icon

Je masturbácia v manželstve hriech?

28. dec 2019

Zaujimalo by ma, či je fakt taký veľký hriech ak niekedy masturbujem. Som vydatá. Sex mame hocikedy, ale teda len veľmi málokedy sa pri ňom urobím, vaginálne asi nikdy. Nevadi mi to, aj tak mám z neho pôžitok. No teda mam niekedy chuť sama. Problém? Ten vidím len v otázke viery , viem že neveriace mi nápisu že je to ok, a veriace zas že som hriešnica. Nie je tu nikto, čo sa v tom fakt vyzná? Veď mám Manzela, žijem s ním normálne, nemáme absolutne žiaden problém, mame dve deti, všetko funguje, nikomu tým neublizujem. Som veriaca a teda snazim sa žiť normálnym životom, neublížovat druhým, neriešiť druhych. Na spovedi je mi maximálne trapne hovoriť cudziemu chlapovi farárovi že som masturbovala. To mi príde ešte zvrhlejsie ako samotný akt v súkromí. Otvoríte si fóra kde sa to rozoberá, tak si prečítate že pôjdem rovno do pekla. Ale veď predsa nespím s nikým cudzím, manželovi som verná, ľúbim ho aj vždy budem. Nevidím najmenší problém. Len v tom že kurnik zas nebudem môcť ísť na prijímanie v kostole, a na ďalšie Vianoce sa zas musím z toho spovedať. To fakt všetky veriace ženy nemasturbuju len ja jediná? A fakt to všetky rozprávate zakaždým farárovi? Neni to blbe? Mám v tam zmätok a hnevam sa že cirkev si stojí za svojim zatiaľ čo možno veda to považuje za normálne prirodzene a zdravé. Pôjdem teraz do pekla kvôli tomu, hoci som nikomu nič neurobila. Ďakujem pekne. Poprosím hlavne veriace o názor a diskusiu. Vďaka

Strana
z8
lenka13021
30. dec 2019

@h2 no povedal to kázni, veď isto myslel na bežné hriechy väčšiny ľudí, aby ich povzbudil k spovedi.

lenka13021
30. dec 2019

@h2 dušu očistiš a znova hruechmi pošpinis a ruku na srdce, neodpovedáš sa po väčšine z tých istých hriechov?

h2
30. dec 2019

@lenka13021 No, ja práve preto na spoveď nechodím. Lebo mám "hriech", ktorý za hriech nepovažujem, neľutujem ho a viem, že ho budem páchať aj naďalej. 🤭 Preto mi príde fér radšej na spoveď vôbec neísť. Ak ma niečo ťaží na duši, vyspovedám sa v modlitbe.

fem
30. dec 2019

@h2 ten hriech, čo píšes nie je odpustiteľný na spovedi, je to hriech opovážlivosti spoliehania sa na božie milosrdenstvo. Inak super kniha je 7 tajomstiev svatej spovede. Mimo toho. O tych hriechoch, je blbe ,ak ľudia o kresťanstve hovoria, čo sa naučili okolo 3 ročník základná škola. Kresťanstvo ani cirkve nie je tak zjednodušená, ako sa tak prezentuje u ľudí, ktorí nijako sa neučili ďalej ani neprehlbovali to. Ono kresťanstvo je veľmi mierumilovné náboženstvo oni nikoho nenúti neskúša, či ovláda podstatu svojich náuk. Kňaz nebude pri spovedi nejako apelovať na človeka, jedine, ak ten človek sám povie kňazovi, aby mu s niečim pomohol , zlepšiť pochopiť a pod. Kresťanstvo nikdy nemanipuluje s človekom, v duchu Božieho zákona, necháva mu slobodnú vôľu. rešpektuje každé prežívanie toho kresťana v cirkvi. Záleží na človeku, čo on chce mať sám zo svätej spovede, ako sa posunúť svoj vzťah k Bohu. Inak zaujímavé je, že pre Boha nie sú všetky tie isté skutky rovnaké hriechy u každého človeka. To nevie posúdiť ani kňaz, len Boh chápe okolnosti všetké. Každý z nás máme iné tendencie k hreichu podľa svojich zranení , podľa povahy atď. Inak teraz môžete požiadať aj spovedný rozhovor a nie o klasickú spoveď. Atď.

