Jack Russell terier a dieťa
Čaute baby, je možno netradičné že tu prispieva chlap, ale občas fórum čítam a niekedy sa tu človek dozvie aj nejaké použitelné informácie.
Pokúsim sa to písať jednoducho, lebo vidím, že občas sa téma dosť zvrháva.
Mám 33, manželka tak isto. Máme 11 mesačné dievčatko. Sme 2,5 roka zobraný, cca 4,5 roky sme spolu, poznáme sa ale 12 rokov. Máme doma Jack ruseell teriera, má 5 rokov. Mám ho od malička, Vlastne ho mám "dlhšie" ako svoju manželku (dúfam že týmto nikoho neurazím).
Už pred narodením malej sa manželke moc nepáčilo, že budeme mať v byte dieťa a psíka. Samozrejme že tam bol strach ako sa pes zachová po príchode člena rodiny.
O psíka sa "staráme", nemôžem povedať že ukážkovo, lebo nie je na neho toľko času ako by som si predstavoval. Chodíme s ním von, ale už s ním nechodíme toľko aportovať aby sme ho vyšťavili na maximum ako to bývalo niekedy, aj keď táto rasa sa v podstate "uštvať" takmer nedá. Ale po zdravotnej stránke ho držíme tip top.
Stáva sa že keď príde domov sused domov, alebo sa vykecáva na spoločnej predchodbičke, že pes zašteká, alebo zavrčí. Stane sa že tým zobudí malú a polovička je na to dosť nasraná. Myslím že sa o nu stále bojí, že jej čosi urobí.
Ona by bola najradšej aby sme ho dali preč. Stále mi argumentuje, že ho mám dať mojim rodičom, majú rodinný dom, ale to ja nechcem, keďže mojej mame je jedno čo mu dá a nejak sa z toho nevedela poučiť a pes mal vkuse žalúdočné problémy, grcal a mal až gastritídu (to bolo ešte keď sme u našich zo bývali).
Svokrovcom ho dať určite nechcem, to ani nebudem vysvetlovať prečo, ale určite by sa o neho nevedeli ani z ďaleka postarať.
Ja sa snažím nejak argumentovať, že je to fajn mať psíka, aspon si malá zvyká trochu aj na alergény, teší sa z neho, sem tam ho trochu kolenačky naháňa, rehní sa na nom ked mu v byte trochu hádzem loptu. K malej sa správa dobre, chodí okolo nej, stane sa že ju oblizne, alebo jej zoberie nejakú hračku, lebo sa besní, ale niako jej neublížil. Ak sa stane že ho nejak nešťastne chytí za ucho a potiahne ho, on zapiští a stiahne sa. Ak malá plače ked jej ťaháme sople, pridá sa aj on. 🙂
Uvedomujem si že to je aktívne plemeno, ale nikdy sa nič nestalo (malú nezhodil... ani nič podobné).
Ja si myslím že psík do rodiny patrí, ale neviem ako jej to mám ešte odargumentovať aby to nejako prijala.
Ďakujem za typy a odpovede.
@lune ja na teba neutočim, nepisem, ze si humusačka, ze mas diagnozu, ze nieco s tebou nie je v poriadk, ze trepeš atd atd...ja som tolerantna, je mi jedno, ako ziješ a nevnucujem ti ani svoj nazor ani svojho psa. precitaj si este raz predchadzajucich 6 stran a pozri sa co si pisala ty...citis potrebu reagovat na vsetky prispevky, ktore sa ti nepačia a navazas sa do vsetkych, co ta nepotlapkavaju po pleci. svoj prvy prispevok som adresovala zakladatelovi, to ty si potrebovala napisat, ze mam diagnozu.
kedze som tolerantna, je mi jedno čo si myslis, nehnevam sa na teba, nebudem ti nadavat, ani sa neznizim na taku uroven aby som ta urazala. uplne filtrujem tvoje pripomienky. nech je sila a pokoj s tebou. 🙂 prijemny zvysok dna aj zivota.
@tomiholjubavi mier s tebou 👍
@tomiholjubavi no vcera a dnes mam naozaj pisavy den, no a vnucujes svoj nazor a aj toho psa...lebo je taaakyyy uzaaasnnyyy a kazdy z rodiny a znamych sa na Teba vykaslal,preco asi? Vies, ked pes nemal na vyber... Nech sa aj Tebe dari a nech Ta nerozdrapi, hlavne, hehe... 😉
@lune posielam ti srdiečko 🙂
@tomiholjubavi ...komu není z hůry dáno v apatyce nekoupí...
