icon

Je normálne nechcieť deti vo veku 24 rokov?

25. feb 2024

Dobry večer , je podla vás normálne že som žena , mám 24 rokov a neviem si predstaviť mať deti ? Už som aj bola tehotná a dala som si to zobrať aj keď hlavne ženy z okolia a príbuzné mi hovorili že taký ten materinský cit sa vo mne ukáže a na ten potrat nepôjdem ... Išla som a nič to pre mňa neznamenalo , ja som to takto cítila asi už v 14-15 a vtedy mi hovorili že som mladá že ako môžem hovoriť teraz že nebudem nikdy matkou , no už som dospelá a za tie roky sa vo mne nič nezmenilo , keď vidím moje kamarátky , spolužiačky zo strednej ako chodia s kočíkmi ich ľutujem a ja sa cítim dobre že niesom za nikoho zodpovedná ... Je to podľa mňa strašne divné že to takto cítim , keby som ešte chlap tak to pochopím ale aj mama mi vždy hovorila že každá žena to má nejak v sebe ...

beronsche
26. feb 2024

Autorka - ok, nechces dieta. Tak nechces.
Teraz ked ti prispievatelky na koni potvrdia tvoj pocit (podmieneny nastavenim spolocnosti), ze je to divne, urobis co presne? Preco potrebujes od cudzich ludi validaciu svojho pohladu na vlastny zivot?
Neries, co kto hovori, ries svoj zivot tak, aby si bola stastna.
To je vsetko.

babulkomale
26. feb 2024

@medda_beda
"ženy by sa zrútili keby mali oplakávať každý jeden spontánny potrat.Ja to tiež nemienim preciťovať pre moje dobro."

Toto je ukazka takej emocnej plochosti a nepochopenia, ze to ako niekto kto prisiel o deti v roznych fazach, ani nebudem radsej komentovat.
Nerozumiem preco to mas potrebu pisat sem, kde vacina zien svoje deti miluje a niektore miluju deti vseobecne.

barbora0308
26. feb 2024

@babulkomale Staci si pozriet mysliekovy pochod @medda_beda, toto su vsetky jej "vyroky", uplny chaos:

"A čo sa týka predstavy mať dieťa, nejaký materínsky pud.Ja to nemám len viem, že to bude iné už pri existujúcom dieťati.Mne by dieťa nevadilo."

"Aj mne je ich ľúto.Keď vidím, že sa niektoré točia len okolo detí a domácnosti.Je mi ich ľúto pretože sa sťažujú aké to majú ťažké a ich život je už len život dieťaťa."

"Nijak.Necítim sa nijak napriek tomu, že otehotnieť už niekoľko rokov neviem.
Ona ani žiadna iná žena v mojom okolí o ktorých viem nijak neovplyvní, že ja deti nemám a nikomu ani nezávidím."

"Trvalo mi dlho kým som si to ja usporiadala či chcem mať deti kedže tak isto nemám žiadnu túžbu preto ma nepohoršujú ženy ktoré môžu otehotnieť a ja nie.Pretože to beriem racionálne."

Myslim, ze to hovori samo za seba...

medda_beda
26. feb 2024

@babulkomale To že ty už pri tehotenskom teste považuješ bunku za dieťa a berieš to ako samozrejmosť je tvoja vec.Ja rátam s tým, že môžem potratiť a nemienim sa psychicky ničiť a citovo sa viazať.
Po rokoch a hlúpych otázkach kedy budem mať deti už beriem veci také aké sú a nič sa tým nezmení keď budem plakať vodopády nad embryom.
Je to bežná súčasť a proces prírody a treba to prijať a akceptovať.Možno preto nie som taká zničená neplodnosťou ako iné ženy a moje manželstvo nie je založené len na riešení plodnosti.

Ja som sa vyjadrila k tomu, že jej interupcia nemá absolútne nič spoločné s tým, že iné ženy deti mať nemôžu a nevidím dôvod prečo by sa to takej ženy ktorá nemôže mať deti malo dotknúť, kedže sa jej to absolútne netýka.

larinka552
26. feb 2024

@medda_beda ja suhlasim so vsetkym okrem toho ze dieťa je ,,bunka"

medda_beda
26. feb 2024

@barbora0308 Hovorí to jedine tak o tebe.
Keby si ty trpela neplodnosťou tak by si išla prasknuť závisťou, že iné ženy deti mať môžu a ty nie a tvoj chlap by mal doma depkársku kôpku nešťastia.