lenka2710
30. dec 2019

@ptmt1011 uplne s tebou súhlasím, prečítala som to cele a je mi až mdlo, čo tu podaktorí píšu 🙄
Presne tak, nikto sa ti o deti nepostara, len ty a tvoj muž! V dnešnej dobe kto ma viac detí uz je pomaly asocial, lebo nič nerobí len deti ale hlavne ze nehresi
Podľa mňa je to hriech voči tým chudencom deťom, že ich narobím a potom co? Nedám vám mlieko len vodu, lebo sak výplata ešte ďaleko, či ako??? Vtedy nemám hriech voči Bohu ale voči tým deťom! A môže mi kazdy kazat ako chce a ze pôjdem do pekla! Je mi niekedy zle z tých ľudí, čo pomaly každý deň sú v kostole ale pritom v živote napachali najviac zla!
Ja som tiež veriaca ale verím v Boha a nie tomu co povie kňaz, lebo jeden povie tak a v druhej dedine onak a pritom by mali ísť všetci podľa jedného a predsa len kňaz je tiež rovnaký človek ako ja

h2
30. dec 2019

@fem Ďakujem za odpoveď. Vedela by si mi to nejako bližšie vysvetliť, ten "hriech opovážlivosti spoliehania sa na božie milosrdenstvo"? Lebo nejako tomu nerozumiem, všetci by sme sa predsa mali spoliehať na božie milosrdenstvo. A ono je to pritom opovážlivosť? Naozaj tomu nerozumiem.

fem
30. dec 2019

@h2 keď sa spolieha dopredu, je to hriech proti duchu svätému, je ich viac. Nájdeš aj na googli. Je z Evanjelia je to súčasťou Katechizmu. Samozrejme my o tom ťažko rozhodneme. Ale ak niekto tieto hriechy pácha s vedomím toho, že sa pritom sa spolieha , že mu budú odpustené. Tam je to také dilematické. Len mi napadlo k tomu, že kritika katolickej spovede, je na tom postavena, ze to je nejaka formalna zalezitost. NIe je to tak. Nie je to tak jednoduché. Sviatosť spovede je inak uzdravujúca sviatosť pomohla aj v iných ťažko riešiteľných veciach, napr. v exorcizme. Kde sa nedalo nič robiť. Len možno nie je dobre ju robiť formálne a bez dobrej prípravy, úprimnosti a dôvery, skutočnej ľútosti atď. Boli všelijakí silní duchovne silní jedinci, skončili napokon späť v cirkvi.Všetko súčasná duchovnosť dokáže , tá moderná, je toho plno dnes, ale ak ide o vážne veci, tak utekajú za cirkevnými exorcistami. Prečo? Preto sa posledné roky, od roku milosrdenstva tieto veci v cirkvi pohýňajú, spoveď si je dobré dohodnúť alebo ten spovedný rozhovor, lebo tam neide o ponižovanie človeka, poníženosť je tiež pýcha a hriech, ale skutočná pokora je niečo úplne iné.

galioska
30. dec 2019

@arcticcode keby len mastili valasky,,, horšie veci robia a nemajú vycitky😠

frantisska
30. dec 2019

@ptmt1011 V pohode, veď ja len vravím ako to mame my a že to funguje. Nenútim nikoho, aby tak robil. Ja dom v tomto slobodná a šťastná. Ale nevravím že sme dokonali. A hlavne si nemyslím, že za to niekto pôjde do pekla. Cirkvi to môže byt jedno. Podľa mna ide skôr o to, ako takéto spolužitie vplýva na vzťah, ako sa v takom vzťahu cíti muž,žena. Týmito hriechmi neublizujeme cirkvi ani ostatným ľuďom, iba ak sebe. Ale ak to niekomu vyhovuje prosím.
To je ako keď niekto v škole nemá problém použiť ťahák, hlavne že spravil skúšku. A druhý sa to naučí lebo to chce vedieť a jednak nemusí podvádzať a po druhé bude z toho mat aj vedomosti nielen urobenú skúšku.
Ale myslim, že takáto diskusia autorke prinesie akurát viac zmätku. Treba sa pýtať na správnych miestach, nie vo veľkej anonymnej skupine. Presvedčila som sa o tom keď som čítala diskusiu ktorú založila moja sestra 6 rokov dozadu kde sa pytala na názor že po krste syna nechcú robiť krstiny. No je to take netradične ale ona to tak chcela. A keď som čítala tie rady ako sa manzelova rodina isto urazí ( sú to jednoduchí ľudia a vôbec take neriešia) a ako je to blbe zobrať iba darčeky a nevziat ľudí ani na obed. No proste každý dával svoj pohľad a o to tam vôbec nešlo a vôbec jej to nepomohlo, len sa mamičky vykecali ktorá to ako vidí. Znie to teraz od veci, ale je to podobne ako tu. Nič to autorke nepomôže, že sa tu dve skupinky budú hádať. Preto pozor na takéto otázky a na následne diskusie.

