icon

Je chudoba na Slovensku len ilúziou?

samo789
24. sep 2025

Ako moze byt na Slovensku chudoba, ak Modry konik vravi opak ???

Ked clovek nazrie do diskusii na Modrom koniku, vyzera to, akoby niektore slovenske domacnosti zili v uplne inej realite nez ta, o ktorej sa bezne hovori v mediach. Najdes tu prispevky, kde sa opisuje rodinna dovolenka za 15 000 eur, akoby to bola samozrejmost. Inde sa spomina najom alebo hypoteky, ktora vychadza aj na 1 200 eur mesacne, k tomu potraviny pre rodinu za dalsich 1 200 eur mesacne. V diskusiach o energiiach sa objavuju cisla, ktore dosahuju 300 eur mesacne, pricom niektori spominaju jednorazove nedoplatky za plyn az vyse tisicky. Deti navstevuju drahe kruzky , jazdenie na konoch ci hokej, kde rodicia platia aj200 az 250 eur mesacne za jedno dieta. Ak sa niekto rozhodne poslat potomka na vysoku skolu do zahranicia, uvadzaju sa rocne naklady pokojne az do 20 000 eur. Len na bezny chod domacnosti, ked sa scitaju tieto maximalne cisla, to robi zhruba 3 700 az 4 000 eur mesacne, co znamena vyse 45 000 eur rocne, a to este bez luxusnej dovolenky a zahranicneho skolneho. Ked sa tieto polozky pridaju, dostavame sa k cislám okolo 60 000 az 80 000 eur rocne...

V tych istych diskusiach zeny uvadzaju, ze rodinne prijmy mozu dosahovat aj 4 000 eur mesacne, co by pre vacsinu obyvatelstva posobilo ako nedosiahnutelny sen. Ked sa na tieto najvyssie sumy clovek pozrie naraz, vychadza obraz domacnosti, ktore utracaju tolko, ze otazka chudoby na Slovensku sa zda byt vzdialena realita. Realne vacsina ludi zije s ovela nizsimi vydavkami a prijmami. No pri citani Modreho konika sa naozaj moze zdat, ze namiesto chudoby zije cast Slovenska v uplnom luxuse.
Tot moj pohlad na Modry konik po par dnoch studovania

hellwant
24. sep 2025
@anonym_ea81af

no ale je to vsetko relativne, my s muzom mame prijem v cistom spolu okolo 8 tisic a viac a vo firme, kde pracujem ja, sme najmenej majetni s najnizsimi prijmami a to sme stred slovenska, vela ludi sa ma naozaj dobre, a nie su to vsetko len lekari a vrcholovi manazeri

@anonym_ea81af To mate super s takymi platmi je 500 000 portfolio v akciach za 10 rokov v pohode hotove a na dôchodok sa da isť v skoršom veku a aj si to viete užiť. 🙂

anonym_2b72dc
24. sep 2025

Tak si precitaj relevantne statistiky a nie MK...
Chudobni asi nemaju cas vypisovat na MK.

Mna tu minule sokovalo, ze dospela zena napisala, ze este nikdy nebola pri mori. Ja som ako dieta bola urcite z chudobnejsej rodiny (ak porovnam so spoluziakmi co sa tyka oblecenia, pomocok, jedla a ako sme byvali), ale k moru sme sli. Tak sme na tom asi az tak zle neboli 🤔 a sa dalo nieco nasetrit, lebo to neslo na blbosti ako sladkosti, cigarety, alkohol, automaty (casty problem rodin z generacnej chudoby, ze im peniaze len tak zmiznu na zavislosti).

A niektori tu placu, ze ich prvak vysiel v septembri 200€, ale maju nove auto na lizing za 700 mesacne (naco?!), tak mi to pripada vtipne, ze ocakavany vydavok na decko ich zarazil.

Velmi podstatne je ako peniaze minas. My mame s muzom dokopy okolo 5 tisic v cistom mesacne. Nase auto stalo menej, nasa najdrahsia dvojtyzdnova dovolenka stala menej. Nas byt nebol taky drahy, takze mame nizku hypo, lebo sme nepotrebovali hacienfu v centre mesta, hoci hypo by sme na to dostali. Na druhej strane vieme si dopriat na jedle, zazitkoch, mesacne ide na kulturu a zazitky aj 500 € 🤷🏻‍♀️

petronelag
24. sep 2025
@anonym_2b72dc

Mna tu minule sokovalo, ze dospela zena napisala, ze este nikdy nebola pri mori. Ja som ako dieta bola urcite z chudobnejsej rodiny (ak porovnam so spoluziakmi co sa tyka oblecenia, pomocok, jedla a ako sme byvali), ale k moru sme sli. Tak sme na tom asi az tak zle neboli 🤔 a sa dalo nieco nasetrit, lebo to neslo na blbosti ako sladkosti, cigarety, alkohol, automaty (casty problem rodin z generacnej chudoby, ze im peniaze len tak zmiznu na zavislosti).

