Je socka ten, kto nebýva v dome?
Nedávno som sa pýtala známej, či jej rodičia bývajú v byte či dome - jednalo sa o opatrovanie a sebestačnosť, v ramci rozhovoru som sa to spýtala preto, že s domom je viac práce a pre starších ľudí je to záťaž.
Ona sa začala akoby obhajovať, ze majú veľký pekný byt atď., proste akoby sa hanbila ze nemajú dom 🤦
Ja som to hneď samozrejme vysvetlila ze preto sa pýtam lebo v byte majú menej práce a ľahšiu mobilitu, že to je super ze sa nemusia starať o dom. Aj moji rodicia byvaju v byte a je to ovela lepsie aj pre opatrovatelov aj na pracu.
Potom som sa stretla s kamoskou a ona tiez take reci akoby obhajovala ze ma byt a zaklincovala to ze aj by ma pozvala ale maju len dvojizbovy byt.
Potom mi doslo ci to nie je preto ze my mame velky dom, obrovsku zahradu okrasnu aj uzitkovu, sad.
Ale mne je jedno co maju ostatni, mne to nevadi aj keby mali unimobunku, ak su spokojni, super.
Mate to tak ze beriete ludi podla tohto? Neviem ako reagovat...ja si na tom nezakladam, ale tu som viackrat citala ze dom je luxus.
Je pravda ze naklady su vysoke, jasne ze stale cosi vykepsujeme, staviame atd. Ale zas ludia co napriklad byt zdedili cize nejmaju hypo a platia len energie, maju oproti nam hned dve tisicky vo vrecku mesacne a nosia sa v znackovom a chodia na mihalnice ( obrazne povedane, aj ja by som mohla keby som chcela).
Vsetci nasi znami a priatelia maju domy.
Proste fakt ma teraz "kazdy" dom a v bytoch byvaju len chudobnejsi?
My sme tá vzorka ľudí, co šla za "snom" z bytu do domu, vydržali sme v dome 5 rokov, potom ho predali a sme späť v byte v širšom centre mesta 😃... Nech si každý žije tak, ako mu vyhovuje a nevnucuje svoje priority iným
@h2 tiez cucim...mozno PMS.
Kazdopadne ma prekevapilo, kolko ludi si tu zamiena pojmy a dojmy.
Kamoska ( a tisice dalsich) dochadza denne po BA 45 minut lebo jej praca bohuzial nie je na jej sidlisku.
Ina ma pracu v dedine kde zije, ide tam 5 minut bicyklom a je max spokojna.
"A po precitani diskusie mi nevyhovoris ze vacsina zavidi.
Mozno nie peniaze, ak ich maju, ale aj chut, drive do prace, do skraslovania, vylepsovania, chut urobit si taky maly kusok raja, vysadit krasne stromy, kriky, kvety."
Podľa tvojich reakcií sa zas ja nedivím, že tvoje kamošky majú potrebu sa pred tebou obhajovať. Ja som prežila časť detstva na dome časť na byte, rovnako to bolo aj v dospelosti, viac mi vyhovuje bývanie v byte, ale aj v dome to bolo fajn. Pre mňa je skôr podstatné dedina/mesto. Inak má každé svoje výhody aj nevýhody.
Ale ak podľa teba ľudia, ktorí nežijú v dome nemajú drive, lebo ich nebaví záhrada či kvetinky (mňa toto fakt nebavilo, len tie výsledky mi chutili samozrejme 😂), tak skôr tu vidím problém a dôvod, prečo ťa kamarátka do bytu radšej nepozve.
@kristiii ale ja toto kamoskam nehovorim.
Nemozem im predsa povedat ze nechapem preco sa obhajuju...ja vobec nevyzdvihujem dom.
Tu sa zacalo utocit "chajda na kopaniciach, my byvame v centre BA" (zrazu vsetci) 🤭 a dochadzat hodinu a podobne kydy.
Len pozeram.
Nikto zo znamych a priatelov co maju domy o tom nehovori litanie. Panelakovi riesia stale a pozyvaju sa grilovat.
Avšak prídeme si k tebe grilovať, užijeme si to a smer späť pokojný byť
No podla tvojich komentarov uz chapem, preco sa ludia v tvojom okoli maju pocit, ze sa musia “obhajovat”, ze byvaju v bytoch 🙈
@zmrzlinka2021 my mame krasne ticho, neboj. Ziadne trieskanie vytahom a hadky, vrtanie v stenach a nafetovani psychosi.
