icon

Je morálne zlé predať rodine auto za vyššiu sumu?

22. máj 2022

Je podľa vás morálne zlé predať súrodencovi auto za vyššiu sumu, ako bola nákupná?

zdenkastanka
22. máj 2022

Jaj tak aj vy ste kupovali ojazdene... to v uvode nebolo... no i take auto straca na hodnote.radsej by som ho predala cudziemu .rodina bude na vas pozerat cez prsty a ked sa vzdy na aute niečo pokazí tak budu mat poznamky a budete to mat na tanieri..

sasa1310
22. máj 2022

nechceš ho predať lacnejšie švagrine, tak nepredávaj. Načo to potrebuješ mať oddobrené ešte aj na MK? Však tvoj muž nech urobí ako to cíti.

mima1
22. máj 2022

@zoro9836 ak by som vedela ze moj brat by kupil auto za 17 a chce mi ho predat za 24 tak by som ho mohla…

autor
22. máj 2022

@sasa1310 prepáč, nechcem byť nepríjemná, ale mohla by si si nabudúce prečítať celú diskusiu, niekoľkokrát som napísala, že on je rozhodnutý jej to auto nepredať a nikde som sa nepýtala, či predať alebo nie, ale chcela som vedieť, čo si o tom myslia iní ľudia, lebo my sme boli v tom, že to je úplne normálne v dnešnej dobe riadiť sa trhovou cenou a sama som prekvapená, koľko ľudí to berie ako podraz a napríklad vôbec nevedia, že stúpa cena aj ojazdeným autám.

simca06022011
22. máj 2022

Nech da radsej inzerat a preda ho za realnu trhovú cenu. Ak sestra chce, nech si ho za tu cenu kupi. Ak nie, kúpi iny... A ona nech si zoženie inde auto za ceny spred 2 rokov.

luccija
22. máj 2022

Nedala by som sa vydierať švagrinou.Vy viete koľko ste do auta vrazili...ešte mi bude mávať starým inzerátom za koľko som kúpila to si roky odkladala?nejaká je divna.

mijo53
22. máj 2022

@maciatkolulu veď som písala, že sa pozerá na situáciu na trhu, opotrebované auta išli hore, nestoja toľko ako pred rokom.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
martinka13
22. máj 2022

Súrodencovi ano. Pri cudzom by som sa riadila dopytom.

zoro9836
Autor odpoveď zmazal
silvike
22. máj 2022

Ja som si len tak predstavila ze ked mi deti odrastu a teda kupi syn auto za 10 000e a o rok a pol ho preda sestre (mojej druhej dcere) za 15 000e. Hmmm...neviem, asi by sa mi to tiez ako rodicovi velmi nepacilo a bolo by mi to divne ze vlastnej sestre neda lepsiu cenu. Ale chapem vsetky tie ekonomicko trhove pohnutky...len som si to predstavila ako matka. Akoby som to videla. Len teda rozdiel je v tom ze vy ho tej sestre ani predat nechcete len ona sama sa do toho montuje a pyta lepsiu cenu. No...sam musi vediet akemaju vztahy, aka je ta sestra celkovo, ci len vyuziva, ci je to dobry clovek a je na tom financne horsie a chcel by jej aj takto pomoct trosku. A na druhej strane dolezite je ako nutne potrebujete tie peniaze Vy. Ale pomahat si v rodine je normalne. Pozor, nie vyuzivat, zneuzivat. Pomahat si navzajom.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
kikushaa
22. máj 2022

@silvike lenze oni jej ho nechcu predat, ona sa nato upla ze kupi, a ohana sa stary inzeratom? Akoze wtf?

silvike
22. máj 2022

@kikushaa No ved vravim, ze u nich je situacia taka, ze oni jej ho predat ani vlastne nechcu a ona sama si to akoby vynucuje za lepsiu cenu. Preto vravim...sam musi vediet ake maju medzi sebou vztahy, aka je ta sestra celkovo, ci len vyuziva, ci je to dobry clovek a je na tom financne horsie a chcel by jej aj takto pomoct trosku.

