icon

Je socka ten, kto nebýva v dome?

26. máj 2023

Nedávno som sa pýtala známej, či jej rodičia bývajú v byte či dome - jednalo sa o opatrovanie a sebestačnosť, v ramci rozhovoru som sa to spýtala preto, že s domom je viac práce a pre starších ľudí je to záťaž.
Ona sa začala akoby obhajovať, ze majú veľký pekný byt atď., proste akoby sa hanbila ze nemajú dom 🤦
Ja som to hneď samozrejme vysvetlila ze preto sa pýtam lebo v byte majú menej práce a ľahšiu mobilitu, že to je super ze sa nemusia starať o dom. Aj moji rodicia byvaju v byte a je to ovela lepsie aj pre opatrovatelov aj na pracu.
Potom som sa stretla s kamoskou a ona tiez take reci akoby obhajovala ze ma byt a zaklincovala to ze aj by ma pozvala ale maju len dvojizbovy byt.
Potom mi doslo ci to nie je preto ze my mame velky dom, obrovsku zahradu okrasnu aj uzitkovu, sad.
Ale mne je jedno co maju ostatni, mne to nevadi aj keby mali unimobunku, ak su spokojni, super.
Mate to tak ze beriete ludi podla tohto? Neviem ako reagovat...ja si na tom nezakladam, ale tu som viackrat citala ze dom je luxus.
Je pravda ze naklady su vysoke, jasne ze stale cosi vykepsujeme, staviame atd. Ale zas ludia co napriklad byt zdedili cize nejmaju hypo a platia len energie, maju oproti nam hned dve tisicky vo vrecku mesacne a nosia sa v znackovom a chodia na mihalnice ( obrazne povedane, aj ja by som mohla keby som chcela).
Vsetci nasi znami a priatelia maju domy.
Proste fakt ma teraz "kazdy" dom a v bytoch byvaju len chudobnejsi?

vroni
27. máj 2023

Vidím, ze sa vyznáš v hornej dolnej a aj s opilcami. Tak si to uži.

teleskop
27. máj 2023

socka nesocka...treba si uvedomit kolko ludi ma nehnutelnost ktora patri banke :- (ergo hypoteka) a vydavaju ju za svoju 🙂 🙂

hankab
27. máj 2023

@elizita tiez som vyrastala v dome s velkou zahradou, kazdy vikend u nas vsetci chlapi z rodiny na niecom makali, rodicia aj stari rodicia nonstop v zahrade. Ale casy sa menia, existuju aj domy s mensim pozemkom a ani pestovanie nie je nutnost ako byvala kedysi.
Byvame s priatelom v dome, pozemok 400m2, zahradu ak budeme mat v buducnosti, tak len pre potesenie, praca na dome nas bavi a necitime sa tu ako otroci. Financii mame taktiez dost na to (oproti nasim rodicom pred 30 rokmi), aby sme si vsetko potrebne dokoncili ked treba, a nesetrime na fasadu domu 2 roky.
O tom to ale je, niekto je spokojnejsi v byte “bez starosti” a niekto ako napr. my sme v byte trpeli. Tu si zapnem pracku aj o polnoci, v byte by som nemohla. Psa pustim na dvor cez terasu a nemusim ho vencit rano rychlo rychlo na voditku 5 minut. Zalozim ohen, ked chcem opekat. Atd.

slovakboy
27. máj 2023

Porovnávať si majetky je buržoázny prežitok. Na západe sa to už nenosí. Bývanie sa veľmi preceňuje. Dom je určite lepší pre deti ako byt ale dobrý byt na dobrom mieste s dobrou správou je lepší ako veľký dom na zlom mieste a so zlými susedmi. Byt je pohodlnejší ako dom okolo domu treba veľa robiť. Ak dom tak nie veľký. Ľudia bývanie veľmi preceňujú a tu na východe je to doslova národný šport stavať a vlastniť domy. Hoci ho stavaju cely život a nejdú ani na dovolenky.

tululu
27. máj 2023

@mamula20 tak to som zazila bezne,ked sme na navsteve na dedine,to je den otvorenych dveri 😀 ale domacim to vobec nevadilo,takze asi je to aj o povahe.ja by som take prepadovky len tak nerozdychala.

