icon

Je lepší bývať v byte alebo v dome s dvomi deťmi?

julisa267
26. aug 2015

co je lepsie byvat v dome ci v byte s dvoma detmi som z domu ale byvame v byte a uz mi tu vsetko vadi susedia ako sa ani nepozdravia chodia okolo seba ako duchovia nejak som nezapadla a ohovaranie starych babiek pred nasimi dverami nechapem je tu este jedna mlada rodina ktora ma tiez male deti ale oni tu takmer vôbec nebyvaju takze ich deti nieje pocut a susedy si ich chvalia a pchaju saim do rit....neviem niekto by mi mohol vyvsvetlit ako funguje byvanie v byte lebo to nejak nechapem ako to vlastne funguje byvanie v byte ak sa tam clovek nemoze ani zdrziavat aby nebol nahodov hlucny

horana
27. aug 2015

Tiez som panelakove dieta, teraz sme v dome, roboty na kvadrat aj okolo zahrady, ukroji to z volneho casu coby nie, ale aspon si zamakam a nemusim do fitka a este na cerstvom vzduchu a na "svojom", a nasledne benefity su neporovnatelne, decka jar-jesen vybehnu z domu a uz sa hraju, v lete aj na boso, odtrhnu si svoje paradjky, ribezle, jablka, jahody....maju hojdacku a velku tampolinu, bazenik, rypu sa v zemi. Su vedene k praci, pomahaju, hrabat listy, strasi uz aj kosi... Pritom skola, ihrisko, obchody v dosahu par minut peso. Ucia sa na zahrade v tieni stromu.
V byte sme mali vecne problemy so susedmi, hlucnosotu, nam vadila ich, im nasa, zdute ksichty, ohovaracky za chrbtom, som rada ze som z kralikarne fuc.

chovancova27
27. aug 2015

no z tohoto pohľadu rozhodne v dome🙂) prvého synka sme si doniesli do bytu, súsedia nám vnoci búchali do steny, ked plakal, nadávalu do ku... pi... a pod slovíčka, cez den ked malý mal spať robili diskotéku a pod... postavili sme si domček, hypo na 25 rokov, ale je to nááááááádhera... síce viac roboty a starostí okolo domu, ale decká sú mega-spokojné, bývame na kopaniciach, kde vznikla nová ulica so 4 novostavbami, 6 detí v podobnom veku, ráno zoberie mladý bicykel a už ho neni, žiadne PC ani tablety tu nefrčia, stavajú si bunkre, pasú ovečky, lietajú po lúke... máme mini záhradku s rajčinami, hrachom, ovocný sad, bábo dám do kočíka na terasu a robím si, ked sa zobudí sa mu môžem venovať, alebo si ho dám do šatky a vyrazíme celá rodina na turistiku cez hory a lesy... a tak🙂

lilimoni
27. aug 2015

@katka708 my sme kupili 5 izbovy RD na 2000m2 pozemku a vyslo nas to menej ako byt v meste 🙂 roboty neporovnatelne viac, ale vysledok stoji za to.
A zavolat 5 kamaratov do bytu je o drzku, zavolat 7 kamaratov s rodicmi do RD je prijemne straveny den 🙂

katka708
27. aug 2015

Presne! Grilovacky s 10ludmi na terase nie je žiadny problém. Akákoľvek oslava nie je problém lebo je viac miesta, a všetci sa roztratia po dome a dvore. A to nehovorím o tom ze syn nemá ani 2 r a pozná toľko domácich zvierat koľko deti z mesta nevidia pomaly za celý rok. Každý deň naháňa u babky sliepky husy kačice. Prizera sa dojeniu kravy, hladká malé prasiatka a zajačiky.... Ja by som nikdy nemenila.... Za tu robotu to stojí.... Vypiť si kávu na terase, odtrhnúť ovocie rovno na záhrade,

