icon

Je škola skutočným dôvodom k ukončeniu života?

13. mar 2024

Ahojte caka ma skuska na vs a ja neviem ako to zvladnem lebo mam posledny pokus..mam chut sa zabit :( vobec ma nebavi sa to ucit, mam voci tomu nechut a stracam aj chut do zivota lebo cele dni iba sedim doma a rozmyslam..Okolie na mna tlaci aby som mala skolu inak sa nikam nepohnem a mne to nerobi dobre lebo to vo mne evokuje pocit ze ked si nedorobim skolu tak sa moj zivot skoncil..Strednu mam len gymnazium a neviem kde by som sa zamestnala :( Kazdy den premyslam nad samovrazdou a premyslam ze by bolo lepsie keby sa tej skusky ani nedozijem...

mane01
13. mar 2024

@guiseppinka ach 🤦🏼ano, necitala som komentare… tak nic 🤷🏼‍♀️

liv1
Autor odpoveď zmazal
reddflowerlife
13. mar 2024

Autorka ty tu nevypisuj na modrykonik a nedepkarci a chod sa ucit .. Urob si zosit kde si kazdu jednu statnicovu temu mozes svojimi slovami vypisat na jednu A4ku max . Ja som si takto rucne vypisovala otazky na papier svojimi slovami zopar viet, aby som proste ku kazdej vedela nieco pobedat. Potom sa uz len nauc ten svoj spracovany vycuc 1 strana 1 otazka a hotovo na Ecko to bude stacit

estellas
14. mar 2024

Autorka, škola nie je dôvodom na ukončenie života, ja chápem že to máš ťažké. Tiež som tiež veľa krát mala zlé obdobie.
Tvoj život a tvoje zdravie má oveľa väčšiu cenu ako škola. Hlavne školu alebo prácu môžeš nahradiť ale zdravie nie. Zdravie máš len jedno.
Ja som čítala rozhovor so ženou ktorá chcela spáchať samovraždu lebo mala depresie. Hovorila že je šťastná že to neurobila, že sa rozhodla liečiť. Teraz časom spätne si uvedomila koľko pekný vecí v živote zažila po tom čo sa rozhodla že to neurobí. O koľko pekných vecí by prišla keby spáchala samovraždu.

savasava
14. mar 2024

To mám len ja taký pocit, že sú všetky témy písané tým istým človekom. Štýl, vyjadrovanie, všetko je stále rovnaké.

timurkvakin
14. mar 2024

@karolinakr Tož, ale děvčica neni z Kyjova....ale ak skúšku z "anduly" urobil Fanoš, urobí štátnicu aj autorka. Len nech neblbne, a nasadí režim, ktorý ste jej tu radili.

pieksamaki
14. mar 2024

Véd celkom fajn je brigáda v MC Donald...ale v sklade....hocičo....aby si bola medzi mladými a v kolektíve...véd sa potrebuješ otukat.....žiadna VS ti nenahradí zdravie.....ak sa cítiš pod tlakom aj rodiny a známych.....to nemusíš....ži si svoj život....nauč sa trosku so zákazníkmi na tých brigáda ch....co to si zarobíš....a postupne sa ukáže v com si dobra....

Určite sa nezaručuje kvôli tomu.....ze ta nebaví ucenie

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
autor
14. mar 2024

@jozko_z_lesa ďakujem za radu Jožko 🙂 myslím, že keby ma vidíš ani vo sne by ti nenapadlo, že mám nejaké psychické problémy. Väčšinou sa trápim sama doma a okolie o tom absolútne netuší, iba moji rodičia. A áno, presne toto som si potrebovala teraz prečítať, že aj keď zvládnem školu tak ma nikde nezoberú, prípadne ma vyhodia. 👍🏼

karolinakr
14. mar 2024

pozrela si si ten dokument? ja včera..čo naňho vraviš, na tu mamu, čo tam plakala? aké si mala pri tom pocity?? 🤨