Ak si myslíš, že toto zmýšľanie je správne tak by bolo dobré sa poradiť s odborníkom.Pretože nie je absolútne zdravé si svoj život linajkovať materstvom ktoré ty ovplyvniť nevieš ak ti je raz dané, že matkou nebudeš.A nie je absolútne zdravé si prestať užívať život a oplakávať každý jeden potrat ešte 30 rokov každý deň.

Preto ten materínsky pud nechápem.Pretože ho nemá aký žena mať ak žiadne deti života schopné neporodila. (Cháp-sú schopné prežiť mimo tela matky).
To, že niekto chce mať deti a je z toho zrútení keď iné majú a ona nie je len čisté sebectvo, že chcem to čo majú ostatní.

A myslí si o tom čo chceš.Plodnosť aj deti sú dar a nie naše právo.Takže chcieť aj túžiť môžeš.A to je asi tak všetko.My o tom nerozhodujeme.
Rozhodujeme len o tom, že či dieťa donosíme.

A to, že si ja myslím, že nejaká matka sa len stará o dieťa a je z toho unavená sú slová tých matiek.Tak čo iné si mám o tom myslieť ak nejaká matka povie, že ľúbim ich, ale keby som vedela vrátiť čas...
To je akože motivujúce pre bezdetné ženy toto počuť? Neustále sťažovanie sa?

Vytiahla si vety z kontextu! Kde som napísala, že som sa začala pohybovať v inej spoločnosti kde si ľudia užívajú aj život s deťmi a môj negatívny pohľad sa zmenil na pozitívny.Takže buď máš problém s čítaním a porozumením, alebo sa len snažíš byť zaujímavá.

medda_beda
26. feb 2024

@larinka552 Ja tu o tom nechcem polemizovať ani nikomu brať názory alebo ich meniť.
Pre mňa je to ešte zárodok ktorý necíti bolesť a je pre mňa prijateľnejšie ak telo vyhodnotí, že je to zlý genetický materiál ako keby sa malo narodiť choré dieťa ktoré už bolesť cítiť bude.Ten zárodok to necíti, nevníma a ja nie som sebec.Uvedomujem si, že ak dôjde k potratu tak niečo nie je v poriadku.

Ja nikoho neodsudzujem za jeho ponímanie bytia.Je to každého osobná vec, ale nech mňa tak isto ani rovnako zmýšľajúce ženy nikto nepresviedča o tom, že potrat v skorom štádiu ma má zničiť.
Príde to človeku ľúto, samozrejme, ale treba ísť ďalej.

nelka93
26. feb 2024

Si normálna neboj sa. Mat dieťa nie je povinnosť, len si dávaj pozor aby si neotehotnela a nezistila to neskoro, kedy by už nebola možnosť ísť na potrat. Ja napríklad to ci budem alebo nebudem mat dieťa neriešim. Neplánujem ho, dávam si pozor, ale ak by sa podarilo, tak sa postarám, ale mam už 30. V tvojom veku som ešte študovala a dieťa bolo pre mňa niečo tabu a neprípustné.

jaond19
26. feb 2024

Nemusis mat deti. Normalne je nechciet deti. Ale totalne hlupe je nezabezpecit sa proti otehotneniu pri tvojich nazoroch na materstvo. Potrat nie je nudzova antikoncepcia.

medda_beda
26. feb 2024

@barbora0308 A ešte jedna dôležitá vec v ktorej by si sa mala dovzdelávať.
Nie každá žena pociťuje emócie k dieťaťu v tehotenstve, ale až po pôrode alebo po čase keď si k sebe nájdu vzájomnú cestu.To však neznamená, že by tá žena neochránila svoje dieťa.Ja by som ochránila aj cudzie.
Materínsky pud nie je to, že sa chceš rozmnožovať.
Materínsky pud to je, že si schopná sa postarať o bezbrannú bytosť a je jedno či biologickú alebo nie.Či o človeka či o zviera.

A to ja dokážem.Čomu som ja nerozumela je to hysterické snaženie sa o potomka.A nerozumiem tomu ani dnes keď si tým sama prechádzam.Preto nerozumiem tomu prečo by ma mala poburovať iná cudzia žena ktorá podstúpila interupciu.Ona za to nemôže, že mne sa nedarí.

babulkomale
26. feb 2024

@medda_beda suhlasim s vacsinou toho co pises, ale je uplne jasne ze ked som deti chcela, tak som sa z nich tesila hned. Samozrejme ze som ratala s moznostou potratu, ved tuto skusenost ma takmer kazda zena. Ale to ze som s tym ratala neznamena, ze mi to nebolo luto. Ved to bolo moje dietatko.
Ty to beries inak, ok. Embryo. Obrnila si sa.

