Je škola skutočným dôvodom k ukončeniu života?
Ahojte caka ma skuska na vs a ja neviem ako to zvladnem lebo mam posledny pokus..mam chut sa zabit :( vobec ma nebavi sa to ucit, mam voci tomu nechut a stracam aj chut do zivota lebo cele dni iba sedim doma a rozmyslam..Okolie na mna tlaci aby som mala skolu inak sa nikam nepohnem a mne to nerobi dobre lebo to vo mne evokuje pocit ze ked si nedorobim skolu tak sa moj zivot skoncil..Strednu mam len gymnazium a neviem kde by som sa zamestnala :( Kazdy den premyslam nad samovrazdou a premyslam ze by bolo lepsie keby sa tej skusky ani nedozijem...
Potrebuješ si oddýchnuť, pozri si program kina, zavolaj kamošku a chod sa vyvetrať. Večer neučenia ti dobre padne. Ani športovci netrénujú každý deň niekoľko hodín. Všetko sa dá zvládnuť!
Ja nesuhlasim s tym aby si sa vzdala len preto, ze uz nebudes v strese. Vzdy sa najde nieco kvoli comu budes v strese. Skus sa na to pozriet inak. Predstav si studenta na strednej, zacne mat depky zo skoly a teraz co, ma ho mama nechat doma aby si nedokoncil ani strednu skolu kvoli tomu, ze student to nezvlada? Keby mal takto kazdy rozmyslat, tak sme krajina nevzdelancov. Daj si ciel, ze urobis vsetko pre to aby si zostatnicovala a ak sa nepodari, nevadi, ale budes mat dobry pocit ze si pre to nieco urobila, netreba sa pre to hned vesat. Nebudes ani prva ani posledna co to nedala. Len sa teraz prosim ta nelutuj, nedepkarci, neplac, neprejedaj sa. Skus zmenit prostredie. Pust sa do ucenia, snaz sa a uvidis ako to vypali. Vela stastia
Studovala som mgr len z cisto praktickeho hladiska - zaruceny tirul o 2 roky... mali sme problemy s akreditaciou a jesno a druhym. Na peibuznom odbore nas "nemali radi" a davali nam to riadne pocitit.. vedeli sme, ze statnice prejdeme s odretymi usami. Moja velmi dobra kamoska mala skvelu pracu, milujuceho frajera, super rodicov, ktori ju podporovali... skola ju nebavila, ucenie na statnice brala ako ty... isla na druhy termin, na mojich promociach namotivovana, ze da to (vzdy vynikajuce vysledky, bc ceeveny diplom). Toto ucenie ju tak zlozilo psychicky, ze napriek podpore rodiny to skoncila😪 absolutne zbytocna smrt. Mgr titul nepotrebovala.. velmi casto si na nu spomeniem, ze preco spravila takuto kravinu... na druhej strane druha kamoska nepresla statnicami na inej fakukte. Farmacia je tazka, mam vo svojom okoli dost vela farmaceutiek a viem, ze cele ucenie bol masaker... si krocik od velmi ziadanej prace, kde sa o teba doslova pobiju.. kamkoska skoro rok nevie k sebe najst magistru... verim ti, ze ta beznadej a zaroven aj tuzba mat to za sebou, je neskutocna.. moje statnice boli otrasne - bolo mi jasne, ze dobru znamku nedostanem, nech viem akokolvek dobre odpovedat. Mne sa to nechcelo ani citat, lebo som vedela, ze aj tak sa mohli pytat cokolvek a aj sa pytali... skus sa premoct, aspon ku kazdej otazke nieco sa nauc. Farmakologiu si uz mala, mas to v hlave... len to vytiahni z nej. Ak to nespravis, tak sa svet nezruti.. najdes si robotu aj s gymnaziom, len budes mat vacsiu konkurenciu. Drzim palce a zelam stastnu ruku pri tahani otazky...
