Je môj partner dôvodom mojej nadváhy?
Ahojte, po skončení školy som nastúpila do office jobu, pohyb klesol doslova na nulu, k tomu dlhé hodiny v práci (pracujem vo vc fonde, takže prakticky 8-19), nepravidelná strava spojená s večerným vyjedaním chladničky a tak si asi viete predstaviť, že na postave sa to rýchlo prejavilo. Medzitým som si našla priateľa, no a ako sa vraví, že láska ide cez žalúdok, že? Spoločné večere, brunche, oxytocín šiel na plné obrátky a nejaké to priberanie ma vobec netrápilo. Až do chvíle, kým som sa na lekárskej prehliadke postavila na váhu. V tej chvíli som neverila vlastným očiam a od hanby by som sa v tú chvíľu najradšej prepadla pod zem. Bolo mi jasné, že som hodne pribrala, ale že vážim až toľko som absolútne nečakala. Svietilo tam presne 99,3kg.
Rozdhodla som sa, že so sebou začnem niečo robiť, nastolila som si jedálniček, do práce sa snažím chodiť peši, Prihlásila som sa na jogu. Mám ale pocit, že partnerovi sa to nepozdáva. Začal ma voziť z práce, nosiť mi maškrty, obedy a podobne. Príde mi to, ako keby ma cielene vykrmoval. Myslíte si, že si to len nahováram, alebo niečo také je naozaj reálne?
@julix1 jasné že je to možné, sú také úchylky. Ale možno sa len bojí, že či niekoho nemáš keď si sa tak zrazu začala o seba starať 🤷 ale skôr je to len úchyláčik 🥲
nemusi byt vyslovene na obezne zeny, niekedy je to len taky blby pocit ze ty na sebe pracujes, a predtym si to nerobila. Ja napr. som tiez pribrala, muz je praveze rad, ked som stihlejsia. Ale aj tak, ked som zacala viac chudnut, menej jest, cvicit...tak mi to akoby podvedome bojkotoval. Vecer mi nuka vino, chipsy, nosi mi oblubeny zakusok z cukrarne. Alebo ked som v praci, ma vola na spolocny obed, a najblizsie mame jedalen, kde davaju velke porcie a dobre varia. On aj chce aby som schudla, ale mi aj vynukuje kadeco.
no ja by som v prvom rade ani nečakala na prehliadku ale keby už doma vidím že priberám okamžite by som s tým dačo robila a jeho názor by som mala vieš kde.Ale to som ja
realne to je, moze mat na to niekolko dovodov...on je ako na tom s vahou? kolko si mala pred vztahom? to su take veci, ktore si treba vydiskutovat otvorene, lebo inak tam nastava nesulad...takmer 100kil je dost, to nie je len o pohodlnom zivotnom style a laske, co ide cez zaludok...vyborne je, ked su partneri vo vztahu aj pohybovo aktivni: vylety, zazitky, sport...ak toto tam absentuje, tak spolocne vyjedanie sa, ked to jeden prestane podporovat, tak ten druhy to moze vnimat ako odstup...ty vies najlepsie, aki ste sa stretli, aky mate postoj k veciam a co je naplnou vasho vztahu...treba si uvedomit aj do buducna, ze planovanie deti a rodiny, tam nadvaha resp obezita hra dost nepekne do karat...v kazdom pripade, za seba a svoje telo si zodpovedna len ty, neda sa vyhovarat v dospelosti na to, ze niekto ma vykrmuje
@julix1 sto kíl ale už nie je sranda, čo ti na to povedal lekar? Tu už potrebujes odbornú pomoc lebo cukrovka, tlak, kĺby, psychické problémy, problém otehotnieť ….
A budeš len staršia keď budeš v prechode chces mať dvesto? Nechcem byt zlá ale treba si uvedomiť situáciu a ta nie je ok.
@zeldia ved mňa to je jasne len on si to možno takto pobral. Ze sa cíti pri nej istejšie keď je pri sebe. A zas niektorí chlapi majú jedlo ako taký love language že cez rôzne brunche steakhousy prejavujú pozornosť k tej žene. Ale to.so musí autorka ukocirovat nezjem všetko čo dostanem pod nos.
@lakebabe no toto som mala aj ja. Ja som prišla z prace hladna tak som sa o piatej najedla. Potom priateľ (nebývali sme spolu) ma pozval ma veceru o siedmej na cestoviny steak no a po case som mu povedala že takto to jednoducho nepôjde. Že veľmi priberám a odvtedy varim ja už niekoľko rokov 😂
@zeldia môj muž keby som ho nechala objddnava burgre alebo steak aj o polnoci😁 musím to trochu korigovať tiež to zo začiatku bolo takéto brunche restiky sladké k telke a problém na svete. Pre neho je jedlo také ako niekto keď kúpi žene šperk. Vie co mam rada sladké tak to nosí kazdy deň až mi nepochybi😄 takže musí aj ona trochu to korigovať ja to doma kryjem denne freshmi, smoothies a zdravsimi obedmi on ma za to ze to je so mnou dovolene večeru v restike 😄
Mozne to je ale rovnako on ma mozno len nejaky zivotny styl, ktory dalej praktizuje, lebo je tak zvyknuty. Ze mu proste nedopina 🙂. Toto chce otvoreny rozhovor. Ja inac som sa tiez neustriehla a pribrala. Od noveho roka som oznámila muzovi radikálne chudnutie. Respektuje, podporuje ale sam vravi, že to je tazke. Rad by si dal vecer k filmu cokoladu atd ale co narobí🙂
Vobec si nemyslim, ze si ta vykrmuje. Len ti chce dopriat, mam to iste doma. Muz vie, ze chcem schudnut ale aj tak mi kupi moju oblubenu cokoladu. Je to len na tebe a na tvojej pevnej voli.