A niektori tu placu, ze ich prvak vysiel v septembri 200€, ale maju nove auto na lizing za 700 mesacne (naco?!), tak mi to pripada vtipne, ze ocakavany vydavok na decko ich zarazil.

Velmi podstatne je ako peniaze minas. My mame s muzom dokopy okolo 5 tisic v cistom mesacne. Nase auto stalo menej, nasa najdrahsia dvojtyzdnova dovolenka stala menej. Nas byt nebol taky drahy, takze mame nizku hypo, lebo sme nepotrebovali hacienfu v centre mesta, hoci hypo by sme na to dostali. Na druhej strane vieme si dopriat na jedle, zazitkoch, mesacne ide na kulturu a zazitky aj 500 € 🤷🏻‍♀️

@anonym_2b72dc Pri financiach je dôležité aj vedieť si ich správne rozdeliť, to je základ.

marsmykkok
24. sep 2025
@anonym_2b72dc

@anonym_2b72dc Presne drahé domy, autá, dovolenky a vyplakávanie napríklad že treba na stužkovú ušetriť za 4 roky spolu 400 eur... Ja som bola z chudobnej rodiny, ale mala som vždy pomôcky, najviac vyplakávali a nechceli deťom napríklad dať peniaze na pracovné zošity práve rodičia čo mali nový dom a peňazí dosť...

janababana
24. sep 2025
@samo789

@anonym_41dc7f ibaze taketo prispevky boli prevazne anonymne, a tam tazko povedat ci sa niekto zabava alebo je to realita

@samo789 vidis, akurat si si odpovedal preco odpovede na MK nebrat prilis vazne 😏

maranta_leuconeura
24. sep 2025
@marsmykkok

@anonym_2b72dc Presne drahé domy, autá, dovolenky a vyplakávanie napríklad že treba na stužkovú ušetriť za 4 roky spolu 400 eur... Ja som bola z chudobnej rodiny, ale mala som vždy pomôcky, najviac vyplakávali a nechceli deťom napríklad dať peniaze na pracovné zošity práve rodičia čo mali nový dom a peňazí dosť...

@marsmykkok toto ja nechapem. Nepoviem, ked sa niekomu necakane pokazi dvojrocny spotrebic po zaruke (co este mal vydrzat) alebo mu vietor odnesie strechu... Ale ked mas dieta, vies, kolko to kazdy zaciatok roka stoji, lebo vsetko sa plati naraz na pol roka/cely rok. A aj tak su ludia kazdy rok z toho prekvapeni ako zo snehu v decembri

anonym_186156
24. sep 2025
@anonym_ea81af

@anonym_186156 tak ale to je o financnej ne-gramotnosti, tu kazdy druhy, hlavne nevzdelana cast obyvatelstva, co pride k peniazom si ako prve kupi auto - bezne pri ankete, co by ste urobili, keby ste teraz vyhrali, hned prva odpoved vzdy, kupim si auto

este dve generacie musia umriet, aby sa ludia naucili investovat peniaze inde ako do bytu a auta

@anonym_ea81af tak do bytu je dobrá investícia. Jedna z najlepších

anonym_ce5110
24. sep 2025
@zmrzlinka2021

@januska12323
Lenze tie zeny uz maju po materskej a mali by pracovat, teda ak by museli. Evidentne k tomu nie sú nutene.

@zmrzlinka2021 aj ja som kedysi položila takéto otázky, okrem otázky kedy príde rodičák?...začala som pracovať hneď ako sa dalo, pri 15m dieťati už n plný úväzok. do dnes chodím do práce s 20 ročným autom, muž mal skoro 50 ked prvý krát videl more, deti mali 15-16. Aj dom sme kupovali za BA očami pozerané za smiešnu cenu. Keď som už nedostávala mzdu a rodičák zároveň poriadne to bolo cítiť. Nie som tým sama, väčšina ľudí z môjho okolia je na tom rovnako, alebo to zabalili a odišli het