Skoc k lekarovi, nech ti predpise nieco na ukludnenie, aby si sa lepsie vyspala. Treba si uvedomit, ze ziadna skola, ani praca nestoji za podlomene zdravie. A uz vobec nie za ukoncenie zivota.
@guiseppinka ona ale nema statnice, ma skusku
Nečítala som komentáre vyššie. Dievča neblázni, z tohto istého dôvodu si kedysi dávno vzala život moja kamarátka. Kašli na školu, ak ťa to takto deptá. Aj moja dcéra nechala VŠ a čo ? Život ide ďalej. V tieto dni hľadám pani na upratovanie, každá druhá ma VŠ a nevedia si nájsť poriadnu robotu, resp. si potrebujú privyrobiť, lebo málo zarábajú. Urob všetko tak, aby si ti bola šťastná v tomto na nikoho neber ohľad iba na seba.
Zamestnas sa aj bez VŠ. Mam kamaratku ktora nedokoncila VS, znasala to tazko, teraz ma lepsiu karieru ako ja s titulom. Teraz mas pocit ze je to zivotna prehra, ale ja neviem, mam kopec kamaratok, ktore maju VS ale v praci uz milion rokov neboli, lebo materska. Okrem toho mam kamaratky, ktore VS aj dokoncili ale praca ich nebavi a trapia sa. A potom este poznam ludi ktori boli aj vdelani aj uspesni ale vysalo to z nich dusu tak isli robit nieco uplne ine. Nemat VS nie je zivotna prehra, ked budes mat 30 polovica tvojich kamaratok ani nebude vyuzivat ten titul co ziskali, bud kvoli detom, alebo preto ze ich praca po studiu nenaplnala a robia nieco ine ako studovali. Hlavu hore, zivot sa casom zlepsi. Das to.
@liv1 pise ze statnica
@liv1 mám štátnicu
A na farmakológii sa neučíte niečo o takých liekoch, ktoré pomáhajú pri strese, pri problémoch so štúdiom? Novo-passit je na trému, potom sú nejaké psychobiotiká. Tento odbor je veľmi dobrý a zaujímavý. Myslím si, že je dobré vyznať sa v tom. Ľahšie si vieš pomôcť, ak ochorieš. Nám bežným pacientom nezostáva nič iné, len si kúpiť to, čo nám predpíše lekár. Ale ty sa vyznáš. Ak máš problém, poraď sa s lekárom.
Nespravena skola nie je koniec sveta.Nevykasli sa na to,ale ak to nevide,daj si pauzu a porozmyslaj co dalej.A mozno budes prekvapena a statnicu spravis.Velmi drzim palce.
Porozmyslaj ale teraz hned nad nejakou pomocou.
Skus IPcko.sk
Maju aj chatovu poradnu,nemusis nikam ist ani volat. Maju odbornikov a mam pocit,ze prave tych potrebujes.
Kedy mas tu statnicu?Kolko mas este casu?
Ja som tiez pri statniciach strasne stresovala.Rano pred statnicami som vzdy az grcala zo stresu🙈.
Mne pomohlo presne si naplanovat co sa ktory den budem ucit.Potom to bolo znesitelnejsie.
Pozri na statnice vacsinou staci, ze nieco budes k otazkam vediet. Ak mas nejake otázky,ktore nevies. Napis si k nim par viet. Zo zloziteho sprav jednoduche. Oni vedia ze studenti su v strese. Upokoj sa a sprav si mini plan. Nic pretazujuce.
Nie, co si. Mna vykopli z poslednej statnice spolu s polovicou spoluziakov. Musela som si zaplatit dalsi rok, lwn kvoli tej statnici, popri tom som zacala robit mimo odbor a uz som mimo odbor aj ostala. Ale doteraz mam na postup univerzity tazke srdce. Stacilo povedat, ze potrebuju prachy
Ahoj, nevies prelozit termin? Mozes aj prerusit štúdium alebo sa neda? Budes mat cas na premyslanie, ulezi sa ti to v hlave, mozes absolvovať terapie u psychológa, psychiatra. Mozno mas depresiu a potrebujes lieky. V ziadnom pripade ukoncenie zivota, neblbni. Vyrieši sa to. Napis mi kludne spravu.
