icon

Je sebecké žiadať pomoc od rodiny?

20. aug 2025

Sme dvaja súrodenci. Rodičia kúpili môjmu súrodencovi dom na vyžiadanie a ďalší dom, v ktorom žijú oni a ktorý by mal byť v budúcnosti môj, ale ja 30-40 rokov musím nejak fungovať. Ja ale žijem u priateľa v podnájme a teraz by som potrebovala pomoc. Áno, pracujem a vedeli by sme zobrať hypotéku a asi iná možnosť nie je, ale viete, aké je to dnes s bývaním a financiami náročné a keď vidím, že môj súrodenec má o všetko postarané, nie je mi to jedno. S priateľom nie som rok ani dva, aby toto bol problém. Pomoc žiadam už dlho. Čo by ste robili na mojom mieste? Myslíte si, že je odo mňa sebecké chcieť pomoc?

anonym_d9d893
20. aug 2025

Poziadat mozes, nie je ich povinnostou Ti pomoct. Slubili Ti dedicstvo, bratovi uz nie, tak to asi povazuju za vybavene.

simsalabim
20. aug 2025

@anonym_autor a ako je osetreny ten rodicovsky dom? Nakoho je pisany? Lebo z toho bude dedit aj druhy surodenec, ak je pisany na rodicov.... na dobrotu srdca surodenca sa nespoliehaj, pri dedeni nieto zlutovania ani rozumu.

gab1sol
20. aug 2025

@anonym_autor toto je tvoj pohľad. A čo na to rodičia a brat? Riešila si to už s nimi?

anonym_96f284
20. aug 2025

taketo delenie sa mi nepaci ani ako rodicovi a ani ako dietatu.
preco jedno dieta dostava uz za zivota rodicov pomoc a druhe ma dostat pomoc az po ich smrti????
co ak nastane situacia ze rodicia ta preziju napriklad?
mne to fer teda nepride vobec.
za zivota obidvom rovnakym dielom a po smrti tak isto rovnakym dielom. toto vydedovanie je akurat tak vyborne na dozivotne rodinne konflikty.

0silvia0
20. aug 2025

@anonym_autor ako ziadas pomoc? Aka je tvoja predstava?

jesenzima
20. aug 2025

@anonym_autor ja by som nežiadala o pomoc. Hnevalo by ma to, samozrejme, že sú veci ako sú, ale určite by som sa neprosila nikomu ...

telefon00
20. aug 2025

Môj prípad bol podobný, chcel som sa osamostatniť a neostávalo mi nič iné, ako si zarobiť 20% na akontáciu a zobrať úver. Kúpil som si parádny byt a som spokojný. Už len treba robiť, robiť a robiť...v podstate som spokojný, že som si to sám odmakal 💪

veklipo
20. aug 2025

Sú to peniaze Tvojich rodičov, je len a len na nich ako ich použijú.

anonym_7ae2ae
20. aug 2025

Ako funguje súrodenec, má len priateľku alebo manželku?

janinah
20. aug 2025

Rodicia zrejme maju dovod prečo robia ako robia.Ty si uvedomujes,ze s ich domom pride pravdepodobne aj poziadavka rodicov dochovat? Na tvojom mieste nežiadam ani Ň a zariadim sa sama ako budem mocť.

nin12345
20. aug 2025

@anonym_autor u nás v rodine je to podobne. Všetky strany sa na tom tak ale dohodli a nikomu to neprekáža. Ak to tebe vadilo mali sa ťa rodičia opýtať na názor podľa mňa. To nie je pekné že súrodenec dostane a môže dlhé roky kľudne žiť bez hypotéky a šetriť a ty dostaneš až keď zomrú

autor
20. aug 2025

Myslím si, že nie je podstatné, kto je zobratý a kto nie je. Aj keby mi finančne pomohli, všetko by bolo spísané s právnikom, aby som o tie peniaze neprišla. S partnerom by sme išli na polovicu, takže nežiadam ani dom, ani celý byt ako môj súrodenec a k tomu este súrodencov partner neprispel nič, ani polovicou.

