Je morálne zlé predať rodine auto za vyššiu sumu?
Je podľa vás morálne zlé predať súrodencovi auto za vyššiu sumu, ako bola nákupná?
Ja by som odporucila predat to auto cudziemu. A za cenu,ktoru si urcite vy. Nie svagrina.
@michaelam2 ved ôk, ale nie vlastnému súrodencov, či? Keď chcú o sklbat druhých, ôk, e súrodenca?
@maciatkolulu predavaju auto, chcu za tu urcitu sumu, ktoru si stanovili...surodenec sa moze rozhodnut ze to za tu cenu kupi alebo nekupi ...preco by oni mali kvoli tomu prist o peniaze, ktore by predajom ziskali navyse? keby som bola ja na mieste toho surodenca tak by mi praveze pripadalo blbe to, ze viem, ze sestra alebo brat moze ziskat viac penazi za auto a ja ho bude chciet za menej
Ja kebyže vidím, že moje dieťa ide zarábať na mojom druhom dieťati a bavíme sa o sume, že podstatne väčšej, tak zákonite svojmu drahé u decku vysvetlím, že takto som ho nevychovala, ak chce, môže osklbavat inde. Aj dement vie, že autu sa znižuje hodnota každým jedným km. Takže áno, ako mama, by som to svojmu dieťaťu dala pocítiť, evidentne s tým súhlasím s tvojimi svokrovcami. Robte si co chcete, ale nie v rámci rodiny. A teda sestra potrebuje auto na ukazovanie? Sa mi zdá, že nejako sa nerozlišuje, ale úprimne, nepomôže ti, že nejaké anonymné nicky ti povedia, že švagriná je krava🤣. Keďže evidentne svokrovci majú názor aký majú.... Možno ťa to utvrdi v tom, že budeš hicat do muža, ale nič viac.
@michaelam2 úprimne? Nevieme ako to je.... 😉Ako sa sestra dopočula o predaji atď. Véd snáď jej mal rovno brat povedať, že predávame, sestrička zlata, ale chcem o toľko a toľko viac, fakt vieme, že je to hovadiba, že to auto reálne ma hodnotu nižšiu, že každé jedno jazdené auto je už proste jazdené a ma rizika kazivosti. Ale proste vieme ho predať drahšie, tak to skúsime.. Ci? 🤣🤣🤣🤣Alebo rovno od sestry pýtať viac. To mi príde nemoralne
Zasadne veci nepredavam kamaratom a rodine, preco? Pre blbe reci. Aj vam odporucam predat cudzim idealne priekupnikovi, a vasej svagrine ani zadarmo nakolko ju mate o mesiac naspat s nejakou reklamaciou.
Pre damy co sa ocividne "vyznaju", auto vie aj stupnut na hodnote, treba siodstuput troska od sporaka a poobzerat sa co sa vo svete deje. Nove auta sa vyrabaju pomaly jazdenky idu hore.
A dalsia kategoria ste tie ktore by ste sa pre rodinu rozdali 🤣... sa rozdajte, zo svojho a do cudzieho majetku sa nestarajte.
@maciatkolulu ako ošklbať? Prečo tak preháňaš a domýšľaš si? Našla si sa v tom a ubližuje ti to? My jej to auto nenútime a dokonca sme jej ho ani neponúkli a nechceme ho v žiadnom prípade predať rodine, to ona na nás tlačí, že ho veľmi chce, ale za lacnejšie. Aký názor svokrovci evidentne majú? Ty vieš viac ako ja? Keď už tak svokra, lebo svokor nie je a tá pokrčila plecami, že jej to je jedno a nech sa nehádajú kvôli hlúpostiam a nie je na žiadnej strane. A o predaji sa dozvedela tak, že sme pred ňou povedali, že potrebujeme väčšie auto a už to začalo, že ona by to auto veľmi chcela, ale len za pôvodnú sumu. Ona si ho ponúkla sama.