lenkakravcova
30. dec 2019

@arcticcode No ze cirkev a jej ucenie určuje Boh, je konstatovanie veriacich kresťanov.
Napr veriaci muslimovia antikoncepciu, ktorá neškodí žene, nepovažujú za hriech. Dokonca sa podporuje plánované rodičovstvo a oddialovanie plánovania intervalov jednotlivých deti na tri roky ak je to možné = lebo je to lepšie i pre ženu, zo zdravotného hľadiska,, I pre dieťa = môže ho bez problémov dva roky dojčiť,, a dokonca i pre peňaženku a budúcu kvalitu života dieťaťa (ma vycsiu šancu na univerzitné vzdelanie v porovnaní s troma deťmi rok po roku,,).
Antikoncepciu Boh nezakazal. Zakázala ju cirkev.

katarinka134
30. dec 2019

Kokos tak keď toto dokážeš riešiť na modrom koníkov to si si už mohla nájsť dobrého spovednika a pokecať o tom s kňazom 😁 takto si to prečíta x cudzích ľudí a to ti nevadí?

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
lilli68
2. jan 2020

masturbácia je hriech proti čistote tela...telo je chrámom Ducha svätého a podľa toho sa treba k nemu aj správať. Je povolené s manželom navzájom sa ja takto uspokojovať pred či počas pohlavného styku, nie však sám seba. pred Bohom neobstojí ospravedlňovanie, že nerobím nič zlé a nikomu tým neškodím. Ani výhovorky typu, že dnes to robí takmer každý, aj kňazi, ver, budú za to súdení a prísnejšie ako iní ľudia, lebo im bolo veľa zverené.
Choď na spoveď, aj svedomie ti vraví, že to nie je dobré. Ak máš možnosť, choď do väčšieho mesta, kde ťa kňaz nepozná, ľahšie to zo seba dáš. A hriech treba pomenovať konkrétne-zhrešila som proti 6. prikázaniu,ukájala som sa. Lebo sú aj iné spôsoby prehrešenia proti tomuto prikázaniu.
A potom to prestaň robiť, je to ako zlozvyk, dá sa odvyknúť a bez toho žiť.
Jeden mladý muž, ktorý neskôr sa stal mníchom, odkladal spovedanie sa z tohto hriechu na neskôr až nakoniec zomrel. Svojim bratom v reholi sa po smrti ukázal v okovách horiaci v ohni pri oltári, že sa za neho nemajú modliť, lebo on je zatratený, lebo zatajoval celý život tento hriech.
Si kresťanka a nechceš byť zatratená, držím palce.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
lenbea
5. jan 2020

Toto sú zložité veci. Len o málo veciach sa dá povedať že sú to s určitosťou ťažké hriechy. Ak človek má pocit že je to ťažký hriech ,tak ho aj má. Ale nemôže si zas všetko ospravedlňovať. Povinnosťou kresťana je študovať takéto veci alebo sa pýtať múdrych kňazov, ktorým dôveruje. Kňaz na spovedi je len Kristov zástupca,alebo prostredník. Len Boh nám odpúšťa hriechy cez kňaza. Boh nás miluje a chce aby sme boli šťastní. Prikázania nás majú chrániť pred nešťastím, nie je to nezmyselné obmedzovanie. Ak obaja manželia plne dôverujú
Bohu a chcú konat podľa Jeho vôle, neboja sa žiť čistý manželský život.
Tu je zaujímavé že keď dostanú niektorí objektívnu odpoveď na svoje otázky a nepáči sa im, tak začnú zosmiešňovať veci ktoré ustanovil sam Boh alebo zveličovať chyby cirkvi. Pravda nás oslobodí a prinesie skutočný pokoj

lenbea
5. jan 2020

Čítala som dve krásne knihy, kde som trochu viac pochopila mentalitu židov. Perla z Moabu a Perla v piesku - táto je o bývalej prostirutke z jericha, ktorá mala viac viery ako niektorí židia.