Ja som raz nespravila jeden predmet na štátniciach 2x a podľa mňa to bola nespravodlivosť, lebo mňa sa väčšinou pýtali spolužiaci na veci, takže som nebola nejaká dutá. Len som nikdy nechodila na prednášky, venovala som sa cestovaniu, tak ma učitelia nemali v obľube. Proste sa ma pýtali a odbočovalo od tej otázky až kým nenašli niečo, čo som nevedela a potom sa ma pýtali už iba to… a sup, nespravena ústna skúška. Potom som sa dala teda cez leto preskúšať nejakým doktorandom a hovoril mi, že viem omnoho viac než musím a že to určite spravím. Ale druhý krát zas to iste a to ma už naštvalo, že kašlem na bandu debilov neprajnych! Tak som sa prihlásila na ten istý odbor do Viedni, nechala si uznať tak polovicu predmetov a ostatné som si dorobila za rok tam vo Viedni a tam mi dali titul, na omnoho lepšej škole.
Tým ti chcem povedať len, že aj keby to nevyšlo, ešte budeš mať dalej možnosti a výsledok môže byt aj lepší, než si mala povodne v pláne.
PS: na tretí pokus som už neplánovala ist, len kvôli rodičom som tam isla očakávajúc ďalšie Fx. Na tu skúšku som pozvala milión ľudí, aby všetci vedeli, za aké vedomosti dostanem Fx. Ale čo sa nestalo, vedela som odpovedať na absolut všetko a dostala som nejakú priemernú známku aspoň 🤣 takže mám dva tituly z rovnakého roku a celkovo mi to zmenilo život, vo Viedni som potom už ostala. Takže všetko zle sa môže na dobre obrátiť a zlyhania ta môžu posunúť dalej, tak koniec takýmto myšlienkam. Kašli na to učenie, rob radšej niečo, čo ta baví, daj sa do pohody a bud to vyjde alebo nie
A drž sa!
ja som mala tiež iba gympel, po strednej som sa zamestnala kde sa podarilo a o 10 rokov neskôr, keď sa mi ozaj zachcelo učiť, som si začala robiť vysokú školu. Nemusíš sa vôbec zaprieť, ani to nestojí za tvoje zdravie. Všetko má svoj čas a keď robíš niečo nasilu, je z toho ho... 🙂 nádych výdych, porozprávaj sa s rodičmi a urob tak, ako to cítiš. Opadne z teba ten obrovský stres a budúcnosť ukáže. Držím palce!
nechapem, ako nad skolou može vobec niekto uvažovať, ako skončit život..priority - hodnota života a hodnota školy...v akej rodine vyrastaš, ked si mysliš, že nemať VŠ znamena koniec života? vieš, že polovica populacie nema VŠ a existuje? ano, možno menej zarobia, ale možeš aj podnikať, ist do zahraničia, alebo sa vypracovat.,
mať vŠ je dobre vec a pre karieru napomocna, ale ukončiť život kvôli nespravenym skuškam može len človek, ktory hodnotu života nepozna..to je ako ked zlato vymeniš za papier,,,uplnú bezcennosť
ja som neverila, že na svete može existovat niekto, kto kvôli škole ukonči život, ale počula som všelijake story a moj subjektivny pocit, že to je najväčšia sprostosť, aka len može byť..
neverim vlasntym očiam, jak toto vobec može niekoho napadnúť
Myslím si ze si dostala veľa vyčerpávajúcich odpovedí. Dôležité je to , že je úplne prirodzené ZLYHÁVAŤ ...zažívame to všetci, nikto nie je dokonalý. Hlavne je , nevzdávať sa ...
