icon

Je bezpečné požičiavať auto čerstvému vodičovi?

9. sep 2024

Boli sme cez vikend na svadbe.Moj muz je opitý ešte aj dnes.Soferovat by nemohol.No a pozical naše auto 18 ročnému synovi,s čerstvým vodičákom.So mnou sa neporadil.Nie som z toho nadšená.Mlady hned sa siel vyvážať a hneď aj s frajerkou.😡Take nervyyyy mám.Je tu niekto komu by to rovnako prekážalo?Niekto kto chápe, že dať auto neskusenemu chlapcovi je krok vedľa?

acsa
10. sep 2024

Podľa mňa všetko závisí od toho ,,dieťaťa" My máme vedľa Lidla strednú školu. Často tam parkujú deti za školy a veru nie raz sa tam preháňajú parkoviskom ako besní 😡 Ak je tvoj syn zodpovedný,tak by som ho pustila. Moja dcéra jazdila tiež sama, vedela som, že jej môžem veriť, ze pôjde opatrne.

brrunetkaa
10. sep 2024

Po prečítaní diskusie sa asi ani nečudujem že manžel sa radšej opil tak aby bol dva dni mimo 😀

sissy27
10. sep 2024

Inak len tak pre srandu - na koho je pisane auto? Na teba alebo na manzela? Lebo vies, auto nie je spolocne, to ma vzdy len jedneho majitela a ten si s nim moze robit co chce 🤷‍♀️

domka222
10. sep 2024

Pozri,rozčuľuješ sa tu ako besná. Ak sa mu bude mať niečo stať, tak sa stane,aj keby bol s niekým v aute. V prvom rade,ako rodič by som si s ním sadla a vysvetlila,že ak chce chodiť teda sám, neakceptuješ žiadne priestupky,inak bude jazdiť až na svojom keď si kúpi. Ak je opatrný a ty sa takto k nemu správaš, tak docieliš len to,že sa budú s otcom navzájom kryť a ty o tom ani nebudeš vedieť.

tilly
10. sep 2024

@julish máš pravdu, ale niekedy sa inak nedá. My sme tiež mali 3 autá, každé na iný účel. Bola som rada, že sme sa jedného zbavili, ale do roka nám pribudli ďalšie dve 🤦‍♀️, ale všetky 4 potrebujeme, tak čo sa dá robiť...

margotka17
10. sep 2024

Nieeee, to je najhoršie, keď ti do šoférovania niekto vedľa kibicuje. Sám pomaly to zvládne lepšie. Len mu povedz,že nech jazdí pomaly, to je základ, vždy ma potom čas reagovať primerane, dať smerovku, ubrzdiť.... Neboj sa, zvládne to, veď papiere má a v autoškole jazdill.

petsvk
10. sep 2024

Mňa ako 18 ročného posadili do Tatry 138🙂🙂🙂🙂

libusak
10. sep 2024

Tak treba kupit chlapcovi auto a nebude treba poziciavat. Mne to pride v pohode. Skusku spravil, test tiez

hefo
10. sep 2024

@sissy27 To nie je pravda - keď sú manželia, tak je pochopiteľne v BSM ako všetko ostatné (a s výnimkami z BSM ako pri každej hnuteľnej veci), i keď zapísaný je len jeden. Ale ako "držiteľ" je len jeden, pre ktorého je to však skôr nevýhoda, lebo na jeho meno budú chodiť automaticky generované pokuty (ale tie sa zase platia de iure zo spoločných peňazí).

barju
10. sep 2024

Ja som bola v pozícii tvojho syna. Čudujem sa, že mal toľko odvahy si tie kľúče zobrať. Mne ich podával otec keď sme mali 3 ročne auto a vedela som koľko to auto stálo keď sa kupovalo nove. Rodičia ma nechali šoférovať už predtým, takže vedeli že som dobrý a zodpovedný šofér, ale nejde o to či ja zapríčinim nejakú nehodu. Na cestách sú rôzni blázni a niekto môže naraziť do mňa a ako neskúsení šofér by som nevedela reagovať v takej situácii. Ja som si od otca vtedy kľúče nevzala. Asi pol roka som šoférovala keď sme šli niekam ako rodina a na stužkovú som už prišla autom sama. Rok od vodičáku som dostala auto škoda favorit, od dedka, mala som nasetrenych 10000 korún z brigád, aby som vedela to auto uživiť. To že dal synovi kľúče poza tvoj chrbát je chyba jedna, ale synator si ich nemusel zobrať a ešte sa ísť chváliť frajerke. Hormóny v tom veku vedia robiť divy.