evaachesa
22. máj 2022

Auto by som predala kľudne aj drahšie ak ste do neho veľa vrazili, no nie rodine, to neveští nič dobré. 😏

chocolatte1
22. máj 2022

@silvike ja napríklad nerozumiem pohnútkam matiek, keď sa deti osamostatnia a majú vlastne rodiny, potrebu porovnávať ich finančnú situáciu navzájom a tlačiť na toho, ktorý je materiálne lepšie zabezpečený, kompenzovať to akokoľvek súrodencovi.
Za prvé ak sestre chyba na dane auto, nech si kúpi take na ktoré ma. Ak chce predsalen drahšie a nemá naň, sú aj ine možnosti ako drankať zľavu. Ma zdravé ruky, nohy, hlavu na krku … môže pracovať ešte viac ako doteraz, keďže to zjavne nepokrýva jej požiadavky.
V živote by som to od môjho brata nežiadala a nikdy do toho ani nezatahovala rodičov.

silvike
22. máj 2022

@chocolatte1 Mozem sa spytat kolko mate deti a v akom veku ? Ak to teda nie je tajne.

chocolatte1
22. máj 2022

@silvike počet a vek mojich deti neovplyvňuje môj názor…
Je to vec výchovy a schopnosti daného jedinca. Bud som neschopný a hladam ľahšiu cestu v podobe parazitovania na komkolvek alebo sa o seba dokazem postarať. Normálny človek nepotrebuje využívať súrodencov, rodičov, deti. Keď chce pomôcť pomôže to je predsa normálne, ale žiadať od niekoho úľavy len kvôli tomu, že mám menej?!
Mne to jednoducho nedá, hanbila by som sa ako pes.

maciatkolulu
22. máj 2022

@chocolatte1 tak vek detí aj počet je dôležitý, ja si myslím, že nemáš deti....ja svoje vychováva tak, aby jedna vedela druhej pomôcť, áno aj ta, čo ma viac, vedela pomôcť tej, čo ma menej, aby si vedeli pomohat aj nie finančné. A keď malý vyrastie detto. A ako mamu by ma mrzelo, kebyže to tak nie je a kebyže rozhoduje nejaký chlap o tom, či má, alebo nemá pomôcť svojej sestre.

hlubik
22. máj 2022

je to stale tvoja volba , mňa by to nenapadlo a moje svedomie by mi to nedovolilo.

iwesska
22. máj 2022

Za mna je to totalne cez ciaru predavat nieco,co pravidelne pouziam uz nejaku dobu za este vyssiu cenu ako som to kupila🤦🏻‍♀️Ano,trhova cena aut mozno isla hore,ale si uvedomte tiez,ze pri novom aute mate zaruku aj 7r. Na auto z 2r ruky uz ziadnu. Susedom tak po 3r.odisiel motor a mohli kupovat za 2 500€ novy👌 Auto z 2.ruky je vzdy macka vo vreci a NIKDY nemoze mat hodnotu ako nove,aj ked tam neviem ake doplnky podokupoval. Ani poistovna neuhradi v pripade poskodenia 100% sumu,ale pojde podla amortizacie. Takze za mna je to akurat tak vychytralost a som na strane svagriny.

vilma7
22. máj 2022

Tak asi každý by to bral "nemorálne", keby sa ho to týka osobne.
Vy peniaze potrebujete, tak jej to treba jednoduchí vysvetliť, že peniaze vám treba a nik vám ich nedá. Že nech si teda také auto nájde niekde na bazáre a kúpi si, keď tak veľmi chce.
Ja som moje auto dala máme, kúpila si druhé. Potom to auto išlo zadarmo sesternice, keď už mama na ňom nechcela jazdiť.
Keď som si vzala manžela, mali sme odrazu dve autá, tak som mu povedala, nech jeho auto nechá rodičom, nám dva nebolo treba. Ale to zas boli úplne iné situácie, nám tie peniaze nebolo treba. Nie sme žiadny boháči, ale stačí nám čo máme. A autá by sme asi aj tak pod cenu predali.
A to predné sklo musel meniť, lebo mu prasklo, a nie lebo chcel, a poistku snáď na aute mal. Takže to by som vôbec ako investíciu nebrala.
Ale keďže vám tie peniaze treba na ďalšie auto, nie je o čom. A ako to už vníma jeho sestra, je žiaľ prijateľné. Tiež by sa mi to nepáčilo...ale ja by som sa v tom prípade do kúpi nehrnula a hľadala radšej iné auto a inde.