olimuc
20. aug 2025

Mam podobnu situaciu … aj ked mojej sestre dali byt v polke 90tych rokov, bez hypo bez tarchy… a tiez by som mala „zdedit“ rodicovsky …. Medzitym som si kupila a splatila svoj a ked prislo na temu, tak som povedala na rovinu, ze som rada, ze nemusim hovorit nikomu prosim a dakujem a pri dedeni aj tak so mnou moja sestra bude chciet vy ….t, pretoze ju poznam a ja sa mozem na nu vykaslat … nezaujmala ma posledych 25 rokov a nezaujma ma ani 25 buducich.… deli nas aj dost vela km, … je to nespravpdlive, ale ako dieta s tym nic neurobis. Co by som spravila - postarala sa sama o seba

autor
20. aug 2025

Ďakujem za odpovede. Jasné, dokážem sa aj sama postarať, len nie som povaha, aby som sa s nimi nebavila a aj keď viem, že je to nespravodlivé, chápem, že to nie je ich povinnosť. A áno, poznajú môj názor a postoj

nin12345
20. aug 2025
@anonym_autor

Ďakujem za odpovede. Jasné, dokážem sa aj sama postarať, len nie som povaha, aby som sa s nimi nebavila a aj keď viem, že je to nespravodlivé, chápem, že to nie je ich povinnosť. A áno, poznajú môj názor a postoj

@anonym_autor mrzí ma to je to dosť nespravodlivé voči tebe. Keby mám dve deti tak im dám buď rovnakým dielom alebo nič

autor
20. aug 2025
@anonym_7ae2ae

Ako funguje súrodenec, má len priateľku alebo manželku?

@anonym_7ae2ae takže len preto, že si niekto nájde manžela, manželku má dostať dom?

sense
20. aug 2025

Požiadať môžeš, oni môžu ale nemusia vyhovieť a ty sa ,môžeš následne zariadiť aj do budúcnosti podľa seba. Žiaľ veľakrát vo veľa prípadoch sú rodičia nespravodlivi

anonym_cd0479
20. aug 2025

Ja mám príklad z okolia, rodičia za života rozdelili peniaze, ktoré získali z dedičstva svojim deťom. Jednému ale tieto peniaze nedali. Rozhodli sa tak, aby ho ochránili. Nevie s peniazmi vhodne naložiť. Zobrali si napr. peniaze zo stavebného sporenia a minuli ich na bežné výdaje - celú sumu prehajdákali ako rodina - Boh vie na čo - žiadna dovolenka, nové auto, nábytok a peniaze fuč. Peniaze ale dostal, keď sa rozhodol kúpiť auto, tak mu určitou čiastkou prispeli.
Ja sa Ti len snažím naznačiť, že možno i tvoji rodičia nepovažujú tvoj vzťah a tvoje jednanie za pre nich správne a takto ťa len "chránia" a teda Ti peniaze dajú, až keď už budeš mať ustálený vzťah a usporiadané priority a prestanú sa o teba a peniaze báť.

anonym_8d6b1e
20. aug 2025

@anonym_autor pracuješ, máš partnera, nevidím dôvod prečo by ste si nemohli vziať hypo. To, že dali bratovi peniaze na dom neznamená, že musíš pýtať aj ty. Možno ti nechcú dať, možno nevieš s peniazmi hospodáriť, možno nevedia, že chcete iné bývanie. Ale sama by som za rodičmi nešla s tým že, bratovi ste kúpili dom, aj ja chcem. Pripadala by som si ako krava čo ide po peniazoch. U nás v rodine sa tiež otec bachol po vačku pre súrodencov, netuším či mu to vrátili a ani ma to nezaujíma, je to medzi nimi. Už nie sme malé deti že keď mne kúpil cukrík dostali aj oni.

mandzula
20. aug 2025

Byva brat v ich blizkosti, pomaha im? Nekupili si rodicia jeho blizkost a oddanost?

rachel36a
20. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_7ae2ae takže len preto, že si niekto nájde manžela, manželku má dostať dom?

@anonym_autor u nas bolo niečo obdobne od svokrovcov...ja som mala vlastny byt ked sme sa s muzom brali....manželov brat nemal nič...keď sa svokrovci odsťahovali do domu, tak celý 3 izbový byt nechali muzovmu bratovi, že však mi už máme...a to sme v tej dobe brali menší uver na chatu...ich majetok, ich rozhodnutie.. nepríde mi to spravodlivé, ale každý má právo sa rozhodnúť co sj svojimi peniazmi alebo majetkom urobi

titla
20. aug 2025

Som v rovnakej situacii. So sestrou sme dostali dedictvo po babicke, ona byt, ja chatu. Ona byt predala a peniaze pouzila na stavbu domu. Ja chatu predat nemozem, lebo tam moji rodicia travia celu jar a leto a teraz ked uz je otec na dochodku je tam prakticky polovicu roka. Moju mamu trapi, ze sestra dostala a ja nie. Kebyze mam v tej dobe taky kapital byvammv dome teraz aj ja. Namiesto toho sme sa s muzom museli zariadit po svojom. Ano, uvedomujem si tu krivdu, ale nezivim ju v sebe. Mame pekne vztahy a tie peniaze mi za to nestoja, aby som teraz trvala na vyrovnani. Keby som nemala na strechu nad hlavou, asi to vnimam inak.