tykat
25. sep 2025

@samo789 staci pozriet do supermarketov, na Nivach dennodenne voziky plne, parkoviska plne, ludi davy, foodcourty napchate do prasknutia kazdy den a to obedy stoja 8€ a viac, kaviarne plne, denne rano vidim kopec dochodcov kavicka croissant, v Yeme rady a kosiky plne. Dovolenky rozchytane este v marci. Lyzovacky zabookovane od leta. Teraz vlaky plne dochodcov s kuframi na trase Komarno-BA co idu z a na pobyty. Studenti sa bezne stravuju vo foodcourtoch ziadne lepenaky z domu, mekac vzdy plny. Ludia co stretavam sa vobec nemaju zle. Susedia po dve auta, hypoteky, deti aj v sukromnych skolach, na kruzkoch, wolt s jedlom sa miha na ulici jeden za druhym. Nove pidibyty sa v BA rozchytaju ako teple rozky za ceny domov v okresnych mestach. BA nema velmi dovod strajkovat kvoli materialnej nepohode.
Otazka je kto podchyti tych ktori sa maju materialne naozaj zle a budu sa mat este horsie. To su ti ktori nadavaju a nakoniec sa prisposobia. Do rizota pomelu o spekacku menej, nedelne rezne vyklepu na tensie a viac si rozriedia sirupovu vodu, v zime pritiahnu kurenie a daju si o vrstvu viac a kupat sa budu raz do tyzdna. Tito strajkovat nepojdu.
Takze ostavaju ti ktori strajkuju z presvedcenia ze tato krajina sa ruti ideologicky do zahuby. A tych az tak vela nie je.

samo789
autor
25. sep 2025
@anonym_1e33c4

Cestoviny si už dojedol?😄

@anonym_1e33c4 ale kdeze, este stale ich je asi na veceru a zajtrajsie ranajky... len presolenee☹

anonym_ce5110
25. sep 2025
@tykat

@samo789 staci pozriet do supermarketov, na Nivach dennodenne voziky plne, parkoviska plne, ludi davy, foodcourty napchate do prasknutia kazdy den a to obedy stoja 8€ a viac, kaviarne plne, denne rano vidim kopec dochodcov kavicka croissant, v Yeme rady a kosiky plne. Dovolenky rozchytane este v marci. Lyzovacky zabookovane od leta. Teraz vlaky plne dochodcov s kuframi na trase Komarno-BA co idu z a na pobyty. Studenti sa bezne stravuju vo foodcourtoch ziadne lepenaky z domu, mekac vzdy plny. Ludia co stretavam sa vobec nemaju zle. Susedia po dve auta, hypoteky, deti aj v sukromnych skolach, na kruzkoch, wolt s jedlom sa miha na ulici jeden za druhym. Nove pidibyty sa v BA rozchytaju ako teple rozky za ceny domov v okresnych mestach. BA nema velmi dovod strajkovat kvoli materialnej nepohode.
Otazka je kto podchyti tych ktori sa maju materialne naozaj zle a budu sa mat este horsie. To su ti ktori nadavaju a nakoniec sa prisposobia. Do rizota pomelu o spekacku menej, nedelne rezne vyklepu na tensie a viac si rozriedia sirupovu vodu, v zime pritiahnu kurenie a daju si o vrstvu viac a kupat sa budu raz do tyzdna. Tito strajkovat nepojdu.
Takze ostavaju ti ktori strajkuju z presvedcenia ze tato krajina sa ruti ideologicky do zahuby. A tych az tak vela nie je.

@tykat už som čakala že niekto vytiahne plné košíky v supermarketoch 😱.
Až na tie supermarkety to v chudobných končinách SVK nie je, u nás krachujú malé prevádzky, 99% ľudí z môjho okolia nechodí na lyžovačku a na dovolenku asi 50%, možno menej aj nie letecky All inclusive. .Tak za mňa : Kávu inde ako doma či v práci som si dala na pumpe v HU keď sme sa vracali z dovolenky, v mekáči som bola za celý život 2x (to.j. skoro50r), tento rok som ešte nemala donášku jedla, jazdím na 20r aute. Moje deti študujú na štátnom gymku, nosia si stravu z domu nie lepeňák, ale niečo čo si vedia zohriať a ovocie zo záhrady. Moji rodičia dôchodcovia a ďalší dôchodcovia v mojom okolí nejazdia na pobyty, a keď aj dakam idú tak idú k lekárovi, do nemocnice a pod. a nielen tento rok ale posledných 10r.

