Je možný krst dieťaťa so súhlasom jedného rodiča?
Ahojte, mam take trapenie, ma sa nam s manzelom v marci narodit dietatko, ale mame rozličné nazory na to, kto maju byt krstni rodicia, sme katolici, ja som za to, ze ked sa nevieme dohodnut, tak radšej nech nie je pokrstene a nech sa pokrsti v dospelosti, ked bude chciet.... Manzel mi vsak naznacil, ze je si vedomy, ze staci suhlas jedneho rodica, mam teraz strach, ze to za mojim chrbtom urobi podla seba, keď sa maly narodi.... Da sa tomu nejako zamedzit? To naozaj mozu pokrstit dieta, aj ked druhy rodič vyslovene nesuhlasi? Keby napriklad vyslovene napisem na faru dopis, ze nesuhlasim s krstom bez mojej pritomnosti, moze to nejako pomoct alebo to môžu farari proste odignorovat a bude im stacit manzel? Dakujem
@mima172 ja to vnímam rovnako ako ty, že chcem, aby moje dieta malo s krstnými blízky vztah a nie len formalita, že uvidí krstných raz za rok a nebude poriadne ani vediet, kto jeho krstní vlastne sú ....
A ak sa môžem spýtať, prečo je tvoj muž tak veľmi za svoju sestru? Alebo je skôr "proti" tvojej tete?
Druhá vec, beriete krst ako niečo čo sa patrí alebo ako niečo duchovné, silné?
Ak to druhe, tak potom je dôležité, aby tak krst vnímali aj krstní rodičia.Je tomu tak u oboch "favoritiek"? 🙂
@mima172 on povie, že z formálneho hladiska, ked ja nemam surodenca, by to mala byť jeho sestra .... ja to vnimam ako niečo dolezite, nie len formalitu
A keby idete za kňazom? Vysvetlis mu o čo ide,,, mozno by ti pomohol...
@jvlo aj to som rozmyslala, ze by som sa priamo išla poradiť s kňazom, čo mi povie, ako by to možno riešil on
Hm, nepríjemná situácia 😳
Vyrieši to jedine rozhovor s tvojim mužom ale v kľude, bez emócií a kriku. Nachystaj si kvalitné argumenty, verím, že sa dohodnete 🙂 Držím palce ✊✊
Ja viem že ti na tom záleží . Ale ja si myslím, že to zbytočne zveličuješ. My sme tiež špeci prípad ,moj syn má len krstného aj to ho krstný krstil lebo je farár. Nedávali sme nikoho za krstnú . V našom okolí nebol nikto komu by som dôverovala.
Ved pôjdete na náuky tak tam musí byť aj potencionálny krstný rodic
@mima172 aj argumenty som mu povedala, povedal, ze ano, ze su logicke, ale ze on nemoze predsa rodicom povedat, ze by nedal sestru
dieta este nie je na svete a vy riesite a vadite sa koli krstu....vy to budete mat dobuducna velmi tazke...
tak si dajte dve krstné mamy a je to vyriešené
@evita2222 a to sa da???
Mma by len zaujimalo ze ako by to urobil sam bez teba. To v nedelu rano co to dieta oblecie a zoberie do kostila bez tvojho vedomia? Treba ist na nauku dalej vybavit kosielku ak sviecku no neviem teda ako by to chcel urobit v den krstu aby si o tom nevedela....pozri ja som pri detoch jednu krstnu avsak pre pokoj v rodine maju dve krstne. Dievca manzelovu sestru a synovia moju sestru.ak nahodou nebudu moct byt 2 krstne tak by som asi ustupila s tym ze ked bude dalsie dieta tak si krstnu das ty. Kazdopadne je to na vas a podla mna ked sa to male narodi tak sa to same vyriesi 👍😉
treba sa opýtať kňaza, ale neviem prečo by to mal byť problém
@lenicka2609 neviem, dojde mi nelogicke ustupit, ked mi aj uznal, ze chape moje argumenty, ale silou mocou to chce len z formalneho hladiska, cize sam vie, ze ona nie ue vhodna, ale formalne, aby jeho rodinka bola spokojna, to akoze vsetci su dôležitejší ako ja matka? Ktora ho nosim pod srdcom? Hlavne nech oni su formalne spokojni?