@eeffka tak o o taky veterán pôjde rapídne hore😉. Takže naša 4 ročná toyota nabrala na hodnote a môžem ju predat za viac ako sme ju kúpili? To je fajn, prosím ta, kde a ako
@maciatkolulu ak ste sa o nu dobre starali tak ano. Pozri si predajne portaly. Ale nepochopila si slobo jazdenka. Tu mas nove auto kupene za obchodu cenu. Ak by si ty bola 2. Majitel a kupovala by si za bazarovu, tqk teraz by si predala za rovnako alebo trochu vyssie. Auta cca 5-8tis eir sa teraz predavaju ako rozky.
Autorka, ja som bratovi predala auto za lacnejšie ako som mala cudzieho kupca. Presne ako píšeš, za pol roka sa pokazilo, stále som počúvala akú šunku som mu predala, pritom poznal to auto, chcel ho,lebo on ho chodil servisovatvat a vedel čo je to za auto. Mne slúžilo dobre, bez opráv. Rodinné vzťahy tým neutrpeli. Ja som mu ho nenukala, už sa ho dávno zbavil..
@maciatkolulu ty strasne prehanas a ocividne sa do aut ani trosku nevyznas...ano situacia je momentalne taka, ze jazdene auta sli rapidne hore, kedze nových aut je velmi malo a cakacie doby na nove auto su aj rok
Autorka vy nie ste v prvom radi povinni auto predat rodine. Normalne povedz ze peniaze potrebujete na kupu ineho auta, takze to potrebujete predat za vyssiu sumu. Svagrina je obchodnicka, to sa jej neda upriet, ale vy si tiez predate ako vy uznate za vhodne. Je to vas majetok. Za mna tu o moralku vobec nejde.
Nenasla, nemám súrodencov. Ale ved nech to rieši tvoj muž, jeho úspory, jeho auto. Načo sa do toho miešas. A prečo by sa mali hádať? Keď jej tvoj dráhy na rovinu povedal, že ho chce predať asi teda o dosť drahšie ako kúpil, tak sa asi nieto o com baviť, jaaaj, len to by si asi sestra nenasla, že za koľko ho kúpil. Takže logicky mi z toho vychádza, že tvoj muž jej sumu povedal, nepovedal, však, že si to nahodil. Takže chyba bola v komunikácii.
Predate byt rodine za cenu aku ste ho kupili pred x rokmi? Toto je fakt otazka tak na citanie na wc.
@maciatkolulu ona neporovnáva byt s autom, jedno je nehnuteľný majetok, druhé je hnuteľný, porovnáva ako to chodí na trhu. Tak tí čo kúpili byt za 2 kuponové knižky, nech ho teraz predajú za 7000,-EUR
Ako porovnávať nehnuteľnosť s autom je úplne mimo...auto je spotrebný materiál... mimochodom rodine by som auto nikdy nepredala..kupec najlepšie z iného kútu krajiny
Nepredavat rodine. Sestre vysvetlit, ze ceny vsetkeho stupli, aj aut, ze vy viete ze cudziemu to mozete predat drahsie a tie peniaze potrebujete. Ano, chapem bratovu sestru, ze jej nie je po milosti kupit auto drahsie nez ako vie, ze ho brat kupoval. Chapem aj Vas, ze v dnesnej dobe je vsetko inak a peniaze ludia zacali pocitat aj v obchodoch s potravinami...nevyjdete spolocnym obchodom z toho dobre ani jedna strana. Nech sestra kupi rovnake auto od ineho, ak veri, ze za taku cenu, ako si ona predstavuje, take auto vie zohnat...a vy si jednoducho nahodte inzerat a hotovo. Vam sa stazuje, ze chcete z danej situacie vytazit a "obrat ju o peniaze". Ale v opacnom pripade by to bolo rovnako...keby si nemyslela ze to pre nu bude vyhodne kupovat od rodiny za nakupnu cenu z roku XY, preco by na tej kupe trvala? 😂 Posramotit si vztahy obchodmi v ramci rodiny..nestoji to za to.