...nech ta sprevádza sila jedaiov...
@tomiholjubavi ďakujem 🙂
@malabiba necitiala som to tu cele, tak neviem ci tu padlo naozaj porovnanie - "srdce mi busi rovnako silno ked pozriem na dieta a ked na psa".
Milujem svoje dieta, je to moj zivot, ale to neznamena, ze sa nebudem s laskou starat o zvera co ho mame z ulice. Ked ochorie, potrebuje lekara. Dat psa na retaz je bezcitnost a isto clovek ktory to urobi nema svoje dieta radsej ako ten, co necha psa spat v teple.
Ked mal chlapik najskor psa a potom dosla partnerka, mala by respektovat lasku cloveka ku psovi. Nie je fer davat ultimata - bud ja alebo pes, alebo "dokaz mi lasku tym, ze ho das prec... nemilujes ma, ked to neurobis, nezalezi ti na dietati, ked to neurobis" ma mat pravdu ona, len preto, ze zneuziva dieta na vydieranie? nemyslim, ze by u nich padli take slova, uvadzam to ako priklad.
Ja by som dala priklad, ze ked sa hovori - neprirovnavaj psa k cloveku, ja vravim - a budem! je to totiz individualne - ak mam vedla seba slepeckeho psa a pedofila, je mi jasne, kto ma aku hodnotu, kto by si co zasluzil a pod. Tolko moj pohlad.
@mamutka napísala si to sama tu 🙂
"vy to ale beriete ako "clovek nahradza socialne vztahy s ludmi vztahmi so zvieratami". ale to tak v uplne beznom a normálnom zivote vôbec nie je. Clovek doplna, rozsiruje. Nenahradza. Pokial nejde o pustovníka co zije len so zvieratami.
Je to presne ako keby sa niekto bal, ze keby sa mu narodilo druhe dieta, tak to prve pride o lasku."..........
@malabiba neporovnavala som zviera a dieta. Pisala som o situacii - ze ludia tvrdia, ze ak ma niekto rad zvierata, nieco si kompenzuje, akoby mal menej rad ludi. To je to iste, akoby ludia tvrdili - ty ked budes mat druhe dieta, tak nebudes tak lubit prve.... porovnavam tie dve deti - strati jedno z lasky, ked sa objavi druhe? no nie... tak ako milovani ludia nemozu stratit nic z lasky, ktoru im dava blizky clovek, ktory zaroven miluje aj zvierata.... tak som to myslela.
@magmolatus No ako vieme, JRT je hyperaktivne neznicitelne plemeno psika. Mozno je manzelka aj trochu vystavena. Vencit ho kym si ty v praci popri prechadzke s dietatom, unavit ho, doma davat pozor a byt v strehu, aby nedoslo k dakemu stretu medzi malou a psikom prip. aby jej neolizoval hracky atd. Mam rada psy, rodicia maju JRT a viem, ze ked ho strazime, mam co robit, aby bol aj pes zniceny aj dieta spokojne resp.obaja spokojni a popri tom mat oci stale na stopkach, aby si nechtiac neublizili. Ja by som mozno odporucila viac odbremenit manzelku v tom zmysle, ze ak mas moznost, brat ho castejsie so sebou do prace. Drzim palce nech sa zladite a ako rodina to zmaknete.
Mať psa v byte by som veru nechcela.mi máme tiez psa ale v prvom rade nss stráži aj ked ho máme vo voliere ale ked ide niekto okolo hned steka a upozorni nás na to.ale v byte aj ti susedia a ja sa ani zene necudujem ja byvam na dedine a aj tu sa susedia na nášho steksjuceho pss hnevalo ale pritom jeden sused kope psa ked zssteks dslsi susedov malý krpsty má skoro pohrýzol do lýtka.no sto krát je lepšie mať psa na vonku a aby strážil ako ked stráži v byte a za dverami steks.
@tomiholjubavi veru,aj ja si myslím že za veľa môže výchova. Rodičia ani starí rodičia zvieratá nemali. Len vonku túlavé mačky a je fakt,že v dospelosti pri pokuse žiť v dome so psíkom som to nezvládla ani 2 týždne. kúpili sme svokrovcom JRT,po tom čo im predošlého psíka zrazilo auto a oni s ním spokojní neboli,nepodobal sa na toho uhynutého. Predali sme ho ´dalej. Ten zápach a mláčky,tie hovná,na grc mi bolo z toho a odvtedy cítim,že to vnímam rovnako ako moji starí rodičia a rodičia-že zvieratá keď sú vo vnútri v dome-nikdy to nie je čistá domácnosť. Aj keď sa naučí hyg.návykom,na tých labkách donesie aj tak špinu . Ale každý ma iné nároky na hygienu.