@milanemila nechapes? S nimi sa o tom nebavim. Skor tu sa "musim" obhajovat ze nebyvam v chajde, nezijem od vyplaty do vyplaty a chodime na vylety, lyzovacky a dovolenky.
Stara dobra slovenska zavist. Nic prekvapive.
Na zaciatku ma to ani nenapadlo. Nazor som zmenila pocas diskusie.
Panelákovi sa pozývajú grilovať? Co koment to perla, panelkaovi závidia, potom zavidia záhradu, teraz sa pozývajú grilovať. No nič ja žijem v inom svete, kávu si vypijem na terase v byte, a na tej istej terase si aj grilujeme s návštevou. A nikto nemá potrebu sa obhajovať ze on býva v dome a ma sa lepsie
Ja som rodená Bratislavčanka a aj môj manžel. Máme tu obaja komplet celé rodinu, priateľov zo základnej, takže ja by som sa z Bratislavy nikdy neodsťahovala. Ani za cenu "onálepkovania", že som socka, lebo žijem v byte. Inak ja bývam v novostavbe a máme v BA aj záhradku (nie predzáhradku v rámci bytu, ale samostatnú záhradku v záhradkárskej oblasti). A teda ako socka si rozhodne nepripadám. Ja skôr ľutujem ľudí, čo bývajú v satelitoch a trávia svoj voľný čas po robote v aute v kolóne
Prečo by ľudia bývajúci v byte mali byť socky? Fakt primitívne premýšľanie 🙈
Autorka,
ty si ty, a nikto tu ta nespochybnuje.
FAktom je, aspon co ja poznam ludi zijucich v rodinych domoch, ze u PODSTATNEJ vacsiny idu peniaze prave do domu a nie male. Najprv sa roky veci dokoncuju, potom uz treba reparovat. Nehovoriac o brutalnom case, ktory to stoji - 9 z 10 ludi na to, ci v sobotu idu tam a hentam mi da odpoved, ze to zavisi od pocasia, lebo ak bude pekne, potrebuju si spravit to a hento na dvore.. Proste v dome a hlavne okolo domu je vzdy nejaka praca, ak nemas na to pravdaze personal, co vacsina ludi teda na SK nema.
To ze niekto sa v tom najde, je uplne OK, ale su ludia, ako napr. aj ja, ktori maju inu predstavu o traveni volneho casu.
Ja som napr. pracujuca zena a RADIKALNE minimalizujes povinnosti v domacnosti, bola by som sprosta si komplikovat zivot este so zahradou, dvorom... V byte je tiez vzdy co upratovat, vdaka Bohu sme na tom s manzelom dvaja.
Nehovoriac kolko je tu tem, kde si ludia v roznych dierach kupia chajdy, musia mat dve auta, su zavisli na nich, prijmy maju slabe....
My mame napr. super MHD - auto je moznost, nie povinnost, v praci za par minut
A neuraz sa, ale tvoje spravanie tu fakt vyvolava otazky, preco tvoje kamosky na teba tak reaguju.
Podstata zivota nie su majetky, ale plnost, vnutorne odhodlanie, radost, vztahy
@ysseba
Vela ludi z tych satelitov aj odchadza naspat do BA. Proste tie minusy prevazili plusy.
Tak vies kazdy vidi co chce . My byvame v byte mezonetovom s terasou mame 3 auta. Vsetci susedia eeci typu ze sme Gaissenovci ze nam je hej lebo deti maju hracky chodime na 2 dovolenky v lete jedna normalna a jednu ku kamosovi do apartmanu. Ale to ze ja mam 2 prace aj moj muz ma 2 prace popri 2 detoch to nechce uz vidiet nikto . Takze ludia veci vidia rozne .
Ja nehovorim, ze im napriamo nieco take povies, ale z tvojho spravania a rozpravania to evidentne vyznieva a preto tak ludia okolo teba reaguju.
Mylis si nesuhlas s tvojim nazorom a postojom so zavistou. Nehovorim, ze sa nenajdu aj taki kt zavidia, lebo tuzia potom co mas ty, ale uvedom si ze su aj ludia kt netuzia po tom co mas ty.
Ja ti napriklad vobec nezavidim sadenie stromcekov a kvetiniek a ano radsej mam na peso obciansku vybavenost ako by som mala byvat vo velkom dome so zahradou, odkial by som sa bez auta nepohla a musela rozvazat vsade aj deti.