Ak by islo o nehnutelnost,tiez by ste predali za ceny stare rok a pol? Urcite nie,riadili by ste sa cenami aktualnymi. Takze nie,nepredala by som za staru cenu
@mijo53 ako? To fakt? 🤣🤣🤣🤣🤣Takže 8 ročne auto ideme porovnávať s 50 ročným bytom v centre mesta, hej🤣🤣🤣potom 10 ročne auto a tak👋👋👋👍
Každopádne jednanie na rovinu a nebol by problém podľa mňa. Manžel autorky nech predá aj o 20000 drahšie, ale sestre mal na rovinu povedať, čo evidentne neurobil. Ale ved každého vec a každého svedomie. Našťastie ja mam okolo seba ľudí, čo jednaju narovinu a slušne, preto ma asi zarazaju takéto veci.
Jedna vychcana sa zrazila s druhou a obe uvažujú, ako tu druhu prestať, aby zostali aj tak za pekne. Auto predajte cudzím, švagrine povedzte, že vám dal viac ako ste zaplatili a od rodiny by ste toľko pýtať nemohli a autorka nech sa prestane zosmiesnovat blabolmi o investíciách do auta, auto je cista spotreba, že potrebuje nové brzdy co pneumatiky nie je žiadna "investícia", je to rovnaká spotreba ako benzín.
ako dlho ste jazdili na tom aute?
@maciatkolulu ešte raz a pomaly, ja sa do ničoho nemiešam, nás oboch zarazila tá vykričaná veta o nemorálnosti a chcela som vedieť, ako to ľudia vnímajú, keďže obaja sledujeme situáciu na trhu, keďže chceme kúpiť iné auto a vnímame úplne normálne, že nám v momentálnej situácii nikto nepredá auto za lacnejšie a nepovažujeme to za nemorálne. Každý by sa mal prikrývať takou perinou, na akú má. On jej povedal cca sumu, za akú ho chceme predať ešte pred tým, ako povedala, že ho chce. Strašne urazená vytiahla odfotený inzerát, tak muž vytiahol zápisník a prečítal jej, čo dal na aute urobiť a koľko to stálo a že chce mať aspoň nejaký zisk, lebo ceny stúpli a bol by hlupák, keby to nevyužil. Až potom vytiahla, že chce auto kúpiť a išla si stále svoje, že je nemorálne jej ho predať za trhovú sumu.
To mas napr podobne ako s bytom. Tiez sme kupili byt za dobru cenu pred par rokmi. Teraz ma bodnotu viac ako dvojnasobom. Isto by som nepredala rodine za to co sme kupili. Radsej predajte cudziemu. Toto narobí len zlobu v rodine. Je to vase, viete v akom je stave a podobne. Nenechajte sa vydierať.
Zvyknite si ze kazdu vec co kupis straca casom na hodnote. Okrem bytu domu pozemku asi. Je smiesne mysliet si ze ked kupis auto a islo vsetko hore ze zakonite aj auto ziskalo na hodnote 😂😂😂
Predávala som auto asi pred mesiacom aj moja teta ho chcela kupit a tiez zacala s cenou, ci na splatky. No isto nie. Predala som ho cudzej osobu za sumu co som z toho auta chcela, lebo som si kupovala nove a potrebovala som co najviac vytiahnuť zo stareho. Cize za mna urcite je OK auto nepredať rodine ale dat na inzerat za cenu aku potrebujem z toho predaja ziskat. Vobec sa autorka nad tym netrápte. Nech si svagrina kupi lacnejsie z bazáru, vy predáte ako chcete a obe strany spokojne.

No to je otrasné správanie. Poslala by som ju niekam. Nech si kúpi od niekoho iného a vy si predajte za sumu akú chcete z auta dostať.
Joj ako ja neznášam takéto správanie, krava jedna. (prepáč)