icon

Jack Russell terier a dieťa

magmolatus
23. nov 2015

Čaute baby, je možno netradičné že tu prispieva chlap, ale občas fórum čítam a niekedy sa tu človek dozvie aj nejaké použitelné informácie.
Pokúsim sa to písať jednoducho, lebo vidím, že občas sa téma dosť zvrháva.
Mám 33, manželka tak isto. Máme 11 mesačné dievčatko. Sme 2,5 roka zobraný, cca 4,5 roky sme spolu, poznáme sa ale 12 rokov. Máme doma Jack ruseell teriera, má 5 rokov. Mám ho od malička, Vlastne ho mám "dlhšie" ako svoju manželku (dúfam že týmto nikoho neurazím).
Už pred narodením malej sa manželke moc nepáčilo, že budeme mať v byte dieťa a psíka. Samozrejme že tam bol strach ako sa pes zachová po príchode člena rodiny.
O psíka sa "staráme", nemôžem povedať že ukážkovo, lebo nie je na neho toľko času ako by som si predstavoval. Chodíme s ním von, ale už s ním nechodíme toľko aportovať aby sme ho vyšťavili na maximum ako to bývalo niekedy, aj keď táto rasa sa v podstate "uštvať" takmer nedá. Ale po zdravotnej stránke ho držíme tip top.
Stáva sa že keď príde domov sused domov, alebo sa vykecáva na spoločnej predchodbičke, že pes zašteká, alebo zavrčí. Stane sa že tým zobudí malú a polovička je na to dosť nasraná. Myslím že sa o nu stále bojí, že jej čosi urobí.
Ona by bola najradšej aby sme ho dali preč. Stále mi argumentuje, že ho mám dať mojim rodičom, majú rodinný dom, ale to ja nechcem, keďže mojej mame je jedno čo mu dá a nejak sa z toho nevedela poučiť a pes mal vkuse žalúdočné problémy, grcal a mal až gastritídu (to bolo ešte keď sme u našich zo bývali).
Svokrovcom ho dať určite nechcem, to ani nebudem vysvetlovať prečo, ale určite by sa o neho nevedeli ani z ďaleka postarať.

Ja sa snažím nejak argumentovať, že je to fajn mať psíka, aspon si malá zvyká trochu aj na alergény, teší sa z neho, sem tam ho trochu kolenačky naháňa, rehní sa na nom ked mu v byte trochu hádzem loptu. K malej sa správa dobre, chodí okolo nej, stane sa že ju oblizne, alebo jej zoberie nejakú hračku, lebo sa besní, ale niako jej neublížil. Ak sa stane že ho nejak nešťastne chytí za ucho a potiahne ho, on zapiští a stiahne sa. Ak malá plače ked jej ťaháme sople, pridá sa aj on. 🙂
Uvedomujem si že to je aktívne plemeno, ale nikdy sa nič nestalo (malú nezhodil... ani nič podobné).

Ja si myslím že psík do rodiny patrí, ale neviem ako jej to mám ešte odargumentovať aby to nejako prijala.

Ďakujem za typy a odpovede.

Strana
z8
andrejka2424
27. nov 2015

@tomiholjubavi No veď toto...len tej tolerancie je málo všade. Trochu mi je ľúto niekedy,že sa mi to doma protiví,lebo už som pár krát uvažovala nad mačkou,(mňa mačky doslova ukľudńujú,páči sa mi,aké sú pokojné a inteligentné)ale nechcem aby to dopadlo,ako minule s tým psíkom,manžel aj keď nie je taký háklivý na čisto v dome,ale som rada,že na mňa nikdy nenaliehal,aby sme nejaké zvieratko mali doma a asi je aj dobre,keď sa vedia partneri na tomto dohodnúť a rozprávať sa už počas chodenia. Myslím,že ak zakladateľ témy už mal psa pred začatím vzťahu,mohla jeho partnerka dopredu s tým rátať,že sa ho nezbaví kôli dieťaťu-prípadne sa o tom bolo dobré rozprávať pred tým,než otehotnela,aby aj on vedel čo ho čaká 😉

tomiholjubavi
27. nov 2015

@andrejka2424 inak ak sa raz rozhodnes pre macku, mozem ti odporucit nas vysavac. je uplne dokonaly, navrhovany pre chovatelov zvierat, alebo alergikov. ma supercyklonovy system a staticku hlavicu s niekolkymi nadstavcami - nikde nenecha ani chlp 🙂 tak budes moct mat aj mačku, aj čisto 🙂

nyusika
27. nov 2015

@tomiholjubavi nemozes napisat typ toho vysavaca ? mne by sa taky zisiel 🙂

tomiholjubavi
27. nov 2015

@nyusika my sme ho nasli nahodou. padol nam do oka, lebo nepotrebuje vrecka, ale fakt sme s nim spokojni. ma taku zvlastnu hlavicu, ze sama pritahuje prach a chlpy a tah ma ako hovado 😀
tip je presne tento: http://www.samstores.com/product-electrolux-sca...
ale na tej stranke je trochu drahsi, nez sme ho my kupili. u nas sa da zohnat aj okolo 170-180 e. a v polsku mozno este za menej.