ivett1
27. aug 2015

😀 ja aj môj manžel sme vyrastali v dome - v meste(on dokonca v hl. meste) 🙂 teraz bývam už asi 15 rokov v paneláku a z toho 9 rokov s našimi deťmi ...keď som bola doma na MD a neskôr RD, tak som si tiež namýšľala, že čo sú to za susedia, ani sa nepozdravia, že im asi „vadíme“ (hluk, krik, plač, atď.) a doma som detičky stále napomínala, aby nekričali a boli tichšie, aby neskákali a nedupotali - no, ale vysvetlite to takému malému krpcovi🙂 a tiež som sa snažila, čo najmenej času stráviť v byte... boli sme stále na ihriskách, v parku a u starých rodičov - v dome....
teraz, keď sú už väčší a chodia do školy, som zistila, že tí naši susedia ani nie sú takí neslušní a netolerantní, že aj odzdravia a dokonca aj prví pozdravia...bola to len taká počiatočná nedôvera k novým susedom ... a pristihla som sa, že ja to (po tých xy rokoch bývania v našom paneláku) robím teraz tiež...ak príde nejaký nový sused, tak som ticho ako pena, len špitnem alebo kývnem na pozdrav a podozrievavo si ho premeriavam ...😀 zato našim deťom stačí jeden deň, aby zistili, kto to je, čo robí, prečo je tu, či tu zostane, či má rodinu a pod. ...🙂
@julisa267a tým som len chcela povedať, že možno aj tie babky a dedkovia sú takí-nedôverčiví ...alebo aj nahluchlí...skúste ich pozdraviť hlasnejšie ...máme tiež jednu susedku, ktorá nepočuje a musíš na ňu hlasnejšie hovoriť a ja som si vždy myslela, že sa s nami rozpráva tak úsečne preto, že je „pani profesorka“ a ona je "len" nahluchlá ... dozvedeli sme sa to náhodou od jej vnučky-čerstvej maturantky, keď bola starkú "skontrolovať" ... a jeden pán sused-dôchodca mal taký prísny a nevrlý výraz, ale mal psíka a chodil ho venčiť a ten psík sa skamarátil s našimi deťmi a ľady sa prelomili...
je veľa spôsobov ako si "nakloniť" susedov v paneláku, keď ste trošku „hlučnejšia“ rodinka, lebo s deťmi to inak nejde, hádam ich nepriviažem kvôli tomu k stolu a nezalepím im ústa...
veď takým tým zamračeným susedom niekedy stačí len s úsmevom pripomenúť, že veď aj oni mali kedysi malé deti a možno nadhodiť tému, že aké to bolo vtedy super, že sa rodičia až tak nemuseli báť o tie svoje ratolesti, keď ich vypustili na sídlisku ...

PS: náš nový sused nad nami - mladý chalan- nám doniesol na privítanie (a trošku aj ospravedlnenie, lebo zorganizoval žúrku do neskorých-či skorých ?...😀 ranných hodín) perfektný medový rez 😵 ...hoci ja aj deti sme spali a nič sme nepočuli😀 , len mm, keď pozeral telku v obývačke ...
a my sme tiež susedom ponúkneme jablká zo záhrady, jahody a pod. ...aj koláče sa im niekedy ujdú...

a ako tu už niekto písal, na kávu s nimi nechodím (na to mám kamošky), ale v pohode si pokecáme, posedíme na lavičke pri ihrisku ...dá sa to, len treba asi čas a skrátka nejakým činom/dobrým slovom prelomiť ľady a keď sa dve staré susedky rozprávajú, nevidieť za tým hneď, že vás ohovárajú, možno len rozoberajú nejaký nový liek😉

