Je morálne zlé predať rodine auto za vyššiu sumu?
Je podľa vás morálne zlé predať súrodencovi auto za vyššiu sumu, ako bola nákupná?
@maciatkolulu pozri, kupim auzo za 10/15 000€, suchnem nove brzdy, nove gumy, nove atd atd - takze preco by som ho sestre mala davat za 10??? ked su v nom nove diely za 5000? toto nie je zdieranie, svagrina by chcela auto v dobrom stave za lacno. pre toto rodine nepredavat. keby moja sestra potrebovala a ja mam a nepotrebujem, v pohode darujem. ale toto je pripad, ked oni peniaze potrebuju, chcu vacsie auto, takze fakt nevidim dovod, preco ukracovat rodinu o 5 litrov len preto, ze svagrova ma zalusk na opravene auto.
Akceptovala by som sestrin nazor, ze je to moralne zle predat ho za vyssiu sumu rodine a predala auto cudzej osobe 😀
Za mňa tieto kúpno-predajné vzťahy v rodine väčšinou narobia viac zla ako osohu ... osobne by som im to auto nepredala, radšej cudziemu a za cenu, za akú chcem predať.
@maciatkolulu surodenec nieco predava, ja mam zaujem, zistim cenu a bud na to mam akebo nie. Bodka. Mna by zasa hanba fackovala ziadat od surodenca aby mi predal za nizsiu sumu, ako je to realne schopny predat.
@babovka2321 auto je spotrebný tovar. To nie je ako nehnuteľnosť, že rekonštrukciou si zvýšiš hodnotu nehnuteľnosti. Auto je spotrebný tovar, ktorý vždy bude mať len a len nižšiu hodnotu, aj keď do neho vrazíš tisíce.
@sasa1310 zial, ci sa ti to paci alebo nie, TRHOVA hodnota AJ AUT ide v poslednej dobe hore, my sme kupili tiez pred 2 rokmi auto v perfektnom stave po jednom majitelovi a teraz sa rovnake auta v pochybnych stavoch predavaju o par tisic viac (my ale nepredavame ani nekupujeme). Aky je dopyt, taka je aj ponuka. A nehnutelnosti rastu na hodnote aj bez spominanej rekonstrukcie. Inflacia funguje, ked idu hore nove auta, idu zial aj jazdenky, lebo si to mozu dovolit.
My sme objednali auto 9/2021 prišlo nám 4/2022
Momentálne je jeho hodnota vyššia o 10000 ako keď sme ho objednávali a za aku cenu kúpili.
Nech je to aj svätý predala by som mu ho momentalne za trhovú hodnotu.
Ako sorry nekradnem a šikovnosť kedy a za koľko kúpiš nie je trestný čin.
Ked nechce nech kúpi inde
Nie, nie je to nemoralne nakolko nik kupcovi nedrzi pistol pri hlave. Takze ak on ho chce predat za 10 000€ (ma na to svoje dovody) a ona ho chce kupit za 5 000€ (ma na to svoje dovody), tak sa jednoducho nedohodli a on auto posunie tomu, kto ho za danu cenu kupi. A ak takeho nenajde, tak auto nepreda/preda pod cenu/daruje na charitu...
@babovka2321 predávajú. Myslíš tie ceny, čo sú na bazos? Reálne nevieš za akú cenu sa nakoniec tie autá predajú.
@janinah jasne jasne darujem svojej sestre auto za niekoľko desiatok tisíc eur len preto aby má hanba nefackovaka. Ešte jej k nemu budem platiť havarijnú poistu 1000 eur na pól roka a ešte jej budem kupovať pneumatiky len preto že je moja sestra a ja sa vlastne môžem ísť pásť.
@sasa1310 moje staré sme nahodili na bazos
Chcela som dať cenu 12000 muž tak zo srandy hodil 14000, že uvidíme a postupne cenu budeme znižovať.
Pan sa ozval za 2 dni. Kvôli práci si preň prišiel o 2 týždne. Bez zjednavania dal 14000
Takze toľko naša reálna skúsenosť 😉
Nečítala som všetky komentáre, ale môj názor je, pýtať za auto sumu, akú si predstavujete. Sestre povedať, že žiaľ, eura potrebujeme na kúpu iného. Ak bude mať záujem, nech kúpi, ak sa jej to zdá veľa, kúpi niekto iný.
