icon

Je rozvod častejší kvôli slabším vzťahom?

16. apr 2024

Od pár ľudí zo staršej generácie som počula že sa kedysi ľudia toľko nerozvádzali ako dnes , čo myslíte mali lepšie vzťahy alebo išlo o niečo iné ? Napríklad poznám jeden starší pár , tí dvaja sú už spolu 35 rokov a tá pani sa vyjadrovala že dnešné manželstvá ledva vydržia 10 rokov že za ich čias to nebolo , a s kľudom hovorila že aj jej muž v mladosti behal za inými a podvádzal ju ale ľudia sa nerozvádzali kvôli takým "hlúpostiam" lebo sa to nepatrí 😅

chodec15
Odpoveď bola odstránená
viestta
17. apr 2024

@chodec15 mozes tu statistku vysvetlovat ako chces, mozes vymyslet dovody aby si to obhalil ake chces, fakt je ten, ze zeny zarabaju menej, matky este menej ako bezdetne a bezdetne menej ako chlapi vo vseobecnosti. Sinusoida sem, sinusoida tam, ta zenska je vzdy na nizsich hodnotach ako muzska

kiwi3
17. apr 2024

necitala som celu diskusiu, ale nedavno som videla statistiky, ze v ba praveze pocet rozvodov v poslednom case klesa. a ano, je to aj tym, ze sa ludia hned neberu, ale pred takym krokom uvazuju dlhsie.

viestta
17. apr 2024

@kiwi3 este stastie, ze do statistiky sa nedostanu pary, ktore ziju bez papiera na hromadke. To by boli ine cisla, a nielen v BA. Ale rozvodovot dnes nic nehovori o tom, ako (stastne, nestastne?) ziju ludia. Za mna toto v dnesnej dobe uz nema ziadnu vypovednu hodnotu.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
kiwi3
17. apr 2024

@viestta tak to iste, ja len hovorim, ze vlastne tato diskusia nie je celkom aktualna, pretoze trend je, ze rozvodovost klesa.

viestta
17. apr 2024

@chodec15 nie kazda zena caka, ze ju chlap zabezpeci.
Ale faktom je aj to, ze zena ked sa chce spoliehat iba na seba a na to co zarobi bude zarabat na tej istej pozicii, s rovnakou kvalifikaciou, praxou a vykonom menej ako jej kolega chlap.

vroni
17. apr 2024

@viestta, jednak hovoríme o dnešku, keď sa to znevýhodnenie (štatisticky a na Slovensku) zväčšuje a nie zmenšuje. A o metodike vyhodnocovania štatistiky, ktorá zohľadňuje výhradne absolútne čísla by sa tiež dalo polemizovať. Ale to je na inú debatu. Smutným faktom je, že ženy zarábajú stále menej, hoci chlapi (štatisticky) už dávno živiteľmi rodín nie sú. Ženy míňajú svoj plat na stravu, poistky, poplatky, oblečenie a muži splácajú hypotéky a auta. A pri rozchode ostanú žene doklady o zaplatení poistky a potraviny v chladničke a mužovi byt a auto (lebo veď svadba je prežitok, povedal pán). Štatisticky počet takýchto vzťahov stúpa. Rochnit si v štatistike rozvodovosti a ospevovat zlepšenie postavenia žien je podľa mňa mimo reality. A je úplne fuk, že to tak nemám ja, ty, ženy, ktoré sa nedajú opiť rožkom a vedia si v živote rady. Problémom sú práve tie, ktoré si rady nevedia. A ich postavenie sa nezlepšuje ani náhodou, práve naopak. A čítaním tohto portálu mám aj pocit, že ich je stále viac (takých žien). Ale pripúšťam, že to môže byť len môj dojem.
Alkoholu sa holdovalo a holduje vsade, napriec všetkými vrstvami. Napriek tomu bola dlho spotreba alkoholu v argarnych oblastiach podstatne vyššia ako v priemyselných (čo neznamená, že Jano z bane nemohol piť viac a byť agresívnejší ako Mišo od kráv).