zuzanka.zuzu
25. sep 2025
@anonym_f8ac44

Sú tu extrémy: aj diskusie, ako vyžiť z 50€ dva týždne do výplaty, a potom opačné , napr komentár asi včera som čítala, že "ja miniem len na krúžky dieťaťa 500€ mesačne, nechápem, ako môže niekto mať viac detí a dopriať im čo potrebujú" ...sa dívam...zlato, pridaj tri stovky a to je moja výplata 🤪 nedá sa zovšeobecňovať, jednak sú príjmy ľudí rôzne, a jednak aj výdavky a priority (ja by som 500€ za krúžky nedala, ani keby som na to mala)..…

@anonym_f8ac44 dala by si 😉 to sa len tak hovorí že nedala ani keby som mala. si zober že niekto zarobí 1000, z toho 300 hypotéka, 50 krúžky pre deti atď atď no a niekto zarobí 10 000, z toho 3000 hypotéka, 500 krúžky pre deti... chápeš?

anonym_f8ac44
25. sep 2025
@zuzanka.zuzu

@anonym_f8ac44 dala by si 😉 to sa len tak hovorí že nedala ani keby som mala. si zober že niekto zarobí 1000, z toho 300 hypotéka, 50 krúžky pre deti atď atď no a niekto zarobí 10 000, z toho 3000 hypotéka, 500 krúžky pre deti... chápeš?

@zuzanka.zuzu nedala, ja neviem aký krúžok môže stáť toľko veľa, predpokladám že nejaký hokej alebo čo, ale ja absolutne netúžim mať z detí profesionálnych športovcov. A rovnako máme pravidlo, že jeden, maximálne dva krúžky na dieťa, lebo my chceme mať aj rodinný život a nielen denno denne voziť deti z kruzka na krúžok. Moje deti čo chodia na krúžky, tak stoja priemerne 20€ mesačne. Proste nie, nedala by som viac. Máme proste iné hodnoty a životný štýl.

vladuska20
25. sep 2025
@anonym_f8ac44

@zuzanka.zuzu nedala, ja neviem aký krúžok môže stáť toľko veľa, predpokladám že nejaký hokej alebo čo, ale ja absolutne netúžim mať z detí profesionálnych športovcov. A rovnako máme pravidlo, že jeden, maximálne dva krúžky na dieťa, lebo my chceme mať aj rodinný život a nielen denno denne voziť deti z kruzka na krúžok. Moje deti čo chodia na krúžky, tak stoja priemerne 20€ mesačne. Proste nie, nedala by som viac. Máme proste iné hodnoty a životný štýl.

@anonym_f8ac44 to mas pravdu,hlavne to menezovanie vozenia.Nechcela som malej zrusit tanecnu,lebo chodia na rozne sutaze a rada tancuje.Ma 3krat tyzdenne trening,dalsi cestovatelsky v skole,tam budu prevazne cez vikendy chodit na vylety,v oktobri sa chystaju do Ba.
Dalsi 3ja chodia na box,trening 2krat do tyzdna,ale zase oni vedia chodit aj autobusom.Za box 30eur mesacne na 1,a tanecny zase 90eur na pol roka.Neni su to palky,na zrujnovanie ale narocne na to menezovanie ked obaja chodime na smeny.

anonym_58cd4a
25. sep 2025

Vyrastala som v chudobe, kúpali sme sa v potoku, ja uťahujem opasok celý svoj život.
Nasporila som si na new auto, nech to para tlačí a plno otázok počúvam, kde som na to nabrala😅
Nikto nevidel(našťastie) že dovolenky som trávila na balkóne a oblečenie som prešívala aby bolo ,,moderné, že v kine som bola 2x v živote atď
Mne to robí dobre, že mi ,,závidia,, a začalo ma okolie evidovať tým novým autom, smiešne aký obrat, dotiaľ sa ludia hrali, že ma nevidia, aby ma ani pozdraviť nemuseli.
Prečo to tak je?
Ja chápem, že si podobní sebe vedia pokecať o dovolenkách atď ale aj tak to nastavenie materiálne je otrasné, teraz zazerajú zasa že mám novšie auto, vidím to a prídu mi smiešny.

zuzanka.zuzu
25. sep 2025
@anonym_f8ac44

@anonym_f8ac44 lebo nemáte životný štýl ako majú rodičia ktorí toľko zarábajú 😉 všetko so všetkým súvisí 😉 ty posudzuješ vás-aktuálnych so životom rodiny s iným štandardom 🤷 opakujem, dala by si. aj tie drahé školy, dala by si. a tu vôbec nejde o "neviem aký šport" žiadny profi, normálne krúžky

simca06022011
25. sep 2025

@samo789 na mk je uzka skupina zien.. ved si len vezmi, ze mame tu cas v pracovnej dobe vypisovat... :D to nie je preprezentativna vzorka naozaj.

