icon

Je rodinné rozdelenie majetku skutočne férové?

5. okt 2025

Len chcem vedieť váš pohľad. Rodičia dali starší dom bratovi, pomohli mu s rekonštrukciou, býva tam s rodinou. Je ešte jeden dom po starkej, ktorý by sa po jej smrti predal a peniaze by sa rozdelili medzi našich rodičov a nás štyroch súrodencov. Napr dom sa predá za 60 000, 20 000 by ostalo rodičom a po 10 000 deťom. Mne sa nezdá fér, aby dostal aj ten jeden súrodenec takú istú čiastku, keďže už dostal dom. Teoreticky aj ten prvý dom sa mohol predať a rozdeliť takým istým spôsobom... Ja sa nejdem vôbec dohadovať a kecat do toho rodicom, len chcem vedieť váš pohľad. Jasné,že rodičia to mozu rozdeliť ako chcú, môžu dať jednému všetko a ostatným nic. Len chcem vedieť,ako by to bolo férové podľa vás... Ja keby som bola na mieste brata,tam už nechcem nič,keďže som už dostala dom... Prosím bez hádok a osočovania, len mi to vŕta v hlave,že podľa mňa to fér nie je. A podľa vás?

Strana
z2
ariannazara
5. okt 2025

Nieje je to fér, ale je to ich rozhodnutie ktoré treba rešpektovať. A ked budes riesit svoje deti tak to rozdelis tak ako si predstavuješ.

autor
5. okt 2025
@ariannazara

Nieje je to fér, ale je to ich rozhodnutie ktoré treba rešpektovať. A ked budes riesit svoje deti tak to rozdelis tak ako si predstavuješ.

@ariannazara jasné, toto vôbec neriešim ani sa nejdem dohadovať, hnevať ani nič. Len teda chcem vedieť,či to jediná tak vnímam. Vďaka za reakciu.

minenkaa
5. okt 2025

@anonym_autor nie je to fér a čo s tým spravíš,tak si nezober nič a vybavené budes mať uplne čisté ruky a aj hlavu

autor
5. okt 2025
@ariannazara

@ariannazara ja by som bola najradšej, keby si konečne užili život a spí hoci na cestu okolo sveta,nemusia tu zanechať ani euro..len teda som chcela vedieť pohľad iných ľudí...

kavasmliekom
5. okt 2025

@anonym_autor kým žijú rodičia , môžeš sa aj na hlavu postaviť. Oni si môžu dať komu chcú, čo chcú. A tak isto dedičstvo je férové medzi všetkých, čo už s tým urobí brat, či vám to prenechá, či zhrabne, je len jeho vec.

autor
5. okt 2025
@minenkaa

@anonym_autor nie je to fér a čo s tým spravíš,tak si nezober nič a vybavené budes mať uplne čisté ruky a aj hlavu

@minenkaa vieš zarazilo ma to na margo toho, že švagriná sa už pýtala,čo bude s tým druhým domom, či sa predá a tak...pritom veď ona býva v tom prvom dome,starká ešte žije a už naťahuje ruky... Ja keby som bola na jej mieste,tak už nechcem nič,čo by mi to bolo blbe...ale tak ľudia sme rôzni...

autor
5. okt 2025
@kavasmliekom

@anonym_autor kým žijú rodičia , môžeš sa aj na hlavu postaviť. Oni si môžu dať komu chcú, čo chcú. A tak isto dedičstvo je férové medzi všetkých, čo už s tým urobí brat, či vám to prenechá, či zhrabne, je len jeho vec.

@kavasmliekom ja len tak,že ja si neviem predstavit dostať dom,aj keď starý,ale potom ešte čakať férovo z každého ďalšieho majetku...zarazilo ma to,nič vuac

minenkaa
5. okt 2025
@anonym_autor

@minenkaa vieš zarazilo ma to na margo toho, že švagriná sa už pýtala,čo bude s tým druhým domom, či sa predá a tak...pritom veď ona býva v tom prvom dome,starká ešte žije a už naťahuje ruky... Ja keby som bola na jej mieste,tak už nechcem nič,čo by mi to bolo blbe...ale tak ľudia sme rôzni...