karolinakr
14. mar 2024

zaujima ma tvoj nazor, ked to vidiš takto z druhej strany

betulinka1
14. mar 2024

Prosím ťa kvôli škole určite nie. Ak to nejde, tak to nejde. Mala som v ročníku spolužiakov, čo ich vyhadzovali zo skúšok v poslednom rocníku na VS, takých čo nespravili ani posledný termín štátnic. Vieš čo sa stalo? Nič. Dokončili si VS potom inde. Neposrali sa z toho a všetko sú to úspešní ľudia. Podľa mňa teba trápi tlak rodiny ale aj na to sa môžeš vysrať. Vyhľadaj psychiatra, lebo určite máš úzkosti a možno aj depku. Pomôže ti. Nie je to sranda. Ale sprav si plán B. Máš gympel Ok, takže máš maturitu a perfektnú angličtinu alebo iný jazyk. Zamysli sa, čo by ťa bavilo? Kozmetička, kaderníčka, nechtárka, programátor, ísť skúsiť pracovať niekde do sveta? Máš milión možností ale povedz si čo chceš ty, nie rodičia. Ak by si odišla z VS vieš si spraviť nejaké rekvalifikačné kurzy cez úrad práce alebo naozaj ísť do sveta. VS ti neprinesie šťastie na to nezabudni. Štastie si vieš priniesť do života iba ty sama. A to je úplne jedno čo budeš robiť. Napíšem ti príklad. Nebojím sa tvrdiť, že moja karedníčka zarobí toľko čo ja s VS, nemá ani kaderníctvo, chodí robiť vlasy domov. Objednávať sa k nej treba 3 týždne dopredu, spraví tak 4 baby denne (viac ani nechce), robí aj soboty lebo svadby. Podľa toho čo sme sa bavili má 2000€ v cistom, po odrátaní odvodov, daní. A vieš čo, má vysokú školu ale nebavilo ju to, nútili ju rodičia, po nej si spravila rekvalifikáciu, išla pracovať potom do anglicka asi po 5 rokoch sa vrátila. Teraz je veľmi spokojná. Iný príklad, kamoška skončila VS umeleckú ale povedala si, že to nie je jej cesta, hoci studovala grafiku pre 3D okuliare. Momentálne si robí rekvalifikačný kurz na programátora. Život nie je len čierny alebo biely nemusíš sa báť.

karolinakr
14. mar 2024

čo som ja pochopila z toho dokumentu, študenti sa zabijaju nie kvôli sebe, ale kvôli tlaku rodiny a očakávania okolia, že zachovaju dekorum, budu mat titul..predpokladam, že vsetkych rodičia mali vš a učňovky pokladaju luzerstvo..za total, že si zlyhal a neviem čo, vsetci budu tebou opovrhovat..moji rodičia nemali školy a im bolo ukradnute, kam pojdem alebo nepojdem..hlavne nech mam peniaze a ine ich netrapilo..až ked som vpadla do života, som sa rozhodovala ako dalej, vela kurzov a škôl a rekvalifikacii som si robila popri práci..
Preto samovraždu v tomto nevidim za zmysluplnu, lebo pracovat budeš do 65 a maš 40 rokov na to, aby si si dorobila vzdelanie

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
ema7813
14. mar 2024

Nemyslim ze Ti chcel Jozko ublížiť. Keby ti nejaky pacient v lekarni povedal, ze kazdy den mysli na samovraždu, co by si mu poradila?

sinusoida
15. mar 2024

Skús, najmä sa pozri aj do študijných materiálov....a keď ti to nevyjde, sú rôzne "nadstavby"...sprav si niečo, čo zvládneš a s tým si nájdeš prácu. Väčšinou sú dvojročné s maturitou, popritom môžeš aj pracovať.