mircalla
27. máj 2023

@autor Pocuvaj ty sedlana, nikoho nezaujimas. Tymto babam @vroni @elizabeth1973 intelektom nesiahas ani po kotniky, tak ak nevies diskutovar, chod si riesit svoje malomestiacke dedinske problemy dom/byt dakam inam. Kedze ta odpovede neuspokojili, si proste agresivna v style 4. cenova. Takze stacilo

dana802
27. máj 2023

@vroni zjavne si nepochopila akto to myslela
Autorka položila otázku bez akéhokoľvek bočného úmyslu okrem zvedavosti nič viac tým povedať nechcela nič si o nikom nemyslela nikomu nič nevyčítal a ani sa nepovysovala nič také tam nebolo .Normálny kamoš ahoj Dani kde bývajú tvoji rodičia a môj oco býva v t dome čo sa skoro rozpadá na bani a mamca v byte.A tvoji ? Tiež v byte normálna odpoveď alebo naši v dome alebo neviem kde tak neako to myslela autorka ....Jej kamarátka to ale pochopila takto autorka : a tvoji rodičia kde žijú ako žijú Kamoška nepríjemný ton no v byte aj by som ťa pozvala ale vieš mi máme len dvojizbový byt hahaha ironické a v hlave jej išlo piča si myslí že je viac lebo ma doma chápeš ona sama si toto dala do hlavy že toto si tým chcela povedať autorka že išlo jej o to pochváliť sa že ona má dom ale nie to boli len jej myšlienkové pochody ktoré nedávajú zmyslel keďže autorka nespomenula svoj dom pri rozhovore tu v článku áno a pri rozhovore nie ... A Hlavná otázka na ktorú sa autorka pýtala je že či spravila niečo zle keď sa na to opýtala lebo že sa jej to už stalo s inou kamoskov že či je to môže byť preto lebo býva v dome ? Nemusela tým nič zle no u kamosiek je za piču pričom nechcela nič len pokecať o Tom kto čo ako a či to važne teraz ľudia berú tak že keď je niekto v byte je nizsie ako ten čo má dom a preto sa nahnevali na tú otázku lebo keďže ako ja neriešime kto kde býva či má do hrad budú alebo byť v centre alebo chatu v lese tak nás by ani nenapadlo že by to mohol niekto zobrať zle chápeš čítala som autirkin článok a nevidím tam ani žeby niekoho urážala alebo sa povysovala len povedla že či to nebude tým že ona má dom

ysseba
27. máj 2023

@h2 ano, presne viem. Nie jednu kolegynu z nasej velkej spolocnosti mam zo satelitov a na toto sa denne stazuju 🤷🏼‍♀️ takze ano- presne viem aj ked som mimo BA nikdy nebyvala (a ani nebudem, dufam)

autor
27. máj 2023

@dana802 tam islo o to ze kamoska spominala ze uz musia rodicom pomahat a ja ze aj my a spytala.som sa ci su v byte ze je to lahsie ale kym som to stihla povedat uz sa obhajovala ale aky maju super byt...to nebolo ze by som prisla a z nicoho nic sa spytala.
Ona vie ze mame dom, pozname sa roky ale uz ako dospele takze som nevedela kde ziju rodicia, iba mesto.
O nic ine neslo...aj nasi byvaju v byte a je to lahsie ich opatrovat tam ako sa starat este o dalsi dom.

autor
27. máj 2023

@mircalla ulavilo sa ti? To sa bude krasne spat, dobru nocku, krasna, inteligentna, prajna a slusna zienka.

autor
27. máj 2023

@slovakboy ale vidis ze nosi. Desatkrat tu zaznelo, ze jedna panicka agresivna byva vo Viedni ☝️ niektori este evidentne ziju v Rakusko - Uhorsku 😂😂😂
Len to ma cenu, co je z Viedne!