nyusika
27. nov 2015

@tomiholjubavi dakujem

barnica
27. nov 2015

Hehe presne tento vysavac mame 😂 a je fakt ze ma tah neskutocny a je super ale my sme ho dostali darom tak neviem kolko stal. Uz som s nim zhltla nechtiac aj maleho kinder hracky co hodil pod postel a nejake drobnosti. Ale niet lepsi vysavac ked sa mi rozsypala ryza alebo cukor a kakao kuchyni. Do zrniecka. U nas plzne len vacsi hafanik yorkina nepusta alebo teda len minimalne. A umyvame laby aj brusko po kazdej prechadzke a fo mesiaca dvakrat komplet kupel

nyusika
27. nov 2015

@barnica a ma taky super tah aj na podlahe a palubovke ? alebo iba na kobercoch ?

barnica
27. nov 2015

My mame plavajuce a bez problemov krasne nemusim behat trikrat po jednom mieste. Ja nim likvidujem aj pavuciny a pavuky v spajzu tam mame totiz vecne otvorene okno a daco k nam furt dolezie

tomiholjubavi
27. nov 2015

@barnica aj ja nim vsetko vysavam..aj potah, aj madrace, uplne hlbokovo berie...ked vysavam podlahu, tak az kobare dviha 😀 predtym sme mali taky karcher, ale bol tazky a hucal ako raketa pri starte 😀 a nehovoriac, ze som mala furt z neho svalovicu 😀

barnica
27. nov 2015

My mame tiez karcher se 5100

barnica
27. nov 2015

Ale tiež je ťažký a nemá taký ťah a je fakt hlučný a pri deťoch ťažko použiteľný. Takže karcher používam len na tepovanie 😁

magmolatus
autor
27. nov 2015

@andrejka2424 s výukou psíka na hygienické návyky je kopa srandy. Ja ked som toho svojho viezol domov, bolo to asi 100 km a povracal sa mi v aute. Mal len 6 alebo 8 tyzdnov, neviem presne.
Ale dodnes si pamätám ako som sa ho snažil učiť na hygienické návyky. Pár krat som sa zobudil na to v noci že mám mokrý vankúš. 🙂 keď bol maličký spavat mi pri hlave na vankúši a ako rástol sa posúva smerom k nohám. Teraz chodím do "predpripravenej" pekne zohriatej postele. On sa sám pichne už o 9 pod duchnu a ja si prídem na hotové. Haha 😂
Len treba prekonať tie ťažšie začiatky, potom je psík fajn.
Samozrejme na Jack russell teriéra treba mať zvláštny zmysel humor, inak je to S ním na zaciatku ťažké. Nas býval v dome, vonku bol len vtedy keď sme boli vonku aj mi. Inak tam nechcel byť sám.
Len toľko.

jeennyv
27. nov 2015

@magmolatus ja mam roky rokuce psa a na to, ze pride dieta ci iny novy clen rodiny alebo proste sa zmeni situacia treba pripravit kazdeho, seba, manzelku ci hava...ja niesom zastanca takych blbosti, ze mam dieta a pes z domu alebo nieco podobne, to si treba uvedomit, ze aj pes nie je na chvilu, ale na dost dlho...ja to beriem tak, ze ked je nejaky problem hoci s detiatom ci partnerom, predsa ho nevyhodim...to je akoby ste sa hadali so zenou a teraz jej povies tak z domu.... treba si tieto veci vyjasnit ako bolo povedane na zaciatku, ale ja by som argumentovala tym, ze po case je pes clen rodiny a ani ostatnych clenov pri problemoch neselektujes atd...vela stastia 🙂

malabiba
28. nov 2015

@magmolatus každý nech si doma má čo chce, som tolerantný človek, ale nemôže sa páčiť všetkým ľuďom to isté....a je to pekné všetky tie fotky detičiek so psíkmi tu, aj to aký je psík čistučký a dá sa vychovať.....ale iba pre toho, komu sa to páči...tvojej žene sa to nepáči - ja som tiež jedna z tých, ktorým sa to nepáči, preto som sa ozvala, aby si vedel aké majú takýto ľudia pri psíkoch v blízkosti ich dieťaťa pocity - ja napíšem ako to cítim ja - mne je z tých fotiek (nikoho nechcem uraziť) na zvracanie - doslova!!!!!
a ako matke malého bábätka by sa mi veru žilo veľmi ťažko, takto sa trápiť a nechutne cítiť kvôli psovi

ettel
28. nov 2015

@magmolatus " Pár krat som sa zobudil na to v noci že mám mokrý vankúš." to akože naozaj? počúraný? teda vankúš samozrejme myslím . tak pre mňa toto určite nie 😖

sobicatko
28. nov 2015

@magmolatus ahoj, môj názor je taký, že by som psíka nedala preč. skôr by som sa mu venovala spoločne s bábom - išla na prechádzku, von do prírody, trošku vybehať.
určite by som manželke dala rázne najavo, že toto sú moje hranice, za ktoré nepôjdem.