Je jedno kde bývate, či v byte, alebo v dome, ak budete vnímať len samé negatíva, tak sa nebudete dobre cítiť nikde na svete ... všetci vieme, že nič nie je len čierne alebo len biele (veď, čo ste nepočuli/nečítali/nevideli?..."50 odtieňov šedej ..." 😀)

lilimoni
27. aug 2015

@katka708 moja dcerka na jar videla, ze steniatka a maciatka sa nerodia hned 8 tyzdnove, pomahala mi pod ne ustielat ciste handry a plachty, asistovala pri vazeni a jedno prstekom hladkala, ked som ho zo zaciatku musela dokrmovat z flasky, fenocku hladkala, ked ich kojila a rozpravala jej pri tom rozpravku 😀
K narodeninam jej ideme kupit naradie do zahrady, lebo veeelmi rada pomaha a dospelacke sa jej zle drzi 🙂

natalka13
27. aug 2015

@marsmykkok ked ja vyjdem z garaze v teplom aute a idem do roboty v zime som tam skor ako kolegyna,ktora ma polovicnu vzdialenost ale kym odhrnie na parkovisku pred bytovkou auto /lopatu si nese z bytu/ ja som v polke cesty.

Je to o rozhodnuti,treba si spisat klady zapory na papier a zvazovat. Dolezite je aby s tym boli sottozneni obaja manzelia.

elusive
27. aug 2015

Samozrejme že je lepšie bývať v dome, ale nie každý na to má peniaze takže sa zariadi tak, ako mu to financie dovolia 😉

julisa267
autor
27. aug 2015

tak a dnesny telefonat s mojou dcerov mami prid tu k starkej ja domov nejdem 🙂 som ja zvedava ako ju odtial dostanem 😀

timea7
27. aug 2015

@natalka13 my nemáme vyhrievanú prístupovú cestu k domu, ani vyhrievanie pod dlažbou pred garážou na dvore, takže ja si najprv odhádžem sneh, potom môžem vytiahnuť auto 😀 , takže porovnávať je ťažké, je dom a dom a je byt a byt. Bývam v rodinnom dome, pre rodiny s malými deťmi super, s väčšími ešte možno stále super, s dospelými deťmi, ktoré vyletia z hniezda a staršími rodičmi, ktorým ubúda síl aj financií, už vôbec nie super. Ja sa teším po päťdesiatke do bytu, ale do bytu, ktorý si veľmi starostlivo vyberiem.

timea7
27. aug 2015

@sissik to máš pravdu, že pri malých deťoch môžeš upratovať stále dookola, no s tou cenou výletu nesúhlasím, roky chodíme na predĺžené víkendy na chalupu, teda chalupy, nocľah tam vyjde 7eur, deti grátis, prídeme, oddýchneme, uvaríme guláš na dvore, pobeháme po lese, odídeme, vybavené. Nezaujíma ma, čo sa tam udeje so strechou, ak padá tri dni v kuse sneh, že je treba natrieť bránu a pod. Ja žijem v rodinnom dome, ale chodíme tam s partiou známych, ktorí žijú niektorí v rodinnom dome, niektorí v paneláku, ale osobne by som si ich neťahala ani do rodinného domu, ani by som sa nenapratala na tri dni niekomu z nich. Takto to vyhovuje všetkým. My sme mali chatu, ktorú sme zdedili a boli s tým len problémy, aj keď je v čarovnom prostredí, nútila nás chodiť stále na to isté miesto, čo nám nevyhovovalo, boli starosti so snehom, s kosením, najlepšie riešenie bolo ju predať a sme bez starostí.

lilimoni
27. aug 2015

@elusive nas dom vysiel lacnejsie ako byt, naklady mame 120 euro zaloha za elektriku a raz za 2 mesiace 36 eur vytiahnut zumpu.
Pre nas je zivot v RD lacnejsi ako v byte 🙂

