icon

Je socka ten, kto nebýva v dome?

26. máj 2023

Nedávno som sa pýtala známej, či jej rodičia bývajú v byte či dome - jednalo sa o opatrovanie a sebestačnosť, v ramci rozhovoru som sa to spýtala preto, že s domom je viac práce a pre starších ľudí je to záťaž.
Ona sa začala akoby obhajovať, ze majú veľký pekný byt atď., proste akoby sa hanbila ze nemajú dom 🤦
Ja som to hneď samozrejme vysvetlila ze preto sa pýtam lebo v byte majú menej práce a ľahšiu mobilitu, že to je super ze sa nemusia starať o dom. Aj moji rodicia byvaju v byte a je to ovela lepsie aj pre opatrovatelov aj na pracu.
Potom som sa stretla s kamoskou a ona tiez take reci akoby obhajovala ze ma byt a zaklincovala to ze aj by ma pozvala ale maju len dvojizbovy byt.
Potom mi doslo ci to nie je preto ze my mame velky dom, obrovsku zahradu okrasnu aj uzitkovu, sad.
Ale mne je jedno co maju ostatni, mne to nevadi aj keby mali unimobunku, ak su spokojni, super.
Mate to tak ze beriete ludi podla tohto? Neviem ako reagovat...ja si na tom nezakladam, ale tu som viackrat citala ze dom je luxus.
Je pravda ze naklady su vysoke, jasne ze stale cosi vykepsujeme, staviame atd. Ale zas ludia co napriklad byt zdedili cize nejmaju hypo a platia len energie, maju oproti nam hned dve tisicky vo vrecku mesacne a nosia sa v znackovom a chodia na mihalnice ( obrazne povedane, aj ja by som mohla keby som chcela).
Vsetci nasi znami a priatelia maju domy.
Proste fakt ma teraz "kazdy" dom a v bytoch byvaju len chudobnejsi?

lenrol001
27. máj 2023

Mať vaše problémy 🤦

mircalla
27. máj 2023

Nuz ludia v Bratislave sa maju rozhodne lepsie ako zvysok Slovenska. Byvaju v dome? Asi tazko. Len malicke percento. Podla tejto dedinskej teorie sme vsetci socky

lakebabe
27. máj 2023

Neviem prečo socka ja som do 30 tky bývala vo svojom byte v centre mesta ,potom som sa presťahovala k mužovi ten mal rodinný obrovský dom zo slobodna. Môj byt sme dali do nájmu, ale keby som ho predala môj dvojizbak ma omnoho väčšiu hodnotu ako mužov obrovský rodinný dom hlavne kvôli lokalite.
Takže ono hlavne záleží kde mame aj dom na víkendy na opačnom konci slovenska a zas sú tie hodnoty pozemkov úplne o inom.

mircalla
27. máj 2023

Inak byvame v sirokometraznom byte v centre Bratislavy, ktory ma hodnotu pol miliona eur minimalne. Ako socka sa necitim.

dana802
27. máj 2023

@vroni Prepáč ale ja si myslím že ona nechcela poukazať na to že má dom.Len nechápala prečo keď sa ona opýtala slušne ako žijú ich rodičia či v dome či v byte bez akéhokoľvek zámeru alebo narážky len tak otázka na kamošku. Tá kamoška to zobrala v zlom a ako nejakú urážku. Len ju zaujímalo ako fungujú ich rodičia a kde žijú jej bolo jedno či na dedine pri kravách alebo
v centre mesta alebo niekde v domčeku pri meste alebo na hrade jednoducho ju to zaujímalo a nevedela tak sa opýtala. Urobila niečo zle? To akože keď bývam v dome nemôžem sa kamošky opýtať kde žijú alebo ako normálna debata nie alebo som len ja jebnu.... Lebo ja nesudim ľudí podľa toho kde žijú.Ja ich buď mám rada alebo nie a je jedno odkiaľ je a tiež som sa to už pár ľudí opýtala a čo som zlá teraz či povýšenecky alebo aká som. Bola to len nevinná otázka tak nechápem prečo ju zobrali tak osobne ako nejakú urážku a mali poznámky .Kto sa nepýta nevie čo mala si to ísť zistiť na kataster aby vedela o kamarátke o niečo viac .Osobne tiež nevidím na otázke ako kto žije a kde nič zle . Nevravím sú aj také ženy čo si o sebe myslia viac keď sa pred "kamoškami" možu ukázať aj ja takú poznám a poznám ju od malička a je mi akurát smutno že sa tak zmenila a zrazu sa cíti ako niekto lepšii smutné