sissy27
10. sep 2024

@hefo ako majiteľ je zapísaný len jeden z nich a ten to auto môže v pohode predať / darovať bez súhlasu druhého z manželov. Takže kľudne sa môže otecko so synom hneď teraz pobrať na DI, auto prepísať na mladého a vybavené. Pri rozvode by sa to riešilo v rámci vysporiadania bsm (ak auto kupovali počas trvania manželstva), ale inak nie.

tilly
10. sep 2024

@e1h no, nie je zlý nápad založiť the best of... neviem, ktorá by to ale vyhrala, či táto, alebo tá, čo jej muž kúpil 12 ročnému PS, ale ona ho dala synovcovi

tilly
10. sep 2024

trošku sa odkloním od témy, ale je tu viac matiek detí, ktoré už jazdia samé, takže mám otázku. Prestane niekedy ten strach? Kontrolujete deti, keď viete, že idú na dlhšiu trasu? Môj jazdieva pravidelne cca. 130 km, ide ma vystreliť, keď mi po necelej hodine napíše, že už je na mieste... a keď ide v daždi a v noci, keď je unavený, stále sa bojím. Verím mu, je šikovný, ale ten strach je otrasný.

fairyy
10. sep 2024

@tilly ja este tam nie som, ale moja mama vravi, ze sa nikdy neprestala bat, ale prestala mysliet na to denne, ked som sa uplne osamostatnila a mala vlastnu rodinu, lebo vlastne uz nevedela kedy som v situaciach, ze by sa mala bat, tak aby nezosalela prestala na to mysliet

dada5000
10. sep 2024

@tilly z vlastnej skusenosti- u mna neprestane, pretoze ich lubim a prirodzene sa o ne bojim, je to normalne. Tak ako sa bala o mna moja mama, ked, som sadala do auta a isla k rodicom 450 km. Az do konca jej zivota som jej musela hlasit kedy k nim vyrazam a ci som dosla domov v poriadku😄 zaklad je ale neprenasat svoj strach na deti. Ziadne hysaky, divadlo a nervozita, neprenasat na ne svoj stres. 🙂

pralinka25
10. sep 2024

@tilly podla mna sa o deti bat neprestanes nikdy. A je jedno ci soferuju alebo sa deje nieco ine. Nasi stale chcu aby sme zavolali kedy odchadzame a kedy sme prisli ked niekam ideme. A to mam 43 rokov a muza deti.
Mne je smiesne ked mi niekto povie ze je lepsie mat deti velmi skoro, lebo potom mas aspon pokoj. vyrastu a ty si slobodna. Za mna nie. Odkedy su, vzdy sa clovek bude bat alebo prezivat s nimi bolesti aj radosti.
A tak ja sa bojim aj o muza ked niekam takto ide. A to jazdi 25 rokov vela a casto a aj tak ...

emka530
Odpoveď bola odstránená
hefo
10. sep 2024

@sissy27 No to je nedostatok tej evidencie, že neumožňuje druhému BSM spoluvlastníkovi to prepisovať (aspoň nie bez niečoho ďalšieho).
Ale inak trebárs "manželov" (v skutočnosti v BSM) elektrobicykel (ktorý je občas drahší než lacné auto) môže manželka predať bez všetkého, a veľa šťastia manželovi, ak by to chcel rozporovať...

tilly
10. sep 2024

@dada5000
@pralinka25
@emka530 och baby, no, tak to bude. Včera som odchádzala od mojich rodičov, bývajú 25km v satelite BA, v tom daždi tiež mamina, také tie klasické, dávaj si pozor, choď pomaly, napíš, keď prídeš domov... ako to robia tí chlapi, že sú v pohode. Môj muž tiež vždy, že veď ho nechaj, keď začnem s prednáškami, nech ide pomaly a dáva si pozor, ale ja to musím opakovať stále dokola, aj keď to nič nepomôže 🙂 . u nás ešte aj ten blbý šport. Zas minulý týždeň jeden z nich zomrel, iného resuscitovali...

jana_eyre_2
10. sep 2024

@tilly strach neprestane nikdy.. začína keď uvidíš dve čiarky na teste a skončí až na konci života.. tak to proste je..