sissik
27. aug 2015

@timea7 zas pri malych detoch objednavat nieco na dlho dopredu je tiez diskutabilne, hlavne ked ochorie. aj s ohladom nenakazit ostatne deti s chorymi nepojdem, nech nenakazim dalsich. ale kazdemu ako vyhovuje😉
strechu ked urobis dobre, tak mas pokoj 15 rokov urcite, ten sneh treba odpratat aj v cinziaku, u nas to napr. spravca nerobi
a ked budu decka vacsie, tak ocenime to, ze pojdu na chalupu skotacit a v byte bude na stare kolena klud 😀
a chalupa sa da samozrejme aj predat, ako ste urobili vy, pripadne prerobit aj na trvale byvanie, ak je vo vhodnej lokalite
ale s uplne malymi deti je super mat dvor, vlastny bazen, kde vies, co mas a cikaju si tam len oni 😀 nemusis cestou na ihrisko kluckovat pomedzi psie vykaly. a ak mas doma psa, tak si za nim samozrejme odpraces, staras sa onho a vies, ze aj ked sa do nejakeho skoci, tak pes je odcerveny a zaockovany a nic strasne nehrozi 😉 co v meste nikdy nevies, do akeho si skocila
vo vlastnom mas zase ine pohodlie ako v prenajatom, nestresujes, ked deti nieco pokazia, mozes priste, kedykolvke chces a nie sa orientovat na volny termin.
a vylety som myslela napr. akvapark, kde len na rodinnom vstupnom slahnes 70 iba taky fukot. a to este jest aj pit treba, ak sa ti nechce vlacit vlastne jedlo, tak tu 30 oplieskas na piti aj napojoch. to v porovnani s bazenm, kde sa mozes na dvore kupat kedykolvek a ked aj kupis bazen s filtraciou za 200 evri, tak po 2 kupaniach si na nule v porovnani s akvaparkom (male deti na velke tobogany nedas 😉 )

lucka1987
27. aug 2015

@lilimoni
@katka708 presne toto kocky. aj my sa radi stretavame.. caso sta stava ze sa u nas doma zide 15 -20 ludi.. na byte by to bol masaker pravdepodobne ( hovorim p priemernom byte nie ziadnom 150 m2 ) a tu sa to akosi rozprchne na terasu obyvku , kuchynu a ani nevieme . pripadne ak sme aj vsetci v obyvke usedeni stale je mesta . lebo obyvky 6,3 X6,3 m bezne v byte nebyvaju . 😉
este nemame porobeny dvor, ale planujeme okrem krytej vychodnej terasy este jendu juznu nezakrytu a pri nej bazen, potom to len zacne, grilovacky s kupanim 😉

lilimoni
27. aug 2015

@lucka1987 my mame obyvacku 7,5x5 😀 mala ma izbu 5x4,5 😀 a terasu mame krytu, na dvore bazen 🙂 paraaaada 😀

lucka1987
27. aug 2015

@lilimoni no dovol si toto mat na byte 🙂 a to ze musim trochu doczadzat a nemam tu pod nosom kaviarne aneviem co, je len velmi mala dan za to s cim som v pluse 😉 ( aj ked, ja nie som nakupna maniacka a ani na kavickach nerada vysedavam v kaviarnach )

elusive
27. aug 2015

@lilimoni Aj my sme chceli dom. No banka nám to neumožnila, keďže sme nemali ručiteľov, pozemok a ani financie na základovú dosku a potiahnutie múrov. Starý dom sme kupovať nechceli, keďže manžel je pracovne dosť vyťažený a nemá ani znalosti v murovaní či dokončovaní domu. Takže pre nás jednoznačne byt, stým že o 8-10 rokov pôjdeme do domu keďže už budeme mať čím ručiť 🙂

lilimoni
27. aug 2015

@lucka1987 na taketo veci chodime na nakup do okresneho mesta, ktore mame az 8 km od domu 😀 nemame sice skoro nic v dedine ale v meste, ked chce ist clovek do kina, tiez ho nema vedla bytovky a musi cestovat, taktiez velke nakupne centra su dalej od obytnych casti.

