icon

Je správne platiť nájomné rodičom za dom?

3. dec 2024

Ahojte, len chcem poznat Vas nazor, lebo som sa za toto pochytila s kamoskou a mrzi ma to. Je podla vas v pohode, ked rodina byvajuca v rodicovskom dome (rodicia byvaju vo svojom inde, cize nebyvaju spolu) plati okrem mesacnych nakladov za dom, investicii a oprav kolo domu aj najomne rodicom? Su to dospeli ludia bohate po 30ke, maju maleho syna, platenie najomneho partnerovym rodicom im ukrajuje z rozpoctu, niektore mesiace idu do minusu… pre mna je nepochopitelne, ze rodic pyta od syna a jeho rodiny peniaze za byvanie, ked este aj vsetky opravy a investicie su na “mladych”. Neplatia im vysoke najomne, je to mozno 200-300€ momentalne, ale naozaj na to nie su odkazani lebo maju nadpriemerne dochodky. Kamoska uz rezignovala a ja jej hovorim, ze predtym ako skonci rodicovsku dovo nech si dohodnu co vsetko ma vlastne za dom platit, aby to neskoncilo tak, ze mesacne da 500€ za byvanie v dome, ktori nie je ich a jej ani nikdy nebude. On inam ist samozrejme nechce ved byva v rodicovskom dome a ona zasa nebude kvoli byvaniu rozbijat rodinu, co je pochopitelne. Ja som jej len radila tolko, aby si toto vopred dohodli. Odjakziva si davala pozor na financie, aj toto byvanie chcela riesit inak, ale nepreslo to a je to take ake to je.

mamina7070
3. dec 2024

nuz problem bude asi jej manzel alebo je to len partner ?

sense
3. dec 2024

Mali predať malé byty čo majú a kúpiť si väčšie. A žiaľ keď na to pristúpila teraz neskoro plakať, to mala mať poriesene dopredu

abab
3. dec 2024

Otázka je, za koľko by sa ten dom dal prenajať komerčne. Ak za 1000, tak 300eur je naozaj super nájom. A teda za ušetrené sa dá kúpiť aj nový kotol. Možno tie peniaze z nájmu rodičia odkladajú na opatrovanie v starobe, ak by deti nevedeli pomôcť a ak sa deti postarajú, tie peniaze akoby neskôr našli. Možno majú prenajímatelia ešte jedno dieťa, ktorému s bývaním nepomohli a ten "nájom" je pomoc pre to druhé dieťa. Zvonka do toho človek nevidí.

janagem
3. dec 2024

Je jej manžel jedináčik?

autor
3. dec 2024

@mamina7070 partner, nie su svoji. A on ma sestru

autor
3. dec 2024

@sense ale ved ja nikde nepisem, ze place. Ja sa len pytam, ci som jej nepovedala kravinu.

tamitamitami
3. dec 2024

Tiež som názoru že buď hradiť opravy na dome alebo platiť nájom (energie samozrejme bez debaty majú platiť sami).

kvadrinkaaa
3. dec 2024

Ja len toľko, že nabudúce píš vo svojom mene a nie v tretej osobe, keď je jasné, že píšeš o vašej situácii. Určite by ťa až tak kamoška zaujímala, že budeš venovať svoj čaš na riešenie jej života 😄 a zle sa to číta, keď to tak komplikuješ.

autor
3. dec 2024

@abab ved ale oni okrem 300€ platia aj spotrebu samozrejme, to je niekolko stoviek za mesiac (20r dom s energetickymi unikmi) a este navyse opravy, odvoz smeti, co ja viem tak vsetko co sa tyka domu plati jej partner. Nejdem teraz spekulovat o tom kolko a ake by to bolo keby tam nebyvali atd. Skor chcem vediet, ci som jej poradila spravne, ze pred skoncenim rodicaka nech si dohodnu co ma ona platit mesacne. Zial voci nej je to nevyhodne, podla mna (a tom som jej nevravela) jejo mama zacitila peniaze a cakala, ze ona da peniaze na opravu domulebo ma dobre srdce… fakt neviem

autor
3. dec 2024

@kvadrinkaaa boze na toto si ako dosla? Musis mat velmi okliestene vztahy s kamoskami, ked ta netrapia ich zivoty. Ja surodencov nemam, ju poznam velmi dlho, je mi blizka mozno ako sestra

skeblicka777
3. dec 2024

Dobre som pochopila, že mladí majú 2 byty, ktoré prenajímajú a bývajú v dome rodičov,zs ktorý platia nájom+energie? No keď chcú mať všetko, nech platia. Mne ako rodičovi by sa toto nepáčilo a tiež by som pýtala nájomné. Iné by bolo,keby mladí nemajú žiadne iné možnosti, samozrejme by som nič nepýtala, ale takto a ešte, že však rodičia nepotrebujú, majú dobré dôchodky. A čo? Samy si nane zarobili, našetrili tak mladých do toho 💩. Keď sa im nepáči, môžu predať byty a platiť si svoje 👌👏

mamina7070
3. dec 2024

fuuu tak ta tvoja kamaratka je v riadnej kasi teda a ona vlastni jeden z bytov?

ako maju rozdelene financie ? ona prispieva na tie prerabky

som_realistka
3. dec 2024

Nech si čím skôr sadne s partnerom, menili kotol, strechu, nasledovať budú okná, rozvody, to si zrovna môžu zobrať hypo na tretí - spolocny byť. Zo spoločných zrekonštruujú rodičovský dom (snáď majú aspoň dokumentáciu ako renovuju) a keď príde k veci budú ešte vyplácať sestru. Bežné v najme si nájomca platí drobné opravy do 150- 200 eur, ako sa dohodnú. Veľké opravy typu kotol okná dla,ka robí majiteľ. Pri tejto dohode, že opravujú všetko, sa im môže nájom aj pekne predrazit.