modrymagdakon
6. apr 2020

Nechápem čo tu máte všetci so spoveďou?
Číta niekto z ,, Vás veriacich " Bibliu?
Žiadny človek Vám nedokáže odpustiť hriechy!!! A ani skrze žiadneho človeka to neviete dosiahnuť!!!
V Biblii je písané, že Ježiš prišiel na to aby nám boli odpustené hriechy aby zmaril skutky diablove. Jedine skrze jeho obetu a vzkriesenie máme odpustenie hriechov a večný život. A keďže Ježiš Kristus ten istý včera i dnes i naveky.
Hebrejom 13:8 SLB
Každý osobne jemu môže vyznať svoje hriechy a poprosiť ho o odpustenie. Spovede kňazom sú tak isto nezmyselné ako krst malich detí , pretože je napísané ,, Kto uverí a dá sa pokrstiť, bude spasený; ale kto neuverí, bude odsúdený.
Marek 16:16 SSV
To znamená , že každý človek na základe vlastného rozhodnutia musí najprv uveriť ( čo dieťa nemôže) a následne na to sa dať pokrstiť na základe vlastného rozhodnutia ( čo dieťa tak isto nemôže) ...
A k danej otázke : Neodopierajte si manželské povinnosti, len ak so spoločným súhlasom na čas, aby ste sa venovali modlitbe, a zase sa zíďte, aby vás nepokúšal satan pre vašu nezdržanlivosť.
Prvý Korinťanom 7:5 SLB
Biblia hovorí o tom , že sex a manželské povinnosti nie sú spojené len s počatím nového života.

modrymagdakon
6. apr 2020

@modrymagdakon Tak isto je úplne Biblické plánovanie rodičovstva. V Biblii nie je nikde napísané kedy a ako má mať človek dpočas manželstva... Biblický počet je však 3 a viac 😁
V každom prípade daný problém by ste mali riešiť s manželom a nájsť spoločnú cestu , ktorá bude vyhovovať obom a ktorá bude v súlade s Božím slovom.

manzelskyporadca
12. sep 2020

Zdravím, ponúknem k tejto téme aj odborné stanovisko.
1. ak sa hlásime ku kresťanstvu, potom musíme uznávať aj pravidlá, ktoré sú ustanovené cirkvou. Napriek tomu, že by niekto mohol namietať vecami, ktoré sa udiali v cirkvi v historii alebo aj v súčasnosti, dobrovoľne sme sa rozhodli, že chceme žiť život podľa Božích pravidiel. Tzn. cirkev poskytuje jasnú interpretáciu dobrého a zlého a ak sme veriaci potom musíme rešpektovať presne tie pravidlá, ktoré sú.
2. Masturbácia ako akt, sám o sebe je cirkvou považovaná za ťažký hriech, tzn. áno je potrebné sa z toho spovedať za každým ak chcete žiť v čistote.
3. V manželstve sa má sexualita prežívať spoločne a vzájomne. Je prípustná predohra a dohra po súloži (samozrejme iba v manželstve) pod podmienkou, že ejakulát skončí vo vagíne manželky. Tzn. žiadna forma umelej antikoncepcie. V rámci predohry aj dohry je teda aj prípustná masturbácia seba či vzájomná masturbácia, ktorá má splniť účel sexuálneho vzrušenia, ktoré je nevyhnutné na príjemný (teda nie bolestivý) sex, ako aj sexuálne uspokojenie oboch manželov.
4. Existujú formy prirodzeného plánovania rodičovstva - billingsova metóda v kombinácií so symptotermálnou metódou je rovnako alebo ešte viac spoľahlivá ako ktorákoľvek iná forma (aj umelej) antikoncepcie, pokiaľ je vykonávaná správne. Je to úplne legitímna a zdravá forma prirodzeného plánovania rodičovstva s veľmi vysokou účinnosťou a presnosťou. Zo skuseností viacerých ľudí (a aj z mojej vlastnej) je to naozaj vysokospoľahlivá metóda ako na počatie tak aj nepočatie dieťaťa a nemá žiadne negatívne vedľajšie účinky.
5. Percentuálne sa počet žien, ktoré sú schopné dosiahnuť orgazmus iba zo samotného pohlavného styku sa pohybuje len asi okolo 20%, to znamená, že ten zvyšok si na to musí pomôcť aj dráždením klitorisu.