kristina2412
27. máj 2023

Zase sa diskusia zvrhla do urážok . Autorka a teraz to myslím v dobrom ( nemám v povahe niekoho urážať ani sa hádať) ale veľa vecí ktoré tu boli napísané si si vzala priveľmi k srdcu a stiahla si to na seba. Napríklad ja som ti napísala že ma dom neláka a rada by som išla na dôchodok na Kopanice (najlepšie myjavské) a nie nemyslím si ,že všetky domy su kdesi na lazoch , a nebodaj ,že ty bývaš na lazoch . Bolo to myslené tak ako to bolo napísané. Ďalšie písali že nieje dom ako dom čo sa stavu týka , a nie nikto ti nenaznačoval,že by si ty snáď bývala v rozpadnutom atď ....tiež si nikto nemyslí že bývaš hodinu od mesta.... Každá z nás má iné preferencie čo sa bývania týka a hlavne je aby sme boli spokojné. Čo sa mňa týka slovo socka nemám v slovníku a ani by ma nenapadlo ho použiť v súvislosti s bývaním kohokoľvek.

slniecko5
Autor odpoveď zmazal
maranta_leuconeura
27. máj 2023

@drahomirrra ja byvam v takom komunistickom byte a nemozem byt stastnejsia. Kupili sme naschval starsi byt v povodnom stave, pretoze bol v dobrej lokalite, bol lacnejsi ale hlavne dispozicne vyborne rieseny, oproti novostavbam, v ktorych najst samostatnu kuchynu a zaroven samostatne wc a zaroven byt otoceny na dve strany oproti sebe bolo nemozne a to som pozerala nove projekty fakt roky 🤷 samozrejme s rekonstrukciou nas vysiel ako novostavba, akurat ze to mame spravene podla seba, steny nam uz nepopraskaju (ako uplne vsetkym nasim znamym co byvaju v novostavbach), kedze bytovy dom uz sadol na podklad dost davno a ked do dvoch rokov dokoncia rekonstrukciu domu, konieckoncov budeme mat za cenu novostavby tiez novy byt priamo pri vsetkej obcianskej vybavenosti (co je na novych sidliskach dost problem).

vroni
27. máj 2023

@dana802, na tej otázke vôbec nič zlé nie je. Divne je, ako autorka rozumie odpovediam. A ako na ne reaguje. Tiež sa ku nám nanosia občas kamošky, lebo záhrada a grilovacka.... Ale žiadna sa kvôli tomu nepovažuje za niečo menej alebo mňa za niečo viac. A už vôbec nená potrebu kvôli tomu urážať.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
slniecko5
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
slniecko5
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
slniecko5
27. máj 2023

Odpoveď pre autorku.
Nie, človek v byte nie je socka. Poznám veľa ľudí a vysokými príjmami, pre ktorých je to zvolený spôsob života. Má to totiž obrovské výhody.

elizita
27. máj 2023

@hankab berú to tak,že možno niektorí sme vyrastali na dome s veľkými záhradami,rodičia pestovali,prerábali a my sme museli pomáhať.. alebo poznáme mnoho takých,čo domy majú 10 rokov nedokončené a dokončujú kúsok každý pekný víkend. Fakt nepoznám nikoho,kto ma dom a neobmedzuje ho hlavne dokončovanie alebo záhrada.

kristiii
27. máj 2023

Autorka-to tvoja otázka znela: Je socka ten, kto nebýva v dome? Tak sa ti tu ženy snažili na 8 stranách vysvetliť, že to, či je niekto socka alebo nie, absolútne nezávisí od toho, či niekto žije v 1-izbovom byte alebo vo veľkom dome. A uviedli ti príklady, kedy je podľa nich život v dome "horší" ako život v byte (tie príklady s kopanicami, dochádzaním...). To, že ty si si to vztiahla na seba, svedčí skôr niečo o tebe než o nich. Aj tá kamoška, ktorá býva v dvojizbaku, sa možno vôbec nemala potrebu obhajovať, že má "len" dvojizbak. Im môže ako rodine úplne stačiť a vyhovovať, len proste nemajú radi návštevy. Možno preto, že obývačka im slúži aj ako spálňa a nie je tam pre návštevu miesto, možno je ona alebo jej muž introvert a celkovo návštevy nemusia...len ty si to hneď vzala ako obhajobu, že bývajú len v byte.
Nedávno tu boli behom pár dní dve diskusie o živote v dome. Jedna presne ako tu baby opisovali (predpokladám, že aj čítali túto diskusiu), mladí si kúpili starý dom ďaleko od všetkého, od škôlky, práce, prevozili kopu benzínu, dokončená rekonštrukcia v nedohladne, peniaze im vychádzali LTT, ale z domu ani bohovy neodídu, lebo DOM. Druhá, veľký krásny luxusný dom, ale chlap pracujúci v zahraničí, aby na to zarobil, žena doma padala na hubu a ako rodina sú úplne v prdeli..preto ti tu ženy písali, že šťastie nezávisí od toho, či býva niekto v dome či v byte, pretože každého spraví šťastným niečo celkom iné.
Ja mám kamarátky, kolegyne, ktoré bývajú aj v domoch aj v bytom a toto teda fakt medzi sebou neriešime. Kolegyne z domov nám "bytárkam" donesú občas cukine či kôpor zo záhradky a my im zas nakúpime v Lidli či v Kauflande maslo v akcii 🤣, ktoré máme cestou z práce. Win-Win. Takže podľa mojej skúsenosti, skôr ty máš nejaké divné vzťahy s "kamoškami".