andreadca
15. mar 2024

Páči sa mi nápad "s príjemným začiatkom dňa", sprcha, dobré raňajky, prechádzka a potom sa chvíľu učiť, opäť na chvíľu prerušiť...Nemyslím si, že rodičia tvoju situáciu zľahčujú, skôr nevedia ako Ti pomôcť, na skúšku za teba nepôjdu a keď Ťa budú ľutovať, len Ti potvrdia že je "štátnica je problém". Ja som štátnicovala počas nechutných rozvodových ťahaníc (nejako týždeň pred štátnicou bolo 1.pojednávanie a budúci bývalý si dal záležať aby ma "rozbil"). Nepodarilo sa mu...učila som sa na Lexaurine, 100x mi napadlo, že sa na to vybodnem, ale potiahla ma segra, takže štátnice som spravila. Rodičia sa tiež snažili ale nikto ma "nemojkal" 🙂. A ešte sa mi stalo, že som potiahla otázku a doslova sa mi zdalo, že tému som v živote nevidela, ale ako dievčatá vyššie písala...skúšajúci správne naviedol a už to išlo 🙂. Neboj to zvládneš...tak by si sa aj mala nastaviť 🙂. Držím palce.

pavol1944
15. mar 2024

Nejdem citat tie 4 strany, z ktorych velka cast (co som prebehol) je typicky povysenecka a bez pochopenia, atd. Ak mas myslienky na samovrazdu, okamzite chod za psychiatrom. Vobec to nie je hanba, obzvlast v dnesnej dobe, ked maju ludia pochopenie ako polovica ludi na tomto fore. Kazdy ma akosi potrebu ponizovat druhych, zakomplexovany zamindrakovany narod. Najlepsie ist na net sa ventilovat, ze.

klaudinkad
15. mar 2024

Ahoj, napíš mi správu (🙏), mám za sebou farmáciu, školu som zvládala každý rok veľmi ťažko, podobne ako ty, na štátnice som takmer ani nešla.. poznám tie pocity. Ver mi, že to prejde, o pár rokov si na to spomenieš ako na "banalitu", pre každého sú v živote dôležité iné veci, každý má iné hodnoty. A hlavne každý inak prežíva stres. Je viem aké kvantá sa tam treba učiť, NIKDY nebudeš vedieť všetko, na tú skúšku Ti ale odporúčam radšej ísť, inak si problém len odsunieš. Za vyskúšanie nedáš naozaj nič. Na druhej strane, vôbec nič sa nestane, ak školu neskončíš 🙂 Viem, že sa to musí zle čítať, že ťa "nikto nechápe", prešla som si tým istým čo ty a s odstupom času to vidím takto. Porozprávaj sa o tom s niekým a drž sa ✊

nelka93
15. mar 2024

Žiadna škola ti nestojí za takéto myšlienky. Študuješ náročnú školu, ktorá si vyzaduje vsetko sustredenie. O par rokov ti to príde hlúpe, že si vôbec nad tým rozmýšľala. Skus sa o tom porozprávať s nejakou kamoškou. Ja som tiež skoro vzdala školu, ale najlepší kamarát mi vyčistil žalúdok. Nakoniec to bolo najlepšie rozhodnutie dokončiť ju. Dáš to, neboj

nelka93
15. mar 2024

@pavol1944 vôbec nie je povysenecka, práveže od každého dostala pochopenie a rady.

zazka666
15. mar 2024

@ckocka veľmi pekne si jej to napísala. 😃 Veď sú to skúšky, od slova skúšať

pavol1944
15. mar 2024

@nelka93 Odporucam este raz precitat niektore prispevky. Zle som sa vyjadril, nie velka cast ale vela z nich. V tejto teme to je este OK. Co som si ale vsimol, tak sa to vacsinou zvrtne stylom zopakujem to, co hovoria ostatni ... Ked sa kamenuje tak hadzu kamenmi vsetci.

