icon

Je možný krst dieťaťa so súhlasom jedného rodiča?

22. feb 2020

Ahojte, mam take trapenie, ma sa nam s manzelom v marci narodit dietatko, ale mame rozličné nazory na to, kto maju byt krstni rodicia, sme katolici, ja som za to, ze ked sa nevieme dohodnut, tak radšej nech nie je pokrstene a nech sa pokrsti v dospelosti, ked bude chciet.... Manzel mi vsak naznacil, ze je si vedomy, ze staci suhlas jedneho rodica, mam teraz strach, ze to za mojim chrbtom urobi podla seba, keď sa maly narodi.... Da sa tomu nejako zamedzit? To naozaj mozu pokrstit dieta, aj ked druhy rodič vyslovene nesuhlasi? Keby napriklad vyslovene napisem na faru dopis, ze nesuhlasim s krstom bez mojej pritomnosti, moze to nejako pomoct alebo to môžu farari proste odignorovat a bude im stacit manzel? Dakujem

Strana
z3
autor
24. feb 2020

@laila22 a ako to svokrovci zobrali? Robili nejaky problem? Presne aj on chce byt v podstate za cacaneho, pritom sam vie, ze ona nie je vhodna a ze sa nezaujima ani nič

lilke
24. feb 2020

Možno by som manželovi ustúpila. Ak s tetou máte skvelý vzťah, bude taký aj naďalej, krstná-nekrstna. Mimochodom, teta nemá manžela? Že on by bol krstný? A budete mať pokoj v rodine, teta sa bude tešiť z maličkého rovnako, manžel bude tiež mať dušu namieste.

laila22
24. feb 2020

Svokra to nijako nekomentovala, vedela, že to čo som povedala je pravda, možno bola nasrata, ale bolo mi to jedno...

autor
24. feb 2020

@lilke teta ma manzela, prave aj to je argument a manzelova sestra neni vydata.... Cize moze byt len ona, takto by mal krstnych obi dvoch.... Dokazala by som ustupit, ale je mi proti srsti si dat jednoducho za krstnu osobu, ktorá o mne hpvori, ze som jebnuta a neviem co, vobec sa 9 mesiacov nezaujima a este aj manzel mi vlastne povie, ze ju navrhne z formalneho hladiska... Dojde mi to uplne od veci za tejto situacie ustupit

autor
24. feb 2020

@laila22 jasne, ved tu tiez v podstate tie moje argumenty su pravda a nemoze na ne nic ppvedat

lilke
24. feb 2020

Manzelova sestra má všetky sviatosti? A žije kresťanským životom? Ak s niekým žije, máš argument, prečo nemôže byť krstnou. 😉
A ak je u nej všetko v poriadku, aj keď je svojská, a manžel by na nej trval, ja by som ustúpila. Dobuducna sa možno budete stretat raz ročne, možno ani to. A z druhej strany to krstni potiahnu pekným vzťahom.
U nás som krstná iba ja, ale manžel moje 3 krsnata berie ako svoje, pritom nie je ani katolík.
A napr. aj ja som bola ako dieťa v podobnej situácii. Mam krstnu len na papieri, otcovu sestru, pre mier v rodine. Tiež svojrázna osôbka. Celé detstvo o mňa ani nezavadila. Paradoxne v dospelosti začala prejavovať záujem, a iba o mňa, o ostatné svoje netere len okrajovo. Akúsi stopu to predsa v nej zanechalo. 🙂Krstný s manželkou, mamin bratranec, sa kontaktoval často.

autor
24. feb 2020

@lilke ano ma vsetky sviatosti, nie je vydata, ale zije s priatelom a moja teta ma vsetk, sviatosti a je vydata, aj jej manzel ma vsetky sviatosti

lilke
24. feb 2020

Tak nespĺňa podmienky na krstnu, máš to vybavené. 😉

autor
25. feb 2020

@lilke ked tak s tym budem argumentovať

lunademonica
27. apr 2022

Jaj, my ateisti mame krasny zivot ...

bikarbona
27. apr 2022

To je velmi zavazny dovod. Bohužiaľ, nemozu svokeovci nic namietať. Ale pekne zmierlivo to pocedz.

lucia147852
27. apr 2022

Pokial žije na divoko nemôže byt krstna. Nespĺňa predpoklady. Stačí to povedať kňazovi a je vybavené.

olusik112
29. jan 2024

A kto bude dieťa viesť k viere? Manžel chodi do kostola alebo sa aspom modli čita sv pismo? Či to budeš ty? Alebo ste obaja pobožny? Lebo ak ty do kostola nepachneš chodi tam muž sam tak by mal narok vybrať krstnu. Ak si pobožna ty tak pravo vybrať maš ty. Ak ide iba o jednorazovku pokrstiť a koniec tak potom by som zvažila nekrstiť.
Ak si urobi muž po svojom a okrsti dieta sam tak prevezme celu povinnost vychovavať ho vo viere na svoje plecia. To by si mohla považovať za vyhodu ak sa ti moc do kostola nechce.
Krst neni zdaleka o krsnych rodičoch no ale teda ak by bol rozhodla by som sa podla toho ktora zo spomenutych žien ma vieru hlbšie v ♥️

bielasovicka
27. okt 2024

Autorka, viem ze je to už dávno, ale aj tak som zvedavá ako ste dopadli s tým krstom.?

Strana
z3