bomba36
25. sep 2025
@anonym_2b72dc

@anonym_2b72dc tiež som pri mori bola až ako dospelá, lebo na to nebolo. Ale dostala som zase niečo, čo by sa zišlo každému - vzdelanie. Našťastie, aspoň nad týmto rodičia premýšľali a teraz už sa mám oveľa lepšie.
Pamätám si, mala som asi 14-15 keď mama stretla nejakú známu v meste a zakecali sa, a tá ženská začala rozprávať o svojom synovi ako mu nejde škola, nič nevie a na to dodala - ešte že je sprostý, lebo ona na nejaké školy aj tak peniaze nemá. Toto je asi jedna z najväčších hlúposti, ktorú som v živote počula.

anonym_f8ac44
25. sep 2025
@zuzanka.zuzu

@anonym_f8ac44 lebo nemáte životný štýl ako majú rodičia ktorí toľko zarábajú 😉 všetko so všetkým súvisí 😉 ty posudzuješ vás-aktuálnych so životom rodiny s iným štandardom 🤷 opakujem, dala by si. aj tie drahé školy, dala by si. a tu vôbec nejde o "neviem aký šport" žiadny profi, normálne krúžky

@zuzanka.zuzu životný štýl nie je určovaný len peniazmi, ale aj životnými hodnotami. Nie, nedala by som. Kebyže mám viac peňazí, išla by som na viac rodinných dovoleniek. Kúpili by sme ešte jedno auto. Mala by som viac detí. Ale určite by som nevláčila deti z kruzka na krúžok a dávala za to stovky eur. Ja vyslovene NEchcem, aby z deti boli profi športovci, aj kebyže na to mám, nedávala by som toľko do športu.

anonym_679c31
25. sep 2025

My sme stredná trieda, zarábame spoločne s manželom 2000ku mesačne a žijeme dobre nič nám nechýba. Máme vlastné bývanie na hypotéku, dve deti, psa mačku, mám 20 ročne auto manžel 15 ročne, chodíme do kina aj na dovolenky, nakupujem to čo nám treba, žiadne blbosti. Deti chodia na krúžky v rámci školy, 500 eur by som na krúžok určite nedala. Syn má nové okuliare, dcéra strojček na zuby. Aj si doprajeme aj si ušetríme.

vladuska20
25. sep 2025

Je ale sranda ako sa ludia povazuju za triedu,ci vrstvu.Ja sa povazujem iba za normalnu zenu,matku teda normalny,pracujuci ludia,rodicia,co sa staraju o deti.Obaja pracujeme v rovnakej firme,na smeny,aby okrem fin.zabezpecenia sme boli vzdy 1 z nas s nimi doma.A prijem som uz pisala v inej teme,muz ma este viac.Takze dokopy su to krasne peniaze a ked su 13te platy,14te a ine bonusy tak to je ozaj parada.

anonym_d0c1b7
26. sep 2025
@samo789

@anonym_be6b8c
@kiki68 trebarz ja mam susedov nieco ako mega podnikatelov, maju 3 firmy a kadeco ine, ale ziju priemerne, skromne, casto stretam susedu v obchode ako kupuje neznackove veci a dokonca v zlave, chodia na dovolenky ale bezne krajiny ako tureco a podobne. pritom vsetci o nich vedia ze maju desiatky zamestnancov a techniky za miliony euro. .. tak mitak pride divne ak sa na modrom koniku objavi zrovna zienka ktora ma potrebu sa tym pochvalit alebo ked aj vymyslene napisat. ked trebarz o nich viem ze by to nikdy neurobili.

@samo789 citala som len cast na prvej strane, tak na to zareagujem. Aj nase mesacne vydavky su okolo 3700 eur a to bez tych dovoleniek. A teda stravujěe sa mimo domu minimalne, velke nakupy robim v lidli a nechodime do extra drahych destinacii na dovolenky. A aj tak nam pri dvoch autach, starom chorom psovi a dvoch skolopovinnych detoch vyjdu mesacne vydavky na takej urovni. A k tomu cast oblecenia maju deti zdedenu ci pozicanu zadarmo a ja s manzelom si kupujeme nove kusy oblecenia len ako nahradu za znosene.

anonym_d0c1b7
26. sep 2025
@anonym_f8ac44

@zuzanka.zuzu životný štýl nie je určovaný len peniazmi, ale aj životnými hodnotami. Nie, nedala by som. Kebyže mám viac peňazí, išla by som na viac rodinných dovoleniek. Kúpili by sme ešte jedno auto. Mala by som viac detí. Ale určite by som nevláčila deti z kruzka na krúžok a dávala za to stovky eur. Ja vyslovene NEchcem, aby z deti boli profi športovci, aj kebyže na to mám, nedávala by som toľko do športu.

