Je správne dať dieťa pokrstiť, keď ono nemôže o sebe rozhodovať?
Ahojte, čítala som nejaké staršie články o viere len so zaujímavosti -som pokrstená a mám aj prijímanie. Ale nikdy som v Boha neverila, bolo to čisto tlačenie rodiny od detstva. Ako som dospela hovorím o sebe ako o ateistovi. Moja rodina však stále tvrdí, že do konca života budem kresťan, pretože mám za sebou tieto dva obrady, ktoré ale neboli mojim rozhodnutím. A moja otázka znie - je podľa vás spravodlivé keď dáte dieťa na takéto obrady aj keď vlastne o sebe nevie rozhodovať? Nemalo by to byť na výbere človeka?
Mňa to nejako netankuje, ale keby som chcela byť "oficiálny" ateista asi by som musela nejako vystúpiť z cirkvy alebo niečo podobné a to mi príde zbytočne veľa práce okolo toho. A rodina ma stále presviedča, že som kresťan aj tak o mne hovoria pred ostatnými, pretože podľa nich sa ten krst neda vymazať a tým pádom už budem vždy kresťan. To mi napadlo, lebo sme sa pohádali dnes o sčítaní obyvateľov čo bolo naposledy a, tým, že som sa nehlásia k náboženstvu nedostanú za mňa peniaze.
Ja to mám podobne, mám krst prvé sväté prijímanie a dokonca aj birmovku (inak by nás rodina ohovorila ževraj), svadbu v kostole som ale odmietla a rovnako sa hlásim k ateizmu, keď sa narodil syn ani mi nenapadlo dať ho pokrstiť vôbec v tomto smere nepadla reč. Musela som obrady absolvovať lebo 'rodina' ale nikdy som k tomu nemala vzťah, čiže za mňa dieťa nekrstit a nechať ho samého nech sa v budúcnosti rozhodne
@simona20201309 minimum? to sa velmi mylis, je takych vela, prilis vela. Napr. moja generacia, komplet vsetci pokrsteni a ked si spomeniem na mojich spluziakov ci zo zakladky, ci zo zs, tak ak najdem dvoch, ktori vieru realne praktizuju, tak aj to som asi prehnala. Tiez by som najradsej vystupila, len sa mi s tym nechce zaoberat. Ale povazujem sa za ateistu, napriek krstu (nic viac nemam), na ktory sa ma nikto nepytal.
Ja som tiez pokrstena, mam prve svate prijmanie a aj birmovku, lebo to sa patri a musi. A som ateista, ak sa mi bude chciet, pustim sa aj do toho vystupenia z cirkvi. Nie je to take jednoduche, v okoli s tym mali ludia problemy, ako kazda sekta, nechce ludi pustit. Ja som mala v rodine vsetkych pokrstenych, vraj silni veriacich, ale okrem toho, ze sa pretrcali v kostole, teda nic ine ohladom viery som si nevsimla. Teda okrem typickeho starania sa a buzerovania ludi s inym nazorom, ohovarania, tesenia sa z nestastia inych a podobne.
oprava *zo strednej
@simona20201309 este doplnim cisla. Podla scitania ludu v 2021 len ku rimskokatolickej cirkvi hlasilo priblizne o 300 tisic menej obyvatelov ako to bolo v roku 2011. Takze len tych, ktori tak spravili za poslednych 10 rokov su tisice. A co ti co tak spravili pred tym? Nie, nie je takych pokrstenych, ktori necitia prislusnost k cirkvi nie je minimum.
Ja detom (mam ich male) vo vela veciach nedavam na vyber. Musia dorast aby sa rozhodovali za seba, potom uz mozu. Ak by som im dala na vyber jedli by sladkosti, pozerali by telku a bojkotovali by mi spanok. Tak isto vedia akeho su pohlavia a pocas puberty im to pripomeniem niekolo krat, aby ich tato doba nezmrzacila. Deti potrebuju hranice.