nelka93
26. feb 2024

@babulkomale ja som napríklad potratila samovoľne, ani by sok nevedela, že som tehotná, keby mi to nepovedal doktor a veru nie nezrutila som sa z toho. Keby sa malo narodiť, tak je všetko v poriadku. Beriem ze to tak malo byt. Podľa teba budem mat teda tiež nulové pochopenie a neviem co vsetko.

barbora0308
26. feb 2024

@medda_beda
Na jednej strane tvrdis, ze nemas materinsky pud, deti nechces mat...na druhej strane pises, ze mas problem s neplodbostou a uz roky sa ti nedari otehotniet. Tak ako to teda je?
Jedna vec je rozhodnut sa dieta nechciet, druha vec je zmierit sa s tym, ze dieta pravdepodobne mat nebudes a potvrdit v sebe to, ze si schopna plnohodnotneho zivota aj bez dietata.
Ja som tiez nebola nikdy na 100% rozhodnuta, ze dieta chcem. S manzelom sme si ale jedneho dna povedali, ze to skusime a uvidime, ostala som tehotna na prvu supu. Zial o dieta som prisla vo vyssom tyzdni predcasnym porodom, nebolo to lahke, ale dala som sa dokopy relativne rychlo. S manzelom sme si povedali, ze to este raz skusime a ak to aj druhy krat dopadne zle, tak to uz dalej skusat nebudeme, kedze je to psychicky narocne a stastni budeme schopni byt aj bez dietata. Druhy pokus dopadol aj napriek rizikam stastne.
U mna by zivot bez dietata fungoval rovnako, nezrutila by som sa a rovnako ani manzel ALE, ani by som nelutovala ine matky, ktore su nevyspate a unavene z rodicovstva, hlavne nie vtedy ked je to nieco, o co som sa snazila aj ja. Co potom motivuje teba, ak pises, ze sa uz roky snazite?

babulkomale
26. feb 2024

@nelka93 a kto pise ze sa treba zrutit?
To bolo uplne nieco ine ako ked vies ze si tehotna, tesis sa, ides na kontrolu a nebije srdiecko. A potom sa spusti potrat, dramaticke okolnosti, zachranka, nezastavitelne krvacanie, k tomu doma male dieta...
To nie je u kazdeho v 10.tyzdni len take ze dostanes menzes a hotovo, pohoda.
O nutnosti rodit si mrtve dieta v 6.mesiaci ani nehovorim.
Kazda to ma inac a je uplne zbytocne porovnavat si pipíky a kto ma vacsie utrpenie.

medda_beda
26. feb 2024

@babulkomale No veď aj píšem, že človeku to príde ľúto ak to nevýjde, ale radšej sa na to pozriem tak, že ok niečo nebolo v poriadku, lepšie teraz ako neskôr.

medda_beda
26. feb 2024

@barbora0308 Je to teda tak, že ty máš skutočne problém čítať s porozumením lebo ja nikde nepíšem, že deti mať nechcem :D Nevadí, vysvetlím.
Píšem o minulom čase, že som na tom bola kedysi tak ako autorka a nechápala som prečo by som sa mala do materstva hrnúť s takým nadšením keď to bola pre mňa úplne prirodzená vec, že to teda skúsime.Ale žiadny extrémny pud, túžbu som nikdy nemala.Mám predtým seriózny rešpekt, ale viem, že svoje dieţa budem ľúbiť ak tu bude a to mi stačí.Nepotrebujem nad materstvom hýkať keď žiadne dieťa nečakám a rozplývať sa nad cudzími deťmi keď mi ich niekto silou mocou chce ukázať, nech sa nalepí a podobné reči.

timea301196
26. feb 2024

Daj si podviazať vaječníky a máš pokoj 🙂

medda_beda
26. feb 2024

@barbora0308 Ja poľutujem kľudne aj seba kedže viem čo ma čaká, nevyspím sa a nebudem teraz tvrdiť, že sa na to extrémne teším.Idem do toho s vedomím, že ma čaká ťažšie obdobie.Poľutujem aj manžela.Neviem prečo v tom hľadáš niečo negatívne.Sú to snáď veci z ktorých má človek radosť keď nespí, nemá čas na seba? Tak isto poľutujú moje kamarátky mňa a povzdychnú si, že to obdobie majú už za sebou.

