icon

Je rodinné rozdelenie majetku skutočne férové?

5. okt 2025

Len chcem vedieť váš pohľad. Rodičia dali starší dom bratovi, pomohli mu s rekonštrukciou, býva tam s rodinou. Je ešte jeden dom po starkej, ktorý by sa po jej smrti predal a peniaze by sa rozdelili medzi našich rodičov a nás štyroch súrodencov. Napr dom sa predá za 60 000, 20 000 by ostalo rodičom a po 10 000 deťom. Mne sa nezdá fér, aby dostal aj ten jeden súrodenec takú istú čiastku, keďže už dostal dom. Teoreticky aj ten prvý dom sa mohol predať a rozdeliť takým istým spôsobom... Ja sa nejdem vôbec dohadovať a kecat do toho rodicom, len chcem vedieť váš pohľad. Jasné,že rodičia to mozu rozdeliť ako chcú, môžu dať jednému všetko a ostatným nic. Len chcem vedieť,ako by to bolo férové podľa vás... Ja keby som bola na mieste brata,tam už nechcem nič,keďže som už dostala dom... Prosím bez hádok a osočovania, len mi to vŕta v hlave,že podľa mňa to fér nie je. A podľa vás?

Strana
z2
tykat
5. okt 2025
@anonym_autor

@minenkaa vieš zarazilo ma to na margo toho, že švagriná sa už pýtala,čo bude s tým druhým domom, či sa predá a tak...pritom veď ona býva v tom prvom dome,starká ešte žije a už naťahuje ruky... Ja keby som bola na jej mieste,tak už nechcem nič,čo by mi to bolo blbe...ale tak ľudia sme rôzni...

@anonym_autor len ma zaujima.... svagrina je azda spolumajitelka toho domu co rodicia darovali bratovi? Lebo to sa len tak nevidi.

janinah
5. okt 2025
@anonym_autor

@janinah ale áno, ona sa opýtala, ako sa to bude riešiť. Ten dom je už písaný na našu mamu, nie je už babkin. Takisto bol aj ten prvý dom písaný na mamu.

@anonym_autor a preco sa nemohla opytat?

autor
5. okt 2025
@janinah

@tykat tak to už ja neviem, ja som sa brata nepýtala. Dali ku to,keď spolu chodili aj to začal prerábať s tým,že tam budú bývať spolu a to už som sa nepýtala, či to on potom prepísal aj na ňu. Nevedia to vlastne ani naši.
@janinah lebo to bolo v takom kontexte, že proste koľko dostanú...

anonym_cf62fb
5. okt 2025
@anonym_a2555f

@anonym_cf62fb ona chudacikovia co riadne nerobia a nemaju svoje, takym sa dava lebo ho rodicia lutuju.

@anonym_a2555f Presne tak.
Mna zarazaju rodicia, ktori daju viacej synom (ved oni sa musia postarat o rodinu) a ty dcera dobre sa vydaj (o teba je postarane). Ale dalej, co zivot prinesie uz nedomyslia...

@autorka Ja by som si sadla s rodicmi a kludne sa ich spytala ako to myslia. A ci maju zaujem o rovnaky pristup k ich detom. Uplne v klude.
A inac je to nefer a stava sa. Mam v rodine.

anonym_603599
5. okt 2025

Bud svina a zmanipukuj ich na ten druhy dom len pre teba, ako tvoj mudry brat, rychlejsia hyena vyhrava◼️

autor
5. okt 2025
@janinah

@janinah jaj a ešte sa pýtala,čo bude s domom,v ktorom bývajú naši, či nás nestve, že tam býva druhý brat, ktorý tam ani nebýva v podstate,lebo si kúpil byt, len tam má trvalý pobyt. A keby tam aj býval, tak čo ju štve, že by aj celý dom bol jeho,veď ona už dostala... Tak oni dostali dom, teraz ešte chce zo starobného a už rieši čo bude s domom našich rodičov, akože nonsens toto čo si dovoľuje riešiť za života.

autor
5. okt 2025
@anonym_603599

Bud svina a zmanipukuj ich na ten druhy dom len pre teba, ako tvoj mudry brat, rychlejsia hyena vyhrava◼️

@anonym_603599 ver tomu, že keby poviem starkej, že chcem ten dom,tak ona povie, že bude môj. Lebo ona tiež v štýle, že ja som samoživiteľka, tak mne nemá kto pomôcť, by mi ho dala. Ale ja nie som taká, to je môj problém,že som samoživiteľka, nikdy som z toho nechcela ťažiť majetky,peniaze,viem sa o seba postarať sama.