@anonym_f8ac44 dovolim si zareagovat. Ja som dala za minuly skolsky rok za kruzky dvoch deti mesacne v priemere necelych 320 eur. A nemam zivotne hodnoty nastavene tak, ze z nich chcem profisportovcov. Mali v tom aj doplatenu anglictinu, mladsi vytvarnu...obaja chodili aj na sportove kruzky, ja to povazujem za dolezitu sucast (nielen) zdraveho vyvoja deti. A napriklad plavanie je pre mna dolezite, pretoze vediet plavat na slusnej urovni je pre mna zakladny skill. Zaroven obe deti boli od babatka rehabilitovane, jedno bolo hypotonicke, druhemu rastie chrbtica krivo, tak toto mi pride lepsia varianta (aj ked drahsia) akoby doma mali denne na zinienke cvicit 15-30 minut. Takto odcvicia viac, pohyb maju vsestranny (maju viacere typy pohybovych kruzkov) a su zaroven v kolektive. Istotne im to dava viac pridanych hodnot ako to cvicenie doma. Cize je to uhol pohladu, nie je to len o tom prevlacani deti (aj ked ano, chce to dobry manazment casu).

evka52
26. sep 2025

Ináč dosť ma štve, ako o príjme 4000-5000 eur v domácnosti hovoria ako o luxuse, teraz nemyslím len autora, ale napríklad aj prístup vlády, ze nám zobrali danové bonusy, zvýsili brutálne odvody a pod.. pritom sa neberu do uvahy dolezite veci, ako napriklad to, ze casto je takata lepsie platena praca iba vo vacsich mestach, kde je drahe byvanie, pricom sa bavme “len” o klasickom 2-3 izbovom mensom byte, cize len tam odide 1000 eur.. dalej mozu mat aj ine vydavky, napriklad spojene so starostlivostou o clenov rodiny, chorych ci starych, ktorym nestaci dochodok na vykrytie liekov, potravin, opatrovatelky, domova a pod, ked sa jedna o viacere taketo osoby, ktorym chces financne pomoct, znova tisicka prec… a mnoho inych vydavkov, ktore suvisia s inymi vecami, nie luxusom a rozhadzovanim penazi..musis nieco aj odlozit, treba financnu rezervu, takze sa dostavame k tomu, ze aj my “milionari” realne ako domacnost s detmu fungujeme s 1000-1500 eurami, z coho teda nevychadzaju ani najdrahsie kruzky, ani drahe restiky, luxusne auta ci dovolenky, ale normalny zivot, pricom by som v dnesnej situaciu povedala, ze kazdy si uz musi davat pozor s vydavkami a nikto nema lahke “vyzit”… ja len na margo toho, ze ak niekto zaraba viac, tiez ma na Slovensku problem zit “slusne a dopriat si”. Takze nie nie je to iluzia.

anonym_f8ac44
26. sep 2025
@anonym_d0c1b7

@anonym_f8ac44 dovolim si zareagovat. Ja som dala za minuly skolsky rok za kruzky dvoch deti mesacne v priemere necelych 320 eur. A nemam zivotne hodnoty nastavene tak, ze z nich chcem profisportovcov. Mali v tom aj doplatenu anglictinu, mladsi vytvarnu...obaja chodili aj na sportove kruzky, ja to povazujem za dolezitu sucast (nielen) zdraveho vyvoja deti. A napriklad plavanie je pre mna dolezite, pretoze vediet plavat na slusnej urovni je pre mna zakladny skill. Zaroven obe deti boli od babatka rehabilitovane, jedno bolo hypotonicke, druhemu rastie chrbtica krivo, tak toto mi pride lepsia varianta (aj ked drahsia) akoby doma mali denne na zinienke cvicit 15-30 minut. Takto odcvicia viac, pohyb maju vsestranny (maju viacere typy pohybovych kruzkov) a su zaroven v kolektive. Istotne im to dava viac pridanych hodnot ako to cvicenie doma. Cize je to uhol pohladu, nie je to len o tom prevlacani deti (aj ked ano, chce to dobry manazment casu).