sissy27
10. sep 2024

@hefo a takisto môže manžel predať žene kabelky kľudne v hodnote jednoizbového bytu... rovnako tak môže jeden z manželov predať drahý televízor, alebo nábytok zo 17. storočia, šperky... čo s tým spravíš?

rorino
10. sep 2024

Predstáv si,že by ste ani jeden nemali vodičák.Ako by naberal tie skúsenosti?Aj keď chápem,že tu nejde práve o títo,ale že muž porušil dohodu.

hefo
10. sep 2024

@sissy27 Ja tým rozporujem tvoj výrok, že auto má len jedného majiteľa, ktorý si môže robiť, čo chce. Na jednu osobu je obmedzená len evidencia v registri vozidiel, ale keď si manželka vezme auto písané na manžela a nebude ho chcieť vrátiť (počas trvania BSM), tak manžel neuspeje tým, že by nahlásil krádež...

vkatush
10. sep 2024

@tilly môj nemá ešte ani 2 roky, takže do vodičáku ďaleko 😂 ale ja som ten typ, čo sa bojí, ak sa niekto neozve, že je v poriadku doma (bohužiaľ skúsenosti naučili).

Takže napr aj s kamošmi ak ideme odniekiaľ (a to je jedno, či chata alebo len sme boli sadnúť na pivo), každý povinne do spoločného chatu napíše, že je doma.
A nejak sa to odo mňa naučili ostatní a už automaticky píšu, že došli.

sisaka
10. sep 2024

@emka530 tak ja som asi teda muž, lebo je v takom strachu vôbec nežijem. Ešte tak prvé razy, keď išla dcéra sama na aute. Sme denne v autách - ja, muž, dcéra, vôbec nemyslím na to, že sa im môže niečo stať, ani ich neobťažujem požiadavkami typu - daj mi vedieť, keď niekde pôjdeš, keď niekde dojdeš… však to by bolo na dennom poriadku. Nanajvýš, keď je nejaké extrémne počasie a viem, že dcéra niekde ďaleko išla, tak jej napíšem, že ako došla. Syn hráva hokej, keby som zakaždým ako vyjde na ľad mala byť v strese, či mu niekto nezlomí ruku/nohu, neoplieska o mantinel, nebude mať otras mozgu, nerozreže mu niečo korčuľou, tak som šedivá a zavretá na psychiatrii.
Takže podľa mňa nie je normálne žiť v neustálom strese a strachu, ani tak všetky matky nežijeme, skratka sú len také typy ľudí, čo si ten stres a strachy vyrabaju

vanilkovazmrzka
10. sep 2024

Ma vodicak? Ma. Takze sa prestan durdit, ked ma na soferovanie legalne opravnenie.

sissy27
10. sep 2024

@hefo este raz - ak pan manzel prepise auto na plnoleteho syna, tak pani manzelka sa moze rozliat na kolomaz. A uz nebude mat problem, ze “muz pozical auto synovi” 😅

hefo
10. sep 2024

@sissy27 Ak si tým príspevkom, na ktorý som pôvodne reagoval, myslela toto, tak to bolo napísané dosť zmätočne.

Každopádne to ale nie je pravda (a vlastne by to ekvivalentne platilo aj pre ten môj prípad elektrobicykla), lebo sa manželka môže domáhať neplatnosti kúpnej/darovacej zmluvy - viď napr. http://zilina.aktualitky.sk/2017/10/24/predaj-m...
Odhliadnuc od toho, že keď by to auto prepísal na syna, tak by s ním smel disponovať už len so súhlasom syna. A potom by to dopadlo ako v nejakej nedávnej diskusii, keď sa žena pýtala, ako by sa dalo (darované a prepísané) auto vziať exke jej nového muža...

misanthropicdann
11. sep 2024

Keď si chcela aby najprv jazdil pod vašim dohľadom mali ste mu zaplatiť vodičak v 16 aby ho v 17tich dokončil a mohol do 18ky jazdiť pod dozorom. Teraz ma 18 takže si môže sadnúť do auta ku ktorému dostane kľúče a vyvážať sa sám.

rebekah61
11. sep 2024

@sisaka Nie, nepríde mi v poriadku pokiaľ to urobil bez toho aby o tom bola matka informovaná a už vôbec nie pokiaľ sa predtým dohodli s matkou inak.