Kolko si mala kil? Kolko si si myslela, ze mas?
Tych 99 je dost a isto ich rychlo das dole ked sa v jedle umiernis. Priatel je starostlivy, mozno si ani neuvedomuje. Jedine sa opytat
To si bez lekarovej vahy nevidela, ze mas metrak?
Mne muž nosí do práce jedlo, cukrovinky a podobné bludy a skôr mi ide po rozume ako sa o mňa pekne stará a ako na mňa myslí 😀 idem sa nad ním zamyslieť a rovno ho vyhodiť, čuráka uchylného prasatca jedného, hovädo
@laurita285 máš na autorkinu situáciu nesprávny pohľad - ona to vníma tak, ze sa snaží schudnúť a pre jej chlapa je to nežiaduce - ak je to takto, môže to byť patologické správanie, sú totiž ľudia, ktorí svojich partnerov cielene vykrmujú.
@julix1 vie tvoj partner, že sa snazíš chudnúť a zdravšie žiť a napriek tomu ti do toho vstupuje spôsobom, ktorý si opísala? V tom prípade môže ísť o zámer vykŕmiť ťa.
tak mnohi chlapi idu aj na zotrvacnost. Doteraz sa krmila s nim, zrejme jej aj vtedy nosil jedlo a bola rada. A teraz ona by chcela schudnut on v tom pokracuje. Mozno tu len treba na chlapa pouzit viacej polopatistickeho vysvetlovania.
ocenit, ze ta rozmaznava. ale nasmerovat ho k inemu rozmaznavania. Volat mu, ze mas chut na pomarance, jablka. Ze ti chuti ten a ten jogurt. On tvoje rozhodnutie schudnut ci zmenit zivotny styl neberie vazne, mozno si mysli, ze to je len prechodne a ty s tym zakratko skoncis.
Proste komunikujte, zacni mu viac hovorit ako ta obezita obmedzuje, ze citis klby, zadychavas sa /priklad/ a ze rada by si mala aj dieta do buducna, a nadvaha moze byt prekazkou. Poprosit ho, nech ti v tom pomaha.
@julix1 áno, áno
... chce buchtičku 😁😁
to bude taka ta zotrvacnost, presne ako pise aj @negymama . ako je na tom s vahou on? ako (velmi) sa zmenil vyzorovo odkedy ste spolu?
mne sa po porode stalo cosi podobne. ked sme sa s muzom spoznali, obaja sportovci, stihli.
ja som pocas tehotenstva moc nepribrala, az po porode a veru tiez mi na vahe svietilo prve cislo 9.
tak nejak sme sa ale k vyssej vahe dopracovali spolu.
ja po porode hormonmi a jedlom, on jedlom a takmer nulovym pohybom k tomu.
ja som sa spamatala a zacala postupne a samozrejme zmena aj doma (strava), ja som ale mala vnutornu motivaciu, muz zo zaciatku nie. Tiez hocikedy kupil cokoladku, zmrzlinu, ja som si ale nedavala a jemu ale nezakazovala. (je dospely, svojpravny) a postupne ako videl ze ja uz dost ocividne chudnem, pridal sa aj on. a vlastne sa tahame, ma vecer chut na nieco nezdrave, ale nedam si uz teraz ja, neda si ani on.
spolu si to vykomunikujte a potiahnite sa vzajomne. vy si to musite vysvetlit.
lebo na chlapovi 100kg zas az tak nevidno, na zene uz ale teda riadne.
a navyse zdravotny stav. nebolia ta (este) kolena? chrbat? vladzes? lebo ja som teda nevladala, a nebolo to z nedostatku spanku
@mandzula tiez si myslim, ze je to autorka temy “priatel a moja vaha”, kde to este autorka brala pri 90 kg ako “par kil navyse” a “vacsie brusko”.
@julix1 presne ako sa tu píše, niektorí muži majú radi obeznejsie, väčšie ženy, neviem, či to je aj v tvojom prípade. Neviem ako si vyzerala keď ste sa spoznali, ale ak si bola normálnej postavy, tak myslím si že by si sa mu už hneď nepáčila, pravdepodobne by si s tebou nechcel začať. Ja si skôr myslím že tá chce iba potešiť, netušíme akej je postavy on, či športuje alebo či má tiež rad veľa jedla…. Ale ak so sebou nie si spokojná tak je dobre že s tým ideš niečo spraviť. A partnerovi narovinu povedz nech ti nič sladké a pod. nenosi
@stanulienkat no ona mozno mala na zaciatku 88, nikde nepise, ze bola predtym stihla, mozno mala dost nadvahu aj predtym, to by potom boloasi menej citelne
aj ked pre mna nepochopitelne, ja priberiem dve kila a a som z toho hotova, zle sa citim
@gabu_lienka je to mozne, ja som sa minule zamyslela pri trojcifernej vahe, ze autorka je obezna a som sa veru dozvedela, ze nie je, ludia mavaju skreslenu optiku

@julix1 sú chlapi, ktorým sa páčia ženy pri tele, obézne. ale či ťa realne vykrmuje, to sa ho budeš musieť opýtať