Tak bohužiaľ je to tým, že ti ktorí hlásajú o kresťanstve, o viere, častokrát konajú úplný opak. Ak by dieta vyrastali v rodine, kde je viera ziva a zároveň vidí, že je to tak správne a dobre, nemalo by dôvod v dospelosti z cirkvi vystupovať.
Bohužiaľ. Mnoho je takých, ktorí nutia svoje deti, len nech idú do kostola. Nezaujíma ich ako sa cítia, že sú vyčerpaní a zrejme na nich niečo lezie. nie! Musia ísť do kostola, lebo čo povedia susedia?
Strašne veľa veriacich je povrchnych. Nečudo, že potom sa k tomu takto v dospelosti niekto postaví.
Rodicia sa častokrát viac zaujímajú o to, či ich dieťa bolo v kostole, kedy sa plánujú s priateľom vziať, lebo žijú ,,nadivoko", ale aby sa úprimne zaujímali o to, ako žijú, a ci sú vo vzťahu šťastní, ako sa im darí...to je druhoradé.
Povrchna viera, ktorá naopak ešte ubližuje.
Ja som tiež nemala svetlý príklad a sama nechodím do kostola - vynimocne.
Ale zrejme základy boli dobre postavené, a preto vieru v Boha mam napriek všetkému. No to povrchne chodenie do kostola a predbiehať sa so susedmi kto je ,,viac veriaci", tak toto nepotrebujem.
Nie, nie je to správne. Aj v biblii je písané -keď uveríš a dáš sa pokrstiť.... To malé dieťa je pokrstené nasilu a niekto sa vyššie vyjadroval, že nie je nič ľahšie, ako vystúpiť z cirkvi- veľké hovno! Robia veľké obštrukcie a prekážky, potrebujú mať každého pod kontrolou. Taký obrad by mal byť neplatný. Nuž ale čože... Slovač zaspala v 17. storočí, je sprostá a ovláda ju cirkev. A cirkev zase veľmi rada ovláda.😉
@lenkakravcova A tak by to malo byt, urobila si informovane rozhodnutie co tebe vyhovuje- a zaroven si absolutna vynimka lebo 99,99% ludi konvertiti nikdy nebudu a proste idu s tym co im natlacili do hlavy ked sa tomu nedokazali branit.
Ja som pokrstena som, mam aj prijimanie a normalne som s otcom chodila jeden cas do kostala. AVSAK casom ked som sa viac zacala o cirkev zaujimat, tak som od nej odbocila. V Boha verim, ale neverim v dedicny hriech a vykreslovanie zien ako tych “zlych”. Neverim v cirkev a jej 2000 rocnu krvavu historiu. Ale verim v Boha (resp.ja ho nazyvam Boh, niekto Matka zem etc). Z toho dovodu deti pokrstene nemam. Povedala som, ze ked budu starsi, tak sa sami rozhodnu kam chcu smerovat a ktora cesta je pre nich ta spravna. Rodina to akceptovala
@kris_tin257 presne tak isto to mam ja... No ja mam stastie, ze zatial nikto mi nehuci do hlavy, ze musim dat svoje deti pokrstit, hoci oni krstit dali a su veriaci...
Myslim si, ze vo vela veciach o detoch rozhodujeme, ale o tomto by si mohli rozhodnu sami az budu vediet pochopit o com je viera, co obnasa a pod...
Ja som napr nedala dceram ani dierky do usi, lebo sa to tak robi... Oni sa rozhodnu, ci a kedy chcu mat dierku v uchu...
