icon

Je netradičné meno Samantha vhodné?

7. jún 2024

Zdravim vas. Trochu si tu idem vyliat slová..Nedávno sa sestre narodilo dievčatko a dala jej meno Samantha.. Ja som jej radila nech dá meno Elisa, lebo je to slovenské meno v rozsirenom kalendari a Samantha nie je slovenske.. Ide o to, že neviem ako ju mam volať.. Žijeme na Slovensku, je normálne ze dala také meno? A niesme romovia, viem ze oni davaju hocijake mena.. Neprestrelila to sestra trochu?

Strana
z4
demodun
9. jún 2024

@realny tebe ide o čo?
Vyjadruj sa slušne!!

moonlight1210
9. jún 2024

@realny ani Jan, ani Jozef nie su nase mena. Su len prevzate v minulosti z inych jazykov, tiez len na zaklade vtedajsej aktualnej oblubenosti, ci prezentacii, ze dieta ma napr. vznesene meno. Tebou uvedene su z Biblie a to v stredoveku letelo, bolo to vtedy velmi modne.
Casom sa zazili ako bezne pouzivane, lebo ich mal kazdy druhy, plus im preto vznikla zjednodusena poslovencena verzia, aby sa nam lahsie vyslovovali a ta sa ustalila. Tu pouzivame dnes.
A takymi sa casom stanu i mena ako Adel, hoci ti to teraz dviha tlak.

Nase skutocne povodne mena vznikali presne ako mena v inych jazykoch - ze niesli konkretny vyznam. Takze su to mena ako Jarmila, Ruzena, Luboslav, Lubomir, Miroslav, atd.
Su zlozene z realne existujucich slov v jazyku, ktore su ich zaklad a davaju im tak hlbsi vyznam: milujuca jar, ruza, …

No a na zaver: ked chces uz nadavat, skontroluj si vzdy na googli gramatiku toho slova, alebo zvol nadavku bez y/i, ak mavas s tym problem.
Lebo to potom vyzera, ze si nevzdelany, a este si na to aj velmi pysny, ako ignorantsky k svojej maternice vies byt.

anna_anicka83
9. jún 2024

@moonlight1210 A ešte doplním, že tieto mená ako Ján, Jozef, Juraj a aj Anna sem prenikli aj v rámci rekatolizácie našej oblasti, čiže do kalendára sa začali dávať mená svätých a aj tým chceli docieliť odklon od pohnastva a s tým spojených tradičných mien. Ale stále sa mi páči, ako sa tu rozčuľujú ľudia, prečo sa nedávajú dieťaťu tradične slovenské mená, ktoré ani nie je slovenské, len sú dlhodobo používané na našom území. Tak isto tradičným sa za chvíľu bude vnímať Samuel, Ema, Sofia a podobne ako kedysi Márie, Zuzky, Anny. Moje deti inak majú mená slovanského pôvodu, ale určite je Samantha viac v pohode ako napr. tradičná slovenská Horana😉😀.

sofia1979
9. jún 2024

A čo teba to trápi? Je to hádam jej vec

stellariaaquatica
9. jún 2024

A ako inak ju chces volať, keď ma také meno? Janka?

stellariaaquatica
9. jún 2024

Hádam nebudeš ty diktovať sestre ako sa má volať jej dieťa. Ty nerieš na fóre či je spokojné iné dieťa d takým menom.... Ľutujem tvoju sestru

stellariaaquatica
9. jún 2024

@lavender94 😂😂😂😂ja som jej napísala podobnú odpoveď skôr ako som si prečítala tvoju hhaha

modrykolibrik
9. jún 2024

Nasa macka sa vola Samantha lebo bola taka tajomna. Volame ju sami

rorino
9. jún 2024

Eliška určite nie je slovenské meno,ale máš pravdu,že Samatha sa vyskytuje v osadách.Kazdopafne,teba do toho nič aké meno sestra dala svojej dcére.Nestaraj sa do toho.Volaj ju Samanta🤷

katkaseiner
10. jún 2024

No tak vidis...sestra dala meno ktore chcela ona pre dceru a raz ked ty porodis, urob jej napriek a tiez nedaj to meno čo ti poradí....a ste si kvit 🤷

maminkadeticiek
10. jún 2024

Verim,ze si len vymyslena,ze cele toto je fake,lebo byt taka sprosta ako si ty podla otazok co tu kladies snad ani realne nie je mozne.

Strana
z4