, ale aj úžitkové zviera - no ľudia v meste (väčšina) to doslova berú pes- živá hračka, resp. koníček - preto mi tvoja otázka "manželka psíka nechce, čo mám robiť?" príde prinajmenšom zvláštna - za mňa - pes by letel, som z tej druhej skupiny

Ahojky necitala som celu diskusiu no hlavne som chcela.napisat, my s priatelom sa snazime vypomahat psikom najma tym psikom bezdomovcom co su v utulkoch, OZtkach, docaskach a podobne. Chcela som napisat najma to ze prosim za vsetky tie psiky bez rodiny a bez domova nekupuj psa, nekupujte nikto...radsej adoptujte, utulky su narvane roznymi psikmi, male, velke, steniatka, dospele, starsie, zdrave, chore, cistokrvne aj miesane, staci si len vybrat a adoptovat . Pomozete tak a zmenite cely zivot bezbrannemu stvoreniu, budete urcite pre neho celym svetom a bude vam vdacny, treba sa samozrejme dobre poradit s utulkom aky je psik, aku ma povahu , co potrebuje, ci moze byt s detickami, ci je aktivny alebo je skor lenivy a vybrat to co vam bude viac sediet alebo vyhovovat. Mozte si psika dokonca vziat do.docasnej opatery na skusku a uvidite ci vam to bude sediet , ci si budete rozumiet ale treba vzdy vydrzat par dni aj ked sa to mozno nebude hned zdat idiealne treba chapat aj psika pride do noveho prostredia, bude to zmena a musi si zvyknut a potom sa bude spravat inak ako na zaciatku. Hlavne.NEKUPUJTE psika, podporite tym len spinavy obchod a biznis so psami. My mame dvoch utulkacov a milujeme ich aj oni nas aj ked nam ta mladsia obcas nieco zdemoluje 🙂) a ked mate dieta odporucam nie uplne male strniatko lebo vacsie psiky uz su kludnejsie, nekusu ako stenata a maju hygienicke navyky co je dost casovo a psychicky narocne , viem co to obnasa takze preto upozornujem, mne by sa uz nechcelo utierat mlacky kazdu pol hodinu a zbierat hovienka po byte, nasi utulkaci maju stopercentne navyky a vydrzia aj cely den doma bez problemu. Co sa ustenata tak skoro nedockate