Na záver: Ak sa chcete zbaviť hriechu, chodiť na prijímanie a žiť v čistote odporúčam:
1. Odporúčam, aby ste vy al. váš partner vykonávali masturbáciu pred, počas a/alebo po pohlavnom styku.
2. Vyhnúť sa umelým formám antikoncepcie a lepšie si preštudovať ako fungujú billingsová a symptotermálna metóda aby ste vedeli vždy jasne určiť kedy máte ovuláciu, Respektíve ak sa chcete uistiť ešte iným spôsobom existujú ovulačné testy. Tie cirkev nezakazuje. Potom, ak dieťa nechcete, stačí sa vyhnúť tým dňom kedy máte ovuláciu.

Ak máte záujem o ďalšie odpovede, môžete ma kontaktovať.
Manželský poradca v Prievidzi
adamek.edu@gmail.com

michajelka82
14. feb 2021

Ahoj. Dostala som sak tvojmu článku až teraz. Sama píšeš, že si zmätená v tom, čo robíš. Pan Boh ti dal dusu a svedomie a to sa ti samé ozýva, že keď sama masturbujes, tak to nie je v poriadku. Skus o to požiadať manžela počas milovania a prídeš si na svoje 😁 Lebo počas styku je krásne a v poriadku, ak sa urobí on a aj ty. vtedy je to silná vzájomná láska. A už viac nebudeš chcieť sama seba ukájať.
Prajem veľa síl... Snáď som ti trochu pomohla. 😁

nicole3333
7. nov 2021
cecilia29
7. nov 2021

s masturbaciou je to ako pise @arcticcode ...a co sa tyka plnovania deti - tak pre veriacich len prirodzene metody planovania tehotenstva. AK sa ich naucis tak su skutocne spolahlive . Zaroven vsak nechas Bohu volnu ruku a mozno prave stvrte dieta, ktore nebolo planovane bude presne to co si v zivote potrebovala .

kvietok1984
14. júl 2022

@baccio to je Tvoj nazor

zuwa78
27. máj 2023

Jasne že je to hriech

makodob
24. sep 2023

@cecilia29 Nie je to pravda, všetky formy antikoncepcie sú proti Bohu. Aj sledovanie a praktizovanie plodných a neplodných dní. Buď doverujeme Bohu a žijememe vierou, teda Boh nám dá deti koľko On chce. Alebo Mu nedoverujeme a sledujeme plodné dni a počas nich nie je sex. Boh nám dal slobodnú voľu a ak svojou voľou prejavíš, že nemáš záujem o to, aby Boh do toho zasahoval, tak nebude. On nás do ničoho nenúti. Ale ak verím Bohu, tak Mu verím vo všetkom. My sme tiež praktizovali plodné a neplodné dni, až do okamihu, kým ma Boh z toho neusvedčil, že sa týmto konaním spolieham na seba a nie na Neho. Ja som Ho vždy prosila, aby som žila Jeho voľu v mojom živote a nie svoju, lebo už nežijem ja, ale žije vo mne Kristus. Toľko moje svedectvo a moja vlastná skúsenosť.

A odpoveď pre autorku sú tieto verše z Biblie:

,,Žena nemá v moci svojho vlastného tela, ale muž; a podobne ani muž nemá v moci svojho vlastného tela, ale žena. 5 Neukracujte sa navzájom, iba ak čo z obapolného súhlasu na čas, aby ste stihli na pôst a na modlitbu, a zase sa vedno sídite, aby vás nepokúšal satan pre vašu nezdržanlivosť.´´
1 Kor 7,4-5 ( ROH preklad)

poniklec1
19. dec 2023

Už to tu viac menej odznelo: Nie je to hriech pokiaľ sa to deje počas aktu, bezprostredne po alebo ako predohra. Má to však nejaké podmienky: musí byť prítomná vzájomnosť , neprekáža to manželovi, nebránite tým počatiu atď... To už je na tvojom svedomí....

Strana
z8