@anonym_autor no a ozvala si sa?

anonym_e1e151
5. okt 2025
@anonym_autor

@kavasmliekom ja len tak,že ja si neviem predstavit dostať dom,aj keď starý,ale potom ešte čakať férovo z každého ďalšieho majetku...zarazilo ma to,nič vuac

@anonym_autor keď ti napíšem, že ja som nedostala nič, aj keď 3 súrodenci áno, len kvôli tomu, že som sa vydala a mam manžela ktorý dobre zarobí...a bratia nemali v tom čase nič, len prácu...s vyjadrením od rodičov, že o nich sa treba postarať, o mňa už postarané je...dostali peniaze z jedného domu, ktorý predali... A nie len 60tisic, ale v hodnote skoro 200tisic. Za 50tis by som mala v tom čase garsónku aby som mala aj ja vlastnú strechu nad hlavou...tak po rozvode mi mama povedala, že tak ti treba, nemala si sa rozvádzať.
Aj tak sa na nikoho nehnevám, bolo to jej rozhodnutie, tie slová si mohla odpustiť, ale...zijem, mam sa dobre aj bez jej príspevku.

autor
5. okt 2025
@anonym_e1e151

@anonym_autor keď ti napíšem, že ja som nedostala nič, aj keď 3 súrodenci áno, len kvôli tomu, že som sa vydala a mam manžela ktorý dobre zarobí...a bratia nemali v tom čase nič, len prácu...s vyjadrením od rodičov, že o nich sa treba postarať, o mňa už postarané je...dostali peniaze z jedného domu, ktorý predali... A nie len 60tisic, ale v hodnote skoro 200tisic. Za 50tis by som mala v tom čase garsónku aby som mala aj ja vlastnú strechu nad hlavou...tak po rozvode mi mama povedala, že tak ti treba, nemala si sa rozvádzať.
Aj tak sa na nikoho nehnevám, bolo to jej rozhodnutie, tie slová si mohla odpustiť, ale...zijem, mam sa dobre aj bez jej príspevku.

@minenkaa
@anonym_e1e151 baby ti sa ešte nerieši, starká chvalabohu žije. Neviem,čo bude potom.popravde nechcem sa rozhádzať s rodinou, bolo by to rozhodnutie rodičov a na svedomí brata a švagrinej... Nejdem to riešiť,len ma zaujímali pohľadu iných ľudí,či som ja nenazrata alebo oni 🤣🫤

autor
5. okt 2025
@anonym_e1e151

@anonym_e1e151 ako tiež riadne nefér to u vás vyriesili... Veď teoreticky aj ja môžem chcieť ten druhý dom a potom si ho predať a mať všetko. To by sa nikomu nepáčilo...preto ma zarazilo,že to začala riešiť švagriná s pritom oni už jedini dostali dom... Ako fakt mi nejde do hlavy ich zmýšľanie...

ivik4
5. okt 2025

Svagrina by mala hlavne drzat hubu a krok a nestarat sa do cudzieho majetku 😡.
Nie,fer to nieje ale zial stava sa
Dnes tu mame inak krasne diskusie na temu surodenci a dedenie

autor
5. okt 2025
@ivik4

@ivik4 veď prave. Nič našim nepomôže, nič nemala keď sa vydala, všetko jej spadlo z neba, dom dali naši,prerobili ho naši,jej rodina nič nepomohla tam a ešte za života starkej už naťahuje ruky. No mám dosť. Z jej rodiny nedostane nič,lebo oni nič nemajú. A tu by chcela všetko... No hlavne,že v kostole by sedela jazdy deň.

autor
5. okt 2025
@ivik4

@ivik4 veď na základe tej diskusie ma napadlo sa opýtať na toto 🤣

autor
5. okt 2025
@anonym_e1e151

@anonym_e1e151 ale tiež sa čudujem,že tvojim súrodencom to bolo jedno? Necítili sa vôbec trápne?

anonym_866187
5. okt 2025

@anonym_autor nie je to fér, brat by sa mal vzdať čiastky od starých rodičov, ale....ak to tak chcú a má to tak byť, rešpektuj 🤗

anonym_866187
5. okt 2025
@anonym_e1e151

@anonym_e1e151 wow🫂

lukbe
5. okt 2025

V prvom rade, švagriná nie je dedič, pokojne jej povedz, nech sa do dedičstva nestará. A v druhom rade, nie, nie je to fér.

anonym_e1e151
5. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_e1e151 ale tiež sa čudujem,že tvojim súrodencom to bolo jedno? Necítili sa vôbec trápne?