viera012345
5. okt 2025

@anonym_autor Z môjho pohľadu to nie je spravodlivé, lenže ja nie som asi ten správny človek na vyjadrenie názoru, lebo nikdy nebudem v podobnej situácii/mám len jedného syna/. Viem však o prípadoch,kde rodičia zohľadňovali reálne potreby svojich detí, napr.podaruju zdedený byt jednému z deti, ktoré má menšie príjmy,ale už má deti a druhé dieťa ešte nemá rodinu, žije u rodičov, tak z ich pohľadu nepotrebuje súrne riešiť bývanie . Reálny problém nastane, keď to dieťa bez rodiny je šetrné, má aj dobrý príjem a tak si zabezpeci byt z vlastných prostriedkov a rodičia na to akoby zabudli,ze jednému pomohli, druhému nie a zvyšný majetok hodlajú rozdeliť rovným dielom,bez ohľadu na predošlu značnú pomoc jednému z detí

anonym_603599
5. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_603599 ver tomu, že keby poviem starkej, že chcem ten dom,tak ona povie, že bude môj. Lebo ona tiež v štýle, že ja som samoživiteľka, tak mne nemá kto pomôcť, by mi ho dala. Ale ja nie som taká, to je môj problém,že som samoživiteľka, nikdy som z toho nechcela ťažiť majetky,peniaze,viem sa o seba postarať sama.

@anonym_autor hned zajtra si ho prepis, ostatnych bude skriet len to, ze im to nenapadlo skor🗽

autor
5. okt 2025
@anonym_603599

@anonym_autor hned zajtra si ho prepis, ostatnych bude skriet len to, ze im to nenapadlo skor🗽

@anonym_603599 takéto blbé ustipacne rady si nechaj.

autor
5. okt 2025
@viera012345

@anonym_autor Z môjho pohľadu to nie je spravodlivé, lenže ja nie som asi ten správny človek na vyjadrenie názoru, lebo nikdy nebudem v podobnej situácii/mám len jedného syna/. Viem však o prípadoch,kde rodičia zohľadňovali reálne potreby svojich detí, napr.podaruju zdedený byt jednému z deti, ktoré má menšie príjmy,ale už má deti a druhé dieťa ešte nemá rodinu, žije u rodičov, tak z ich pohľadu nepotrebuje súrne riešiť bývanie . Reálny problém nastane, keď to dieťa bez rodiny je šetrné, má aj dobrý príjem a tak si zabezpeci byt z vlastných prostriedkov a rodičia na to akoby zabudli,ze jednému pomohli, druhému nie a zvyšný majetok hodlajú rozdeliť rovným dielom,bez ohľadu na predošlu značnú pomoc jednému z detí

@viera012345 tak ja som finančné najhoršie na Tom,keďže žijem z jedného platu,ale to vôbec neriešim...

eliska13
5. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_603599 takéto blbé ustipacne rady si nechaj.

@anonym_autor koho sa to švagriná pýtala?Hneď ste mali povedať vy ste už dostali dom v hodnote xy...a určite im dali viac ako ako 10 t eur take pokusy treba stopnúť hneď v zaciatku

viera012345
5. okt 2025
@anonym_autor

@viera012345 tak ja som finančné najhoršie na Tom,keďže žijem z jedného platu,ale to vôbec neriešim...

@anonym_autor Tiež to beriem ako krivdu voči Vám, ale možno by nebolo zlé, keby ste sa trochu bránili a áno, stali sa dedickou domu babky, lebo úchytkom som čítala vacsinu komentárov a vyzerá to tak,ze švagriná ešte zamieša karty,a tak buďte radšej nachystana

autor
5. okt 2025
@viera012345

@anonym_autor Tiež to beriem ako krivdu voči Vám, ale možno by nebolo zlé, keby ste sa trochu bránili a áno, stali sa dedickou domu babky, lebo úchytkom som čítala vacsinu komentárov a vyzerá to tak,ze švagriná ešte zamieša karty,a tak buďte radšej nachystana

@eliska13 pýtala sa to sestry
@viera012345 najlepšie je, že vo svojej rodine nič nerieši, lebo ona dopraje svojim súrodencom a tu by chcela vsetko

madeincssr
5. okt 2025

@anonym_autor ferove to nie je, ale zivot nebyva ferovy. Mnohym ludom vonaju peniazky bez ohladu na to, ze su "spinave". Idu aj cez mrtvoly, nie "len" destrukciu vztahov s blizkymi. Taki sme. Netreba si robit iluzie (s vekom na to pride takmer kazdy).
A mozno inak dobreho (slusneho) muza zmanipuluje, ze treba zabezpecit svoju rodinu.

januska12323
5. okt 2025

Keby som bola babka a toto počujem prepísala by som na koho uznám za vhodné a nikomu to nepovedala. Za života deliť cudzie majetky, švagriná sa môže hanbiť nič do rodiny nepriniesla ale hrabať by hrabala.

autor
5. okt 2025
@januska12323

Keby som bola babka a toto počujem prepísala by som na koho uznám za vhodné a nikomu to nepovedala. Za života deliť cudzie majetky, švagriná sa môže hanbiť nič do rodiny nepriniesla ale hrabať by hrabala.