dana802
27. máj 2023

@dana802 Nechcem sa hádať.Ani s jednou sú ľudia ktorý túžia po niečom a potom príde niekto kto to má a opýta sa a ty ako a ten človek sa cíti zle a má potrebu obhájiť sa prečo je to tak ako to je. Aj keď tej druhej osobe by to bolo jedno že či už postúpila v práci alebo či si už našla lepšieho frajerka alebo neviem ak áno zablahoželať by jej ak nie v pohode tiež podporila by ju . Je to pre nich jednoducho téma ktorá ich frustruje a takéto otázky berú osobné a ako útok od niekoho kto už napr..má niečo čo chcela aj ona.Verím tomu že keby sa jej to opýta kamoška čo býva v byte tak by si sňou o tom v pohode pokecala a neriešila by to proste niektorý ľudia prikaldaju materiálnym veciam až príliš veľa a majú pocit že keď nemajú to čo ich okolie že niesu dosť dobrý alebo že sú niekde nižšie a túžia byť v ich hlavách na vyššej úrovni ......Čo je celé zle lebo peniaze sú len nástroj ale úroveň a rešpekt okolia si musíš získať ináč.Môžeš mať aj 4 domy ak máš v hlave nasrate smola stále budeš ko..pre ostatných len na dobrom aute ale úcta alebo obdiv alebo závisť tam nehrozí skôr smiech robenie si s neho srandu a pod veci. Len hlupák si vyberá ľudí na základe toho kolo majú na učíte a nie na základe ich charakteru

mircalla
27. máj 2023

@autor kedze si agresivna, trebalo ta upratat

dana802
27. máj 2023

@kristiii ona to myslela tak že či to ľudia tak berú že ty čo majú byť soscky a ty čo dom nesú .Do teraz sa s tým nestretla keďže to nerieši ale prišla situácia a kamoska na ňu začala byť protivna len preto lebo sa opýtala kde bývajú a tá osoba mala narážky v podobe vieš aj by som ťa pozvala ale máme len dvojizbak ako keby to autorka riešila alebo ako keby bola nejaká namyslená piip lebo má dom a ona byt pri tom jej je to jedno len sa bavili o rodine riešili kto ako kde normálna debata a po tejto otázke sa kamoška mala potrebu začať obranovat aj keď nemusela lebo to o čo išlo v ich rozhovore bolo skôr o starostlivosťi o rodičov nie o tom kde žijú . Len to už kamoška neriešila a išla si svoje. Preto sa obrátila na nás a osobné ak by moja kamoška dlhodobá by si myslela že som taký človek čo vníma ľudí takto tak máme problém buď má absolútne nepozná alebo má niečo proti mne . A toto bol len ventil ale sadla by som si s ňou a pokecala .Ja som si prečítala prispovek a hneď mi došlo že autorka tým nemyslela nič zle. Neviem odkiaľ tam ľudia nabrali že sa nad niekoho ide povysovat len chce vedieť či to môže byť spôsobené tým a či to ľudia už takto riešia lebo do teraz to nepoznala . A ani ja nie neviem od kedy je zle bývať v byte od kedy je to niečo horšie asi som stará 🤯🤒🍷😜👹🤢

dana802
27. máj 2023

V Kľude ja som to pochopila že ste asi viedli nejaký rozhovor . Ale pokecala by som si s kamoskov čo to spôsobilo že tak reagovala.Poznáte sa dlho mala by vedieť že takto na ľudí nepozeras.Mozno je za tým niečo viac ako len tá otázka a toto bol len ventil neviem. Moje kamošky ma poznajú ak by si myseli o mne niečo také už by sme sa spolu nebavili určite. Dúfam že to vyriešis a vykecate si to drž saaa

oblecenie99
28. máj 2023

@teleskop Kto je vlastníkom nehnuteľnosti zaťaženej hypotékou po právnej a faktickej stranke?

Aby som odpovedala na otázku, ja by som do domu bývať nešla, čo iní vidia ako priority domu, sú v mojich očiach obrovská záťaž. Ale nebyvame v peknom byte v centre BA.. ale v centre KE 🤭😁 pipík zmeraný, idem spať 😅

kristiii
28. máj 2023

@dana802 píšeš to, ako by si pri tých rozhovoroch bola 🤔 Ty a ani autorka (ak nie ste jedna osoba) tým ľuďom do hlavy nevidíte, to zas tvrdím ja a neviete, prečo niečo povedali, len si to tak domýšľate. Keď autorku pri každom, kto spomenie, že býva v byte, napadne ako prvé, že má potrebu sa obhajovať, tak ja vidím skôr problém na jej strane. Lebo ja by som si takú poznámku ani nevšimla a nie ešte aby som mala potrebu zakladať o tom diskusiu na MK. Takže vidíš, mne to zas príde, že autorka si príliš zakladá na živote v dome, keď ju vôbec mohla napadnúť otázka, ktorú uviedla ako nadpis diskusie. A že kamoške v hlave išlo "piča si myslí že je viac lebo ma dom", akože nepreháňaš už trošku?

