icon

Je bývanie s rodičmi prekážkou vo vzťahu?

6. jan 2024

Mam 30 r a 5 rocneho syna. Po 4 rokoch som spoznala muza, ktory je mi sympaticky. Boli sme spolu 6x na rande, volame si, piseme si. Mame dva spolocne konicky, takze casto riesime aj tie.

Ja som vsak nadobudla pocit, ze mu vadi moje byvanie s rodicmi. Dava mi take divne otazky, ze ci sa zmestime spolu s mamou do kuchyne, ci mame poradovnik na kupelnu, on si to nevie predstavit, lebo v dospelosti takto nikdy nebyval...

On ma vlastny byt, bola som uz u neho. Ja nechapem, preco mu to akoze vadi. To mam akoze vyhadzovat peniaze na podnajom?

romi0310
7. jan 2024

@lelelienka a kde som napisala, ze ma muzi zivili?:D to ze ty si vytvaras sama scenare, zato ja uz nemozem 🙂 ja som iba napisala, ze som sa nikdy nesnazila vyrovnavat muzovi. V sile, vo financiach. Stale je to muz. To, ze teraz je taka doba, ze zena rube drevo a muzi robia nechty este neznamena, ze v mojom svete to je normalne. Ked ma muz pozval niekam, tak som nemala potrebu silou mocou natlacat mu peniaze za to alebo mu davat na benzin. Ja som prezila veelmi vela casu bez manzela, nakolko je velakrat v zahranici, prezili sme misie, kurzy a cuduj sa svete, prezila som to:D a SAMA :D to, ze muz potiahne viac financie znamena, ze sa necha zena zivit?:D ja chodim tiez do prace, prinasam tiez do rozpoctu peniazky, nesedim doma, ale normalne pracujem! Teraz nie, lebo som na materskej. Ale ja som od svojich 19tich pracovala az skoro do posledneho dna porodu :D takze fakt mi tu nemusite pisat o tom, ako sa necham zivit :D je mi to smiesne

vlado818
7. jan 2024

Pohlad muza:
Ach zeny takato jednoducha vec a diskusia uz na 3 stranu...😂

- uplne logicke/ prakticke byvanie s rodicmi ak mate dobry vztah ovsem
- chlap sa pyta len zo zaujmu lebo on by tak nezil, preco za vsetkym furt nieco hladate???
-

romi0310
7. jan 2024

@vlado818 TOP! Dakujeme za muzsky pohlad :D

aurora33
7. jan 2024

Tak on býval po škole u rodičov a jemu vadilo, že sa mu rodičia pletú pod nohy?
Kde je nejaká úcta k rodičom? Otrasny chlap. Aj tie jejo otázky na teba. Či čo si mysli, že sa sprchujete spolu všetci naraz, aby ste ušetrili za vodu?
A ty napíšeš že je v pohode? No nie podla mňa nie je v pohode.

zuzanockamt
7. jan 2024

Autorka
Nič zlé ani divné na tom nie je, že matka s dieťaťom býva u rodičov. Benefity z toho majú obe strany. Skôr mi príde divný ten chlap - podľa tých info, čo si napísala, to bude nejaký namyslenec, ktorý nemá v úcte ani vlastných rodičov, to by som teda nechcela.
A pre rýpalky - aj v opačnej situácii je to ok. Ak je muž sám, rodičia majú priestor, tak prečo by nemohol bývať s nimi. Zase benefity pre obe strany. Ak si nájde partnerku, pôjdu do spoločného. To isté aj žena.
Len na to všetko treba mať vynikajúce rodinné zázemie. A to každý nemá. Preto si to nevedia predstaviť.

vlado818
7. jan 2024

@aurora33 Nechapem preco sudite cloveka ktoreho nepoznate? Uctu si clovek musi zasluzit ( aj rodic)
Podla mna vy nieste v pohode. Slovny zvrat pliest pod nohy mohol byt povedany v x vetach s inym vyznamom.

aurora33
7. jan 2024

@vlado818 podla mňa človek, ktorý povie na svojich rodičov, že sa mu pletú pod nohy pričom on je ten, čo byva v ich dome je minimálne blbec. A ak ti vadí čo píšem, tak to necitaj a neoznacuj ma. Dakujem

klementinka58
7. jan 2024

@romi0310 tiez poznam osobne zopar zien odtial a tiez sa tu prezentuju uplne inak a doma muz alkoholik co lezi na gauci a same si nevedia so svojou situaciou pomoct, ale tu su super samostatne takze ten konik je viac menej strata casu tu chodit, lebo realita a toto tu je diametralne odlisne. Kazda si tu vyleje srdce a vacsinou nekonaju. Potom zas napise na konik, vyleje si srdce a zas chvilu pokoj, preto sa tie temy aj opakuju

zmrzlinka2021
7. jan 2024

Autorka, ty si úplne ok. Muž ktorý ťa bude milovať, nebude kalkulovať a rád sa postará o teba aj tvojho syna. Tomu sa hovorí laska

denisah6
Autor odpoveď zmazal
alenka58
7. jan 2024

no poznám ľudí, ktorí bývajú s rodičmi je to viacgeneračné bývanie a majú ďalšie nehnuteľnosti, mňa to fascinuje takéto vzťahy a som zástancom viacgeneračného bývania, to nie je len o neschopnosti ale o tolerancii a spolužití a sile rodiny, ktorá je dôležitá nakoľko samotný jedinec je ľahko zraniteľný

cafelatte
7. jan 2024

Tak mu to takto isto vysvetli, že dvom sa ťahá lepšie a bude spokojný.