@sasa1310
@chocolatte1
Ano, aj my sme dali nadhodnotene nehnutelnost na predaj kvoli chronickym zjednavacom, aby sme v konecnom dosledku dostali cenu, ktoru chceme. Za 2 dni sme mali kupcu na plnu sumu, ktoru sme zapytali. Je to chore, ale je to tak. A to sme pred rokom mysleli, ze by bol zazrak, keby sme predali o 50tisic nizsie, nez sme predali. Dopyt je sialeny, predavajuci su vo velkej vyhode. A to nie len nehnutelnosti, auta, dokonca aj poriadne bicykle jazdenky sli cenovo hore, lebo diely su menej dostupne.
@ukulela ale však v pohode, ale so sestrou snáď jedna na rovinu a hotovo... Potom nech sa žerú navzájom a rovno by som povedala, sestra zlata, nepredávam nikomu blízkemu. A oni tiež kúpia od niekoho za podstatne vyššie ako ho povodní kúpili takže to je vlastne fuk, vyhnúť sa biznisu s rodinou a je to. 👍
Zakon trhu. Nic zle na tom nevidim.
Ale popravde radsej by som predala cudziemu. Rodina vzdy dufa ze vec dostane zadarmo a aj ked predas pod cenu budu si mysliet ze si ich osklbala. Takze co chcem dat zadarmo dam rodine, co chcem predat tak cudziemu, rodine nikdy nepredavam.
Nam tak svagrovci ( manzelova sestra s muzom) predali auticko. Mohli ho trhovo predat za cca 8000€ Ale rozhodli sa ho dat nam za 5000e. Ale oni su na tom financne ovela ovela lepsie ako my. Tak asi im to az tak nevadilo. A hlavne, my sme ani nic nepytali. Oni sami s tym prisli. Vedeli ze auto nemame tak nam ho ponukli za tych 5000e. My sme boli velmi vdacni. Auticko nam stale sluzi.
A to ktory ... ani neviem ako nazvat🤦🏼♀️🤔kupi nieco pouzivane za drahšie ako nove??
@zdenkastanka kolko aut si mala? Nove auto stoji normalne tak 20+ minimalne a este nan cakas 6-12m, jazdenky 5-8 a mas ich hned.
Ked sme predavali nase auto trvalo to cez bazos 3dni.
@zdenkastanka nepochopila som tvoju otázku, on kúpil jazdené auto po prvom majiteľovi kupované nové na Slovensku, servisované len v originál servise, bolo už vtedy za veľmi dobrú cenu, že keby muž chcel, tak by ho hneď predal so ziskom, mali sme ho rok aj pol a teraz potrebujeme väčšie s inými parametrami a za ten rok a pol na ňom pomenil veci a aj jazdené autá vystrelili hore, napriek opotrebeniu by sa teraz paradoxne predalo za vyššiu cenu, ako ho kúpil. Ona ho chce za pôvodnú sumu, ako ho muž kúpil a nazvala nás nemorálnymi, aj keď sme jej auto ani nenúkali. Za tie peniaze by si bohužiaľ teraz mohla dovoliť kúpiť len starší ročník s viac najazdenými km a my tie peniaze za auto potrebujeme.
Naco sa vobec obtazujes s vysvetlovanim? Nema vyznam. Niektore zeny maju velmi uzky zivotny rozhlad.
Tak keď sa jej to zdá nemorálne tak nech ho nechá ho predať cudziemu ..auto je evidentne porobene a vo veľmi dobrom stave 🤔 má pravo ho predať za sumu ako uvazi on a nie ona ...ja s jeho názorom súhlasím naozaj islo všetko hore veď nie je charita 🤷
ked na nom jazdite len rok a pol a tolko novych veci ste tam dali, tak jednoznacne predat za vyssiu sumu ako kupnu, maximalne by som dala o taku tisicku dole specialne pre nu a ked nie, tak zaujemca sa vzdy najde
@zdenkastanka, nie nové. Nové stojí, resp. stalo pred dvoma rokmi (vymyslam si) 35 tisíc. Dvojročná jazdenka (toho istého auta) stala pred dvoma rokmi okolo 20 tisic. Ak ju dnes predávaš ako štvorročné auto, predáš ju aj za 25 tisíc. A nové medzitým stojí 45. A čakáš (podľa značky) dlho, lebo áut nie je na trhu dosť (zato na cestách priveľa). Jazdenku si po par týždňoch odvezies domov.
@eeffka pise ze auto chceli predat drahsie ako ho kupili... comu nerozumies?cize jazdene auto za drahsie ako nove.nie?

Zalezi v akej situacii by som bola. Ale vseobecne je lepsie taketo veci predavat skor cudzim ludom aby nebol z toho nejaky problem 🙂