aurora33
28. máj 2023

Autorka, ja sa nečudujem, že ľudia majú potrebu sa pred tebou obhajovať. Naozaj. Z toho čo si tu popisala, si zrejme o sebe veľa namyslas. Nie si jediná, ktorá ma dom, záhradu a ešte ako si to vtipne rozpisala že máte aj okradnú aj uzitkovu, to si už rovno aj metre štvorcové mala napisat 🤦‍♀️🤦‍♀️😅😂

mircalla
28. máj 2023

Ja nechapem, co je toto za kravinu. Rodicia mali dom na Zahori. Celkom pekny. Nesla by som tam ani zadarmo. Som v centre mesta v obrovskom byte, ktory ma 3 krat taku hodnotu ako ten dom. Nedavno sme dom predali. Vsak logicky, ludia na dedine byvaju v domoch, ludia v mestach vacsinou nie, preto sa to vola mesto. Cim vacsie mesto, tym vacsi podiel ludi v bytoch.
Ake socky? Len to ukazuje, ake primitivne su vztahy ludi, ako sa porovnavaju a riesia hluposti. Kebyze som na dedine, zrejme byvam v dome ako 99% ludi na dedinach.

mateson
28. máj 2023

Priznám sa, že som nečítala všetko,ale toto je tak debilná téma. Ja nechapem, prepáč autorka, že si vôbec takúto ptákovinu mohla založiť. A už 9 strán to má🤦🤦

mamula20
Odpoveď bola odstránená
mircalla
28. máj 2023

@mateson Uz len nazov je pecka

vroni
28. máj 2023

@dana802, pre niektorých ľudí môže vyjadrovať dom sociálny štatút. Co je číry fakt. Že takých ľudí považujem za zbytočne fixovanych na majetok je môj názor. Nič menej a nič viac som v prvom príspevku nepísala. Evidentne som autorku popísala úplne presne, lebo odvtedy tu pluje oheň a síru a kope okolo seba ako zdochynajuci kôň. Robí tu taky duševný striptíz vlastnej stupidity a úbohosti, až mi jej je ľúto. Dávno nesúvisí s témou, co tu predvádza.

dadis
28. máj 2023

ma pocit, ze je nieco viac a ludia jej zavidia a chcela sa v tom utvrdit, lebo ona sa radsej nebude stretavat s kamaratkami z bytov a ponukat im kvalitnu kavu vo svojej uzasnej zahrade s drevinami v Ziline ci Poprade 😂😂😂. A mas pravdu, ja si nemozem dovolit platit mesacne 2000 eur na byvanie, kedze zijem sama s detmi, tak asi budem socka. Ale svoj zivot by som za tvoj nemenila. Zelam, aby si v tom dome prezila cely zivot, lebo aj to je v dnesnej dobe rarita.

drahomirrra
28. máj 2023

Tak uz si tu celevritne nicky pohonili ego na autorke, vsetko v poradecku. Ja by som skor povedala, ze dusevne socky su presne tie, co cihaju ako supy a cakaju na kazdu moznost niekoho zhodit. A este si nahravaju ako v nejakom filme o americkych stredoskolackach. Panulky 😁😁

cafelatte
28. máj 2023

Odjakživa to tak bolo ze bohatí žili v domoch a vo vilách v meste a lukratívnych častiach mesta.

Teraz je trend pre bohatých vila v meste alebo luxusna velkometrazna novostavba v meste plus apartmány v zahraničí.

Ako dieťa som žila v clasic komunistickom paneláku. Par rodín z celého paneláku sme sa presťahovali okolo r.1990 do domu lebo sme na to mali. Tí čo na to nemali ostali v bytoch a ti co na to mali, ale nechceli sa vzdať života v meste si kúpili k bytu chalupu.

kristiii
28. máj 2023

@dadis to s tou kávou ma inak zabilo. To sú také detaily, ktoré ale o človeku veľa prezradia.

katkami123
28. máj 2023

Žasnem, čo sú tu schopné niektoré DOSPELÉ ženy popísať, úroveň 0 bodov. Akoby to nebolo jedno, každý nech si býva tak, ako je spokojný.

Zmenilo sa to tu slepičinec.

divokykonik
28. máj 2023

@katkami123 A kde je tvoja úroveň, keď nazveš ženy slepičincom?

goodidea
28. máj 2023

@divokykonik ja si myslím,že to pomenovala uplne presne