lilimoni
27. aug 2015

@elusive da sa kupit hruba stavba a tam da banka ochotne hypo. My sme kupili az 10 rocny dom, takze nemame stary 🙂 prefinancovali nam dokonca 100%

lucka1987
27. aug 2015

@lilimoni my sme 18 km.. autom do 20 minut.. mylsim si, ze ziadna hroza ... ked si predstavim ze za aky cas sa dostanes z BA okrajovej casto do centra 😀

lilimoni
27. aug 2015

@lucka1987 jasne, moji rodicua byvaju v Ba vo vrakuni a mama robi v lamaci. Cestuje MHD vyse hodiny do a z prace 🙄

elusive
27. aug 2015

@lilimoni Len my sme hrubú stavbu nikde nenašli a tá čo aj bola bola v dedine, kde sme fungovať nechceli takže nie je to také ružové, ako si niektorí myslia. My sme urobili všetko preto, aby sme mali dom, no chceme dom tam kde chceme my a nie ho mať za každých okolností, nech sa deje čokoľvek. Nevidím nič zlé na bývaní v byte. Samozrejme dom bude vždy dom, ale zas to neznamená, že život detí v panelákoch je nešťastní a smutní, ale to nereagujem na teba ale na názory, ktoré som si tu stihla prečítať 🙂
Prajem pekný deň

elusive
27. aug 2015

@lilimoni a banky už 100% nedávajú od mája tohoto roku a my sme akurát v júny kupovali byt 😅 ako naschvál no 😀

m.i.r.i
27. aug 2015

@lilimoni pre nas je to tiez ovela lacnejsie v dome ako v byte..velmi zalezi od toho ako k domu ci bytu prides, ake mas naklady na vody, eletrinu, ci si vypestujes nieco, ci chovas..vsetko su naklady a aj prinos....my sme nvestovali do prerabky..a este stale prerabame ale ...mame vlastnu studnu, jedine naklady pravidelne su na elektrinu a odvoz smeti...vseobecne nas vyjde prevadzka domu 3x lacnejsie ako v byte...a to este keby sme kurili len drevom tak este menej...k tomu vypestujeme v zahradke co-to - aj ked nie vela...no ja neviem, ale ziadne velke naklady nie su...treba kosit, to ano...a potom si uz robime skor take "dizajnerske" opravy..ze chceme okrasnu zahradku, ze by som chcela nove schody...teraz rozmyslame nad novou strechou...ale to nemusi byt a pokial vam ozaj nekvapka na hlavu a nemate zimu ako v iglu, ze odide kurenie alebo strecha, tak co take stale treba? neviem, nam zatial nie..a v bytoch to vie byt tiez...stale nejaki majstri, menia stupacky, zatepluju bytovku, robia vytahy...v novostavbach postavenych narychlo po par rokoch odchadza aj omietka, kvapka od susedov, prefukuje cez okna..ved vieme ake to je...takze veeeelmi individualne 🙂

timea7
27. aug 2015

@lilimoni náklady na bývanie sú nižšie, ale treba rátať s tým, že dom bude po dvadsiatich, tridsiatich rokoch bude potrebovať väčšie financie, na bežnú údržbu skôr, viem, o čom píšem, bývam v rodinnom dome. Pre rodinu s malými deťmi je rodinný dom výborné riešenie, no keď deti odrastú, je z môjho pohľadu pre starších manželov lepší byt.
@katka708 máš pravdu, že grilovačky na terase, v záhrade nie sú problémom, no len čo sa týka priestoru. Tiež by susedia neboli nadšení (teda pokiaľ nežijete na samote) ak by bol hluk hlboko do noci. Sú predsa miesta v okolí miest a obcí, kde sa dá grilovať, opekať, kde nikto nikoho neruší ani spevom, hudbou o druhej ráno a najmä nie je celé pohostenie a servis na pleciach domácich 😀 , napriek tomu, že máme záhradu, dva grily, tak s obľubou takéto miesto kúsok za mestom využívam. 😉
Všetko má svoje výhody aj nevýhody.

m.i.r.i
27. aug 2015

@timea7 no ja praveze som rada, ze na dome mame priestor a mozem pozyvat navstevy...v 3i byte uz len spravit mensiu oslavu je masaker...ked chce prist kamoska cela rodina s 2 detmi k nam na navstevu, tak ich nemam ako napratat do bytu aby sme nejako spali..roztiahnem gauc v obyvacke..trepem nafukovacky do detskej ...izby niektore priechodne, ziadne sukromie, nemas kde stupit, tak akurat na jednu noc urgentne prespat mozno ano ake tot vsjo...v dome je priestor, viac izieb, viac sukromia...a to tiez nemame velky dom, rozmyslame ale este nad pristavanim..nehovoriac o lete, kedy v zahrade vie byt u nas kopec deti aj s rodicmi a sa vysalia, pogrilujeme...a ja som rada, ze mozu prist k nam..netrepala by som sa na chaty veru...ale samozrejme aj my chodime na predlzene vikendy aby sme spoznavali ine miesta, ale nie na rodinne oslavy a akcie...kazdy ma ine podmienky a ine mu vyhovuje..