betulinka1
17. apr 2024

Hej presne ako pises, pred neverou za zatvorili oci, pripadne to vedelo cele mesto, iba dotyčná pani nie. Lebo chlap bol aspon ticho. Teraz sa žaluje manželke vsetko. Dalsia vec, ze bola podla mna, ze zeny nejake vykrikovanie chlapa o tom, ze je neschopná atd… nebrali ako problem lebo Ved aj sused nadava manželke. Zeny robili vsetko, lebo zena mala a musela, muselo byt doma ako povedal chlap. Ak si zena vedela doma spravit poriadok, uz bola harpia a chudak chlap. Ale zase chlap doma porobil vsetko mozne aj nemozne, Cize zena si ho vážila za to, co vsetko robi. A tych príkladov by bolo vela a vela ale uz sme v inej dobe, netreba sa pozerat co bolo a nebolo. Kazde obdobie malo svoje vyhody a nevýhody. Teraz zijeme inak, mame ine povedomie. Akurat vcera som videla Dobry film na HBO prva zena. Celkom ma to prekvapilo, ked na konci filmu som videla tie roky, kedy sa pomenili zákony v IT v prospech zien. Nebolo to tak davno, to uz som bola na svete.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
chodec15
Odpoveď bola odstránená
viestta
17. apr 2024

@chodec15 to vsetko co pises je teoria, prax vyzera nasledovne: Pani Novakova, ja by som vam naozaj rad zverili vedenie tohto projektu, mate na to vsetky predpoklady, ale projekt je na dva roky a co ked mi odidete na metersku? Kto ju dokonci. Velmi si vazim co robite ale vedenie projektu bude zverene panu Kovacovi, vy budete jeho zastupkyna a prava ruka.

viestta
17. apr 2024

@vroni vyssie som napisala, ze statistika rozvodovosti v dnesnej dobe nema ziadnu vypovednu hodnotu.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
viestta
17. apr 2024

@chodec15 moj ty boze, bavime sa o zenach vo fertilnom veku.

majlo1234
17. apr 2024

@chodec15 no a prave to je problem, aj zena, ktora teoreticky odide na matersku by mala mat rovnake postavenie, rovnake podmienky a perspektivu rast ako 50 rocna pani novakova alebo hocktory muz, u ktoreho sa akoby vobec neratalo, ze aj on bude mat deti. Muzi sa vramci pracovneho kolobehu beru ako spermodarci, ktori sa neskor vobec nepricinuju ocataroatlivost o deti.

fineta
17. apr 2024

Skôr to bolo tým, že rodiny mali väčšie sociálne istoty, neboli také ekonomické rozdiely a existenčné problémy mladých rodín, nebolo toľko príležitostí na flirtovanie (napr. cez internet), krajšie medziľudské vzťahy, podpora zo širšej rodiny... Si zoberte, že koľko vypätých situácii vzniká len z tých dôvodov, ktoré som spomenula. To ustoja len silné páry.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
viestta
17. apr 2024

@majlo1234 este mi napadlo, ze v dnesnej dobe moze ist aj pan Kovac na matersku a aj na rodicovsku. Aby pan veduci neostal prekvapeny, ze mu pan Kovac ten projekt nedokonci kvoli rodicovskym povinnostiam a pani novakova sa po siestich tyzdnoch vrati z mateslkej lebo pan Novak si spocital, ze pani Novakova lepsie zabezpeci rodinu ako on.

viestta
17. apr 2024

@fineta podvadzanie a nevera kvitli v kazdej dobe, neprisli len s internetom. Druha vec je, ze niekedy sa zlozitejsie realizovali a teraz sa mozu jednoduchsie odhalit. Neverim tom, ze niekedy jej bolo menej. Jednoducho neverim.

lulupulu
17. apr 2024

Práve pred par dňami som akurát v rádiu zachytila info ze uplynulý rok bol najväčší pokles rozvodov za 15 rokov 🙂

fineta
17. apr 2024

@viestta súhlasím, že nevera bola vždy... Ale nemyslím si, že až v takej miere ako v súčasnosti. Keď chodím s otvorenými očami, tak vidím, že ľudia strácajú akékoľvek bariéry... každý s každým, žiadny problém...