kristiii
27. máj 2023

A ako tu niekto písal, nechce sa mi už dohladavat kto, že na dome má rovnako práce ako mal v trojizbáku, tak tomu zas snáď ani sám neverí. Teda pokiaľ sa nebavíme o tých moderných bungalovoch o výmere 90 m a pozemkom maximálne na trampolínu. Že na byte sa tiež furt niečo kazí...toto je proste blbosť. Život na byte je pohodlnejší, to je fakt. Na dom musí mať človek náturu, musí ho to baviť. A keďže nie každého to baví alebo nie každý je šikovný, tak to proste nie je pre každého a nie každý by bol na dome šťastný, ale by sa možno práve cítil ako socka, lebo by to všetko okolo nezvládal.

autor
27. máj 2023

@dana802 presne 👍

autor
27. máj 2023

@elizabet173 ja viem ze si pisala ze byva vo Viedni a ze ma byt v BA. No a? Reagovala som ironicky, ze Raaakuuuskooo, to si prehliadla? Ci popri tom mudrovani nechapes ironiu? Ja viem ako to vyzera vo Viedni aj centre aj v sirsom centre aj na okraji. Na okraji ako v kazdej Hornej Dolnej. Najdi si foto ak si tam nebola alebo ti poslem.
Otazka je, preco.mas potrebu zdoraznovat kde byva, ked jednym dychom dodavas ze z cloveka nerobi lepsieho kde zije a kolko ma penazi.
Akoze ked byva vo Viedni tak tu moze urazat ci ako to myslis?
A dala som priklad Zilinu a Poprad len z brucha, ze ci nikdy nevidela domy v meste, ze kazdy dom nie je na lazoch ci v satelite BA...ja nezijem ani v jednom tom meste ani v satelite ani na lazoch.
Uz sa tu nafukovala ze ci si myslim ze je jej sen zit v Ziline - tak kto je tu mimo? To bol priklad ze domy su aj v mestach a s krasnymi pozemkami s pesou dostupnostou k obc.vybavenosti.
Uplne ste nechapave ale poucovat idete.

dadis
27. máj 2023

@autorka az mi je luto, ze som reagovala na tvoju otazku. Otazka sa mi zdala v pohode, ale ty si podla mna skriepny a hlupy clovek.

autor
27. máj 2023

@dadis vdaka za zhodnotenie. Takze zapadam sem krasne. Si pozri kto tu prvy zacal napadat a zhadzovat. Panicka z Viedne vraj 😂☝️

autor
27. máj 2023

@elizabet173 ej ej, ty prelietava prepelicka 😃

kristiii
27. máj 2023

Vroni reagovala úplne všeobecne, koho ona považuje za socku z domu (pričom sama má dom), to zas len ty si si to vztiahla na seba a reagovala jej údajným životom na lazoch. Tak v kom je problém? Ešte aj Viedeň ideš porovnávať s Hornou Dolnou..akože fakt? Už sa radšej nestrápňuj. 99% diskutujúcich sa tu zhodlo, len ty si ukrivdené lietadlo.

vroni
27. máj 2023

@autorka, a ze kto tu závidí, ty sebastretna morská hviezdica 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mircalla
27. máj 2023

Vsetky tie socky na Upper West Side ci Upper East Side

autor
27. máj 2023

@elizabet173 mas pravdu. A co, kamosi neboli na pive ked aj tu zabijas den nezmyselnymi diskusiami? V kazdej si strcena.
Ano, okraj Viedne vyzera ako Horna Dolna nad Bodrogom.
Dobru noc.

autor
27. máj 2023

@vroni sebastretna je taka, co sama seba stretla? 😂😂😂 Ty uz chod spat, je sobota vecer, budu ti tam bliakat opilci pod oknami, nech sa vyspis dovtedy.