lilimoni
27. aug 2015

@m.i.r.i my mame tiez vlastnu studnu, rocny poplatok za smeti je 40 eur na 3 smetne kose 😀 mame iba elektriku, ktorou aj kurim a platime 120 eur a mali sme par centov preplatok 😀

m.i.r.i
27. aug 2015

@timea7 dam ruku do ohna za to, ze 99% ludi co zili cely zivot v dome ti na starobu do bytu nikdy nepojde...vidim to na svojom okoli..babky co ostali same v dvojgeneracnych domoch, ale keby mala ist do bytu tak asi skor umrie...nasa rodina tu v okoli -- svokor - velky dom a sam, vedla jeho slobodny brat sam vo velkom dome, oproti sestra s muzom v obrovskom dome..a este jeden brat so zenou v super obrovskom kedze mali 4 dcery a uz len jedna ostala kym studuje, o par rokov je fuc...z druhej strany 2 dalsie domy obyvane jednym obyvatelom, strykom..tetou...nikto z nich nepojde do bytu do mesta...moj svokor tiez mal take pohnutky kedysi, ze predat dom a ist do bytu ale sam povedal, ze by tam umrel..ze co by tam robil...ze uz len asi keby bol bezvladny odkazany na druhych a nevieme sa o neho postarat tak do domova dochodcov ci ineho socialneho zariadenia s nim..inak ale kym sa drzi na vlastnych, tak on chce rano otvorit oci, vyjst do zahrady a hoci si tam len tak sediet...samozrejme ak moze, tak okolo zahradky si kopkat, travu pohrabat...jeho brat chova este ovce, lebo ze by sa nudil len tak sa ponevierat..stale nieco majstruju, pilia, vyrabaju...pre vnuka ihrisko, domcek...pre vtaciky volierky...chodia si pomahat navzajom..a to su vsetko chlapi 65-75r....mne to pripada ako vo "vesnicko ma strediskova" ked Otika poslali do Prahy do bytovky...oni to vidia rovnako...malokto to takto zvladne...byt je pre nich klietka..

m.i.r.i
27. aug 2015

@lilimoni dettto u nas..tri kuka nadoby na smeti, vlastna studna a len elektrina....my sa zmestime do 100 eur..niekedy do 80...uplne ze smiesne podla mna...

timea7
27. aug 2015

@m.i.r.i náklady na izbu v hotely pre návštevu, ktorá príde pár krát do roka, sú nepomerne nižšie, ako náklady na hosťovskú izbu po celé roky. Udržiavať a vykurovať izbu pre návštevy by bol pre mňa ťažký luxus. My máme štyri izby, prespať je kde, ale veľkú rodinu neubytujem, ale ja návštevy s prespaním nejako neobľubujem, možno dva, tri krát do roka, ak chcem s niekým stráviť pár dní - welness, chata, chalupa. Pre mňa je jednoduchšie niekam ísť, ako doma chystať, prevliekať periny, rozkladať postele, nakupovať....rodinné oslavy - najbližšia rodina sa zmestila, aj keď sme bývali kedysi v paneláku a ak je veľká oslava a viac hostí - smer reštaurácia. Súhlasím, že každý má iné podmienky a iné mu vyhovuje, pre mňa v mojom veku je pohodlnejšie využiť služby a dávno som si už spočítala, že oslava v reštaurácii ma vyjde lacnejšie. Jednu sme totiž robili doma - prvú a poslednú - 50. môjho otca, nikdy viac.