@anonym_autor nie, necítia sa trápne. A tiež nikdy nepomohli, či už mame, keď zostala sama, alebo niekomu z rodiny. Na príklad brat býva neďaleko nás, cca 10 minút autom, pokazilo sa mi auto, on je automechanik, volala som ho, či mi nepríde pozrieť. A on, že nie, lebo zadarmo ani kura nehrabe 😄

autor
5. okt 2025
@anonym_e1e151

@anonym_autor nie, necítia sa trápne. A tiež nikdy nepomohli, či už mame, keď zostala sama, alebo niekomu z rodiny. Na príklad brat býva neďaleko nás, cca 10 minút autom, pokazilo sa mi auto, on je automechanik, volala som ho, či mi nepríde pozrieť. A on, že nie, lebo zadarmo ani kura nehrabe 😄

@anonym_e1e151 wau tak už chápem, že im to nebolo trápne.

mogaa
5. okt 2025
@anonym_autor

@ariannazara jasné, toto vôbec neriešim ani sa nejdem dohadovať, hnevať ani nič. Len teda chcem vedieť,či to jediná tak vnímam. Vďaka za reakciu.

@anonym_autor tak môžno po nich zdedíš ich dom/byt ty.....

huxy
5. okt 2025
@anonym_e1e151

@anonym_e1e151 je hrozné, aké dokážu byť niektoré matky kruté😞

anonym_e1e151
5. okt 2025
@huxy

@anonym_e1e151 je hrozné, aké dokážu byť niektoré matky kruté😞

@huxy možno to nemyslela ani tak, ako to povedala, možno len tlmocila slová, ktoré dookola omielali bratia

rachel36a
5. okt 2025

@anonym_autor presne ako píšeš, jw to rozhodnutie rodičov...u nas tak svagor dostal 3 izbový byt a môj muž vôbec nič...tak sa ich rodičia rozhodli, akceptujeme to...teraz sa nebudeme so svahrom hádam hnevať...

ivik4
5. okt 2025

Moja mamina nedostala tiez vobec nic len preto lebo si s ocinom hned po svadbe kupili vlastny byt, zatial co mamina sestra byvala s muzom u jeho rodicov. Takze mamina sestra zdedila dom a mamina nic. ALE jej sestra ju napriek tomu vyplatila z polovice hoci vobec nemusela 🩷

anonym_a2555f
5. okt 2025
@ivik4

Moja mamina nedostala tiez vobec nic len preto lebo si s ocinom hned po svadbe kupili vlastny byt, zatial co mamina sestra byvala s muzom u jeho rodicov. Takze mamina sestra zdedila dom a mamina nic. ALE jej sestra ju napriek tomu vyplatila z polovice hoci vobec nemusela 🩷

@ivik4 to sa malokedy vidi. naozaj malokedy. my sme zazili a zial zazivam doteraz svinske charaktery ludi ludia su podrbane svine co len cakaju kym dakto umrie
malo ludi ma charakter malo.

janinah
5. okt 2025

Ze sa svagrina opytala na predaj domu neznamena,ze naťahuje ruky.Keby som bola ta babka tak by som chcela,aby kazdy z vnukov dostal rovnaky podiel z toho môjho majetku.Ostatny majetok nech si delia ako chcu.

anonym_cf62fb
5. okt 2025

Mne je z niektorych rodicov zle.
A este milujem ked: Zuzka je slabsia, Zuzka si nevybrala dobreho muza, Zuzka je neschopna pracovat, tak jej dame vsetko. Ona to potrebuje.
Tebe nie, ved ty sa o seba vies postarat.
No fasa, uspech sa neodpusta.

anonym_a2555f
5. okt 2025
@anonym_cf62fb

Mne je z niektorych rodicov zle.
A este milujem ked: Zuzka je slabsia, Zuzka si nevybrala dobreho muza, Zuzka je neschopna pracovat, tak jej dame vsetko. Ona to potrebuje.
Tebe nie, ved ty sa o seba vies postarat.
No fasa, uspech sa neodpusta.

@anonym_cf62fb ona chudacikovia co riadne nerobia a nemaju svoje, takym sa dava lebo ho rodicia lutuju.

autor
5. okt 2025
@janinah

Ze sa svagrina opytala na predaj domu neznamena,ze naťahuje ruky.Keby som bola ta babka tak by som chcela,aby kazdy z vnukov dostal rovnaky podiel z toho môjho majetku.Ostatny majetok nech si delia ako chcu.

@janinah ale áno, ona sa opýtala, ako sa to bude riešiť. Ten dom je už písaný na našu mamu, nie je už babkin. Takisto bol aj ten prvý dom písaný na mamu.

Strana
z2