betulinka1
22. máj 2022

@silvike aj keby si vedela, ze to dieta do auta investovalo, predava s novými rozvodni, gumami a z tych penazi si kupia nove auto, inak na nove mat nebudu. Aj tak by malo dat lepsiu cenu ako je trhová ??? Cize jedno dieta by malo auto a druhe dieta by nemalo, lebo dalo Dobru cenu prvému dietatu. 🙈🙈🙈 toto asi nie. Takto by si si to asi ako matka nepredstavovala, ci?

spadnutaslivka
22. máj 2022

nechápem, o čom sa tu špekuluje. Brat má auto, čo sa dá predať za 10 tisíc a potrebuje ich. Sestra chce auto, ale má len 7 tisíc. Tak nebude kupovať od brata, kúpi si iné. A on predá iným, aby mal toľko, koľko potrebuje. Brat môže pomôcť sestre, keď sa mu dá a predáva auto z rozmaru, lebo chce novší model a má na to. Ale keď tiež pomaly počíta každé euro? To mohla skôr mama povedať dcére- zlatko, takto sme ťa nevychovali. Nebudeš predsa šetriť na svojom bratovi a daj mu za to ešte o pár tisíc viac, ako by dostal od iných, nech predsa nie je stratový.

chocolatte1
22. máj 2022

@maciatkolulu asi ta prekvapim, ale mám …

ukulela
22. máj 2022

@silvike lenze oni prachy potrebuju ma druhe auto. Sestre predaj ani neponukli. Ona dupka, lebo chce za dobry peniaz vypucovanu lestenku v top stave. Tu sestra chce zarobit na bratovi.

livka_
22. máj 2022

Oj, ked uz aj riesi co je moralne a co nie, ked vie za kolko to chce kupit a kolko neda, z toho cihaju problémy do buducna. Este lepsie by bolo, keby ste jej to dali zadarmenko. Vsak? To by sa jej prevelmi pacilo 😉
Predala by som LEN neznamemu a za taku cenu ako Vy s muzom chcete a aku si predstavujete.

jasminka548
22. máj 2022

V rodine si nikdy nic neptedavame .len darujem.Predavam len cudzím.Vdaka tomu,aku výchovu sme dostali ,nebol problém ani pri riešení dedičstva.Ked nám rodičia zomreli,boli sme štyria súrodenci.Dvaja už samostatni s rodinami ,dvaja mladší ešte študovali.My starší sme svoje podiely darovali mladším,aby mali kde bývať a nemuseli predávať byť..Majetok nie je v živote to najdôležitejšie,aj keď v dnešnom svete to vyzerá,že je.Dolezite je vedieť sa o seba postarať a nespoliehať sa na to,čo zdedim

78787878
22. máj 2022

Zjavne je spekulantka. Nie, takemu cloveku by som vobec nic nepredavala, to zavana zbytocnymi problemami. Je uplne jedno, ci Vas bude ohovarat ked jej auto nepredate alebo potom ked jej predate. Dovod si najde, lebo bude neustale spekulovat.

autor
22. máj 2022

@silvike ja som napríklad tomuto nikdy nerozumela, tak keď brat je šikovný a niečo získa, a má menej šikovnú sestru, tak mu treba zobrať jeho ťažko zarobené, aby obe deti mali rovnako? Lebo potom sa na to dá pozerať aj z iného hľadiska, predstav si, že máš ženatého syna s dieťaťom na ceste a s hypotékou na krku, ktorý má dve práce a potrebuje predať auto, kúpené za lepších čias, aby si mohli dovoliť kúpiť nové a slobodnú mladšiu dcéru, ktorá žije u teba a zarába si len sama na seba. Tlačila by si potom na syna, aby jej auto predal pod cenu?