mircalla
7. jan 2024

@terezka1947 Napisala to vo svojom prispevku

@romi0310 A com podla teba spociva samostatnost? Ze vies varit a postaras sa o domacnost a deti? To je podla mna uplne samozrejme. Skus definovat. Poloz si teda otazku, ci by si vedala uzivit deti sama. Predpokladam, ze bez pomoci nie.

jumama
7. jan 2024

Baby, ja neviem akosi zvlastne na to nahliadate, ale pre matku, co nema nejako vysoke vysoke vyzivne na dieta je skoro nerealne bez dvoch robot byvat samostatne. Vyzivne co ja viem 500-600, co by jej pokrylo aj cast toho najmu ci hypoteky. Ci uz by platila najom, ci hypoteku, to je skoro zajedno. A kto potom, ked bude matka stale v praci bude s dietatom?

Dokazete si predstavit, ze to nie je ziaden step back byt s rodicmi? Hlavne ak tie vztahy su dobre a vedia sa dohodnut a nezije na ich ukor, nakupy si robi sama a trosku im prispieva, pomaha, nenecha sa obsluhovat... Pretoze aj ti rodicia mozu mat potesenie z toho, ze je vnuca s nimi, prinasa to taku novu dynamiku, kokorazy su vztahy dlhodobo zijucich parov uz stereotypne a prave vnucata prinesu novy vietor, nieco znova stuzujuce vztah, davajuce mu noy zmysel.... vci ich vidia dedkovci vikendovo, ci takto v spolocnom byvani. Naviac dieta v nich ma vzor, namiesto chubajuceho otca, ma muzsky vzor v dedkovi a vidi fungujuci vztah, co je pre jeho vyvoj zase len dobre.

Keby tu napisala rozvadzajuca sa mama, ze ako ma riesit byvanie, asi by ste jej poradili navrat k rodicom. A ked to tak je afunguje to k obojstrannej spokojnosti, je to cudne.

hipuska
7. jan 2024

Ja neviem. Mne to nepríde vôbec divne, ze bývaš s rodičmi. Naopak, príde mi to celkom logické. Načo plalit 2x nájom keď sa môžete podeliť? To, že bývaš s rodičmi neznamená, že nemáš otrhnutu pupocnu šnúru. Všetko je o vzájomnej účte a rešpekte. Jeho by som sa rázne.opytala, prečo.ma také blbé poznámky. A kludne by som mu povedala, ze nemáš peniaze na vlastné bývanie, do podnájmu je nezmysel ísť. Načo sa hrat na niečo, čo.nie si? Aspoň uvidíš, ako sa zachová.

sheila121
Autor odpoveď zmazal
hipuska
7. jan 2024

@sheila121 a ako by si to inak nazvala, ak nie zbytocne vyhadzovanie peňazí? Ma predsa možnosť byvania.
@jumama to pekne vysvetlila. Vzťah je stále rovnaký: rodic-dieta. Ten sa nezmení, keď dosiahneš plnoletost.

mircalla
7. jan 2024

@sheila121 No vidis, nazory sa roznia. Ja tiez nerozumiem a nikdy rozumiet nebudem byvaniu s rodicmi ani svokrovcami v tomto veku z financnych dovodov

mircalla
7. jan 2024

@hipuska Byvanie s rodicmi v tomto veku je uplne chory slovensky fenomen. Nikde v zapadnej Europe to neexistuje. Mam kolegynu z Kermarku vek cca rovnako. Jej ex jej este robi zle a taha ju po sudoch, takze plati este aj pravnika. Prestahovala sa s dcerou do Bratislavy, nasla si tu pracu, plati si podnajom. Praca umoznuje home office, takze aj v pripade choroby nie je problem. Neostala v Kezmarku pri mamicke, hoci to bola ta lahsia cesta. Dokonca ju prepustili kym nastupila ku nam a bola mesiac bez prace

hipuska
7. jan 2024

@mircalla no, neviem ci by som porovnávala slovensko s inými krajinami. Ale teda, keď toto tvrdíš, tak si trochu mimo. Slovensko určite nie je jediné. V Poľsku sa stále stávajú veľké dvojgeneracne domy. Maďarsko, Česko to isté. A tam, kde si mladý po 18 zaobstaraju vlastne bývanie, sú väčšinou zadlzeny hypotékou do.konca života (ak niekto nemá uľahčenie štart do života.od rodičov, alebo je fakt extra šikovný, alebo dakde v zahraničí "čistil záchody "). Samozrejme, bavíme sa o.zene s 4 ročným dieťaťom.