@januska12323 no a keď to poviem, že taký istý je aj švagor a on už sestru manipuloval, že to treba riešiť už teraz... Normálne žasnem, akí ľudia sa dostali k nám do rodiny. Najhoršie je, že brat bol vždy na peniaze a už je aj sestra.

eliska13
5. okt 2025
@anonym_autor

@januska12323 no a keď to poviem, že taký istý je aj švagor a on už sestru manipuloval, že to treba riešiť už teraz... Normálne žasnem, akí ľudia sa dostali k nám do rodiny. Najhoršie je, že brat bol vždy na peniaze a už je aj sestra.

@anonym_autor to je jedno koho sa pýtala.Zdvihnem telefón, alebo poviem bratovi počuj čo tvoja žena sa vypytuje po rodine koho bude babkin dom?Vy ste svoje dostali nemuseli ste, tiež sa to mohlo rozdeliť medzi ostatných.O čo vám ide?Keď tu napíšeš nič vo svojej rodine nevyriešis.Svagrina nech sa stara o majetky jej rodiny.
Ako, že neviete či brat napísal dom na sestru jeden klik na katasterportal.Ked je blbý tak napísal, keď je múdry tak nie , je to jeho dedicstvo.

anonym_cf62fb
5. okt 2025
@eliska13

@anonym_autor to je jedno koho sa pýtala.Zdvihnem telefón, alebo poviem bratovi počuj čo tvoja žena sa vypytuje po rodine koho bude babkin dom?Vy ste svoje dostali nemuseli ste, tiež sa to mohlo rozdeliť medzi ostatných.O čo vám ide?Keď tu napíšeš nič vo svojej rodine nevyriešis.Svagrina nech sa stara o majetky jej rodiny.
Ako, že neviete či brat napísal dom na sestru jeden klik na katasterportal.Ked je blbý tak napísal, keď je múdry tak nie , je to jeho dedicstvo.

@eliska13 Tu su problem tvoji rodicia, nie brat a sestra. A uz vobec nie svagrovci.
Rodicia to medzi vami pekne dokaslali. Oni mali byt ferovi voci kazdemu z ich deti, bezohladu na to kde sa ktory v zivote ocitol.

eliska13
5. okt 2025
@anonym_autor

@janinah jaj a ešte sa pýtala,čo bude s domom,v ktorom bývajú naši, či nás nestve, že tam býva druhý brat, ktorý tam ani nebýva v podstate,lebo si kúpil byt, len tam má trvalý pobyt. A keby tam aj býval, tak čo ju štve, že by aj celý dom bol jeho,veď ona už dostala... Tak oni dostali dom, teraz ešte chce zo starobného a už rieši čo bude s domom našich rodičov, akože nonsens toto čo si dovoľuje riešiť za života.

@anonym_autor a ďalšie čo ju je do toho, že brat býva aj nebýva v dome rodičov?Čo vás má hnevať veď píšeš, že má svoj byt s tp.Tak?Toto milujem to sa jej bojíte povedať pravdu?alebo ju dať na správnu mieru?Dom po babke ja mamin, keď sa babka pominie mama s otcom sa rozhodnú ako to bude ďalej.Ale je veľmi nespravodlivé jednému dať dom a ešte dať na prerábku a ostatným 10 t eur.
Po správnosti mali oni vyplatiť aj vás súrodencov.Taka sviňa v rodine vie pekne zamiešať karty a všetkých rozhadat.Nech sa stará o dedičstva z ich strany

eliska13
5. okt 2025
@anonym_cf62fb

@eliska13 Tu su problem tvoji rodicia, nie brat a sestra. A uz vobec nie svagrovci.
Rodicia to medzi vami pekne dokaslali. Oni mali byt ferovi voci kazdemu z ich deti, bezohladu na to kde sa ktory v zivote ocitol.

@anonym_cf62fb vo veľa rodinách stále platí, že syn dostane najviac, alebo ten čo býva a dochova rodičov.Zenil sa prvý tak to tak rozhodli.Nech už je ako chce, ale švagriná sa nemá vypytovať na ostatné majetky

tykat
5. okt 2025
@anonym_autor

@tykat tak to už ja neviem, ja som sa brata nepýtala. Dali ku to,keď spolu chodili aj to začal prerábať s tým,že tam budú bývať spolu a to už som sa nepýtala, či to on potom prepísal aj na ňu. Nevedia to vlastne ani naši.
@janinah lebo to bolo v takom kontexte, že proste koľko dostanú...

