icon

Je správne platiť nájomné rodičom za dom?

3. dec 2024

Ahojte, len chcem poznat Vas nazor, lebo som sa za toto pochytila s kamoskou a mrzi ma to. Je podla vas v pohode, ked rodina byvajuca v rodicovskom dome (rodicia byvaju vo svojom inde, cize nebyvaju spolu) plati okrem mesacnych nakladov za dom, investicii a oprav kolo domu aj najomne rodicom? Su to dospeli ludia bohate po 30ke, maju maleho syna, platenie najomneho partnerovym rodicom im ukrajuje z rozpoctu, niektore mesiace idu do minusu… pre mna je nepochopitelne, ze rodic pyta od syna a jeho rodiny peniaze za byvanie, ked este aj vsetky opravy a investicie su na “mladych”. Neplatia im vysoke najomne, je to mozno 200-300€ momentalne, ale naozaj na to nie su odkazani lebo maju nadpriemerne dochodky. Kamoska uz rezignovala a ja jej hovorim, ze predtym ako skonci rodicovsku dovo nech si dohodnu co vsetko ma vlastne za dom platit, aby to neskoncilo tak, ze mesacne da 500€ za byvanie v dome, ktori nie je ich a jej ani nikdy nebude. On inam ist samozrejme nechce ved byva v rodicovskom dome a ona zasa nebude kvoli byvaniu rozbijat rodinu, co je pochopitelne. Ja som jej len radila tolko, aby si toto vopred dohodli. Odjakziva si davala pozor na financie, aj toto byvanie chcela riesit inak, ale nepreslo to a je to take ake to je.

Strana
z4
tiezjedna
3. dec 2024

@autorka ja by som kamarátke poradila, aby to riešila. Ona tým rodinu nerozbije. Rozbije ju jej partner, ak bude naďalej prešlapovať vo vlastnej blbosti.

darmasiswa
3. dec 2024

vobec som nepochopila textu, kolko teda platia spolu mesacne? z toho kolko je elektrina? a kolko je plyn? kolko je voda a kanal? a komu patria tie dva male byt, ktore prenajimaju? a asi by bolo vhod riesit aj manzelstvo

margotka17
3. dec 2024

@tiezjedna presne tak. Buď príde k nej do bytu a bude žiť s ňou a s deťmi, alebo nech si za také hriešne peniaze býva sám rodicovskom dome. Môže chodiť za deťmi aj za ňou, dala by som žiadosť o výživné a hneď by spieval inú pesničku. A prečo všetko rieši ich syn? Veď aj ona môže jeho rodičom povedať, že takto to nemôže fungovať.

monikazs
3. dec 2024

žila by som.vo svojom, aj keď v menšom. Mladí majú 2 nehnuteľnosti. Absolútne nechápem prečo si to takto komplikujú.

veronika150999
3. dec 2024

Rodicom platim 300€ mesacne, preto lebo chcem. Nebyvali sme u nich, ale rodicia potrebuju v dochodku podporu. Vychovali ma, platili mi vysku. Na starobu dostanu podporu odo mna, aj ked ju neziadaju.

stanulienkat
4. dec 2024

@veronika150999 to je sice pekne, ale asi si citala situaciu mladych partnerov s malym dietatom, ktorym to financne nevychadza a svokrovci nie su odkazani na ich peniaze, len su vychcani. Takze nemozes porovnavat 2 rozdielne situacie. Keby to mojej dcere nevychadzalo financne, tak by ma hanba fackala drankat od nej peniaze, ktore potrebuje viac ako nejaky dochodca.

clementisa
4. dec 2024

Som toho názoru že áno majú platiť rodičia ten dom určite nemali zadarmo tiež sa nadreli aby niečo nadobudli a možno tie peniaze šetria bokom a niekedy ich dajú mladým alebo vnúčatám

ema22270
4. dec 2024

Myslim ze platit energie je v poriadku aj teda co to opravit ale potom neplatit to najomne alebo platit najomne a tu udrzbu opravy by mali rodicia zabezpecit take vacsie opravy ak su. Neviem je to taka zvláštna situacia veru.

ailiba
4. dec 2024

Ked platia podnajom rodicov a dom nie je ich a nikdy ani nebude, tak by som urcite neplatila za opravy a rekonštrukciu. Chapem energie. Inak v takomto pripade by som isla radšej inde do podnájmu... Aku maju vyhodu, ze byvaju u rodicov?

jaroe
5. dec 2024

@darmasiswa platia komplet réžiu za dom (je jedno koľko) plus 200-300 nájom. Byty sú ich, veď to všetko písala.

mk1111111111
6. dec 2024

Prosim Ta, plati doteraz nieco aj kamaratka? Myslim v dome rodicov priatela? Alebo doteraz to plati len priatel?
Pytam sa preto, ze pises, ze pojde do prace a bude platit cast aj ona. Len, aby sme boli v obraze

maya_hi
11. dec 2024

Dobre si jej poradila. Ona nech nevráža do domu nič zo svojho. Nič z toho jej nepatrí ani nikdy nebude. On bude dediť a ona sa bude tahať za prsty kvôli každému euru, ktoré dala do opravy, prerábky.... Ak tam chce partner zostať, nech nájom pekne platí. A svoj byt nech určite nepredáva kým žijú takto ako "kamaráti pod vŕbou" 🫤 Ak sa rozhodnú niečo financovať spolu, tak pekne od zaciatku ako manželia. Inak "nechce rozbíjať vzťah kvôli bývaniu"... ale partner to už robí a nehľadí na nič. Takéto riešenia bývania sa dotknú vzťahu vždy

mantilka
11. dec 2024

Toto je veľmi špecifický prípad. Píšeš partner....takže nie sú manželia. Majú dva byty, ktoré si nechávajú. Prečo sa nezobrali? Prečo si nechávajú dva byty? Vyzerá, že to nemajú vo vzťahu upratané. Predpokladám, že to v ich vzťahu škrípe. Toto vidia aj rodičia. Nájom za dom nie je veľký. Do hlavy nikomu nevidíme....ak celý vzťah nie je v poriadku, netreba sa diviť, že ani majetky.
Keby som mala syna a žije tak nadivoko, kým si neurobí poriadok vo svojom živote by som sa s vysporiadavanim majetku neponáhľala ani s nejakým lutovanim, veď im dávajú nízky nájom, nie je to komerčný nájom a oni majú kde bývať. Som presvedčená, že keby dali cudzím, by na tom lepšie zarobili.
Ináč neviem prečo sa vyjadrujes do komplikovaných rodinných záležitostí, ty to tam nevidíš jasne.
Vzťahy nie si o matematike.

Strana
z4