romi0310
7. jan 2024

@mircalla a ty si niekedy bola taka hrdinka, ze si musela uzivit samu seba a svoje deti? Lebo lahko sa sudi za klavesnicou. Pises, ako keby sme zili v state, kde je svet gombicka. Predstav si, ze aj ja mam usetrene a keby prisla taka situacia tak by som to vedela, nakolko mam viac odrobene, ako mozno niektore ze y s troma detmi. A navyse mam rodinu, brata aj sestru, ktorí by mi mile radi pomohli, ako to aj teraz robime. Ved trosku premyslaj nad tym, co pises. Ked je nejaka zena ucitelka a ide podla tabulkoveho platu, tak co ma robit, ak ostane sama na dieta? Alebo sikovna zena, co zarobi 800€, ma male dieta, podnajom 500€? Teraz bud mudra a rad :D lebo vsetky zeny su tu vrcholove manazerky, lekarky, pravnicmy s 2000€ platom. Zena by vedela potiahnut aj dve prace, ale na ukor dietata. Potom sa tym detom nema kto venovat a potom to konci depresiami,sikanou atd.

januska12323
7. jan 2024

Bývanie s rodičmi predsa nemusí znamenať full servis ako v hoteli. V tvojom prípade je to úplne logické riešenie. Chlapovi by som vysvetlila, že nájom by som platiť sama nevedela a na toto bývanie môže pozerať ako na spolubývajúcich. Tam sa tiež delí nájom, domáce práce a iné veci, v čom je s rodičmi rozdiel? Iba to, že ste pokrvní príbuzný.

romi0310
7. jan 2024

@jumama uzasne vystihnute 🙂

mircalla
7. jan 2024

@romi0310 Ano, s cistym svedomim mozem povedat, ze dokazem uzivit seba a 2 deti.

beronsche
7. jan 2024

Chcela by som vidiet, kolko prispievateliek, ktore si myslia, ze je divne, ak slobodna matka s malym dietatom byva s rodicmi, by po rozvode zvladli vlastne byvanie....
Praca a osamely rodic, to je tazke uz same o sebe. Mne to pride ok, ak to vyhovuje obom stranam. A ak ma matka casom plan sa osamostatnit.

A ano, ak by 30r chlap s malym dietatom (!) byval u rodicov, nevidela by som za tym mama hotel..

Autorka - muza, s ktorym som bola 6x na rande by som nikdy so svojim dietatom nezoznamila! Ziaden spolocny program.

romi0310
7. jan 2024

@mircalla lenze zivot na Slovensku nekonci len v Bratislave. Skus ist byvat na vychod alebo niekam na Oravu a tam uvidis ake je to zarabat minimalku. To, ze ty sa tu nadnasas, aka si uzasna, sikovma a samostatna je sice peknee, ale autorke si nedala abaolutne ziadnubradu, iba utocenie, vyvysovanie. Ale pocitam, ze si sama ako prst a vsade tam, kde je pomoc a laska ti je nesympaticke, lebo ty si to nikdy nezazila...nakolko sa tu cudujes uplne normalnym veciam

mircalla
7. jan 2024

@romi0310 Ja by som na vychode ani na Orave v zivote nebyvala, isla by som odtial okamzite po strednej skole prec. Bud aspon do Bratislavy (tiez sice ziadna vyhra) alebo casom do Rakuska. Byvala som dobrovolne rok vo Zvolene a stacilo mi.

romi0310
7. jan 2024

@mircalla ale stale je to len ja, ja,ja :D nikoho nezaujima, ako ty zijes, aka si sikovna a pod. Autorka sa pytala uplne na inu vec a nie na tvoje blaboly furt doookola len o tebe a nic k veci. Porad jej, ako ma uzivit seba a dieta z minimalnej mzdy a potom tu mozes sebaprezentovat.

lujza123
7. jan 2024

Ked povedal ze mu to nevadí tak nerieš.
Proste sa pýtal, to je cele. Ja tiez nechápem bývaniu s rodičmi, na druhu stranu tiez som bola sama s dieťaťom. Jeden rodič to nema ľahké ani po tej finančnej stránke ani po psychickej.
Byt nonstop sam s dieťaťom je vyčerpávajúce. Dospely človek potrebuje aj nejakú socializáciu s dospelými, bezdetný ked býva sam ide von, zacvičiť si, do kina, chatuje s inými ľuďmi. Ide si kam chce kedy chce
Mama ktorá sa sama stara o dieťa tých možnosti moc nema, 5 ročného sa nedá len tak nechat samého doma.

mircalla
7. jan 2024

@romi0310 Ja jej nabudem radit ako ma uzivit dieta. Ona si je zodpovedna za sucasnu situaciu. Kazdy je zodpovedny za vsetky rozhodnutia, ktore v zivote urobi Tiez som urobila x zlych rozhodnuti. Treba sa snazit do podobnej situacie nedostat, to je jedina rada, ktoru mam.

Prakticky jemu to nevadi, len sa cuduje. Mozno budu spolu este 2 tyzdne a neni co riesit. Mozno ostanu spolu byvat a budu stastni az do smrti. Mozno budu spolu byvat a ked sa casom nahodou rozidu, tak co...opat pojde rodicom. Chapes tu pointu?