Neviem si totiž predstaviť, žeby som ja dala svoju pesu preč, ak by som mala bábo. pri pomyslení, ako za mnou plače, keď idem do práce, ako je na mňa naviazaná, ako ma veľmi miluje - by som to asi nezvládla...
moja je zase naučená tak, že na všetky povely reaguje hneď, chédí bez vôdzky, poslúcha na slovo, nevrčí, nešteká... práve naopak na všetkých je veľmi priateľská a milá 😀 ľudia sa veľmi čudujú, a pýtajú sa aké je plemeno, ako sme ju tak naučili....
Ona má skrátka takú povahu 😀 bola som na službnej ceste 5 dní, manžel bol pre mňa, prišla som domov a pesa 2 hodiny na mňa skákala ako besná, tak sa mi tešila 😀 vyliezla až na mňa...tak sme sa na tom smiali 😀

takže za mňa nie...ale tak ja som skoro 30 ročný psíčkar, dokonca keď som bola malá vyrastala som s boxerom...ach - v živote na mňa neskočila, nezavrčala...nič.... bol to úžasný pes....🙂 ak by mi niekto hcel spraviť zle - až vtedy by sa neudržala a verím, že by pohrýzla 🙂 ale nie mňa, ale toho, kto by mi chcel ublížiť 🙂

sobicatko
28. nov 2015

@magmolatus poznám však aj také útočné prípady na moju osobu, o tom ako pes pohryzie, je nečistotný - zväčša sa jedná o osoby, ktoré majú komplexy a nemajú vybudovanú lásku k zvieratám, či z čisto prozaického hľadiska argument: robí to špinu. Dochádza to až do takého štádia, kedy majúvlastné deti a nedovolia im ani mačku. Deti sú z toho frustrované a nechápu postoj rodiča. Práve naopak vyhľadávajú kamarátov, ktorým rodičia dovolili mať psa a mačku a spločne sa hrajú a snívajú, že budú mať aj oni ☹

Bohužiaľ tým rodičom nepomôže ani dohováranie...ja som rada, že ako malá som bola vychovávaná so psom...a takú canisterapiu do života a ten vzťah nepochopí nikto ... to je už iný level...a priznám to hocikomu...

pes žije vo svorke, ak ho dáte pes, nebude chápať čo sa stalo, bude smutný...

malabiba
28. nov 2015

@sobicatko to akože tie deti, ktoré nemajú psa sú chúdatká? 😀 😀.....však nech je radšej smutná manželka

cimage
28. nov 2015

My sme mali yorkshira zhruba 2roky ked sa maly narodil a dost som sa obavala, ze co bude robit, lebo deti nema moc v laske a je tiez hyperaktivny. Ma rad svoj priestor a nema rad ak ho chytaju cudzi ludia, spava s nami v posteli. Ale su v pohode od narodenia maleho. Ten ho obcas taha, alebo pristupne, ale pes len zavrci a stiahne sa, nikdy pohryzol. Viem,ze to zenu stve, ked zobudi malu, ktoru mozno dlho uspavala, ale urcite by som ho nedavala prec, hlavne ked si s malou vychadzaju. Treba ho vencit spolu s malou, ked sa kocikuje, ja som to tak robievala. Alebo ked dojdes z roboty, tak zober psa a malu a chodte sa len vy vyvencit, aby si zena oddychla. Podla mna je super, ked deti vyrastaju so zvieratkami. Drzim palce, aby psik zostal u vas 🙂

lune
28. nov 2015

@malabiba tak presne si to napisala...rovnako to vnimam aj ja 😎 a vies co? Psickari tento nazor aj tak nebudu akceptovat, maju svoj svet. Na mne sa tu vsetky vyburili, aka som emocionalne plocha a ako sa navazam. Si to napisala tak ako to vnima vela ludu co psov doma nemaju ...a paci sa mi to a prajem Ti pekny den 🙂

sobicatko
28. nov 2015

@malabiba ja som vyjadrila svoj pohľad, názor človeku s nickom magmolatus. S vami som sa nebavila. dúfam, že ste pochopili - pekný deň 🙂

malabiba
28. nov 2015

@sobicatko fórum je vždy verejné a prečítajú si ho mnohí...takže s tým treba počítať....prajem ti všetko len to dobré a pokoj v živote i v duši 🙂

zuzulka333
28. nov 2015

@magmolatus He he to piseses o mojej 🙂 😀

Strana
z8