Ach jo. Ako deti na pieskovisku. Uprimne, ak by mi zalezalo na tom, aby dieta bolo pokrstene, ustupila by som s tym, ze tvoja teta by bola svedok krstu a jeho sestra krstna mama. Alebo sa dohodnite, ze,dalsie dieta vyberies krstnu ty.
@janage prave to je to, ze som mala take gynekologicke problemy a operacie pred tehu, ze druhe dieta je asi nerealne, ze som rada, ze bude vobec toto jedno....
Mala by si s ním o tom hlavne hovoriť a neriešiť to, či sa to dá. Budujte si medzi sebou dôveru. To si fakt myslíš že by to urobil? Alebo je on fakt taký, že by to urobil? To sú totiž dva pohľady. Tvoja podozrievavosť a jeho zákernosť. Ak sa neviete dohodnúť na takejto veci, ako budete riešiť tie ostatné v živote? Niekto zdá sa bude musieť ustúpiť, alebo losujte 🤷♀️ ale hlavne o tom hovorte. Čo je tvoja priorita? Zabrániť mu aby bola krstná dieťaťa dotyčná osoba, alebo to čo medzi sebou máte? Lebo toto teda nevyzerá ako dôverný manželský vzťah 😕
Nechala by som to cele tak. Keď dieťatko vyrastie rozhodne sa samo či vôbec chce patriť ku katolíckej cirkvi. Nechápem vás katolíkov v Tom že nasilu vnucujete dieťaťu vieru už od perinky. 🤦 Vieš čo by som ja dala za to aby ma rodičia nekrstili keď som bola malá ? Vraj je to nezmazateľné a trvalé a pod .. aj keď som sa dala pokrstiť ešte raz v AC (v 18 nezrelé rozhodnutie) a nakoniec som zistila že tá viera ani jedna nie je pre mňa a najradšej by som dala zrušiť oba krsty čo sa asi ani nedá. Nechajte to dieťa žiť tiež má právo sa rozhodnúť samo za seba až príde do veku kedy si bude vedome čo chce
@montemotherone ja som bola v tom, ze by to neurobil, preto ma velmi prekvapilo, ked sam od seba povedal, ze ved on moze maleho pokrstit aj be zo mna.... Presne, doslo mi to zakerne.... A teda necakala som od neho, ze by ho niečo take vobec napadlo....
@sunny8 to on by nebral do uvahy vôbec, to som mu aj povedala, ze sak prinajhorsom nech sa da pokrstit dospele samo a on ze on si ho koze zobrat aj sam pokrstit....
@cokolada_876 my sme katolici obi dvaja, cize obi dvaja chceme katolicky krst
@cokolada_876 tak oni nebudu chciet v evanjelickom a ja tiez nie 😁😁😁
@cokolada_876 no sak to je problem.... Ze ja mam vybranu krstnu, s ktorou on sice suhlasi a chape moje argumenty za nu, alempovie mi, ze z formalneho hladiska aj tak povie pred jeho rodicmi, ze je za jeho sestru, aj ked vidi, ze ona sa nezaujima
Dám Ti radu. U nás to bolo podobne. Ja som rovno aj svokre povedala, prečo nie krstný z ich strany.. Dôvody boli podobne ako Tvoje. A bolo ,, vymaľované,,. Môj ex chcel byť tiež len za pekného...

U nás je zvykom dávať krstných rodičov zo strany ženy, najčastejšie súrodenec s manželom/lkou. U nás je to zhodou okolností aj reálne osoba, s ktorou sme často v kontakte a mame pekne vzťahy (moja sestra). Ak by vzťahy neboli uzke, tak by som na túto tradíciu "kaslala" a vybrali by sme hoci aj niekoho z priateľov, hlavným kritériom by bol "len" ten blízky vzťah. Záleží mi na tom, aby naše dieťa malo s krstnými rodičmi blízky vzťah. V skratke - za krstných by sme dali len tých ľudí, ktorým by sme dieťa bez váhania zverili v prípade potreby 🙂 Chcelo by to naozaj úprimný rozhovor, bez kriku, s manželom... Povedzte si, čo je pre vás dôležité z hľadiska budúceho vzťahu dieťa vs krstní rodičia. Z toho co píšeš je vhodnejšia tvoja teta, nakoľko sa zaujíma 🙂