podla mna, toto musi byt niečo v rodine, ked niekto kvoli škole je ochotny zahodiť život
ano, teraz sa rodičia nahnevaju možno ale ked sa odpraskneš, budu nahnevani 100 nasobne viac..ak sa bojiš vysledku povedz rodičom, čo sa ti honi hlavou..možno budeš prekvapena
videla som par dokomentov, študenti si vzali život kvoli nespravenej skúške, rodičia totalne na sračky
chceš ťo vidieť?dam ti link, ale ty asi nemaš teraz čas
čo ti možem povedať, zdover sa rodičom, povedz, že si pod velkym tlakom, hladajte riešenia..povedz, čo ťa trapi teraz radšej, jak by mali hladieť do tvoje truhly a žit s vyčitkami svedomia až do smrti
@karolinakr oni to vedia, všetko som im povedala ako sa cítim, ale neberú to až tak vážne. Povedali mi, že keď to nespravím nič sa nedeje, ale niekde vnútri cítim, že by boli sklamaní a možno aj nahnevaní. Ono to všetko ide hlavne z minulosti, kedy veľmi naliehali aby som išla do školy, ale teraz zrazu keď mi je zle tak si nemám z toho nič robiť. Ale tie pocity mám hlavne kvôli nim a okoliu, ktoré stále na mňa nalieha a vypytuje sa či už mám konečne dokončenú školu..Môžeš mi poslať ten link na dokument rada si to pozriem.
Autorka - ešte k tej štátnici - moja sestra študovala ešte za čias, keď sme nemali doma ani telefón a stalo sa jej to, že im na poslednú chvíľu zmenili otázky na štátnice. A keďže študovala matematiku, tak to nebolo o tom, že "veď niečo vieš, tak dačo snáď povieš". A ona sa to dozvedela doslova pár dní pred štátnicami aj s kamoškou sa stihli naučiť prvé tri otázky. Viac proste nedali a vieš si predstaviť, aké nervy mali. A sestra si vytiahla jednotku a kamoška dvojku. V tom nešťastí mali proste šťastie. A tiež si pamätám sestru, že tie posledné dni viac revala, ako sa učila, bola z toho úplne na dne. A dopadlo to najlepšie, ako mohlo. A ak by nie, tak no a čo. Sestra aj tak robí niečo úplne iné, ako vyštudovala.
hlavne to neber ako inšpiraciu..spytaj sa sama seba, čim viac ubližiš rodičom - tym, že neskončiš školu alebo tym , že sa zabiješ...? jednoznačne to druhé
https://www.youtube.com/watch?v=wJ4BMrxflLAKamosku rodicia dokopali na VS zvucneho mena (teda ten odbor), je to tazka skola, nebavilo ju to, nedavala to. Po roku to vzdala, rodicia hucali, cele zle. Nasrala sa, nasla si robotu, a popri tom externe vystudovala to, co ju bavilo. Mozno tato VS nie je pre teba to prave orechove… urcite to nie je alfa omega… na druhej strane, ak si v prvom rocniku, tak to asi nepoznam nikoho, kto by nemal v prvaku na vyske depky jak prasa… 🤷🏼♀️
Aj s gymnaziom sa da zamestnat, alebo mozes skusit inu vysku.
@mane01 uz konci, chyba jej posledna statnica

Niekedy problem ktory ostatnym pride ako banalny je niekoho momentalne extremny. A to je nasa hlava. Ked je prilis zatazena a presiahneme urcitu mieru, zacne takto protestovat. Aj nase telo. Vtierave myslienky a podobne. Tvoj zivot je to najcennejsie co mas. Mozes ho prezit nadherny, ak toto cele zvladnes. A tym nemyslim dokoncenie skoly. Ale nemusis to zvladnut sama. Nemyslim hned psychiatra, kludne psychologa, linka pomoci, alebo sa “len” niekomu vykecas. Ak si z Ba som ochotna sa s tebou stretnut, porozpravat, moja mama je psychologicka, snad ti viem dat aspon zopar dobrych rad aby si sa citila lepsie. Som rada ze si sem napisala, urcite je vela sposobov ako ti pomoct aby ti bolo lepsie