Poznam x ludi, ktori mali svadbu v kostole len preto, ze je to pekne ju tam mat... Ale ani jednu nedelu potom uz do kostola ani nepachli... my sme svadbu v kostole nemali, lebo mi to pride pokrytecke tam nieco tvrdit, co tak necitim, ze je to neslusne voci viere inych (skutocne veriacich) ludi, aby som tam nieco tvdrila, co tak necitim... Detto krstiny ako zarobkova cinnost... Pozvu aj sestrnicu z druheho kolena, aby dostali cosi pre dieta, hoci sa s nou naposledi videli pred 5 rokmi.... A dieta potom kostol uvidi az ked sa zacne pripravovat na dalsiu nezmyselnu saskarnu na svate prijimanie...
Aha, takze najvacsi problem veriacich su zas peniaze na financovanie chodu niecoho, s cim nic nechces mat. Laska k bliznemu sa naplno prejavila .
Ved ty rob so svojimi detmi ako chces, co riesis teraz? Svoj krst nezmenis a pri svojich sa zariad ako chces a neries ostatnych
To máš ťažko. Ja s tebou síce súhlasím, že by sa mal každý rozhodnúť až ako dospelý, keď si dokáže sám získať rôzne informácie. Sama mám krst aj prijímanie, na birmovku som sa už sama rozhodla neísť. Ale zas na druhej strane chápem, že veriaci, ktorí sú naozaj veriaci, chcú pre svoje dieťa to najlepšie, a tým je pre nich dať dieťa pokrstiť. Čo nechápem sú tí, ktorí síce veriaci nie sú, ale dajú deti pokrstiť pre pokoj v rodine, prípadne ako moja kamoška, aby sa raz dcéra mohla vydať v kostole 🤦 Ono keď sa to dieťa neskôr rozhodne, že neverí, bude mu ten krst šum a prd, pretože preňho nebude mať význam. Hlásiť sa k cirkvi nemusí. Ani ja som sa pri sčítaní nehlásila.
Podla mna to spravne nie je. Krst je obrad, ritual, ja aj ked nie som prislusnicka ziadnej cirkvi, toto beriem pomerne vazne. Ak raz ten ritual prebehne, neda sa vziat spat. A nie je v poriadku, ze o tom clovek nemohol slobodne rozhodnut. Je to nieco nevratne.. Neda sa to predsa prirovnavat k veganstvu a pod., co tu niektore pisete, ze ani to si dieta nevybera, ale to su veci, ktore moze zmenit, ked bude mat na to dosah.. Lenze ritual uz zmenit nejde. A take tie reci, ze ved "neveriacim" to moze byt jedno..no nemoze.. To je to iste, ako ked zidom robia obriezku, k tomuto by som to prirovnala..proste je to nieco, co ked sa stane, je nevratne a nie je ok, ze o tom clovek nemohol rozhodnut..
Nie je to správne. A väčšina tu mieša hrušky s jablkami, keď vieru ako takú porovnáva so stravovaním a jedením čokolády. Je to to iste, ako by som dieťa po narodení zapísala ako člena nejakej politickej strany, lebo však ja som presvedčená o tom že táto strana je ta správna. Sú skratka veci o ktorých sa musí každý rozhodovať sám a v čase keď km bude rozumieť
Je správne dať dieťatu meno podla seba keď jemu sa možno nebude páčiť?
To je tiež taká otázka.. kym je dieťa maloleté rozhoduje za neho rodič .. ak sa mu nebude páčiť v dospelosti môže sa zrieknuť viery
Nie nie je to správne deti som pokrstiť nedala
@kristiii obriezka chlapcov ma v prvom rade zdravotny dovod, ano, tento zdravotny dovod bol transformovany do nabozenskeho kodexu, ale ani u zidov nie je uz tento ukon "povinna jazda". Aj neobrezany zid je zid, pretoze svoje nabozenstvo dedi po matke. Na rozdiel od krestanov, kde nepokrstene dieta nie je katolikom.
@akvi aj ja rozumiem, že pre teba je to niečo viac, pre mňa ako neveriacu je to naozaj len poliatie hlavy a nedá sa za mňa porovnávať so zdravotným zákrokom. Ale beriem, že ty to vnímaš inak.