gabrm
17. apr 2024

Ono nie vždy to je tak že sú ženy na to horšie,sú zamestnania kde sú práve muži diskriminovaní.
Napr brat by vedel rozprávať ako na zásahu keď treba ísť do rómskej osady ženy-policajtky ostávajú v autách,lebo veď oni sú ženy. Keď ich v noci volajú záchranári k agresívnemu pacientovi,tak oni sú v úzadí lebo veď oni sú ženy. Ale plat a výhody chcú samozrejme tie isté.
Tak isto v mojom zamestnaní,ja nemám nič proti soferkam kamiónu,ale keď dostanem defekt tak si ho vymením a idem ďalej,ale za ňou musí ísť servis,lebo veď ona je žena. Keď treba nakladať so žeriavom a treba zvrchu odplachtovat celý náves,tak ona tam nemôže ísť,lebo veď ona je žena. Ale peniaze chce tie isté ako mám ja.
A tiež si pamätám,ešte ako učeň v závodnej kuchyni bol veľký nápis "ženám povolené dvíhať Max 15kg",ale chlap tam nemal žiadne obmedzenie,ale na výplatu zarobili rovnako či to bol kuchár alebo kuchárka.
Ja keď pôjdem robiť napr sanitára do nemocnice,tak musím robiť všetko čo robí tá žena a zarobím to,čo zarobí ona.
A mohol by som ešte dlho spomínať,kde práve ženy majú výhody,za to že sú ženy.

fineta
17. apr 2024

@lulupulu aj ja som to zachytila. A hneď som si pomyslela, že asi kvôli tomu, že žijú mnohí bez sobáša. Jednoducho od seba odidu, keď sa im niečo znepaci a nepotrebujú riešiť rozvod. Tak si takto kočuju od jednej k druhej, od tretieho k štvrtému.. a zdá sa im to potom úplne okej.

viestta
17. apr 2024

@fineta myslim si, ze sa o nej tolko nehovorilo. Nikto sa nou nechvalil, ked sa stala tak sa mnohokrat taktne mlcalo. Teraz je nevera verajnejsia ale nie castejsia

fineta
17. apr 2024

@viestta jasné, že sa hovorilo, zvlášť na dedine poza chrbát, neutajilo sa nič. Nazývali to verejným tajomstvom, že ten Jano, ktorý má doma ženu a tri deti spáva na nocnej v kotolni s tou Marienou od potoka. Všetci o všetkom vedeli.

lulupulu
17. apr 2024

@fineta áno tiež ma napadlo to ze je malo sobášov preto sa to tak nepočíta. Ved keď si tak uvedomím tak v mojom okolí za posledné 3 roky sa rozviedlo asi 10 párov. Niektorí aj vnúčatá majú, a to fakt len blízke okolie.

damian85
17. apr 2024

Pretože je doba , kedy sa ľahšie kupuje nové , ako opravuje to staré. Veľa jedincov má teraz pocit , že má naviac. Ale je zase pravda , že niekedy sa nerozvádzalo pre vážnejšie veci ( on alkoholik , násilnik , ona alkoholička , štetka ) teraz sa ale rozvádza pre maličkosti.

fineta
17. apr 2024

@lulupulu ja zase poznám osobu, ktorá už zdieľala spoločnú domácnosť s tromi partnermi. Takže už by bola trikrát rozvedena, keďže sa s kazdym po cca dvoch či troch rokoch rozišla. To je to divoké spolužitie a tým pádom rozvodovosť klesá. Ale ako sa ľudia medzi sebou pelešia, to v rádiu nepovedia.

viestta
17. apr 2024

@damian85 to co sa okoliu zda malickost moze byt pre dotknute osoby zasadna zalezitost. V mojom okoli nepoznam nikoho, kto sa rozvadzal pre malickost, skor ziadosti o rozvod predchadzalo dlho obdobie, ked sa hadalo ine riesenie ako rozvod. Ale ked sa chce suzitie v pare zmenit, musia chciet dvaja, snaha jedneho nestaci a castokrat je to tak, ze ten druhy ani nevidi dovod aby sa menil, vsak on je v poriadku. V pripade, ze podavali navrh o rozvod zeny, rozhodne to nebolo tak, ze jedneho krasneho dna sa zobudila a podala na rozvod, len tak bez dovodu.