@anonym_autor to zistis na 3 kliky v katastri, kto a aky ma podiel na dome.

viera012345
5. okt 2025
@anonym_autor

@eliska13 pýtala sa to sestry
@viera012345 najlepšie je, že vo svojej rodine nič nerieši, lebo ona dopraje svojim súrodencom a tu by chcela vsetko

@anonym_autor Práve preto, musíte sa brániť.

anonym_09ad09
5. okt 2025

Uplatnenie kolácie pri dedičskom konaní

Počas dedičského konania pred notárom (ako súdnym komisárom) požiadajte o započítanie daru do dedičstva.

Uveďte, že ide o neobvyklý dar, ktorý by mal byť zohľadnený pri výpočte podielov.

Ak ide o dedenie zo zákona, započítanie sa vykonáva automaticky, ak sa nejedná o obvyklé darovanie.

Pri dedení zo závetu je započítanie možné, ak to poručiteľ výslovne prikázal, alebo ak by bol obdarovaný dedič neprimerane zvýhodnený.

motylik2559
5. okt 2025

@anonym_autor Ahoj, no ja neviem, ale chúďa starka este nie je po smrti a vy uz v rodine delite jej majetok🤦‍♀️Toto sa mi zda nefer od vas. A ako by to vyzeralo ferovo? Tak ako urci starka,nech sa rozhodne hocijako este kym zije....alebo to necha podla zakona a vybavene. Neviem, ako ine zeny...ale ja zrovna nie som zastanca delenia majetku niekoho, kto este zije preboha a nieto sa na to pytat pre teba cudzich ludi na fore🤦‍♀️ Nepisem ti to v zlom, no skor na zamyslenie.

autor
5. okt 2025
@motylik2559

@anonym_autor Ahoj, no ja neviem, ale chúďa starka este nie je po smrti a vy uz v rodine delite jej majetok🤦‍♀️Toto sa mi zda nefer od vas. A ako by to vyzeralo ferovo? Tak ako urci starka,nech sa rozhodne hocijako este kym zije....alebo to necha podla zakona a vybavene. Neviem, ako ine zeny...ale ja zrovna nie som zastanca delenia majetku niekoho, kto este zije preboha a nieto sa na to pytat pre teba cudzich ludi na fore🤦‍♀️ Nepisem ti to v zlom, no skor na zamyslenie.

@motylik2559 prosím ťa, veď mňa to ani nenapadlo. To na margo švagrinej sa pýtam,keďže ona to rieši. Mňa to tiež vytočilo. A preto som sa zarazila, že čo vlastne ešte chce, keď už aj tsk oni dostali. Neboj, ja som z tých posledných, čo natrcaju ruky. Ja by som bola najradšej, keby starká aj rodičia minuli všetko na seba,zážitky a užili si konečne život.

motylik2559
5. okt 2025
@anonym_autor

@motylik2559 prosím ťa, veď mňa to ani nenapadlo. To na margo švagrinej sa pýtam,keďže ona to rieši. Mňa to tiež vytočilo. A preto som sa zarazila, že čo vlastne ešte chce, keď už aj tsk oni dostali. Neboj, ja som z tých posledných, čo natrcaju ruky. Ja by som bola najradšej, keby starká aj rodičia minuli všetko na seba,zážitky a užili si konečne život.

@anonym_autor Tak to tak svagrinej povedz-bud taka dobra a prestan riesit,ked starka este zije a tam tou vetou uzavri temu. Keby ona pokracovala povedz,ze svoje si povedala jasne a viac to rozpytvavat nebudes.

anonym_26885a
5. okt 2025

Pozri, moja svokra má tri deti. Jedno je v zahraničí, druhé pár krokov od nej a tretie je môj manžel. To druhé dostalo pozemok, kde sa práve buduje (býva vo vlastnom byte), vnučke dala auto a v prípade, keď tu už nebude, chce, aby jej byt zdedili všetci traja rovnakým dielom. Nie je to spravodlivé, ale podľa nej je to v poriadku a my to neriešime. Snažíme sa žiť tak, aby sme neboli závislí od dedičstva po rodičoch. Ani po manželovych, ani po mojich. Škoda len, že sa takto ničia vzťahy. Zažila som to pri mamke a jej sestrách po dedení po starých rodičoch, kedy sa tri sestry nebavili dobrých 17 rokov a obávam sa, že v tomto prípade to nebude inak.

efka77
6. okt 2025

Za mna strasne ako robia rodicia rozdiely medzi detmi. Jednemu dom druhemu nic. Je nepodstatne co kazdy z vas ma,lebo to dosiahol nezavisle od rodicov. Takto vznikaju rozbroje. Podla mna maju vsetky deti dostat rovnako ( teda pokial tam nie je vazny dovod na ine konanie napr. zle zaobchadzanie,ignorovanie rodicov....)

sense
6. okt 2025

Fer to nie je ale nič s tým nenarobis

Strana
z2