Je morálne zlé predať rodine auto za vyššiu sumu?
Je podľa vás morálne zlé predať súrodencovi auto za vyššiu sumu, ako bola nákupná?
My sme teraz kupovali od môjho otca auto. Navrhol svoju cenu a my sme súhlasili. Ani vo sne by ma nenapadlo, aby mi odpustil alebo predal za polovicu zato, že som jeho dcéra. Takisto sa nadrel na to auto a potrebuje tiež peniaze. Predal nám za trhovú hodnotu v momentálnej situácii a neskumam, za koľko kupoval.
Príde mi to ako vychcanost tvojej švagrinej keď zrejme vie, čo všetko tam porobil a že sa o auto stará.
Mne to nepríde ako nemorálne, každý predá za toľko, koľko si myslí, že treba a je to adekvátne a na druhej strane keď nemám na to tak nerobím z toho kriminálku a nehrám sa na špióna.
Určite je fajn spomenúť mužovi, že sa nemusí obetovať zato, že je to jeho sestra a robiť tak ako ona chce. Zrejme má ruky aj nohy zdravé takže si môže došetriť. ✌️
@iwesska ja to tvrdím tiež, ale komické je, že rovnako ich "osklbu" na tom, čo idú kúpiť predsa🤣. Len nie vlastná rodina. Mňa by zaujímalo, ako by reagovali, kebyže to je naopak, že sestra im predáva auto o pár tisíc drahsie, jazdené, používane s novými koberček mi, pardon, nie novými, už pouzuvanymi🤣... Bez záruky. Potichu by samozrejme súhlasili..... Ach jaj.
Inak mne sa páčia tie porovnania s bytmi, moja mama býva v centre vo vyše 100 ročnom dome, secesnom, ta hodnota ide iba hore.... Som reálne nevedela, že to platí aj pri autách. Akože 100 ročných zaručene, ale pochybujem, že na nich niekto jazdí denne. No nevadí. Stojí to cele za rozvraty v rodine. Držím palce autorka. A švagriná sa nechystá na rodinu?
@maciatkolulu aj s cenami bytov je to len o ponuke a dopyte. Ak nebude dopyt, tak darmo poznáme poučku, že ceny nehnuteľností neklesajú ale len stúpajú, tie ceny bytov logicky pôjdu dole. A toto sa aktuálne deje (situácia s cenami bytov) aj s cenami áut. Nové stúpajú do vyšších cien a dlho sa na ne čaká, ak vôbec ich vyrobia, a keďže je to takto , tak automaticky stúpa cena jazdených áut. Takže je irelevantné, že cena daného auta stála pred pol rokom toľko a toľko, keď teraz je dopyt a kúpia ho za vyššiu cenu. Tomuto hádam rozumieš. Preto ti stále porovnávajú vyššie baby s bytmi, lebo to sa aktuálne deje. Kríza vo svete, plus vojna na Ukraine, po jazdených autách je jednoducho dopyt, a ponuka začína byť nízka. Sestra to auto nemusí kúpiť, to je rozhodujúce v tomto prípade. Môže ale nemusí, nikto ju k tomu nenúti, nedrží pištoľ pri hlave a tak ďalej...
ano
ale opotrebovane auto ide dole s cenou,a tie opravy nerataj,to je cena za jazdenie,predajte za hodnotu ako ma,nie co stalo pred xrokmi,aj moje auto stalo pred rokmi 13000,boli tak drhsie opravy a predam ho teraz ledva za 5099€ ci ho mam predavat za povodnu sumu este aj opravou;?:D si smiesna
@lasoli je rozdiel pred rokmi a je rozdiel teraz aktuálne. A keď idú také ojazdené autá teraz za 10 tisíc, bola by si hlúpa, ak by si ho núkala za 5, lebo veď už si na ňom niečo najazdila. A otázka je, kedy do toho auta tie veci kúpiš a opravíš. Keď si to opravila pred rokmi, tak áno, už si to opotrebovala. Ak si do toho vrazila peniaze nedávno, tak sa to automaticky do ceny auta započíta. Lebo keby si nedala nové brzdy, hadičky a pod., tak môžeš dať cenu nižšiu, ale kupujúci si to sám bude do toho auta v priebehu pol roka až roka kupovať. Čiže by ho to auto aj tak stálo viac. Vidíš ten rozdiel? Či stále nič?