@andrejka2424 mne by tiez vadilo, keby mi robil pes v dome mlacky a hovna...nastasie, ked som si ho kupila, uz bol nauceny hygienickym navykom. doma nam nielenze nikdy nespravil kopku, ale nespravi ju ani na beton, vzdy len do travy. co mal jeden znamy psa, tak ten bol ako krava, na strede cesty zdvihol chvost a sral 😠 taky pes by mi v byte velmi vadil a v posteli ani nehovorim. vsetko zavisi od vychovy, rasy a aj konkretneho jedinca. my nasmu umyvame nozky vzdy, ked pride z vonku. a vysava sa u nas kazdy den. je to pravda, ze kazdy ma iny narok na cistotu - poznam rodiny nepsickarov, co vysavaju iba v sobotu a pritom sa vyzuvaju az hlboko v chodbe.....v chodbe nechaju topanky a potom bakterie a spol roznasaju na ponozkach po celom byte.
To s tou vychovou je tiez pravda. Ja napr. osobne neznasam, ked niekto v byte, alebo v dome fajci...tie zazltnute zavesy, smrad stien, napachnuta pohovka...brrr....lebo doma nasi nikdy nefajcili a preto to ani ja neznesiem. detom z fajciarskych rodin to ani nepride.
ci mas psa ci nie, nerozhoduje o tvojich hygienickych narokoch. to sa clovek uci v detstve. bordelar moze neznasat zvierata a doma mat binec..a pedant moze mat troch psov a byt ako zo skatulky. 🙂 Jedni moji znami z BA maju tiez JRT a v ich dome je neskutocne cisto - priam az sterilno. Vsetko maju v modernom style zariadene, vo vysokom lesku a nikde sa ani odtlacok prsta nevidi, ani chlp.
Jediny rozdiel je ten, ze niektori ludia su od malicka uceni, ze pes v dome je fuj a tak su s tym stotzneni a nefilozofuju o tom. mne to vobec nevadi, kazdy ma iny styl...co mi ale pride trapne je, ked taky clovek utoci na druhych a povysuje sa. toto je na konskych diskusiach zial casty jav, nech uz ide o hocijaku temu.
@tomiholjubavi No to navážanie sa je tu veľmi časté-aj preto sa do diskusii zapájam len sporadicky,málokedy. Teraz štvrtý mesiac bývame v paneláku,veľké zatrávnené priestranstvo tu máme a okrem psíčkarov,psov a ich výkalov sa tam nehrá žiadne dieťa. teraz tu začali bagrovať,vraj nejaký park,či detské ihrisko a len sa modlím,aby to bolo oplotené a milí psíčkari tam nemali prístup. je to hanba a netolerantné,voči deťom,ktorých tu nie je málo. Ale to bolo mimo tému-skôr venované tým mega milovníkom psov,ktorí zabúdajú zbierať exkrementy po svojich zlatíčkach 😉
@andrejka2424 ja to tiez neznasam 😖 vzdy mam so sebou vrecka a pekne si odpracem. u nas su tiez casti mesta, kde vstup na travu sa rovna vstupu na minove pole 😠 takym ludom by som davala najprisnejsie pokuty. kvoli vlastnej nezodpovednosti kazia obraz vsetkych majitelov psov a ostatni ludia su potom nazureni a zazeraju na kazdeho cloveka s voditkom ☹ ...a aj to nezbieranie je zase len o tej tolerancii, ktora ludom tak chyba.
inak este k tej vychove - moja mama neznasa macky. v zivote by nedovolila doma toto zviera, moja segra zdedila tento stav. ja mam sice macky rada a nevadi mi, ked ich niekto chova doma - podla mna je to krasne zviera, ale tiez by som ho doma nechcela - zdedila som postoj...psika sme vzdy mali, tak ho mam aj ja. podla mna sa tomu prenasaniu stavu k zvieratam z rodica na dieta neda vyhnut.
@andrejka2424 dakujem, ze si napisala co si napisala, konecne niekto nieco normalne napisal 😉

@lune ked myslis...😊