autor
3. dec 2024

@mamina7070 Az tak do detailov neviem ich pomery, ale opravy na dome a nejake investicie neplati a ani neplatila.

janinah
3. dec 2024

Dcéra s rodinou býva v mojom dome.samozrejme.ze neplatia ani euro navyše.len náklady.nijake nájomné ani nič na opravu neprispievajú.Ved sú to moje deti nie niekto cudzí.Rodicov z príspevku považujem za lakomcov.Ukrajuju vnúčatám a pridávajú k svojim dôchodkom.Pre mňa je to neprijateľné.

maranco
3. dec 2024

Robí sa aj tak, že nájomník zafinancuje výmenu okna, kotla ale v tom prípade mu to prenajímateľ odpustí z nájomného, takže niekoľko mesiacov neplatí nájomné.
Máte uzavretú nájomnú zmluvu, aby bolo jasné za akých podmienok máte fungovať?

Dedič je aj jeho sestra ak bude v budúcnosti žiadať vyplatiť polovicu domu, vtedy budete riešiť o koľko ste ho zhodnotili?

maryetta
3. dec 2024

A na ten podnajom maju nejaku zmluvu? Ci tam proste byvaju "akoby" vo svojom ze si tam robia co chcu. Opravuju. Menia. Ale esre aj platia navyse?
Tym ze je to partner vraza do toho jeho peniaze. Ktore ked nieco-ze rodicia umru sa dom bude dedit medzi neho a sestru.
Ak maju zmluvu tak suhlasim co pisu vyssie ze take opravy by mal riesit majitel nehnutelnosti. To by som sa na to mohla... vykaslat. Riesit a opravovat cudzie 🙈 ved je to nelogicke.

Tie dva byty su tvoje? Jeho? Vase?
Predat. Kupit jeden vacsi a mat pokoj.

oblecenie99
3. dec 2024

Nemala s tým súhlasiť, lebo keď teraz je už v stave, že rozbíjať kvôli tomu rodinu nechce, tak asi ani nebude. Výhoda je, že má vlastný byt, bude mať kde bývať s malým..

natalka13
3. dec 2024

maju svoje byvanie a vrazaju peniaze do cudzieho. zvlastna logika.

autor
3. dec 2024

@maranco
@maryetta nemyslim, ze maju zmluvu, uz cele pozadie nepoznam, ale na papieri ona nema nic a on asi tiez nie. A tie byty jeden jeho jeden jej, tam byvali kym sa nedali dokopy. Potom isli na dom ze skusia a uz ked boli veci “dohodnute” prisli jeho rodicia s tym, ze im maju platit 500€ (to bolo pred 6rokmi) a aj spotreby. Az ked sa ozvala tak potom dohodol jej partner nizsiu sumu, lebo nebude vlastnym rodicom platit trhove najomne a este sa aj starat nad ramec. Kazdopadne, on plati svojim rodicom, on jedneho dna z toho bude mat nieco, ona nic. Preto som radila nech taketo ciastky ona neplati

natalka13
3. dec 2024

mne tiez platil syn "najomne" ukladala som mu ich do fondov.

michaela329
3. dec 2024

Poradila si jej dobre, ja by som poradila dokonca normálnu nájomnú zmluvu a nech si rodičia pekne krásne riešia opravy ako sa patrí. Predpokladám, že ani dane neplatia z prenájmu. Žiaľ, kamarátka si to zle zariadila, takto poopravuje aj zo svojho cudzí majetok a má z toho prd do budúcnosti. Svokrovci sú pekne vyvhcani a partner je buď neuveriteľne hlúpy, alebo počíta s tým, že dom zdedi a ešte mu frajerka aj.opravy pomaha platit🤦 ( a jej narok je nula).

mimikarol
3. dec 2024

Je to divné. Ja ako matka by som od svojej dcéry peniaze nechcela

michaela329
3. dec 2024

A ešte niečo, nech určite nepredá svoj byt, lebo v taká família ju môže ešte vypiecť.

lusyc
3. dec 2024

To, že nie sú manželia, je este horšie. Takže nech len kamoška si drží svoj byt...

autor
3. dec 2024

@michaela329
@lusyc jasne, ze nepreda. Ona blba nie je, len podla mna jej neskutocne zahrali na city na zaciatku a uz potom sa to viezlo.

michaela329
3. dec 2024

No neurobila dobré rozhodnutie...a ten jej frajer sa toho domu nedrží len tak.

autor
3. dec 2024

@michaela329 Tak bola to chyba, ze tam isli byvat, lebo spravny chlap sa takto nepostavi k veci, ale toto jej tiez povedat nemozem. Aj podla mna su vychcani, v tomto uz aj jej zablikala kontrolka viackrat

autor
3. dec 2024

@michaela329 tak jasne ze on sa domu drzi, lebo je v podstate doma a jedneho dna to zdedi bud celealebo so sestrou, to uz nevie ani ona ci sa jeho rodicom da verit v tomto.

mili2016
3. dec 2024

Mám známych ktorý bývajú v byte. Vlastníci bytu sú rodičia jedného z nich. A čo sa týka platenia neplatia nič ale že vážne nič elektrika voda plyn nájom proste nič. Keď som to počula skoro ma vykotila aj som sa známej pýtala či im to nie je trápne ale ona mi odpovedala že by boli sprostý keby niečo platili( samozrejme keďže rodičia to od nich nepožaduju) zdôvodňujú to tak že ,, pomáhajú mladým keďže majú tri deti,,