A čo ma k tomu motivuje.Mať niekoho blízkeho (nie niekoho kto sa o mňa postará) keď sa ja alebo manžel pominieme.Niekoho kto podedí to čo naša rodina budovala.Prispieť do spoločnosti užitočným človekom.Pozrieť sa znovu na svet detskými očami.
Ja neviem, proste je to prirodzené, dávam tomu šancu.
Ja tu dnešnú dobu nechápem.Kedysi spolu dvaja ľudia mali sex a bolo dieťa.Nie kedy bude a čo to bude a koľko ich bude.
Bude tak bude, nebude tak nebude.Neriešim to.

V minulosti som mala strach, že či som pripravená, či som zabezpečená, že či zladím prácu a dieťa, či budem dobrá matka, či ma bude mať rado.Či nie je lepšie deti nemať keď viem aké to môže byť zložité.Vykašľala som sa na tieto obavy.Život mám len jeden a bude tak ako má byť.

barbora0308
26. feb 2024

@medda_beda Sama si predsa pisala, ze nepocitujes ziadnu tuzbu 😅! Nejaku tu tuzbu teda snad pocitujes, ak sa roky snazite o dieta 🤦. Ja to vidim tak, ze sa snazis byt velmi racionalna, co je na jednej strane super, ale v skutocnosti je to trochu inak...
No nic, z mojej strany to uzavieram. Drzim ti palce, nech to dopadne akokolvek.

danielle21
26. feb 2024

Ak si rozhodnutá tak by som na tvojom mieste podstúpila sterilizáciu, dnes na to nepotrebuješ žiadnu komisiu, ako kedysi, zaplatíš a vybavené, nie každý je stvorený byt rodičom a ani by nemal, ak to tak nechce, chudata deti potom, ak by si predsa len po nejakom zatúžili môžeš skúsiť umelé oplodnenie. Je to stokrát lepšie ako chodiť na potraty alebo si nechať dieta ,lebo musím

medda_beda
26. feb 2024

@barbora0308 Ja neviem čo je túžba čo mám cítiť, možno ju mám ja neviem, ale zblázniť sa z toho nejdem. :D, mňa tlačí hlavne čas.Takže skúšame kým sa to dá aby sme si mohli povedať, že áno urobili sme pre to naozaj všetko.
Ja nemám 10 rokov na lamentovanie.

lenkakravcova
26. feb 2024

@medda_beda Takmer so všetkým, čo si napísala súhlasím až na "Ja som sa vyjadrila k tomu, že jej interupcia nemá absolútne nič spoločné s tým, že iné ženy deti mať nemôžu a nevidím dôvod prečo by sa to takej ženy ktorá nemôže mať deti malo dotknúť, kedže sa jej to absolútne netýka."
Predsa len mali by sme mať empatiu trochu voči sebe. Pre tie ženy to je dosť bolestivé, že nemôžu mať deti - pre ne je to preto priamo "vražda" ak nietorá iná ide na interupciu. Je lepšie teda to nejako veľmi nerozpitvávať. Ide na interupciu, tak ide, ale hádať sa o tom, či je to alebo bolo to správne - to nech si porieši každý sám

Inak čo si ešte napísala nakoniec, že nemáš čas.. to je dosť často chyba žien - že odkladajú materstvo na neskôr a neskôr, až potom to nejde, lebo prírodu neobabreme. Ženy sú najplodnejšie medzi 18-28 rokom života. A tam by mali mať aj väčšinu svojich potomkov, alebo aspoň prvých potomkov, ak je to možné (a ak deti chcú). Výhovorka o zabezpečení - to je také, že o 20 rokov budú mať dom a peniaze, ale tie peniaze potom dajú na umelé oplodnenie a s tým spojené komplikácie.

medda_beda
26. feb 2024

@lenkakravcova Názor na interupciu môže mať každý iný, ale osobne by sa to nemalo dotýkať žiadnej ženy pretože deti ani maternica cudzej ženy nie sú zodpovedné za neplodnosť inej ženy.
Veď tie ženy závidia aj tehotným, nevedia pochopiť, že cudzí život ich život nezmení.
Tak som to aj myslela.Mňa nespasí keď si dajme tomu Kristína dieťa nechá.Jasné, človek si kladie otázku prečo to tak je, ale nie sme Boh ani iná vyššia moc.Nepoznáme odpoveď.