laurikalalinka
15. mar 2024

A čo tým dosiahneš ak ukončíš život,máš vôbec právo si ho vziať?? Áno je to tvoj život ale kto ti ho dal??? Vieš koľko ľudí by si s tebou vymenilo tento problém??? Majú omnoho horšie problémy ale ani zďaleka nepremyšľajú nad tým, že by svoj život ukončili,tak sa rýchlo spamätaj a uvedom si,že ak chceš urobiť skúšky,zvládneš to,a keby nie,tak si nájdeš brigádu a znova sa prihlásiš,je to len škola,nie pôrod...tak hlavu hore...

megg1
15. mar 2024

Ved vysoka skola je len skuska osobnosti, ak nespravis tento termin, daju ti este iny, niekedy davaju aj viacero terminov mimo oficialneho...ak by si nespravila vobec, tak zopakujes rocnik, alebo zmenis odbor...urcite ta to vsak privedie k praci, ktora bude tvojim poslanim. Este ta caka vela uzivania si zivota, vela radosti. A potom mysli aj na rodicov, ktory by si toto nezasluzili.

karolinakr
15. mar 2024

raz som komunikovala s chalanom, ktory mal 15 a chcel spachať samovraždu lebo ho nezobrali na gymnázium,,tak tomu si mohol jak do duba, stale si išiel svoje.kvoli takej sprostosti, mohol prestupiť na inú školu, alebo po gymnaziu ist na VŠ a splniť si svoj sen..to bol asi najbizarnejši dôvod na koniec života

merajka
15. mar 2024

Škola? Ani nahodou. 🙂 Teraz si predstav, ze na svete su ludia, ktori su vazne chori a chcu len jedine - zit. Skus si to len uvedomit, ze co vsetko mas. A co vsetko este mat mozes (a nemusi to byt iba skola). Mozno budes mat tolko deti, ze sa do prace ani nedostanes. Alebo tolko kurzov kadejakych je v ponuke, ze dnes sa mozes venovat prakticky comukolvek. A mozno tato skola ani nie je pre teba a nespravila by ta stastnou… a mozno ju zvladnes a nebudes verit, ze si niekedy mala taketo myslienky. Nikdy nevies, co zivot prinesie. Len to vies, ze raz si hore a raz dolu… na tvojom mieste by som si pockala na to krasne.

asocial
15. mar 2024

moja mama ma len gympel. a predstav si, pekne s tym prezila az doteraz, na dochdku je dva roky... odisla z VS. netrap sa. MOzno sa vratis do skoly. Moj ocino si robil VS az po 40ke.

dogblock
17. mar 2024

myslim, ze skutocny problem nie je v skole ale v tom, ze si malo veris. a ze strasne chces tesit svoje okolie a splnat im predstavy, ktore oni maju o tvojom zivote. a ze nemas podporu od rodiny. to su velmi vazne veci a nedivim sa ti, ze mas kvoli nim taketo stavy. ale raz pride okamih kedy si uvedomis, ze ta nazory nikoho ineho nezaujmaju a chces si zit podla seba. hoc aj bez VS. a ze taky zivot, v ktorom si urcujes priority sama, je ovela krajsi a pokojnejsi. a vtedy uzkosti zmiznu ako mavnutim carovneho prutika a vsetko bude ok. viem, o com vravim. drzim palce, nech to pride co najskor 🙂

tramtada31
17. mar 2024

Moje prvé Bc statnice boli hrozne, presla som len tak tak, ešte aj bakalarku mi skritizovali, ktorú som mala školiteľom, aj oponentom hodnotenu na A. Inžiniera som potom nejako dobuchala. Užila som si štúdium až na druhej vysokej škole, tu som skoncila s cervenym diplomom, takze všetko ide. Ak statnice nespravis, možno rodičia budú chvíľu sklamaní, ale stále zostanes ich dietatom a prenesú sa cez to, určite by im ublížilo viac, keby si siahneš na zivot a ver, že by si im spôsobila doživotné muky, výčitky a skončil by pre nich aj ten ich život. Hlavu hore, nemáš čo stratiť, keď tam pôjdeš a pri dnešnom školstve, verím, že tá nechaju nejako prejst. Držím ti veľmi palce.