@viestta neriešim čo kto musí nemusí podstúpiť (popravde ani neviem, hlavne čo sa židov týka), len že pre mňa sú to neporovnateľné "procedúry"
@ckocka asi aj preto, ze ludia cakaju hned velkolepe zazraky...Boha staci len uprimne a pokorne pozvat do svojho srdca...nic ine.
@laskonka862 A koho a ako máš pozývať ak ti koncept akéhokolvek božstva nič nehovorí?
@ckocka tak to je ine, ak je clovek presvedceny, ze je iba z masa a kosti... Pozmam cloveka, ktory pocas dospievania prepadol drogam tym najhorsim sposobom a robil velmi velmi zle veci. Dostal sa do vezenia. Rodina a hlavne otec pred nim zo zufalstva zavreli svoje srdcia. Vo vezeni spoznal cloveka, ktory mu sem tam rozpraval o bohu. Samozrejme to popieral...no casom si uvedomil, ze ten clovek ma v sebe nieco viac. Ze nie je prazdny, ale napriek vsetkemu ma v sebe nadej a silu. Casom sa skusil aj on prihovorit Bohu. Niekolko mesiacov nic nepocitil...iba sklamanie a este vacsiu prazdnotu. A potom to zrazu prislo. Z narkomana sa stal kazatel, vodca organizacie, ktora vystriha mladych ludi pred zavislostami. Ako dar dostal manzelku a tri krasne deti a vedie nadherny plny zivot. Nie preto, ze si to zasluzil. Ale preto, ze sa otvoril Bohu, ktory cez neho kona. Boh je ako internet. Ak chces cerpat, je potrebne vytvorit spojenie. Oklo nas je vir frekvencii a energii, na ktore sa myslienkami napajame. Clovek si moze vybrat, ktorym frekvenciam vytvori tunel do svojej duse. Mame slobodnu volu.
@laskonka862 Áno, je to iné, nemať žiadnu potrebu boha. Možno je to ťažšie spoliehať sa iba na seba, ale ako vidíš okolo seba neveriaci nepáchajú hromadné sebevraždy zo zúfalstva nad prázdnym a nenaplneným životom. Žijú i s vedomím že smrť je jednoducho koniec, a žijú radi.
@ckocka slepy fanatizmus a viera je velky rozdiel. Hromandne vrazdy sa pachaju v mene ideologie a nie viery. V mene Boha sa manipuluju a vzdy manipulovali masy ludi. Vlastne ideologie maskuju "Bozou volou". Skutocne veriaci clovek vie, ze aj kazde jedno pismo a aj cirkev treba brat z urcitou rezervou, pretoze to pisal clovek. Skutocna laska k Bohu sa vzdy premietne do lasky k cloveku.

Myslím si že človek (a dieťa je tiež človek) by mal mať právo o svojom náboženstve a viere slobodne rozhodnúť, veď to tak máme stanovené aj v najvyšších zákonodarných dokumentoch. Za mňa, nemá zmysel dieťa krstiť, ak k tomu rodičia nebudú ďalej dieťa viesť a takisto nemá zmysel krstiť dieťa, pokiaľ má náboženstvo v dospelosti prestať praktizovať. Ak niekto svoje dieťa pokrstiť chce, je to čisto rozhodnutie toho rodiča a ja ho samozrejme rešpektujem, ale chcem aby bolo rešpektované aj moje rozhodnutie, nechať dieťa rozhodnúť za seba. A samozrejme počas života je dôležité dieťaťu dávať podnety, učiť ho- ale objektívne, nezaujato- čo je to náboženstvo, aké druhy sú vo svete vyznávané, otvorene diskutovať a odpovedať na otázky dieťaťa. Len na základe toho môže urobiť uvážené rozhodnutie veriť/neveriť. Rodiny sa za takéto reči samozrejme idú postaviť na hlavy ale to je normálne, konzervatívni ľudia veľmi ťažko prijímajú zmeny a noviny.