Tak, ale my sme sa o dieťa začali pokúšať, respektíve nechránili sme sa od mojich 24 rokov.Pár mesiacov pred svadbou.Skôr to nešlo.Potrebovali sme si zabezpečiť bývanie a ja som musela počkať kým si budem istá, že ma neprepustia z práce a budem mať nárok na materskú.Napriek výsledkom ktoré nehovoria nič prečo by som nemohla otehotnieť, tehotná nie som.
Inak s tebou plne súhlasím.Ak sú dvaja ľudia ktorí deti chcú a nemajú dôvod čakať tak by som nečakala.
Pre mňa bola stabilnejšia práca a bývanie dôležitá vec.
Kedže inak by sme s dieťaťom nemali kam ísť.

nelka93
26. feb 2024

@babulkomale neviem kto si tu co porovnava, ale reagovala som na toto. ženy by sa zrútili keby mali oplakávať každý jeden spontánny potrat.Ja to tiež nemienim preciťovať pre moje dobro."

Toto je ukazka takej emocnej plochosti a nepochopenia.

Každá žena to vníma inak, jedna sa zrúti, iná to pre svoje dobro neriesi, žiadna ukážka nepochopenia ani nic

nicoletta98
26. feb 2024

Je to viac než normálne a myslím si, že aj zodpovedné uvedomiť si, že deti nechcem, nezvládla by som to finančne, psychicky.. a pod., akýkoľvek dôvod na to je, tak je v poriadku. Druhá vec je konať zodpovedne, aj keď osobne plne podporujem potraty a vždy ich podporovať budem, tak je podstatné sa dostatočne chrániť. Koľko matiek je matkami a nemali by nimi vôbec byť.. fetáčky, alkoholičky, deti majú deti, bez stabilnej práce a finančných prostriedkov (samozrejme stať sa môže čokoľvek a ktokoľvek sa môže ocitnúť v zlej situácii, ale nejdem si predsa robiť dieťa keď mám nulový príjem) a naj dôvod je si spraviť dieťa pre peniažky 😂 a trpia samozrejme len a len deti 🙂

lujzaveghova2100
26. feb 2024

@cyberk tak toto je uplne z cesty tato odpoved

lenkakravcova
26. feb 2024

@medda_beda Hej no je tam asi určitá závisť, to máš pravdu.

Tak to si úplne vpohode časovo, to možno sa nedarí len kvôli stresu. Poznám ale také, ktoré to odkladajú do 30ty aj na neskôr (veď času dosť). Aj nedávno tu bola téma, kde jedna písala, že má 34 r a ešte sa nechystá mať dieťa - veď má ešte kopu času do 40tky, čo je pre mňa (s 3 deťmi do 30tky) totálne nepredstaviteľné.

medda_beda
26. feb 2024

@lenkakravcova Tie ženy si neuvedomujú, že ten čas ich vajíčka mali možno tak 10 rokov dozadu kedže každá máme ten plodný vek iný.
Aj mojej mame sa podarilo otehotnieť aj po 20tke aj po 30tke a aj v 40tke porodiť.
Aj známej ktorej mamina porodila v 46 sa podarilo prirodzene otehotnieť aj porodiť, ale za samozrejmosť by som to teda nepovažovala.

A nejde len o ženy, ale aj o mužov.Niektorí muži mladší od môjho majú oveľa horší spermiogram.Ja ten čas nemám lebo môj muž síce vyzerá mlado, ale predsa len.
40 ročný rozdiel medzi otcom a dieťaťom je už dosť.Keď sme sa prestali chrániť tak mal 37/38.
My sme v podstate zdravý pár no ak nejaké genetické vyšetrenie neukáže niečo iné.

Ľudia môžu vyzerať mlado, cítiť sa mlado.Prírodu neoklameme.A darmo že Karel splodil dieťa na staré kolená.Mal dobré gény evidetne.

sinusoida
26. feb 2024

@cyberk ty si z akej sekty? 😀

medda_beda
26. feb 2024

@katastrofan Toto si kúsok prehnala.
Prečo obviňuješ jej matku, že mala dieťa len preto, že jej dcéra sa rozhodla podstúpiť interupciu? Sú to dve individuálne osoby, rozdielne zmýšľajúce.

To je taký istý blud ako keď niekto povie, že nechce deti a druhá strana sa opýta čo ak by sa tak rozhodla aj tvoja matka.

Rozhodnutie našich matiek nemá nič spoločné s našimi rozhodnutiami!!!!!

A len tak mimochodom aj moje známe poznám dve ktoré podstúpili interupciu.Jedna už má 3 deti a druhá žiadne.
Jedna podstúpila interupciu lebo sa jej priateľ rozhodol sám od seba, že jej urobí dieťa a ešte sa aj k tomu priznal, že mu neušlo.Takže ju oklamal.Ona v ňom mala dôveru.Veľmi rozmýšľala či ísť či neísť.Nakoniec šla a už to nerieši a ďalšia išla na interupciu lebo otehotnela na strednej škole.

Obe sú v poriadku a ďalej to v sebe neriešia.