@maciatkolulu Ako fakt,porovnavat auto a nehnutelnost a od toho odvijat cenu...ach 😂 Ale aj tak su byty v novostavbach drahsie,ako v starsich bytoch,ktore su poprerabane. Nehovorim samozrejme o takych histoeickych domoch,v akom byva tvoja mama. Takze ani tato rovnica nesedi😂 Ja som asi blba,ale keby sme mali v rodine dobre vztahy,nikdy by som nepredala auto za tolko ako cudziemu🤦🏻♀️. A teda nech ho radsej predaju cudziemu,len je otazne,kto vobec kupi ojazdene za viac ako nove🤷♀️ To je akoked tu si poniektore myslia,ze nosenim nadobudaju handry vyssiu cenu😂
@iwesska veď oni to chcú predať cudziemu, to len sestra sa lakomí 😀
@iwesska ako za viac ako nové? Po prvé som to tu už vysvetľovala, že stojí menej ako nové, ale viac ako pred rokom a pol a po druhé, my ju nenútime, ani jej ho nechceme predať, môže si kúpiť pokojne nové za 50 000. To je ako keby som ja prišla do obchodu teraz a začala na nich kričať, že je nemorálne, že potraviny zdraželi a nútila by som ich predať mi maslo za cenu, za akú sa predávalo pred rokmi. Jej by za tie peniaze, čo nám teraz chce dať, podľa inzerátov na autobazáre vyšlo podobné auto akurát tak nabúrané, iné sme tam za tie peniaze nenašli. Ale presvedčila som sa, že ozaj to ľudia berú ako niečo zlé, tak ja už nebudem vysvetľovať a reagovať, ale inflácia a súvisiace zdražovanie je jednoducho fakt, môžeme sa aj na hlavu postaviť. Niekto tu výsmešne spomínal stúpajúcu cenu nosených handier, no tak aj to je pravda, ja napríklad chodím do sekáča a nehanbím sa za to, lebo aspoň ušetríme, pred rokom stáli nosené letné šaty v tom istom sekáči 5€, teraz stoja 19€. A nepoviem im pri pokladni, aby mi predali tie šaty za minuloročnú cenu.
nepovedala by som ze je to nemoralne. isto ste na nom nieco porobili a teda aj zlepsili jeho stav. bohuzial cena aut stupla a ked si chcete kupit nove, tak sa ho budete snazit predat za co najviac ako sa bude dat. ved ak tak si ho nemusia kupovat. ja by som si nad tym hlavu nelamala
Ja by som jej povedala, za kolko chceme predat, ak chce, nech berie, ak nie, predate cudziemu. ved ona si tiez moze zohnat auto inde, to vase nie je jedine na svete na predaj
@iwesska Za teba je vychytralosť, predávať sestre auto za vyššiu sumu, než ho sami kúpili. Ale za mňa je zase hlúposť, predať sestre auto za oveľa nižšiu sumu, než by bol ochotný zaplatiť cudzí človek, len preto, lebo je to sestra. Oni to auto nepredávajú preto, že sa ho chcú zbaviť. Potrebujú nové. A na jeho kúpu potrebujú peniaze z predaja tohto auta. To, ktoré si za to kúpia, bude tiež oveľa drahšie, než by bolo pred rokom a pol. Lebo ceny áut (ako aj skoro všetkého ostatného) proste išli hore. Čiže dnes si už za tie isté peniaze nekúpia to, čo vtedy.
v takomto pripade by bolo asi najlepsie ho predat niekomu cudziemu, ktory nevie, kolko ste za to auto dali. ja to vsetko chapem, len sestra by to asi tak nepochopila a naco si robit prieky v rodine.
Má švagriná problémy s peniazmi? Potrebuje takto pomôcť?
Ak nie, alebo je na tom tak isto finančne, ako vy, predala by som ho mimo rodinu. Dajte si inzerát a neriešte to s ňou.
Ale zvážte, že v opačnom garde sa zrejme zachová rovnako (možno by sa tak zachovala v každom prípade).

@iwesska ano a preto je lepsie predat cudziemu, ktoty ti toto nebude vycitat ako rodine, ktora na teba bude mat "tazke srdce"