@anonym_d0c1b7 píšeš angličtina, výtvarná, šport. Syn chodil do ZUŠ na výtvarnú, to bolo 20€ mesačne, už nechodí, teraz má jazykovku, to je 20€ mesačne a karate, 20€ mesačne. Dcéra chodí na klavír, 20€ mesačne a tanečnú má v škole zdarma, na to využila vzdelávací poukaz. Plávanie považujem tiež za veľmi dôležité, to chodia na týždňové kurzy už od škôlky, to je ale jednorazová záležitosť a stojí to 50€ na týždeň. V lete chodia pravidelne do plavecké ho tábora, ale tábory sem nerátam. Čiže každé moje dieťa má jeden skôr vedomostný krúžok a jeden športový, a každé dieťa má vyjde na 40€ mesačne. Syn má karate dvakrát do týždňa a raz trojhodinovú jazykovku, ja ani neviem, ako by zvládal niečo ďalšie. Nechápem, kde davate 320€....sme veľké krajské mesto a takto tu idú ceny krúžkov, ja fakt neviem, či to máte nejaké súkromnych lektorov jazyka jeden na jedného alebo profi šport alebo čo ...

anonym_d0c1b7
26. sep 2025
@anonym_f8ac44

@anonym_d0c1b7 píšeš angličtina, výtvarná, šport. Syn chodil do ZUŠ na výtvarnú, to bolo 20€ mesačne, už nechodí, teraz má jazykovku, to je 20€ mesačne a karate, 20€ mesačne. Dcéra chodí na klavír, 20€ mesačne a tanečnú má v škole zdarma, na to využila vzdelávací poukaz. Plávanie považujem tiež za veľmi dôležité, to chodia na týždňové kurzy už od škôlky, to je ale jednorazová záležitosť a stojí to 50€ na týždeň. V lete chodia pravidelne do plavecké ho tábora, ale tábory sem nerátam. Čiže každé moje dieťa má jeden skôr vedomostný krúžok a jeden športový, a každé dieťa má vyjde na 40€ mesačne. Syn má karate dvakrát do týždňa a raz trojhodinovú jazykovku, ja ani neviem, ako by zvládal niečo ďalšie. Nechápem, kde davate 320€....sme veľké krajské mesto a takto tu idú ceny krúžkov, ja fakt neviem, či to máte nejaké súkromnych lektorov jazyka jeden na jedného alebo profi šport alebo čo ...

@anonym_f8ac44 ok. takze byvam v BA. Vytvarna bola este v ramci skolky, cena bola dobra. Anglictina pre skolkara lacnejsia, pre skolacku 235 eur na polrok, 2xtyzdenne. Dobre vediet plavat sa neda z kurzu tyzdnoveho. Deti chodia 1xtyzdenne, chcem aby vedeli ovladat vsetky styly na slusnej urovni. 50-55 eur mesacne pre jedno dieta. Judo 2x tyzdenne 40 eur. Lezenie su dalsie peniaze, to sa plati na casove obdobie dlhsie, neviem vycislit mesacne, ale lacne to nie je. Vzdelavaci poukaz darovavame skolam (teraz uz aj za prvaka), pretoze im robia bonusove kruzky v ramci druziny a pride mi to k nim fer. Tie kruzky samozrejme neratam do tej sumy. Potom pohybovka tiez raz za pol rok synovi bola asi 200 na polrok? Nechce sa mi to teraz dohladavat. A potom bol zo skolky kurz korculovania a to potom chodili este dalej obe deti, lebo ich to velmi bavilo a ucili sa tam ine veci ako ked ideme len sami na stadion. Neviem ci som este nieco zabudla, kazdopadne nie som povinna to tu vycislovat, ale ano, maju vela kruzkov, pretoze ich chcu a vsetky okrem toho korculka a vytvarky povazujem v ich pripade tie ostatne aj za potrebne. Ja si vediem domace uctovnictvo odkedy som osamostatnena od rodicov, takze prehlad mam dobry a takto to cenovo v BA vychadza. Kazdopadne ja netvrdim, ze to tak musia mat aj iny, ale jazyky plus sporty sa vedia pri dvoch detoch na taketo sumy vysplhat. Ja radsej usetrim inde, toto je pre mna jedna z priorit.

anonym_d0c1b7
26. sep 2025
@anonym_f8ac44

@anonym_f8ac44 a vidis tie cenove rozdiely medzi inym velkym krajskym mesto (predpokladam) a BA. Judo sa da prirovnat ku karate a u vas 2x tyzdenne 20 eur, u nas bolo 40 minuly sk rok a teraz je 45, lebo dvihli najom telocvicne. To judo povazujem za lacny kruzok, kedze je 2x tyzdenne po 1,5 hodiny, tak je to za mna stale super deal. A u nas jazykovka 2x tyzdenne po hodine a vyjde to cez 50 eur mesacne... Take su tu ceny.