Neviem ake mas zamestnanie, ale ja popri mojom ak chcem venovat cas detom a nejaky aj sebe a manzelovi, jednoducho nemam cas na velku zahradu a dom a ani chut.
@enigmaenie Ak sa mozem spytat ciro zo zvedavosti - stoji vam to vsetko za dve prace?
Bývame v byte. Niekomu sa zdá veľký niekomu malý...no máme 4izbovy skoro 90m2. Ale mám pocit že niektorí nám dajú pocítiť že sme nejaké smetie že nemáme dom.
A nechápem ale bývam na východe práce tu nieje musím cestovať a staré domy idú od 150tisic a ďalších 150 treba do neho dať..a pozemky okolo 90tisic .. normálne nechápem čo tu máme také že aj ceny sú cez...
Veľa ľudí byva v dome a reálne ani na neho nemá a je zadlžených až po uši...možno ani o Tom nevieme
Mame dom a nie nepozeram sa inak na ludi, co vlastnia byty. Je to o vela faktoroch, kto co preferuje ale aj kto na co ma.. peniaze a aj cas. Cely zivot zijem v dome a poviem to tak, ze nie kazdy ma sil a schopnosti na to, aby sa o dom vedel starat a je to v poriadku.
Ale mam skor pocit, ze tu vladne stereotyp, ze ked ma clovek dom so zahradou, tak uz nic ine nerobi, len kosi, obraba zahradu a opaluje sa pri tom max...uz nie sme v davnych stredovekych casoch ani na dedinach..tiez cestujeme, ideme na vylety a mame normalne kulturne vyzitie 😏
Nie, v bytoch nebyvaju chudobnejsi.
Na dom mam take iste naklady ako som mala na byt+ked som si chcela vypit kavu vonku, tam som si ju musela zaplatit v kaviarni+vsetko som si kupovala v obchode, nic som si nevedela vypestovat, max.paradajky a papriku, nejake korenie.
Poznam ludi, ktori viem, ze maju vela penazi, a predsa nebyvaju v dome, lebo nechcu.
Moj sused ma dom, ale teraz si planuje, vybetonovat cely dvor, aby nemusel kosit. Neviem preco si radsej nekupi byt.
Peniaze ma, uz neviem kam ma parkovat so 4.BMW-ckom 😁
@nila31 presne tak.
Neviem ako to mam jasnejsie napisat ze v zivote mi to nenapadlo takto brat, az ked zacali ludia takto hovorit akoby sa obhajovali.
25 rokov som zila v byte a ine som nepocuvala od panelakovych ludi len ako tuzia po dome. Ja som netuzila ako zivotny sen, mali sme krasny svetly byt, proste sme sa tak s manzelom dohodli a nelutujem. Je to parada.
Az tu citam ake stereotypy si ludia vytvorili aby ponizili tych z domov, no neverim co citam. Chajdy, jaskyne, kopanice 🙈
Ale som rada lebo do oci mi to tiez nikto nepovie.
Len ooooch aaaaach ake krasne to tu mate, ako ti to kvitne, keby sme my mali/mali/mohli/vedeli/... mozeme prist grilovat?
@nila31 presne, aj tu v tejto teme sa velmi casto spomina, ze okolo domu je nonstop nejaka robota. Vobec to tak nevnimam, mam tu rovnako vela prace ako by som mala v 3-izbovom byte. Tam sa rovnako stale nieco kazi a meni. Jedine to kosenie pribudlo, ale aj to je relax. Nerozumiem, preco to 99% ludi tak berie, ze dom = nekonecna robota.
To fakt autorka? 25 rokov si nic ine nepocuvala od ludi, ktory byvaju v byte, len ze by chceli dom??!!!
Ja som tiez byvala 15 rokov v byte a pocula som to mozno od 3-4ludi, ti sa potom aj odstahovali do domu.
Co si ty myslis? Ze ludia v byte bedaju pol dna ako dobre sa zije v dome a ako je zle v tom byte?!
Ja som byvala v 3izbovom 89m2 byte, a zilo sa mi tam super, po rozvode kedze som taky byt nenasla, zacala som stavat!
Ja si myslím,že keď bývať v dome,tak bývať v peknom dome , a keď bývať v byte, tak bývať v peknom byte 🙂 nemyslím tým, najdrahšie, najluxusnejšie vybavenie, skôr nezapratat priestor haraburadmi 🙂))