anonym_f8ac44
26. sep 2025
@anonym_d0c1b7

@anonym_f8ac44 a vidis tie cenove rozdiely medzi inym velkym krajskym mesto (predpokladam) a BA. Judo sa da prirovnat ku karate a u vas 2x tyzdenne 20 eur, u nas bolo 40 minuly sk rok a teraz je 45, lebo dvihli najom telocvicne. To judo povazujem za lacny kruzok, kedze je 2x tyzdenne po 1,5 hodiny, tak je to za mna stale super deal. A u nas jazykovka 2x tyzdenne po hodine a vyjde to cez 50 eur mesacne... Take su tu ceny.

@anonym_d0c1b7 tak Bratislava je vidím iná liga, štát v štáte. Ja by som tam žiť nechcela. Moji vedia plávať dobre, dvakrát ročne týždenný kurz (zo školy plus tábor) im stačí na to. Ja deti tiež podporujem v tom, co chcú robiť ( syna prestala baviť výtvarná, išiel na angličtinu), ale vždy je u mňa podmienka max dva krúžky na dieťa. Ja chcem, aby boli aj doma, aby sme spoločne večerali, aby sa aj s deťmi z ulice stíhali zahrať...toto je to, o čom som písala v úplne mojom prvom príspevku, že to je náš životný štýl, že aj kebyže mám viac peňazí, ja nedám deti na 10 rôznych krúžkov - to bola moja pointa.....

anonym_d0c1b7
26. sep 2025
@anonym_f8ac44

@anonym_d0c1b7 tak Bratislava je vidím iná liga, štát v štáte. Ja by som tam žiť nechcela. Moji vedia plávať dobre, dvakrát ročne týždenný kurz (zo školy plus tábor) im stačí na to. Ja deti tiež podporujem v tom, co chcú robiť ( syna prestala baviť výtvarná, išiel na angličtinu), ale vždy je u mňa podmienka max dva krúžky na dieťa. Ja chcem, aby boli aj doma, aby sme spoločne večerali, aby sa aj s deťmi z ulice stíhali zahrať...toto je to, o čom som písala v úplne mojom prvom príspevku, že to je náš životný štýl, že aj kebyže mám viac peňazí, ja nedám deti na 10 rôznych krúžkov - to bola moja pointa.....

@anonym_f8ac44 tak zasa oni sa stihnú aj pred domom zahrať a aj spolu večeriame. Ok. plávanie nie je iba o štýle, vravím, že jedno dieta bolo hypotonické, druhému krivo rastie chrbtica, obe hypermobilné. Asi sa zhodneme, že plávanie je ideálny šport. Mladší chodil na všeobecnú pohybovú prípravu, staršia liezť na steny, ortopéd odporučil aj mladšiemu lezenie, ale zrušila som pohybovku, lebo nastúpil do školy teraz a to mi príde príliš. V škôlke mal anglinu a výtvarku, to teraz nebude mať, angličtinu naviac pridáme, keď sa zžije so školou. Staršia má tie dva pohybové krúžky ako mladší plus to judo, čiže sport 4x týždenne. Ale to bolo dieťa, ktoré bolo v rehabilitačnom stacionári a teraz je perfektná v tom pohybe, kondička neskutočná, kým to ona chce to nezruším, ale nútiť ju tiež nebudem. Angličtina už v jej prípade je niečo na čom mi tiež záleží. Uznávam, že korčulovanie nemuseli mať (okrem toho čo išiel mladší zo škôlky), lenže na tom kurze skôlkárskom sa naučil ako tak korčuľovať a chceli sme to podporiť a keď to staršia videla tak nás uprosila, aby mohla chodiť, lebo chce vedieť viac ako len obyčajný základ. Tak som povolila. Ja nie som zástancom 10-tich krúžkov. Len píšem ako sa dá oplieskať 317 eur mesačne po dobu 10 mediacov v roku :D Lebo napriek tomu sme dospeli k tomuto a to staršia mala prvý krúžok ako čerstvo 6-ročná a mladší vo veku 5 rokov. A súvisí to aj s touto témou , nemusíš jazdiť v drahom aute, mať šperky, vlasy od kaderníka, manikúru a kozmetiku, môžes peniaze oplieskať aj takto neviditeľne. Hlavne v Bratislave veľmi jednoduchá úloha :D